RBC Update, nummer 2020-06

13-06-2020

 9e jaargang, nummer 2020-06

 

Beste RBC'er,

 

De afgelopen periode was er een met een lach en een traan. Pure vreugde was er over de toegekende promotie van RBC naar de Tweede Klasse. Ook was het deze week exact 20 jaar geleden dat RBC voor het eerst naar de Eredivisie promoveerde. Maar daarnaast was er ook intens verdriet om het onverwachts overlijden van jeugdtrainer Binoy Bluys. Over al deze onderwerpen kunt u in deze RBC Update teruglezen. Inmiddels zijn we druk bezig om de selecties weer op sterkte te krijgen voor komend seizoen. Ook zijn we weer op zoek naar de nodige vrijwilligers. Niet alleen voor de begeleiding van de teams, zoals trainers, teammanagers, assistent scheidsrechters en studiebegeleiders, maar ook ter versterking van de activiteitencommissie die zich onder meer bezig houdt met de organisatie rondom de thuiswedstrijden van het 1e elftal. Lijkt je dat wat? Stuur dan een mail naar n_bominaar@hotmail.com of activiteiten@rbcvoetbal.nl.  

 

Tayeb Lakbir stroomt door naar het 1e elftal

 

 

 

 Tayeb Lakbir van JO19 stroomt volgend seizoen door naar de selectie van het eerste elftal.

 De 18-jarige Antwerpenaar kwam tijdens de afgelopen winterstop over van City Pirates Merksem. Lakbir debuteerde dit seizoen al in het eerste elftal van RBC. Op 11 februari mocht hij invallen tijdens de oefenwedstrijd tegen Virtus. Hij kwam toen in de ploeg ter vervanging van Bilal Dadi.

 

 JO19-trainer Jack Embregts is enthousiast over zijn pupil: "Tayeb is een aanvallende middenvelder die snel kort gedraaid en gemakkelijk iemand in vrije positie kan zetten. Verder kan hij ook in de voorhoede spelen en is hij dodelijk voor de goal. Hij heeft een goed overzicht en een geweldige pass in de benen."

 

 Een taart voor Bladella

 

 

 

 Woensdag ontving Bladella een taart vanuit Roosendaal. De kiem hiervoor werd gelegd in de voorlaatste aflevering van Podcast de Luiten.

 

In die aflevering gaf Paul Kuipers uitleg over de reglementen op basis waarvan de KNVB besloten had het verzoek van RBC om te mogen promoveren naar de Tweede Klasse in te willigen. Hieruit bleek dat de promotie van RBC het gevolg was van heel veel mazzel. Er waren drie plaatsen in de Tweede Klasse te vergeven. De KNVB had op basis van het gemiddeld aantal punten per wedstrijd een ranglijst opgesteld van de nummers 1 van de vier 3e klassen in het district Zuid 1. Op die ranglijst stond RBC na CHC, Bavel en Bladella op de vierde plaats. Maar omdat Bladella had besloten om geen promotie aan te vragen, kon RBC alsnog de derde vrijgekomen plaats in de Tweede Klasse innemen. Daarop vroegen de mannen van Podcast de Luiten zichzelf af of er al een taart naar Bladel was gestuurd... Dat bleek niet zo te zijn.

 

 Vervolgens namen Eric en Floyd het initiatief om als dank een taart naar Bladel te sturen. Dit initiatief werd mede ondersteund door een aantal supporters. De taart werd in Bladel met dank aanvaard. Bestuurslid Betty Wijnen liet weten dat de traktatie was aangekomen en dat de vrijwilligers die druk in de weer waren om de jeugd weer te kunnen laten trainen er van hadden genoten. Verder wenste ze RBC veel succes in de Tweede Klasse.

 

Omroep Brabant over de promotie naar de Eredivisie

 

 

 

Gisteren was het exact 20 jaar geleden dat RBC voor het eerst in haar historie naar de Eredivisie promoveerde. Ook Omroep Brabant besteedde daar aandacht aan in het radioprogramma Afslag Zuid. Klik hier om het item te beluisteren.

 

 Het promotie-wonder van 2000

 

 Deel 1: Hoe het sprookje begon Deel 2: Weinig verwachtingen, veel vertrouwen Deel 3: Daar gingen mijn krullen

 

Het is vandaag 3 juni 2020, exact twintig jaar geleden dat RBC vriend en vijand verraste door te promoveren naar de Eredivisie. Floyd en Eric keken op dit wonder terug samen met misschien wel de belangrijkste schakel in dit succes, trainer Robert Maaskant.

