RBC Update, nummer 2020-05

01-05-2020

9e jaargang, nummer 2020-05

 

 Beste RBC'er,

 

De afgelopen periode is er voor RBC één van uitersten geweest. In eerste instantie kondigde het bestuur aan dat zij voor de toekomst een fusie met Halsteren de beste optie vond. Een fusie zou in financieel en sportief opzicht het beste perspectief bieden op sponsoren, medewerking van de aandeelhouders in het stadion, voetballen op hoog niveau en financiële zekerheid. Onder de huidige omstandigheden (coronavirus, de daarop volgende economische crisis alsmede het feit dat RBC mede door het besluit van de KNVB in de Derde Klasse blijft) achtte het bestuur het zelfstandig voortbestaan van RBC niet realistisch meer. De naam van de fusieclub zou RBC-Halsteren moeten worden, de clubkleuren oranje-geel-zwart met op het shirt de logo's van beide clubs. Het 1e zondagelftal van de fusieclub zou in het stadion gaan spelen op Hoofdklasse-niveau, het grootste deel van de Voetbalopleiding zou in Roosendaal blijven, terwijl het 1e zaterdagelftal en de rest van de jeugd in Halsteren zouden blijven. Uiteindelijk was het aan de leden om te beslissen of zij akkoord wilden gaan met bovengenoemde plannen. Hiertoe zou een buitengewone ledenvergadering worden uitgeschreven. Wanneer deze gehouden zou gaan worden was door het corona-virus nog niet in te schatten. De uiterste datum, dat een fusie voor komend seizoen bij de KNVB aangemeld moest worden, was en is 1 juni.

 

Negen dagen later echter deelden de besturen van RBC en Halsteren mede dat in goed overleg was besloten de besprekingen over een mogelijke fusie te beëindigen. Beide besturen achtten het namelijk niet zorgvuldig om zonder een fysieke ledenvergadering een dergelijk ingrijpend besluit te nemen over een voor beide verenigingen zo’n belangrijk onderwerp.

 

Inmiddels heeft het bestuur een gesprek gehad met de aandeelhouders van het stadion over onder meer de toekomst van RBC nu de fusie met Halsteren niet meer doorgaat. Het bestuur heeft een toelichting gegeven op de concept begroting voor het seizoen 2020-2021 wat de aandeelhouders vertrouwen geeft in de toekomst van RBC. Dat ook de spelers van het 1e elftal vertrouwen hebben in de toekomst van RBC blijkt uit de gesprekken die gevoerd zijn. Een groot deel heeft inmiddels aangegeven de intentie te hebben bij RBC te blijven. De Voetbalopleiding is druk met het inventariseren in welke teams (kwalitatieve) aanvullingen noodzakelijk zijn. Voor nagenoeg alle teams is de trainer voor volgend seizoen reeds bekend. 

 

Er is nu duidelijk vertrouwen in een gezond toekomstperspectief voor RBC. Natuurlijk hebben we daarvoor ook de blijvende steun van leden en supporters voor nodig. Laten we nu met elkaar de basis leggen voor een structureel goed geoliede organisatie. Samen maken we RBC !

 

 Geslaagde eerste online RBC pubquiz

 

 

Gisteravond vond de eerste online RBC pubquiz plaats. De deelnemers waren zeer enthousiast en zij vonden de door Marvin Reuvers georganiseerde- en mede door Floyd Aanen gepresenteerde pubquiz een doorslaand succes.

 

De  pubquiz was een ware hersenkraker op Eredivisie-niveau over RBC's laatste periode in het betaald voetbal (1999-2011). In twee ronden kwam alles aan bod: Eredivisie, Jupiler League, financiële fiasco's, mislukte midvoors, senationele zeges en heel veel spelersnamen. Na een spannende tussenstand werden na anderhalf uur de prijswinnaars bekend. Dat waren Eric Konings (1), Dave Kerstens (2), Niels Nieuwlaat (3) en Paul Kuipers (4), waarbij de verschillen bijzonder klein waren.

 

De pubquiz was een echte avond voor en door RBC'ers, die zoals op een vrijdag- of zaterdagavond met koude koffie, bier en frikandellen niet in het stadion, maar nu achter de computer zaten. Organisator Marvin Reuvers sprak na afloop de hoop uit dat een volgende pubquiz gewoon in het supporterscafé zal kunnen plaatsvinden. Daar sluiten wij ons uiteraard van harte bij aan.

