RBC Update, nummer 2021-03

04-03-2021

10e jaargang, nummer 2021-03

Beste RBC'er,

De kogel is door de kerk: de competities voor 1e elftallen worden definitief niet hervat en er zullen geen promoties en degradaties plaatsvinden. Als alternatief zal de KNVB de Regio Cup gaan organiseren. Dit toernooi moet begin mei gaan starten en zal eindigen in het laatste weekend van juni. Er zal gespeeld worden in groepen van 6 tot 8 teams, die regionaal worden ingedeeld waarbij zaterdag- en zondagclubs en 1e en 2e klassers bij elkaar worden ingedeeld. Ook de jeugd in de B-categorie (JO12 en lager) gaat om de Regio Cup spelen. Voor de oudere jeugd is nog geen beslissing genomen over het al dan niet herstarten van de competities.

Inmiddels is Robert Braber voor volgend seizoen aangesteld als hoofdtrainer en hoofd van de Voetbal Academie. Ook zijn we gestart met het versterken van de selectie. En we zijn zeer verheugd met de terugkeer van voormalig commercieel manager Hans van der Ende. Hij gaat de commerciële tak van het RBC Netwerk ondersteunen. En corona-crisis of niet, gelukkig blijft RBC aantrekkelijk voor nieuwe sponsoren.

Nieuwe sponsor: Kunststof Dak Nederland

RBC kan met trots melden dat Kunststof Dak Nederland uit Roosendaal zich als sponsor aan RBC heeft verbonden.

In 2003 richten Jean-Paul en Jan Vink Kunststof Dak Nederland op. Beiden zijn tot op de dag van vandaag nog steeds de eigenaren van dit jonge en ambitieuze bedrijf. In de afgelopen jaren hebben zij een brede vakkennis en veel ervaring opgedaan in de wereld van nieuwbouw en renovatie van daken. Inmiddels werken ze met tien VCA-gecertificeerde medewerkers en zijn ze een echte specialist in kunststofdakbedekkingen voor bedrijven én particulieren.

Alle dakbedekkingssystemen voldoen aan de allerhoogste kwaliteitseisen en al hun medewerkers hebben kwaliteit, brandveiligheid en service hoog in het vaandel staan. Zij zijn open en transparant en u komt bij hen niet voor verrassingen of onverwachte kosten te staan. Zij zijn pas tevreden als u dat ook bent. Niet voor niets is hun motto: geen woorden maar daken!

Kunststof Dak Nederland is gevestigd in Roosendaal op industrieterrein Majoppeveld aan de Nucleonweg 22b.

Wilt u meer weten of kunnen zij u ergens mee van dienst zijn? Bel 0165-527528, mail naar info@kunststofdaknederland.nl of bezoek https://www.kunststofdaknederland.nl/.

Dankzij sponsoring kan RBC de positieve ontwikkelingen bij de club voort zetten. RBC is haar sponsors daar zeer dankbaar voor. Ook interesse om sponsor te worden van RBC? Mail ons op commercie@rbcvoetbal.nl.

Dijka Kabel is weer thuis

Dijka Kabel keert terug als sponsor van RBC. Door het altijd goede contact met Hans van der Ende kon commercieel directeur Paul Dijkgraaf het niet laten om net als Hans weer thuis te komen bij RBC.

Dijka Kabel is een familiebedrijf opgericht in 1969, door Hans en Jannie Dijkgraaf. Ze zijn gestart met het maken van panelen en baanverlichting voor vliegveld Zestienhoven en daarbij werd ook het kabelwerk uitgevoerd voor de verlichting van de baan. Door de jaren heen is onder de naam Dijka alles gedaan wat kabels betreft, zowel het leggen, aansluiten en verkopen. Sinds 1992 zijn ze samen met hun zonen Mark en Paul verder gegaan als Dijkakabel Kabelwerken B.V.

Als bedrijf hebben zij het team in de jaren versterkt tot waar ze nu zijn en daar zijn ze allemaal heel trots op. Sinds jaar en dag leggen zij kabels en brengen alle soorten kabelbaan/goot aan in diverse onderdelen zoals industrie, scheepsbouw, offshore eilanden en de utiliteitsbouw.