 

In deel 1 van het gesprek legt Maaskant hoe hij bij RBC terecht kwam en dat hij niet echt een warm welkom kreeg, prijst hij de rol van Jan Brouwer, destijds algemeen directeur die een sterke selectie samenstelde, en vertelt hij waarom hij het een goed idee vond om in de rust van een wedstrijd alvast een fles champagne open te trekken - met de brilstand nog op het bord. In deel 2 van het gesprek praten ze over de memorabele RBC - NAC in december (met de afgrijselijke blessure van Jurgen Belpaire), de tweede seizoenshelft waarin het echt begon te draaien, en het begin van de legendarische nacompetitie van 2000. In deel 3 van het gesprek pakken ze hem op bij Cambuur - RBC in Leeuwarden, praten ze kort over de thuisnederlaag tegen Zwolle en bespreken ze hoe het sprookje uiteindelijk uitkwam. Tot slot kijken ze met een schuin oog terug op het seizoen. Klik op de afbeeldingen om de afleveringen te beluisteren.

 

Doelman Robbert van Oorschot naar RBC

 

 

Doelman Robbert van Oorschot speelt volgend seizoen voor RBC. De 33-jarige sluitpost speelde afgelopen seizoen voor WDS'19, de oude dame van Breda.

 

Van Oorschot doorliep de gehele jeugdopleiding van JEKA en debuteerde daar in het 1e elftal, wat toen in de Derde Klasse uitkwam. Omdat zijn vrienden bij ADVENDO speelden, vertrok hij naar de vijfdeklasser in Breda-Noord. Na vier seizoenen en promotie naar de Vierde Klasse ging hij naar tweedeklasser TSC in Oosterhout. Na 1 seizoen keerde hij weer terug naar ADVENDO. In die periode wist hij in het Herstaco Stadion RBC met 1-4 te verslaan. "RBC was toen net gepromoveerd vanuit de Vijfde Klasse, maar ik weet nog dat het ons toch zo verraste dat we zo makkelijk wisten te winnen in het stadion. Voor ons was RBC nog steeds RBC," aldus een lachende Van Oorschot. Na vijf seizoenen op Sportpark Kadijkje en promotie naar de Derde Klasse verkaste Van Oorschot naar Baronie. De baronnen speelden toen in de Eerste Klasse, maar pakten na de komst van Van Oorschot direct de titel en promoveerden naar de Hoofdklasse. De Bredase doelman was vier seizoenen een vaste waarde bij de groen-witten totdat blessureleed roet in het eten gooide. Mede daardoor en vanwege zijn werksituatie, waardoor de trainingsintensiteit en verre uitwedstrijden een probleem werden, deed hij een stapje terug en pakte hij de draad vorig seizoen dus weer op bij zondag vierdeklasser WDS'19.

 

 "Maar toen kwamen de ambities toch weer bovendrijven. Als sportman wil ik toch altijd zo hoog mogelijk reiken en toen RBC interesse toonde, was ik direct enthousiast. RBC is toch weer een stap vooruit. En het is natuurlijk heel bijzonder om bij een club te spelen met zo'n verleden en in zo'n stadion," vertelt Van Oorschot.

 

 RBC's keeperstrainer Ton van Eenennaam kent Van Oorschot uiteraard: "Als technische staf zijn we blij met zijn komst. Robbert heeft het bij verschillende clubs in Breda prima gedaan. Het is een jongen die veel ervaring meebrengt. Hij is een coachende keeper en allround in de goal. Met Robbert en Matthias Deleij hebben we komend seizoen twee talentvolle keepers in huis." (Foto: voetbalinbreda.nl)

 

RBC promoveert alsnog

 

 

 RBC promoveert alsnog! Wat een heuglijk nieuws. Floyd en Eric namen een bonusaflevering van Podcast de Luiten op met als gasten Paul Kuipers, coördinator communicatie, en Anwar Tarfit, topscorer van RBC. Klik op de afbeelding om de aflevering te beluisteren.

 

RBC zoekt jeugdtrainers

 

 

RBC gaat op weg naar het 109e seizoen in haar bestaan... Wil jij daar bij zijn? In onze voetbalopleiding is nog plaats voor jeugdtrainers. Ben jij de jeugdtrainer die we zoeken? Reageer dan nu !