 

 Jeugd hervat training

 

 

Als gevolg van de versoepelde corona-maatregelen ging woensdagvanavond voor de jongste jeugd de training weer van start. Om 18:00 uur gingen als eerste JO9, JO10-1 en JO10-2 los, daarna gevolgd door JO11, JO13-1 en JO13-2.

 

De trainingen gingen gepaard met de nodige veiligheidsmaatregelen. De spelers kwamen in trainingskleding naar het stadion en betraden het veld via het hek bij toegangspoort 1. Buiten de spelers mochten alleen trainers, teammanagers en onze fotograaf in het stadion aanwezig zijn. Ouders waren helaas niet welkom. Na afloop van de training verlieten de spelers het stadion weer via dezelfde poort. Douchen was er deze keer niet bij, dat diende thuis te gebeuren.

 

Ondanks de opgelegde beperkingen was duidelijk te merken dat iedereen weer blij was dat er eindelijk weer gevoetbald kon worden. (Foto: Arthur Verbraak)

 

Aanvoerder Carlos Ramos snakt naar volgend seizoen

 

 

Aanvoerder Carlos Ramos snakt naar volgend seizoen. Ook dan is de 33-jarige verdediger captain van RBC. Ramos kwam aan het begin van dit seizoen terug naar Roosendaal nadat hij reeds van 2008 t/m 2010 voor de oranjehemden uitkwam in de Eerste Divisie.

 

Vanwege een langslepende blessure aan de achillespezen kwam Ramos in de vroegtijdig afgesloten voetbaljaargang echter slechts 11 wedstrijden in actie voor de oranjehemden. Begin november raakte Ramos geblesseerd en keerde pas op 1 maart terug in de basis in de topper tegen SC Gastel. "Voordat ik geblesseerd afhaakte, had ik al weken klachten, maar omdat belangrijke spelers ontbraken, speelde ik gewoon door. Maar door de steeds meer optredende pijn kon ik niet het spel brengen wat men van mij mocht verwachten en verdween ook het plezier. In overleg met de coach en de technische staf heb ik toen besloten eerst aan mijn volledig herstel te gaan werken", vertelt Ramos.

 

Nadat Ramos weer geheel fit was en de twee belangrijke wedstrijden tegen SC Gastel en Zundert had afgewerkt en RBC een voorsprong van zes punten op haar achtervolgers opbouwde, kwam de volgende teleurstelling: het staken van de competitie waardoor RBC niet in staat werd gesteld de felbegeerde promotie af te dwingen. "We hadden ons als groep ten doel gesteld om voor de titel te gaan. Nadat we in de eerste seizoenshelft hier en daar toch nog wat punten hadden laten liggen, zaten we na de winterstop in een uitstekende flow. En dan is het natuurlijk balen dat de competitie wordt stilgelegd. Maar goed, balen over een gemiste promotie is natuurlijk niets in vergelijking met de ellende en het leed wat vele families de afgelopen periode is overkomen. Kijk, wij als RBC krijgen gewoon een nieuwe kans. Wij moeten er met z'n allen de schouders onder zetten en er komend seizoen alles aan doen om RBC alsnog hogerop te brengen", zegt Ramos. "Natuurlijk hebben wij er in de spelersgroep al lang en breed over gesproken en ik merk een enorme gretigheid bij de andere jongens om die doelstelling met RBC volgend seizoen alsnog te willen bewerkstelligen. Ik heb daar ook zeker vertrouwen in. Ik heb nu al enorm veel zin in het nieuwe seizoen!

 

De selectie van RBC voor komend seizoen begint inmiddels al aardig vorm te krijgen. Van het huidige team hebben naast aanvoerder Carlos Ramos inmiddels diverse spelers aangegeven ook in de komende voetbaljaargang in het oranje-wit-blauw uit te willen komen. Dat zijn doelman Matthias Deleij, Gino Pieter, Anass el Gamali, Marouane Hamdoune, Randy Elst, Faysal Bensiali, Anwar Tarfit en de Antwerpse neefjes Arif en Burhan Akbas. De technische staf verwacht binnenkort nog meer namen bekend te kunnen maken.