Meer weten over wat Dijka Kabel kan betekenen voor uw project? Neem contact met ze op via 0165-555610, info@dijka.nl of bezoek de website www.dijka.nl met mooie referentieprojecten.

RBC zoekt talent

Tijd voor een nieuwe slogan: Samen Hogerop

Negen jaar na de doorstart van RBC is het tijd voor een nieuwe slogan: Samen Hogerop.

Al sinds de doorstart in 2012 hanteert RBC in haar uitingen de slogan RBC leeft! Destijds werd voor deze kreet gekozen om aan iedereen duidelijk te maken dat RBC weer een nieuwe start had gemaakt na het faillissement. Inmiddels zijn we negen jaar verder en is RBC uit de onderste regionen van het amateurvoetbal omhoog gekropen naar de Tweede Klasse. En we willen door! We bruisen van de energie en de voetbalwereld weet inmiddels dat we weer 'alive and kicking' zijn. Daarom wordt het tijd voor een nieuwe fase, een nieuwe uiting. En dat wordt Samen Hogerop. We vinden dat dit beter weergeeft waar we nu als RBC mee bezig zijn. En uiteraard is het geen toeval dat Excelsior, de naam waaronder RBC in 1912 werd opgericht, in het Latijn 'hogerop' betekent.

Je bent Samen Hogerop misschien al tegengekomen op onze sociale medianetwerken Twitter en Instagram. Vanaf vandaag zul je Samen Hogerop en RBC steeds vaker gaan tegenkomen.

We kunnen niet wachten totdat we weer gaan voetballen. En als dat weer kan, hopen we dat je naar het Herstaco Stadion komt en RBC steunt in haar strijd; als supporter, vrijwilliger, sponsor, Roosendaler, West-Brabander, het maakt niet uit. Samen staan we achter ons RBC, samen willen we hogerop!

Eerste versterking voor volgend seizoen: Perry Bierkens

(Foto: Pix4Profs/Tonny Presser)

RBC heeft de eerste versterking binnen voor komend seizoen. Het is Perry Bierkens, de 30-jarige aanvoerder van hoofdklasser Halsteren.

Bierkens speelde ten tijde van het betaald voetbal in de jeugd van RBC. Hij doorliep de voetbalopleiding vanaf de D2 t/m B1. Eerst als aanvaller, later als middenvelder. Na RBC vertrok hij naar Roosendaal. Daar ontwikkelde hij zich dusdanig goed dat Halsteren, dat toen in de Eerste Klasse uitkwam, hem in 2012 overnam. Na twee seizoenen deed Bierkens vanwege zijn werk destijds bij Defensie een stapje terug naar zaterdag derdeklasser De Fendert. Maar een jaar later ging Bierkens toch weer hogerop en vertrok naar hoofdklasser Vlissingen. Een seizoen later keerde de Roosendaler terug naar Halsteren dat inmiddels ook in de Hoofdklasse uitkwam. Daar speelt de 1,90 meter lange centrale verdediger nu inmiddels voor het vijfde achtereenvolgende seizoen.

Bierkens ziet de terugkeer naar RBC helemaal zitten: "Geweldig om slechts op vijf minuten afstand vanaf thuis te kunnen gaan voetballen. Ik ben RBC altijd blijven volgen, ik heb er immers jaren gespeeld. Ik vind het mooi om nu alsnog een bijdrage te kunnen leveren aan het verder op de kaart zetten van RBC. En om daarvoor nog echt van waarde te kunnen zijn, vind ik dat ik dat nu moet doen."

Toekomstig trainer Robert Braber is blij met de komst van Bierkens: "Perry is een echte leider die jarenlang ervaring heeft in de Hoofdklasse. Hij woont in Roosendaal en heeft lang in de jeugd bij RBC gespeeld waardoor hij een echt RBC-hart heeft en veel gevoel bij de club. Ook bij de ambitie om de club te helpen op een hoger niveau te komen. Hij geeft de selectie met zijn leiderschap en ervaring een enorme boost en ik ben blij dat hij net als ik gelooft in het mooie project van RBC. En Perry is een echte teamplayer die zorgt voor een goede sfeer binnen het team."