 

Het voetballeven van Kees Vermunt, Kiske van Kasdonk

 

Deel 1: Kiske van Kasdonk  Deel 2: Keesje Munt, die loze guit Deel 3: Kampioenenmaker met oog voor talent Deel 4: De leste snik

 

 Vandaag, de dag dat hij 89 geworden zou zijn, presenteren de mannen van Podcast de Luiten een speciale aflevering over het voetballeven van Kees Vermunt. Floyd en Eric spraken in vier delen uitgebreid met Jacco Vermunt, zoon van Mister RBC, over diens rijke voetballeven.

 

 In deel 1 van dit gesprek hebben ze het over het allereerste begin: de eerste stappen van Kiske van Kasdonk op het voetbalveld. In deel 2 komen vele hoogtepunten van Vermunt als voetballer aan bod. "En Keesje Munt, die loze guit, die trapte RBC de Tweede Klasse uit." In deel 3 gaat het over de trainerscarriere van Kees Vermunt, waarin hij onder meer kampioen werd met RBC en een aantal grote talenten ontdekte. In deel 4 gaat het over de laatste periode in Vermunt's leven, het onvermijdelijke einde en een ideetje dat de mannen aan Jacco wilden voorleggen. Klik op de afbeeldingen om de afleveringen te beluisteren.

 

 Marouane Hamdoune naar Prinsenland

 

 

 

 Marouane Hamdoune speelt volgend seizoen bij zaterdag 3e klasser Prinsenland. In eerste instantie had de Roosendaler aangegeven bij RBC te blijven, maar helaas vertrekt hij nu alsnog.

 

Hamdoune, die in de jeugd al eens bij RBC speelde, kwam twee jaar geleden over van SC Kruisland. In zijn eerste seizoen bij RBC scoorde de vaak mee opkomende verdediger maar liefst elf goals. Tegenslag dat seizoen waren de ongeregeldheden tijdens de uitwedstrijd tegen Steenbergen, die Hamdoune een maandenlange schorsing opleverden. Afgelopen seizoen wist de 31-jarige verdediger vier keer het net te vinden.

 

Bij Prinsenland treft Hamdoune volgend seizoen ook voormalig RBC-speler Mujib Yaqoubi.

 

 Concept divisie-indelingen topjeugdcompetities bekend

 

 

De concept divisie-indelingen voor de topjeugdcompetities voor het seizoen 2020-2021 zijn bekendgemaakt. Voor RBC gaat het om O16, O15, O14 en O13.
rn Doordat vrijwel alle amateurcompetities in het seizoen 2019-2020 vanwege de coronapandemie noodgedwongen voortijdig moesten worden beëindigd, is de leidraad voor de indelingen voor komend seizoen anders dan in voorgaande jaren.

 

In eerste instantie zouden de eindstanden van het seizoen 2019-2020 leidend zijn voor de divisie-indelingen van komend seizoen, zoals dat normaal gesproken altijd gebeurt. Doordat de competities echter niet zijn uitgespeeld, vinden de divisie-indelingen van de nieuwe jeugdcompetities plaats door terug te grijpen naar de eindstanden van het seizoen 2018-2019.

 

Hoewel het bij de KNVB duidelijk is dat dit niet ideaal is, sluit het terugvallen op de eindstanden van het seizoen 2018-2019 aan bij het besluit om alle amateurcompetities van het seizoen 2019-2020 voortijdig te beëindigen en geen kampioenen, promovendi en degradanten aan te wijzen.

 

 De teams van RBC worden als volgt ingedeeld:

 

  •  RBC O16: 5e divisie;
  •  RBC O15: 6e divisie;
  •  RBC O14: 3e divisie;
  •  RBC O13: 2e divisie.

 

 RBC geschokt door overlijden jeugdtrainer Binoy Bluys

 

 

 

 Op 15 mei bereikte ons het droevige nieuws dat  RBC-jeugdtrainer Binoy Bluys is overleden. Binnen de club is geschokt gereageerd op dit afgrijselijk bericht. Binoy werd slechts 29 jaar oud.

 

 Binoy was sinds 2017 trainer in de onderbouw van onze voetbalopleiding. Hij paste daar perfect in. Een jongen die altijd tijd had voor een praatje en graag zijn passie voor het voetbal wilde delen met anderen, maar vooral een ontzettend goede jeugdtrainer, die spelertjes wist te inspireren. Hij was zeer actief binnen onze vereniging en met hem hadden we een uitstekende technische staf met ambities voor de toekomst.                 