 

De volgende spelers hebben aangegeven te vertrekken bij RBC: Klacson Soares Wanderley (Excelsior Essen), Jari Rommens (DOSKO), Yorben Bus (Cluzona) en Gino de Klerk (Rood-Wit W). (Foto: Bram Visser Fotografie)

 

RBC zoekt talent en jeugdtrainers

 

 

RBC gaat op weg naar het 109e seizoen in haar bestaan... Wil jij daar bij zijn? In onze voetbalopleiding is nog plaats voor talentvolle spelers en keepers uit Roosendaal, West-Brabant, Tholen en de Belgische Noorderkempen. Ben jij het talent dat we zoeken? Reageer dan nu ! Ook zoeken we nog enkele jeugdtrainers.

 

 Mijmeren over RBC

 

 

Er lag nog een hoop op de plank: ingezonden stukken, nieuwsberichtjes, columns, etc. In de nieuwste aflevering van Podcast de Luiten komen deze aan bod. Daarnaast ook weer aandacht voor de actualiteit. De hosts waren nostalgisch en mijmerden twee uur lang over RBC. Klik op de afbeelding om de podcast te beluisteren.

 

RBC schenkt voorraad supporterscafé aan voedselbank

 

 

RBC heeft haar voedsel- en drankvoorraad van het supporterscafé aan Voedselbank Goed Ontmoet geschonken. De voorraad is afgegeven aan het uitgiftepunt in de oude Pius X-school aan de Edisonstraat in Kalsdonk, de wijk waar RBC van 1912 tot 2000 was gegrondvest.

 

Het zou immers verspilling zijn de voorraad vanwege het Corona-sluitingsverbod over de vastgestelde houdbaarheidsdatum te laten gaan, waarmee deze dus niet meer gebruikt zou kunnen worden.

 

De voedselbank was erg blij met onze voorraad en bedankte onze vrijwilligers hartelijk voor deze geste. Mooi dat RBC hiermee ook in deze tijd als vereniging haar maatschappelijke betrokkenheid heeft kunnen tonen door een klein steentje bij te dragen aan de problematiek van de voedselbank.

 

RBC is schatplichtig aan haar supporters

 

 

 Onze supporters zijn degenen die RBC als sinds jaar en dag steunen en sommigen zelfs al heel erg lang. Regelmatig ontvangen we e-mails van mensen die niet meer in Roosendaal of omgeving wonen, maar toch aangeven dat ze het wel en wee van RBC nog steeds op de voet volgen en daarbij hun zorg uitspreken over het voortbestaan van RBC en tevens de hoop uitspreken dat RBC blijft bestaan. Het doet ons goed deze signalen te ontvangen en het sterkt ons in de gedachte dat RBC een merknaam is die velen nog aanspreekt. We moeten onze supporters koesteren en wij realiseren ons dat wij ook schatplichtig aan hen zijn om ervoor te zorgen dat RBC blijft bestaan.

 

 Via een aantal fans kregen we het verzoek om een meldpunt te maken waar iedereen die de club een warm hart toedraagt ideeën kan lanceren, kan aangeven of er iets goed of juist niet goed gaat, zich op kan geven om actief te worden voor RBC etc. Dat idee spreekt ons zeer aan. We hebben daarom support@rbcvoetbal.nl gelanceerd. Hier kan iedereen terecht met zijn opmerkingen, waarbij we wel graag de randvoorwaarde willen stellen dat het gaat om reacties die RBC helpen zichzelf steeds verder te verbeteren.

 

 Bellen met Bulayima

 

 

De mannen van Podcast de Luiten hebben hem gevonden: Mukweyanzo 'Eugene' Bulayima (links op de foto na de 2-3 overwinning bij NAC in 1994). Na een vraag van luisteraar Stijn Gabriëls hebben ze een flinke zoektocht gehouden, maar het is ze gelukt de legendarische keeper te spreken te krijgen. Luister deze aflevering van de podcast om te horen waarom hij toch in godsnaam die salto's maakte. Klik op de afbeelding om de podcast te beluisteren.

 

 RBC verzoekt KNVB om promotie

 

 

 

RBC heeft bij de KNVB een verzoek ingediend om alsnog in aanmerking te mogen komen voor promotie. Omdat er volgend seizoen diverse clubs overstappen naar het zaterdagvoetbal, fuseren of zich terugtrekken uit categorie A, heeft de KNVB alle verenigingen de mogelijkheid geboden een verzoek te doen om op een hoger of lager niveau uit te komen.