Voorzitter Ger Deleij is tevreden met de eerste versterking: "Perry Bierkens is een speler die we prima kunnen gebruiken. Hij was jarenlang een van de steunpilaren van Halsteren. Ik verwacht dat zijn komst naar RBC een positieve impuls zal geven aan het team."

RBC versterkt zich met Giovanni Moerland

(Foto: Enrico Gianotta)

Volgend seizoen komt Giovanni Moerland naar Roosendaal om RBC te versterken. De 24-jarige Bergenaar speelt nu nog bij hoofdklasser Halsteren.

Giovanni Moerland speelde al eens eerder voor RBC. Op 14-jarige leeftijd belandde hij in de voetbalopleiding na drie jaar in de jeugd van NAC Breda te hebben doorgebracht. Door het faillissement van RBC bleef zijn verblijf in Roosendaal slechts beperkt tot 1 seizoen en keerde Moerland terug naar MOC'17, de club waar hij ooit zijn eerste schreden op het voetbalveld had gezet. Daar debuteerde hij op 17-jarige leeftijd in het 1e elftal. Na twee seizoenen stapte Moerland over naar Halsteren. Daar speelt de Bergenaar inmiddels drie seizoenen.

Moerland speelt bij Halsteren als aanvallend ingestelde linkervleugelverdediger, maar is op de hele linkerflank inzetbaar. 'Dat wil ik bij RBC dan ook ook laten zien. Ik heb daar met Robert Braber uitgebreid over gesproken en in combinatie met de plannen die RBC heeft, had ik wel oren naar een terugkeer naar RBC. En ik ben blij dat ik nu hopelijk eindelijk kan gaan samenspelen met Gino Pieter", lacht de enthousiaste Moerland.

Toekomstig trainer Robert Braber is heel erg blij dat Moerland voor RBC heeft gekozen en is er van overtuigd dat hij met zijn karakter en kwaliteiten een enorme winst voor de oranjehemden zal zijn: "Giovanni is een multifunctionele speler die al jaren een van de betere spelers in de Hoofdklasse is. Er was ook belangstelling van clubs uit Tweede- en Derde Divisie, dus hij is echt een topspeler voor ons. Giovanni heeft net als Perry Bierkens ook een verleden bij RBC en is ook een speler uit de regio wat nogmaals benadrukt dat we het elftal een regionaal karakter willen geven."

Voorzitter Ger Deleij is wederom een blij man. "Mooi dat zo'n jonge, talentvolle speler RBC komt versterken. Dat geeft aan dat er veel vertrouwen is over onze plannen," zegt hij over de komst van de nieuwe aanwinst.

Terugkeer Hans van der Ende

Voormalig commercieel manager Hans van der Ende keert terug waar het voor hem in het betaald voetbal allemaal begon: RBC.

De 59 jarige Van der Ende, die nog steeds woonachtig is in Roosendaal, beëindigde onlangs na bijna 28 jaar zijn loopbaan in het betaald voetbal. “De afgelopen jaren werd ik meerdere keren gevraagd of ik iets voor RBC wilde doen. Dat liet mijn werk in het betaald voetbal niet toe. Nu ik mijn handen vrij heb en teruggekeerd ben naar het bedrijfsleven bij Orange Charging, een onderdeel van Sakko en hoofdsponsor van RBC, was de weg vrij om terug te keren bij RBC. Ik ga de commerciële tak van het RBC Netwerk ondersteunen en doe dit geheel belangeloos. De club RBC heeft mij veel moois gebracht en wil op deze manier iets terugdoen. Het voelt als thuiskomen na een lange reis door de voetbalwereld”, aldus de immer enthousiaste Hans van der Ende.

En zo is de cirkel rond voor Hans en zijn wij enorm blij met de bijdrage die Hans zal leveren aan en voor RBC Netwerk.

