RBC Update, nummer 2020-02

03-02-2020

 9e jaargang, nummer 2020-02

 

Beste RBC'er,

 

 De afgelopen periode was onrustig. Het bestuur kondigde aan dat er onderzoek gedaan gaat worden naar een mogelijke samenwerking met Halsteren. Dat resulteerde in aftredende bestuursleden, een tendensieus artikel in een regionaal dagblad en twee buitengewone ledenvergaderingen. Het voorlopig resultaat is een vernieuwd bestuur en de toezegging dat naast de gesprekken met Halsteren ook een tweede variant onderzocht gaat worden waarbij RBC geheel op eigen kracht doorgaat.

 

 Daarnaast is er ook positief nieuws. Koos Waslander blijft volgend seizoen trainer-coach van het 1e elftal. En de start was uitstekend na de winterstop. Beide wedstrijden werden gewonnen waardoor RBC nog steeds samen met SC Gastel medekoploper is. Komende zondag ontmoeten beide clubs elkaar in het Herstaco Stadion. Een onvervalste topper dus! Wij roepen u dan ook op onze oranjehemden te steunen in hun strijd. Tot zondag, tot ziens bij RBC!

 

 

 

RBC slaat laatste slag

 

RBC heeft nog juist voor het sluiten van de internationale overschrijvingsperiode een laatste slag geslagen. Na Klacson Soares Wanderley wisten de roosendalers nog twee spelers uit België aan zich te binden. Burhan Akbas en Mehmet Çolak werden aan de selectie toegevoegd.

 

 Burhan Akbas speelde het grootste deel van zijn carrière in de jeugd van de Antwerpse profclub KFCO Beerschot-Wilrijk. Hij speelde bij De Mannekes vanaf de U13 tot aan U19. Akbas kon de stap naar de beloften niet maken en speelde daardoor het afgelopen seizoen niet. De Antwerpse middenvelder is 19 jaar.

 

 Mehmet Çolak van het Belgische YB SK Beveren speelde sinds 2018 bij de ploeg waarmee de RBC-supporters al jaren een vriendschapsband hebben. Daarvoor verbleef de 20-jarige aanvaller een jaar in Turkije en kwam daar uit in de jeugd van Galatasaray. Voor zijn vertrek naar Istanbul kwam Çolak uit voor Zandvliet Sport en KFC Berendrecht Sport.

 

 Akbas en Çolak zijn inmiddels vrijgegeven door de KNVB en inzetbaar.

 

 Burhan Akbas  Mehmet Çolak

 

De kop is er af!

 

De kop is eraf! De eerste aflevering van Podcast de Luiten. Floyd en Eric stellen zich voor, de bekerfinale van 1986 tussen RBC en Ajax komt kort aan bod, ze hebben het over de Halsteren Boys Combinatie, mooie bijdragen van de familie Lips, Hans van der Ende geeft zijn mening over waarom het faillissement onnodig was, de Anekdote van Arthur, en ze lanceren een leuk (?) idee om 20 jaar na dato de eerste promotie nog eens te vieren. Klik op de afbeelding om de eerste aflevering te beluisteren. Hup RBC!

 

 

 Ger Deleij nieuwe voorzitter

 

Ger Deleij is gisteren tijdens de buitengewone ledenvergadering van 29 januari gekozen als nieuwe voorzitter van RBC. Hij lost daarmee Jos Hermsen af die sinds de doorstart in 2011 de voorzittershamer hanteerde. Hermsen blijft wel aan als bestuurslid.

 

 Naast Ger Deleij werd ook Ronald Keijzer gekozen als nieuw bestuurslid. Binnenkort zal het bestuur de onderlinge taakverdeling bekend maken.

 

Na afloop van de buitengewone ledenvergadering werden de leden voorgelicht inzake de lopende gesprekken met Halsteren over een mogelijke samenwerking. Er gaan een stuurgroep en een tiental werkgroepen aan de slag en zij zullen in april met een voorstel komen en dit ter beslissing voorleggen aan de leden. Mede gelet op de stemming onder de leden met betrekking tot behoud van naam, logo en clubkleuren werd het voorstel vanuit de leden, om naast het traject-Halsteren ook serieus onderzoek te doen naar een tweede traject waarbij RBC als zelfstandige club doorgaat, door het bestuur en aanwezige sponsoren concreet toegezegd. Hiertoe zullen op zeer korte termijn de eerste stappen worden gezet.