 

Hoewel het bestuur van RBC een voorkeur heeft om te fuseren met Halsteren, is toch het verzoek naar de KNVB gestuurd. In het geval dat de ledenvergadering geen goedkeuring aan een fusie geeft en RBC als zelfstandige vereniging door gaat, ziet het bestuur de oranjehemden dan het liefst uitkomen in de Tweede Klasse.

 

 De KNVB beoordeelt de verzoeken en zal begin juni duidelijkheid geven over het opvullen van de opengevallen plaatsen. Inmiddels hebben in het district Zuid 1 ook RCS, Zeelandia Middelburg, Luctor Heinkenszand, Kloetinge en OSS'20 een zelfde verzoek ingediend.

 

Uit R.B.C.-mars klinkt trots voor club en stad

 

 

Oude RBC'ers wisten ergens nog wel van het bestaan, maar onlangs is ie weer opgedoken: de R.B.C.-mars. Met het terugvinden van de in 1948 gecomponeerde mars wordt de toch al unieke identiteit van onze club nog verder versterkt. Met de R.B.C.-mars kan RBC zich scharen in een gerenommeerd rijtje clubs, zoals Sparta (Sparta-marsch, 1909), Ajax (Ajax-marsch, 1918), Willem II (Hup Willem II, stoere kerels, 1928), Excelsior (Ferme jongens, stoere knapen, 1942) en PSV (Voor rood-wit gezongen, 1950).

 

De R.B.C.-mars dook onlangs op in een aflevering van Podcast de Luiten. Een luisteraar attendeerde de makers op het bestaan van de mars. Het verhaal is als volgt. Blijkbaar zonder dat maar ook één RBC'er het wist, nam de Free Time Band in 1998 het initiatief om een cd op te nemen met marsen afkomstig van Roosendaalse componisten. De Free Time Band was een muziekgezelschap dat onder leiding stond van dirigent Paul Luyks en muzikaal leider Leo Nieuwlaat en met wisselende bezetting in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Duitsland optredens verzorgde. In de meeste gevallen werd de band vergezeld door majorettes. De cd werd uitgebracht onder de naam Music for free time en bevatte naast de Gildezonen mars, de Erato mars, de Waroubi mars en de KaaVeeWee mars dus ook de R.B.C.-mars, die eigenlijk alleen nog maar op muziekpapier bestond.

 

De R.B.C.-mars is in 1948 gecomponeerd door de Roosendaalse componist A.J. Maas (1893-1958). Hij was onder meer dirigent bij Erato en De Gildezonen en werkte bij muziekuitgeverij Tierolff. Het is niet bekend of hij de R.B.C.-mars componeerde in opdracht van het RBC-bestuur of op eigen initiatief. RBC was in die jaren druk bezig om een terugkeer naar de Eerste Klasse te bewerkstelligen, destijds het hoogste niveau in Nederland. Uitgerekend in het seizoen dat Maas de R.B.C.-mars componeerde werd RBC kampioen van de Tweede Klasse en promoveerde naar het hoogste niveau na een 0-0 gelijkspel in en tegen Helmond in de promotie/degradatiewedstrijden (zie foto). Bij terugkeer in Roosendaal werden de oranjehemden door duizenden mensen opgewacht en vanaf de Bredaseweg door drie van de vier Roosendaalse harmonieën begeleid naar hotel Goderie waar de kampioensreceptie plaats vond. Zeer waarschijnlijk is toen de R.B.C.-mars vele malen gespeeld.

 

Waarom de R.B.C.-mars in vergetelheid is geraakt is niet exact te duiden. Het zal er zeker mee te maken hebben gehad dat de mars destijds niet is opgenomen op een grammofoonplaat. Daarnaast kent de mars ook geen tekst. En dat is eigenlijk best jammer want als je de mars beluistert, hoor je dat A.J. Maas een krachtig stuk heeft geschreven inherent aan de prestaties van de oranjehemden, waarvan de trots voor de club RBC en de stad Roosendaal van afdruipt. Uiteraard zal de R.B.C.-mars bij de eerstvolgende thuiswedstrijd van RBC uit de luidsprekers van het Herstaco Stadion schallen. Klik hier om de mars alvast te beluisteren.