RBC Update, nummer 2020-12

05-12-2020

 9e jaargang, nummer 2020-12

 

Beste RBC'er,

 

Dit is alweer de laatste RBC Update van 2020, een heel bijzonder jaar! Door de voorgenomen fusie met Halsteren leek het erop dat dit het laatste jaar van ons bestaan zou worden. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten en de fusiegesprekken werden afgeblazen. Vervolgens keurde de KNVB ons verzoek om promotie goed en stonden we in de zomer na 48 jaar toch weer in de Tweede Klasse. Door de tweede coronagolf werd de competitie echter na vier wedstrijden alweer stilgelegd. De KNVB hoopt nu in het weekend van 16 en 17 januari de boel weer aan de gang te krijgen. Dat is natuurlijk allemaal wel afhankelijk van het verloop van de coronacrisis. Laten we daarom de noodzakelijke maatregelen zo strikt mogelijk opvolgen zodat we weer zo snel mogelijk wedstrijden kunnen gaan spelen. Wij wensen u alvast een gezellig Sinterklaasfeest, fijne kerstdagen en een vuurwerkloze jaarwisseling en hopen u in 2021 gezond en wel weer terug te zien in ons Herstaco Stadion!

 

Pieten bezoeken jeugdtraining

 

 

Dinsdagavond werden de jeugdspelers van RBC verrast door de komst van twee Pieten naar het Herstaco Stadion. De Pieterbazen kwamen niet met lege handen.

 

De kids ontvingen allemaal een chocoladeletter en een zakje snoep. Maar de Pieten kwamen niet alleen om uit te delen. Vol enthousiasme deden ze mee aan de trainingsoefeningen die de trainers voor onze jeugdspelers in petto hadden. Trainers, spelers en Pieten kwamen al snel tot de conclusie dat de Pieten beter waren in het uitdelen van presentjes dan in voetbal..... Na de training vertrokken de Pieten weer snel, want ze zeiden met het oog op 5 december het nog erg druk te hebben.

 

Posterbezorging de Luiten

 

 

De eerste affiches van Ajax v RBC zijn afgelopen zondag bezorgd! Floyd en Eric reden een beetje rond in Roosendaal en namen ondertussen een afleveringetje op. Klik hier om de podcast te beluisteren.

 

Het RBC-leven van Noud Bominaar

 

Wie RBC zegt, zegt Noud Bominaar. Al meer dan vijftig jaar spant hij zich als vrijwilliger in en Floyd en Eric spraken hierover met hem.

 

In de eerste aflevering vertelt Noud over het begin van zijn periode bij RBC en hoe hij decennia geleden al de basis legde voor de jeugdopleiding van RBC, die later hoog aangeschreven stond. Tussendoor kwam ook Arthur Verbraak even langs met een kleine verrassing!

 

In de tweede aflevering praten ze verder over allerlei zaken en vertelt Noud een aangrijpend verhaal over hoe hij bij het faillissement van de BVO zijn levenswerk, de jeugdopleiding, in rook op zag gaan. Plus: meer info over hoe men aan een mooie replica van het affiche Ajax v RBC kon komen!

 

Een rondje voor RBC

 

rn

 

We liggen al weken stil en dat betekent dat we al weken geen horeca inkomsten meer hebben. Omdat onze kosten wel doorgaan zoeken we naar manieren om onze kas aan te vullen. Op onze zoektocht kwamen we op internet een leuk landelijk initiatief tegen: www.rondjevoorjeclub.nl. Via deze website kun je RBC een rondje geven en feitelijk een donatie doen in deze barre tijden.

 

Een rondje is een donatie voor RBC ter waarde van een rondje in het supporterscafé. Je kunt zelf kiezen hoeveel rondjes je wilt geven. Betalen gaat via iDeal. Klik hier om een rondje te geven!

 

Hoe meer rondjes RBC krijgt, hoe beter voor de clubkas! Help je mee om de actie te verspreiden? Deel de actie via WhatsApp of op Facebook en Twitter.