 

 Ook de mannen van Podcast De Luiten waren aanwezig bij de buitengewone ledenvergadering. Klik hier om de door hen gemaakte sfeerimpressie te beluisteren.

 

 

 Sponsornieuws

 

Dit is PLEK en Thuis aan Huis uit Roosendaal zijn  toegetreden tot de sponsorgroep van RBC.

 

Dit is PLEK is de unitspecialist met meer dan 30 jaar ervaring en professionals die elke wens over tijdelijke ruimte ooit al hebben gehoord.. en vervuld! Dit is PLEK staat voor een betere service, maatwerk, snelle levertijden en een scherpe prijs. Dit is Plek levert tijdelijke ruimte voor elke doelgroep in de vorm van units, sanitaire units, schaftwagens, containers en mobiele toiletcabines. Precies daar waar u extra of tijdelijke ruimte nodig heeft, bijvoorbeeld wonen, midden- en klein bedrijf, bouw en industrie, recreatie, agrariërs en overheid. Wilt u weten wat Dit is PLEK voor u kan betekenen, klik dan hier.

 

 Thuis aan Huis is uw betrouwbare partner bij de aanschaf van uw nieuwe of gebruikte mantelzorgwoning. Zij begeleiden u in het gehele proces, van de aanschaf van uw mantelzorgwoning tot het plaatsen. Thuis aan huis beschikt over ruime vakkennis op het gebied van maatwerk, van het realiseren van zorgcomplexen tot een kleinere mantelzorgwoning ontwerpen, produceren en plaatsen. Het is voor u als bewoner en de mantelzorger belangrijk om langer thuis te kunnen wonen, in uw eigen en vertrouwde omgeving, ‘zelfstandig, maar niet alleen’. Dankzij de mantelzorgwoning wordt de privacy van beide partijen gehandhaafd maar is de zorg of gezelligheid niet ver weg. Ook is het mogelijk om de zorg te verdelen tussen de mantelzorger en instanties als thuiszorg. Dankzij de woning is er gezelligheid en steun voor elkaar, waarbij de privacy van beide partijen toch gehandhaafd blijft. Bij een toenemende zorgvraag wordt de zorg geleverd door een combinatie van zorgende familieleden en zorgverlening voor bijvoorbeeld thuiszorg instanties. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Marouane Hamdoune op ZuidWest FM

 

 Marouane Hamdoune was vorige week te beluisteren in het radioprogramma ZuidWest Sport op de regionale zender ZuidWest FM.

 

 In de uitzending praatte Tim Theunisse met de RBC'er die gisteren de enige en winnende goal maakte tegen Steenbergen. Het item met Hamdoune is terug te luisteren. Klik hier en ga dan naar Uur 2. Het interview begint bij 32:00.

 

 

Koos Waslander blijft bij RBC

 

Koos Waslander blijft ook volgend seizoen trainer-coach van RBC. Twee weken geleden kwamen club en trainer daarover tot overeenstemming. Beide partijen zijn zeer te spreken over de onderlinge samenwerking.

 

Waslander is aan zijn tweede termijn bezig bij RBC. In 2001 werd hij jeugdtrainer in Roosendaal en kreeg de toenmalige A1 onder zijn hoede. In het seizoen daarna was hij assistent trainer onder Chris Dekker, nadat de oranje-witten voor de tweede keer naar de Eredivisie waren gepromoveerd. In mei 2019 verliet Waslander de Rotterdamse hoofdklasser Leonidas om na 16 jaar weer terug te keren bij RBC. Deze keer als trainer-coach van het 1e elftal.

 

Op dit moment is Waslander met zijn team medekoploper in de Zondag Derde Klasse A.

 

 

 

RBC werkt aan zijn toekomst

 

RBC heeft kennis genomen van het artikel in BN DeStem over de toekomst van RBC. In het artikel wordt totaal voorbij gegaan aan het feit dat er inmiddels nieuwe aandeelhouders in het stadion zijn gestapt die RBC willen steunen.