 

Iedere speler die onder hem getraind heeft, zal alleen maar positieve herinneringen aan hem hebben. Als trainer van onze onderbouwspelers wist hij hen door zijn vakmanschap en passie voor zich te winnen. Ze gingen door het vuur voor hem.

 

Binoy organiseerde samen met zijn teammanagers altijd een heel ontspannen en ongedwongen sfeer rondom zijn teams waardoor de spelers optimaal konden presteren. Ouders van spelers konden altijd bij hem terecht.

 

 Voor collega trainers stond hij altijd klaar en ook tijdens de jaarlijkse RBC-talentendagen was hij altijd bereid om zijn steentje bij te dragen.

 

 Na de trainingen en wedstrijden kon hij uren blijven hangen om zijn ervaringen te delen met de coördinatoren en stond hij open voor ideeën en suggesties.

 

 Graag had RBC hem ook volgend voetbalseizoen behouden als jeugdtrainer maar Binoy had ambities en had een aanbieding geaccepteerd van de Belgische profclub OH Leuven. Daar zou hij het U9 team gaan begeleiden, een functie op zijn lijf geschreven.

 

 Bij RBC kwam het bericht dat hij gisteren is overleden keihard binnen. RBC leeft intens mee met zijn familie en wenst hen heel veel sterkte toe.

 

 Klik hier om een bericht te plaatsen in het condoleanceregister. (Foto: Bram Visser Fotografie)

 

 

 RBC steunt buitenlandse projecten

 

 

 Al sinds jaren is RBC geworteld in de Roosendaalse samenleving, maar ook daarbuiten. Al jaren steunt de club diverse buitenlandse projecten, zelfs op andere continenten. Niet meer gebruikte kleding en materialen gaan naar landen waar de voetbalsport een impuls kan gebruiken. RBC draagt gaarne haar steentje bij om de jeugd daar sportief op weg te helpen.

 

Onder impulsen van de supportersvereniging van RBC sloegen RBC en NAC eind vorige eeuw de handen ineen om met behulp van een sponsor goederen naar Suriname te verschepen. Later zou ook via voormalig RBC-speler Arjan Ebbinge N.E.C. uit Nijmegen een behoorlijk kledingpakket aanbieden voor het goede doel. Ook de Stichting Vrienden van Suriname werkte onder impulsen van oud KNVB-competitieleider Wil van Rhee mee en verscheepte leermiddelen en computers naar scholen in Suriname.

 

 Kort na de doorstart is RBC weer begonnen met het ondersteunen van dit soort goede doelen. Uiteraard staat Suriname weer op de lijst. Ook nu zorgde de supportersvereniging van RBC weer voor de nodige impulsen door samen met de Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. een speel- en mediatheek op te zetten voor de Julius Lobatoschool in Paramaribo. Eind vorig seizoen mocht de Stichting Gift4achild een groot aantal RBC-tenue's en -kledingstraining ontvangen en ook werden projecten in Gambia rijkelijk bedeeld met het RBC-oranje en -blauw.  Ook is er eind vorig seizoen weer kleding verscheept naar Suriname en ook de jeugd op Kaapverdië gaat trainen in RBC-kleding. Op deze manier laat RBC zien haar internationale sociale betrokkenheid zeer serieus te nemen. Op de foto's diverse teams in Suriname, Gambia en Kaapverdië, poserend in hun onlangs ontvangen RBC-kleding.

 

 
 

 

 Ricardo Mannie naar RBC

 

 

 Ricardo Mannie komt volgend seizoen naar RBC. De Roosendaler komt over van stadgenoot BSC.

 

BSC loopt als een rode draad door de carrière van de 30-jarige verdediger. Op Vierhoeven zette Mannie de eerste stappen op het voetbalveld. Hij ontwikkelde zich daar in de jeugd dusdanig goed dat NAC Breda hem scoutte. Na drie seizoenen keerde Mannie terug naar BSC. Hij debuteerde bij de groen-witten in het 1e elftal in de Derde Klasse. In 2011 promoveerde hij met BSC naar de Tweede Klasse. Met een tussenjaar bij DOSKO in de Hoofdklasse vertrok Mannie in 2015 naar SC Kruisland. Ook in het oranje promoveerde hij naar de Tweede Klasse. Na vier seizoenen bij SC Kruisland keerde Mannie vorig seizoen terug naar BSC: "We waren op weg naar promotie totdat de corona-crisis roet in het eten gooide. Maar nog een jaar voetballen in de Vierde Klasse trok me niet echt. Ik speel toch nog graag op het hoogst haalbare niveau. En dat kan bij RBC. De club wil een hoger niveau bewerkstelligen en daar wil ik graag aan meewerken."