Robert Braber wordt de nieuwe hoofdtrainer

(Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer)

Robert Braber wordt volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van RBC. Hij wordt tevens hoofd van de Voetbal Academie. De 38-jarige oud profvoetballer is momenteel werkzaam als jeugdtrainer en scout bij NAC Breda.

Braber speelde tot zijn vijftiende in de jeugd bij RBC. Daarna keerde hij terug naar Kogelvangers, zijn eerste club. Hier werd hij gescout door Excelsior, waar hij in 2002 zijn eerste profcontract tekende. Na twee seizoenen werd Braber gecontracteerd door NAC Breda dat hem na een half jaar aan Helmond Sport verhuurde. In 2006 keerde hij voor drie seizoenen terug naar Excelsior. In zijn eerste seizoen handhaafde hij zich met Excelsior ten koste van RBC in de Eredivisie. Als clubtopscorer vertrok de middenvelder in 2009 naar FC Ingolstadt 04 dat uitkwam in de Duitse Derde Liga. Een jaar later tekende Braber bij RKC Waalwijk waarmee hij naar de Eredivisie promoveerde. Na drie seizoenen degradeerden de Waalwijkers, waarna Braber in 2014 overstapte naar concurrent Willem II, dat juist naar de Eredivisie gepromoveerd was. Na twee seizoenen in Tilburg vertrok hij naar Helmond Sport. Daar nam hij in 2018 afscheid van het profvoetbal. Na 379 wedstrijden en 53 goals in het betaald voetbal ging Braber aan de slag bij RKC Waalwijk, eerst als teammanager, daarna als accountmanager. Hij combineerde dat met amateurvoetbal, eerst bij Halsteren in de Hoofdklasse, daarna bij de derdeklasser Kogelvangers en dit seizoen bij vierdeklasser DIA.

RBC wordt de eerste club waar Braber als hoofdtrainer aan de slag gaat. RBC-voorzitter Ger Deleij vindt dat dit geen nadeel hoeft te zijn, "want iemand die aan het begin van zijn carriere staat is eager om naam te willen maken. En die kans krijgt hij bij RBC", aldus voorzitter Deleij. "Robert is jong, ambitieus en hij past bij het niveau en de opbouwfase waar RBC zich op dit moment bevindt. We weten dat hij als oud profspeler in staat is om spelers zichzelf te laten ontwikkelen en een team goed te laten functioneren. Bij NAC waren ze dan ook zeer tevreden over hem. We hebben er vertrouwen in dat Robert in staat is om RBC naar een hoger niveau te leiden." RBC en Braber gaan een overeenkomst aan voor 1 seizoen, maar hebben de intentie uitgesproken langer met elkaar door te gaan.

Ook Robert Braber is zeer content met zijn nieuwe club. "Door mijn verleden in de jeugd bij RBC ben ik de club altijd blijven volgen. Dat ik nu kan gaan bijdragen aan de ambities en de verdere wederopstanding van RBC, is wat ik heel graag wil, zoiets is me op het lijf geschreven", aldus een enthousiaste Braber. "Door mijn achtergrond als speler in het betaald voetbal en kennismaking met het trainersvak bij de jeugd heb ik een eigen voetbalvisie ontwikkeld waarmee ik een stempel wil drukken op het ontwikkelen van spelers en van de club. Wat mij betreft wordt RBC een project voor meerdere jaren. Om die reden heb ik dan ook besloten om de UEFA A-opleiding te gaan doen." Braber weet dat RBC door de buitenwacht voornamelijk gezien wordt als die voormalige profclub, maar zegt niet bang te zijn voor de eventuele druk die dat met zich meebrengt. "Nee, helemaal niet. Als voetballer vond ik het ook fijn om onder druk te spelen. Ik presteerde zelf ook beter tegen Feyenoord in een volle Kuip en in een derby met Willem II tegen NAC. Ik leef met de visie van betaald voetbal, dus ik denk dat RBC en ik een goede match kunnen gaan vormen."