 

Eén van de scenario’s om RBC toekomstbestendig te maken is het samen met Halsteren onderzoeken in hoeverre vormen van samenwerking RBC kunnen versterken.

 

 Reactie bestuur:
 RBC heeft in het verleden aangetoond in staat te zijn crises te boven te komen. We zitten nu in een financiële dip, maar met de steun van de nieuwe aandeelhouders in de rug zijn we in staat ook deze keer te overleven. Uit de ledenvergadering is onweerlegbaar gebleken dat de leden nog steeds een oranje RBC-hart hebben. Dat geeft een goed gevoel en het vertrouwen dat we er als club beter uit zullen komen. We benadrukken nogmaals dat een eventuele samenwerking met Halsteren één van de opties is om sterker te worden als RBC. We hebben een unieke voetbalopleiding en beschikken over een mooi stadion. Dat maakt RBC in de regio tot een aantrekkelijke partner.

 

 

 

Onderzoek samenwerking tussen Halsteren en RBC

 

 Komende weken zullen er oriënterende gesprekken worden gevoerd tussen vertegenwoordigers van Halsteren en RBC om te onderzoeken in hoeverre samenwerking voordelen oplevert.

 

De besturen van beide verenigingen zien voldoende aanknopingspunten voor dit verdere onderzoek. De uitkomsten zullen voorgelegd worden aan de leden. Voorzover dit de voortgang niet belemmert, zullen de leden van beide verenigingen tussentijds op de hoogte worden gehouden over de voortgang.

 

 Het is een zorgvuldig en belangrijk proces dat met de nodige zorgvuldigheid zal moeten worden gedaan.

 

 

 Buitengewone ledenvergadering

 

 Op 16 januari vond in het supporterscafé een buitengewone ledenvergadering plaats. De ledenvergadering was uitgeschreven door het bestuur, maar tevens op verzoek van de leden.

 

 Het bestuur was statutair verplicht om zo spoedig mogelijk een ledenvergadering te beleggen vanwege het vertrek van Paul Kuipers en Jos Smits als bestuurslid. Omdat het bestuur nu nog maar uit slechts twee personen bestond, moest de voorziening in de open plaatsen aan de orde komen. Daarnaast hadden vele leden het bestuur verzocht een ledenvergadering bijeen te roepen naar aanleiding van het besluit om oriënterende gesprekken te starten met Halsteren om te onderzoeken in hoeverre samenwerking voordelen oplevert.

 

 Het bestuur bood de leden excuses aan voor het feit dat het besluit om met Halsteren gesprekken aan te gaan niet was gecommuniceerd tijdens de nieuwjaarsborrel. Vervolgens was het woord aan de vertrekkende bestuursleden die de leden uitleg gaven waarom zij de beslissing hadden genomen hun bestuursfunctie neer te leggen. Daarna onderbouwde het bestuur haar besluit om gesprekken met Halsteren aan te gaan. Dit leidde uiteraard tot vele vragen en discussie over de mogelijke gevolgen voor RBC, haar leden en supporters.

 

 Het bestuur kondigde alvast een nieuwe buitengewone ledenvergadering aan welke plaats zal vinden op woensdag 29 januari. Dan zullen er nieuwe bestuursleden worden benoemd. Het bestuur heeft drie nieuwe kandidaat bestuursleden voorgedragen, waaronder die van voorzitter. Uiteraard stond het de leden vrij ook kandidaten aan te dragen. Daarnaast zou het bestuur verslag doen van de eerste gespreksresultaten met Halsteren.

 

 

 

Indeling voorjaarscompetitie

 

De KNVB heeft de indeling bekend gemaakt van de verschillende voorjaarscompetities. Voor een aantal teams van de RBC Voetbalopleiding betekent dat nieuwe tegenstanders in de tweede seizoenshelft.