 

Trainer-coach Koos Waslander is blij met de komst van Mannie naar RBC: "Ricardo is een speler met de nodige ervaring. Een uitstekende verdediger die ook nog eens regelmatig mee ten aanval trekt."

 

 Sponsor nieuws

 

 

RBC kan met trots melden dat Atik Uitzendbureau B.V. uit Roosendaal is toegetreden tot de sponsorgroep van RBC.

 

Atik is een professioneel uitzendbureau waarvan de leiding al ruim 20 jaar ervaring heeft op de flexibele arbeidsmarkt. Atik opereert landelijk en heeft zich door de jaren heen naast het werk met reguliere uitzendkrachten ook gespecialiseerd in het uitzenden van arbeidsmigranten.

 

Atik Uitzendbureau draagt zorg voor de inzet van uitzendkrachten met een duidelijke vakbekwaamheid en heeft dagelijks een grote groep specialisten met vakkennis aan het werk. Atik biedt de beste mensen voor uw bedrijf! Zowel bij incidentele als bij structurele behoeften kan Atik uw bedrijf voorzien van de juiste flexibele medewerkers.

 

Mooiste Eredivisie shirt RBC

 

 

Het RBC-shirt uit het seizoen 2005-2006 is tijdens het Eredivisie Shirt Festival verkozen als mooiste RBC Eredivisie shirt. Het tricot waarin RBC het minste aantal punten ooit in de Eredivisie behaalde, kreeg 24,6% van de stemmen. Op de tweede plaats eindigde het shirt uit het seizoen 2000-2001, waarin RBC haar debuut maakte op het hoogste profniveau. Het shirt uit het seizoen 2002-2003 werd als derde verkozen. In totaal kon er op negen RBC shirts gestemd worden.

 

 Het shirt waarin Willem II van 1956 t/m 1966 speelde, werd overigens door de jury uitgeroepen tot het mooiste Eredivisie shirt aller tijden.

 

Lars de Voogd blijft

 

 

 

 De selectie van het 1e elftal voor komend seizoen krijgt steeds meer vorm. Ook Lars de Voogd (zie foto) heeft inmiddels aangegeven bij RBC te blijven. De Voogd speelt al sinds voetbaljaargang 2014-2015 in het 1e elftal. Voor het faillissement doorliep de 28-jarige middenvelder de RBC voetbalopleiding van D1 tot en met A1. De Voogd is een hardwerkende, creatieve middenvelder die tweebenig is. Hij is een echte teamspeler en heeft altijd de wil om te winnen.

 

 Bilal Dadi gaat vertrekken. Hij speelt komend seizoen voor de Rotterdamse zondag 2e klasser FC IJsselmonde. (Foto: Arthur Verbraak)

 

RBC versterkt zich met Jaimy de Visser

 

 

 RBC heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Jaimy de Visser. De 33-jarige aanvaller, die zowel op links als rechts inzetbaar is, kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor 1e klasser Rood-Wit W.

 

 De van oorsprong Zeeuws-Vlaming doorliep de gehele jeugdopleiding van HVV'24 en debuteerde daar reeds op 17-jarige leeftijd in het 1e elftal. Vanwege zijn studie en werk belandde De Visser in Breda en zette zijn voetbalcarriere daarna verder voort in West-Brabant.

 

 "Ik heb een goed gevoel bij RBC," vertelt De Visser. "RBC heeft altijd de intentie om aanvallend voetbal te spelen en wil graag hogerop. Daarnaast speelt de club nog eens in een mooi stadion, wie wil daar nou niet voor spelen?" Ook trainer-coach Koos Waslander is content met de komst van de nieuwe aanvaller: "Jaimy is een gozer met ervaring die op de flank kan spelen of om de spits heen bewegen. Hij is snel en heeft een goede voorzet. Ik ben blij met zijn komst naar RBC." (Foto: voetbalinbreda.nl)