Gino Pieter: De Tank

Gino Pieter in actie namens RBC  in de finale van de nacompetitie van mei 2016 in de uitwedstrijd met Bavel voor promotie naar de Derde Klasse. De wedstrijd gaat met 1-0 verloren. In het thuisduel weet RBC die stand gelijk te trekken na een rake vrije trap van Tim Eggly. In de slotfase weet Bavel echter gelijk te maken. RBC promoveert niet en moet nog een jaar in de vierde klasse spelen. (Foto: Arthur Verbraak)

Hij vormt al enkele jaren het slot op de deur in de verdediging van RBC: Gino Pieter, bijgenaamd De Tank. Die bijnaam was snel gevonden vanwege zijn sterke verschijning en het makkelijk stoppen van aanvallen van de tegenpartij, zonder daar overtredingen voor te maken. In maart 2014 kwam hij over van hoofdklasser Baronie en zette zijn voetballoopbaan voort bij de Roosendaalse club in de Vierde Klasse. “Die stap was enorm.”

Pieter maakte zijn officieuze debuut in een oefenduel met DRL (4-1 winst) als rechtsback. Veel weet hij er niet meer van: “Ik kan me dat niet meer herinneren. Van nature ben ik opgeleid als aanvaller. Ik speelde normaal gesproken altijd links- of rechtsbuiten. Toen ik van SC Helmondia als 15-jarige de overstap maakte naar Helmond Sport kreeg ik de vraag of ik wel eens rechtsback had gespeeld. Nee, was mijn antwoord. Daarmee is mijn carrière in de verdediging begonnen,” zo vertelt hij.

Dat Pieter voor het voetbal koos leek een onlogische keuze in zijn jeugd. “Ik ben geboren in Nederland en op tweejarige leeftijd verhuisd naar Curaçao en daar is honkbal heel erg groot. Mijn moeder doet bijvoorbeeld aan softbal. Ik ging wel eens mee met haar naar trainingen en wedstrijden. Ik was vooral bang voor de bal, haha. Mijn vader voetbalde wel, maar echt in aanraking komen met voetbal gebeurde pas toen ik op vijfjarige leeftijd weer terug naar Nederland verhuisde. In Helmond waar ik toen woonde speelde ik een keer mee tijdens een schoolvoetbaltoernooi. Toen ben ik opgevallen bij een man die mijn tante adviseerde om mij aan te melden bij SC Helmondia. Zij heeft me toen ingeschreven bij SC Helmondia. Ik heb daar gespeeld tot de eerstejaars B’s en heb toen de overstap gemaakt naar Helmond Sport.”

Pieter weet uiteindelijk de beloften te bereiken, een kans op het profvoetbal lijkt aanstaande. Die kans komt er echter niet. Helmond Sport en VVV-Venlo gaan samenwerken op het gebied van jeugd. Ook de Jong-elftallen worden samengevoegd. De wissels van de eerste elftallen van beide clubs gaan het nieuwe Jong Helmond Sport/VVV-Venlo vormen. Er is geen plek meer voor Pieter en hij moet vertrekken. “Ik zag veel van mijn teamgenoten naar andere betaald voetbalorganisaties (BVO red.) vertrekken. Ik had misschien zelf ook naar een andere BVO kunnen gaan of een avontuur in het buitenland aangaan. De reden dat ik niet naar een BVO ben gegaan komt omdat ik op twintigjarige leeftijd vader werd. Bij een BVO moet je heel veel in jezelf investeren en dat kon ik op dat moment niet waar maken. Ik ben toen naar Hoofdklasser UNA gegaan. Ik had het daar naar mijn zin, we werden ook kampioen dat jaar. Omdat ik vader werd maakte ik echter de keuze om voor een club uit te komen die dichter in de buurt lag.”