 

RBC JO9 kwam in de najaarscompetitie uit in de Hoofdklasse en is hier weer opnieuw in ingedeeld. De ploeg van de trainers John Huijps en Lars Traets komt uit tegen Bavel JO9-1, Beek Vooruit JO9-1, Groen Wit JO9-1, JEKA JO9-1, MOC'17 JO9-1, Roosendaal JO9-1, SC 't Zand JO9-2, Steenbergen JO9-1, UVV'40 JO9-1, Unitas'30 JO9-1 en Zeelandia Middelburg JO9-1.

 

 Ook RBC JO10-2 kwam in de najaarscompetitie uit in de Hoofdklasse en ook zij blijven dat doen. Rody van de Bergh is de nieuwe trainer. Tegenstanders van JO10-2 zijn ASWH JO10-1, Baronie JO10-2, Dubbeldam JO10-1, Kloetinge JO10-1, MOC'17 JO10-2, Nieuw Lekkerland JO10-1, Oranje Wit JO10-1, Pelikaan JO10-1 en VVGZ JO10-1.

 

 RBC JO10-1 speelde in de najaarscompetitie in de Hoofdklasse-1 en is daar nu weer ingedeeld. Deze keer zullen zij de degens kruisen met Baronie JO10-1, Hilvaria JO10-1, JEKA JO10-1, MOC'17 JO10-1, SC 't Zand JO10-1, SCO JO10-1, SV Reeshof JO10-1, Sarto JO10-1, TSC JO10-1, TSV Gudok JO10-1 en UVV'40 JO10-1.

 

 Ook RBC JO11 komt wederom uit in de Hoofdklasse. Trainer Edwin Spitters en zijn team gaan de strijd aan met Bavel JO11-1, BSC JO11-1, Groen Wit JO11-1, JEKA JO11-1, SC Gastel JO11-1, SEOLTO JO11-1, TSC JO11-1, The White Boys JO11-1 en Unitas'30 JO11-1.

 

 RBC JO13-2 kwam in de najaarscompetitie in de Eerste Klasse uit, maar is nu ingedeeld in de Tweede Klasse-03. De boys van Denise Versteeg gaan het daarin opnemen tegen FC Bergen JO13-1, Halsteren JO13-2, Halsteren JO13-4, Kogelvangers JO13-1G, Moerse Boys JO13-1, Roosendaal JO13-3, Tholense Boys JO13-1, Victoria'03 JO13-1, Virtus JO13-1 en Zundert JO13-1.

 

 RBC JO15-2 kwam in de najaarscompetitie uit in de Hoofdklasse, maar dit team is in de voorjaarscompetitie ingedeeld in de Eerste Klasse-04. De ploeg van trainer Erik van Benthem komt uit tegen BSC JO15-1, Baronie JO15-2, Boeimeer JO15-1, DSE JO15-1, Groen Wit JO15-1, Hoeven JO15-1, JEKA JO15-2, Roosendaal JO15-3, SC Gastel JO15-1, The Gunners JO15-1 en UVV'40 JO15-1.

 

 RBC JO17 komt wederom uit in de Hoofdklasse. Zij gaan het opnemen tegen ASWH JO17-1, Boeimeer JO17-1, DIA JO17-1, Dubbeldam JO17-1, Halsteren JO17-1, JEKA JO17-1, Pelikaan JO17-1, Roosendaal JO17-2, Terneuzen JO17-1, Virtus JO17-1 en Walcheren JO17-1.

 

 RBC JO19-1 kwam in de najaarscompetitie in de Hoofdklasse uit, maar is nu ingedeeld in de Eerste Klasse-02. De mannen van Jack Embregts gaan het daarin opnemen tegen DSE JO19-1, Groen Wit JO19-1, Hoeven JO19-1, Internos JO19-1, Moerse Boys JO19-1, Sprundel JO19-1, TVC Breda JO19-1, Unitas'30 JO19-2, VVR JO19-1, WDS'19 JO19-1 en Zundert JO19-1.

 

 De voorjaarscompetitie start op zaterdag 8 februari.