 

Onderzoek fanbeleving RBC

 

rn

 

Ruben Brugmans deed in het kader van zijn studie Sportmarketing een onderzoek naar fanbeleving en fanbetrokkenheid bij RBC. Eigenlijk moest dit onderzoek plaatsvinden bij een BVO, maar als echte, echte Roosendaler zorgde Ruben ervoor dat hij dit onderzoek mocht doen bij onze vereniging. Hij presenteerde het plan aan het bestuur van RBC en nam ook de tijd om er wat over te vertellen bij Podcast de Luiten.

 

 Klik hier om de podcast te beluisteren.

 

 Stand RBC 1

 

 

 

Standen Voetbal Academie

 

 

 

 

 

 

 Om het plezier in de sport te benadrukken, en niet de nadruk te leggen op de resultaten, worden in de competities van JO10 t/m JO8 geen uitslagen en standen meer gepubliceerd.

 

Talententrainingen in december

 

 

 Uit R.B.C.-mars klinkt trots voor club en stad

 

 Oude RBC'ers wisten ergens nog wel van het bestaan, maar onlangs is ie weer opgedoken: de R.B.C.-mars. Met het terugvinden van de in 1948 gecomponeerde mars wordt de toch al unieke identiteit van onze club nog verder versterkt. Met de R.B.C.-mars kan RBC zich scharen in een gerenommeerd rijtje clubs, zoals Sparta (Sparta-marsch, 1909), Ajax (Ajax-marsch, 1918), Willem II (Hup Willem II, stoere kerels, 1928), Excelsior (Ferme jongens, stoere knapen, 1942) en PSV (Voor rood-wit gezongen, 1950).

 

 De R.B.C.-mars dook een paar maanden geleden op in een aflevering van Podcast de Luiten. Een luisteraar attendeerde de makers op het bestaan van de mars. Het verhaal is als volgt. Blijkbaar zonder dat maar ook één RBC'er het wist, nam de Free Time Band in 1998 het initiatief om een cd op te nemen met marsen afkomstig van Roosendaalse componisten. De Free Time Band was een muziekgezelschap dat onder leiding stond van dirigent Paul Luyks en muzikaal leider Leo Nieuwlaat en met wisselende bezetting in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Duitsland optredens verzorgde. In de meeste gevallen werd de band vergezeld door majorettes. De cd werd uitgebracht onder de naam Music for free time en bevatte naast de Gildezonen mars, de Erato mars, de Waroubi mars en de KaaVeeWee mars dus ook de R.B.C.-mars, die eigenlijk alleen nog maar op muziekpapier bestond.

 

 De R.B.C.-mars is in 1948 gecomponeerd door de Roosendaalse componist A.J. Maas (1893-1958). Hij was onder meer dirigent bij Erato en De Gildezonen en werkte bij muziekuitgeverij Tierolff. Het is niet bekend of hij de R.B.C.-mars componeerde in opdracht van het RBC-bestuur of op eigen initiatief. RBC was in die jaren druk bezig om een terugkeer naar de Eerste Klasse te bewerkstelligen, destijds het hoogste niveau in Nederland. Uitgerekend in het seizoen dat Maas de R.B.C.-mars componeerde werd RBC kampioen van de Tweede Klasse en promoveerde naar het hoogste niveau na een 0-0 gelijkspel in en tegen Helmond in de promotie/degradatiewedstrijden (zie foto). Bij terugkeer in Roosendaal werden de oranjehemden door duizenden mensen opgewacht en vanaf de Bredaseweg door drie van de vier Roosendaalse harmonieën begeleid naar hotel Goderie waar de kampioensreceptie plaats vond. Zeer waarschijnlijk is toen de R.B.C.-mars vele malen gespeeld.

 

 Waarom de R.B.C.-mars in vergetelheid is geraakt is niet exact te duiden. Het zal er zeker mee te maken hebben gehad dat de mars destijds niet is opgenomen op een grammofoonplaat. Daarnaast kent de mars ook geen tekst. En dat is eigenlijk best jammer want als je de mars beluistert, hoor je dat A.J. Maas een krachtig stuk heeft geschreven inherent aan de prestaties van de oranjehemden, waarvan de trots voor de club RBC en de stad Roosendaal van afdruipt. Uiteraard zal de R.B.C.-mars bij de eerstvolgende thuiswedstrijd van RBC uit de luidsprekers van het Herstaco Stadion schallen. Klik hier om de mars te beluisteren.