De reizen naar Veldhoven gaan hem echter toch tegen staan. Hij is op dat moment namelijk al verhuisd naar Roosendaal en zoekt een club in de buurt. Zijn oog valt op RBC, maar buiten informeren is een overstap voorlopig nog niet in zicht. “Een speler die ik kende uit de jeugd bij Helmond Sport speelde op dat moment bij Baronie en vroeg of ik naar hen kwam. Ik heb toen voor Baronie gekozen, maar het was vooral voetballen om het voetballen. Ik verloor het plezier, mede omdat ik andere dingen aan mijn hoofd had. Ik woonde op dat moment bij mijn schoonouders, maar wilde graag een eigen huis voor mijn gezin. Na dat jaar ben ik naar RBC gegaan om lager te voetballen. Zo kon ik ook meer tijd met mijn gezin door brengen.”

RBC noemt hij een vrij unieke club en is met geen andere club te vergelijken. “De afgelopen jaren heb ik de club wel zien veranderen. Elk jaar wordt de spelersgroep ook wat beter, maar de communicatie blijft wel een dingetje. We wisten bijvoorbeeld niet dat er een nieuwe trainer zou komen. Via BN De Stem kreeg ik een notificatie dat Koos (Waslander red.) zou stoppen aan het eind van het seizoen.” Heeft de huidige selectie de vraag gekregen voor advies? “Nee, niet dat ik weet. Maar als ze mij advies hadden gevraagd dan had ik waarschijnlijk Danny Mathijssen genoemd. Hij is wel één van de beste trainers die ik tot nu toe bij RBC heb gehad.  Lekker fanatiek ook. Daarnaast zoals eerder Assad aangaf, zou ik ook graag een spelersraad zien die de communicatie tussen ons en het bestuur verbeterd. Nu leggen we alles bij Corné Veraart neer.” Ook uniek is hoe de tegenstanders naar RBC kijken. Op de vraag of hij een stap extra moet zetten is hij vrij helder: “Twee stappen extra. Het is echt niet normaal. Ik heb dit nog nergens meegemaakt. Je moet echt 200% geven. Ze willen allemaal winnen van RBC. Het maakt niet uit of het thuis of uit is.” Negatieve reacties krijgt hij echter niet op het feit dat hij speler is van RBC: “Nee, in het veld hoor ik het niet want dan ben ik echt bezig met de wedstrijd en buiten het veld reageert iedereen positief.” Zoals? “Ik heb een collega en zijn zoon speelt bij Sprundel. Elke maandag gaat het over voetbal. Als we hebben verloren is het wat minder om er over te praten, maar negatief wordt het nooit.”

Pieter wist in zijn periode tot nu toe bij de club eenmaal kampioen te worden van de Vierde Klasse en afgelopen seizoen promoveerde hij met de Roosendaalers naar de Tweede Klasse. Er zijn echter veel sportieve, negatieve momenten te noemen. De nacompetitie lijkt een vloek voor de club de laatste jaren. De wedstrijden tegen RCS (2-4 winst, 1-4 verlies), Bavel (1-0 verlies, 1-1 gelijk) en Unitas’30 (5-5, na penalty’s eruit) leken allemaal een zekerheidje. Alle drie de wedstrijden eindigden echter in een teleurstelling. Paal, lat, beslissende penalty’s die gemist werden. Welke doet het meeste pijn? “Die tegen Bavel en Unitas’30. Ik weet nog dat het erg warm was tijdens beide wedstrijden, maar we speelden als team wel een enorm goede wedstrijd. Vooral tegen Bavel mistten we ontzettend veel kansen. Vlak voor tijd ging die bal er toen in. Dan zit je wel even stuk. In de wedstrijd tegen Unitas’30 waren we heel dichtbij, maar ook heel ver weg. Uiteindelijk hebben we het daar ook zelf weggegeven.” Pieter denkt er echter niet aan, ook niet als hij weer in een volgende nacompetitie staat: “Het is een gesloten boek, ik zie elke wedstrijd als een nieuwe kans. Ik denk dan niet aan die wedstrijden terug, veranderen kan ik het toch niet meer.

Over zijn overstap naar RBC is hij na al die jaren nog steeds tevreden. “Ja, absoluut. Ik kende hier niemand, en via het voetbal leer je toch veel mensen kennen. Ik ga voornamelijk met Lars (de Voogd red.) om en af en toe spreek ik af met Randy (Elst red.) met het gezin, maar ik kan het ook erg goed vinden met Thierry (Aarts red.).”  Toch besloot hij tussentijds een uitstap te maken naar MOC’17: “Ik was er kortgezegd even klaar mee. De negativiteit rondom de club; ik was even toe aan wat anders. Giovanni Moerland, die ik kende via mijn vriendin, speelde op dat moment bij MOC’17 en hoorde dat ik open stond voor een nieuwe club en vroeg of ik naar MOC’17 kwam. Ik had een goed gesprek met de trainer en heb toen de overstap gemaakt. Op de laatste dag van de overschrijvingstermijn appte Giovanni mij echter dat hij de naar Halsteren ging. Ik vond het jammer, want ik kwam mede door hem naar MOC’17 maar begreep de overstap wel. Hij is nog erg jong en wil er echt alles uithalen wat er in zit. Ik had geen spijt van de overstap naar Bergen op Zoom, een leuke vereniging. Of je nu wint of verliest, het is altijd gezellig.”

Toch kiest Pieter na een jaar weer voor RBC. “Ik ben wel iemand van beloftes. De ambities die RBC uitsprak toen ik voor de eerste keer naar de club kwam spraken me erg aan. Ik voelde op het moment dat ik bij MOC’17 zat dat die missie nog niet volbracht was. Ik wilde RBC helpen om hoger te spelen en die doelstelling heb ik nog steeds. Daarom ben ik ook terug gegaan. En als ik zo het elftal eens bekijk wat we momenteel hebben dan denk ik zeker dat het mogelijk is om die doelstelling te verwezenlijken. Als we allemaal de neuzen dezelfde kant op krijgen dan kunnen hier mooie dingen gebeuren.”

Of Pieter die enorme stap naar de top van het amateurvoetbal als speler nog gaat meemaken is de vraag. Hij is erg kritisch over zichzelf: “Je merkt dat je ouder wordt. In het begin had ik al snel de bijnaam De Tank en een eigen spandoek. Ik vond het erg grappig en mooi. Maar misschien is die bijnaam nu niet meer van toepassing. Als je jong bent gaat alles vanzelf, nu ben ik wat ouder en moet je er echt wat voor doen. Fitness bijvoorbeeld. Ik werk echter veel en heb ook twee kinderen, een gezin, waarvoor gezorgd moet worden. Ik kom daarvoor tijd tekort. Maar ik ben er wel mee bezig. Ik wil weer fit worden om minimaal nog een jaar te knallen. Daarna ga ik kijken wat ik graag wil. Een vriendenteam lijkt me ook nog wel wat. Gewoon lekker voetballen zonder een vorm van druk.”

Een rol binnen de organisatie van RBC na de afloop van zijn voetballoopbaan hoort mogelijk tot de opties. Ziet hij dat zelf zitten? “Daar heb ik eigenlijk nog nooit over nagedacht. Je bent de eerste die mij die vraag stelt. Als ik de ambitie heb om (jeugd-)trainer te worden en het past in mijn leven dan zou ik dat heel graag bij RBC doen. Voor nu wil ik graag – als mijn zoontje besluit te gaan voetballen – er vooral voor hem zijn. Ik had dat zelf niet. Mijn familie is van het honkbal en niet van het voetbal. Ik moest alles alleen doen. Ik had geen idee van goed en gezond eten en daarnaast wil je toch graag dat mensen die om je geven langs te kant staan. Ik ben er nu aan gewend, maar zeker in mijn jeugdjaren heb ik er wel even last van gehad.  Ik had dat niet. Dat wil ik wel graag voor mijn zoontje, welke sport hij ook gaat doen.” Bij RBC staan altijd supporters aan de kant. Zowel voor hem als voor de andere spelers. Is die steun voelbaar? “Ja, zeker. Zij komen wel echt voor ons en leven echt mee. Dat is toch wel een fijn gevoel. Je bent nooit echt alleen.”

Bij RBC heeft Pieter vrijwel elke positie gehad, behalve die van keeper. Die vraag is nooit gesteld aan hem: “Haha, nee. Ik had dat ook niet gedaan. Ik ga niet in het doel staan. Mijn favoriete positie is voor nu centraal achterin. Dat heeft ermee te maken dat er wat sleet bij mij opzit en je centraal wat minder moet lopen. Een aantal jaar geleden had ik rechtsback gezegd, heerlijk die gehele rechterkant bestrijken en aanvallend meedoen. In mijn hoofd kan nog alles, maar lichamelijk moet ik er steeds meer voor doen.” Naast hem in het centrum staat Anass el Gamali, hoe is die samenwerking? “De samenwerking is top. Hij is nog wat jonger en dribbelt graag in, die kwaliteit heeft hij ook gewoon. Ik probeer dan achterin de deur dicht te houden.”

In het dagelijks leven is Pieter spuitgieter in de automotive branche. “Bij ons bedrijf houden we ons voornamelijk bezig met het maken van caps voor de automotive branche, maar we maken ook voor andere bedrijven producten die actief zijn in een andere branche. Bijvoorbeeld producten voor in de bouw, beveiliging of tuinbouw. Ik ben diegene die aan de knoppen van de machines zit om alles in goede banen te leiden. Waar ik nu zit heb ik niet te klagen, heb het heel erg naar mijn zin. Ambitie heb ik nog wel om bij een groter bedrijf te werken die bijvoorbeeld  waar ze auto accessoires maken bijvoorbeeld bumpers, eigenlijk alles wat er in een auto zit en van kunststof is. Dat is wel een vak apart en de technische eisen zijn veel hoger, het is namelijk een zichtbaar product.”

Momenteel zit Nederland nog midden in de coronacrisis, al lijkt het einde wel inzicht. De centrale verdediger past wel op, zeker met zijn kinderen: “Ik heb er niet echt problemen mee. Maar ik let wel extra op. Ik breng de kinderen naar de opa en oma van mijn vriendin voor ik naar het werk ga en haal ze ook weer op als ik van mijn werk kom. Ik let daarbij wel op met wie ik omga. Ik heb liever dat ik ze veilig bij opa en oma kan brengen zonder dat ik mij zorgen hoef te maken. Dat vind ik op dit moment belangrijker.”

Trekt Pieter volgend jaar het RBC-shirt weer aan? “Dat denk ik wel. Natuurlijk moet ik nog praten met de nieuwe trainer. Maar ik zou nog graag minstens een jaar hier willen spelen.”

Robert Braber ondertekent overeenkomst

Nadat RBC bekend maakte dat Robert Braber komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer en hoofd van de Voetbal Academie gaat worden, zetten de volgende dag beide partijen in het Herstaco Stadion hun handtekening onder de overeenkomst.

Nadat Robert Braber en voorzitter Ger Deleij onder toeziend oog van bestuurslid jeugdzaken Ronald Keijzer hun handtekening hadden gezet, werd er geproost op een sportieve en succesvolle toekomst.

Robert Braber op ZuidWest FM

Toekomstig trainer Robert Braber was op 15 februari te beluisteren in het radioprogramma ZuidWest Sport op de regionale zender ZuidWest FM.

In de uitzending praatte Tim Theunisse met Braber over zijn aanstaande functie bij RBC. Het item met Braber is terug te luisteren. Klik hier en ga dan naar Uur 1. Het interview begint bij 32:00.

Habemus Papam! Robert Braber, trainer van RBC

We hebben een paus... Robert Braber! De 38-jarige ex-prof wordt de nieuwe trainer van ons allemachtig prachtig mooie RBC. Hij nam carnavalszaterdagmiddag een uurtje tijd om zich voor te stellen aan de RBC-man en -vrouw. Hij praatte over zijn verleden in de jeugd van RBC, de (voor ons) dramatische play-offs van 2007 tegen Excelsior (waar hij toen speelde), het scoren van de winnende goal tegen NAC, en ook naar de visie die hij heeft over waar RBC heen moet. En die visie, die is sterk! Klik hier om de podcast te beluisteren.