 

 

Vijf wensen gaan in vervulling

 

De activiteitencommissie had in de kerstperiode een wensboom in het supporterscafé staan. Iedereen kon daar zijn of haar wenskaart in hangen en zoals beloofd zouden er meerdere wensen in vervulling gaan. De volgende vijf wensen zijn het geworden:

 

  •  Tim van der Aart van JO11-1 wil graag met zijn team tegen hun ouders spelen;
  •  Lucas van der Heide van JO9 wil graag een keer Pupil van de Week zijn;
  •  Sem Videler van JO10-2 wil graag een shoot out met zijn team in de rust bij het 1e elftal;
  •  Stan Stadhouders en Bickel van Loon van JO13-2 willen met hun team een voorwedstijd bij het 1e elftal spelen;
  •  Meike Lazeroms van JO10-1 wil graag met haar team naar een wedstrijd van het 1e elftal kijken vanuit een skybox; helaas hebben we die niet meer maar jullie zijn welkom op de hoofdtribune.

 

Bovenstaande wensen worden in overleg in vervulling gebracht. Veel plezier!

 

 

Opening nieuw voetbaljaar

 

 Hoewel de trainingen al begin deze week waren gestart, werd op 10 januari bij RBC het nieuwe voetbaljaar officieel geopend.

 

 De avond begon met een onderling mini-toernooi voor de jongste jeugd. Daarna werd Jens van Opstal van JO9 in het zonnetje gezet omdat hij maar liefst 146 loten voor de Grote Clubactie had verkocht. Hij ontving daarvoor een RBC-wedstrijdtenue (zie foto). Met die hoge verkoopcijfers van Jens had zijn team ook geluk, want in totaal verkocht JO9 209 loten en won daardoor een teamuitje.

 

Voorafgaand aan de nieuwjaarsborrel hield vice voorzitter Jos Hack een nieuwjaarstoespraak. Na afloop werd er door diverse leden opheldering gevraagd omtrent het door het bestuur genomen besluit waardoor bestuurslid Paul Kuipers zijn functie per direct had neergelegd. Hier werd door het bestuur niet op ingegaan.

 

 

Versterking selectie RBC

 

De selectie van RBC is versterkt met twee nieuwe spelers. Het zijn Klacson Soares Wanderley en Arif Akbas.

 

Klacson Soares Wanderley is afkomstig van het Belgische FC Turksport. Deze club van de Antwerpse linkeroever komt uit in de Tweede Provinciale. Vorig seizoen speelde de 19-jarige Braziliaan nog bij RBC in de JO19 en debuteerde toen al in het eerste elftal van de oranjehemden. Voor zijn komst naar Roosendaal speelde hij in de jeugd van Royal Antwerp FC en Waasland-Beveren. Soares Wanderley is inzetbaar in de aanvalslinie en op het middenveld.

 

Arif Akbas is vanuit JO19 definitief doorgeschoven naar de selectie. De 18-jarige middenvelder kwam dit seizoen al zes keer uit voor het eerste elftal. Hij debuteerde op 27 oktober in de met 0-1 gewonnen uitwedstrijd bij SC Gastel en speelde daarin 90 minuten. Daarna kreeg hij van trainer-coach Koos Waslander ook een basisplaats toebedeeld in de wedstrijden tegen Hoeven, Victoria'03, Terneuzen, VVR en HVV'24.

 

 Klacson Soares Wanderley  Arif Akbas

 

Jan van Leeuwen overleden

 

 Op 5 januari overleed oud RBC-speler Jan van Leeuwen op 89-jarige leeftijd. Dat maakte zijn familie vandaag bekend.

 

 Van Leeuwen speelde in het begin van de jaren '50 van de vorige eeuw in het oranje-wit en was afkomstig van het Tilburgse NOAD. Van Leeuwen diende bij het Korps Commandotroepen in Roosendaal en belandde daardoor bij RBC dat toen in de Eerste Klasse uitkwam, het toenmalige hoogste niveau in Nederland. Op deze foto uit het seizoen 1951-1952 staat Van Leeuwen helemaal rechts naast doelman Piet van Osta.

 

 Nog voor de intrede van het betaald voetbal keerde Van Leeuwen terug naar NOAD en werd daar prof. In een beslissingswedstrijd in De Kuip tegen Haarlem in 1955 scoorde hij twee keer waardoor NOAD met 4-3 won en naar de nieuwe Hoofdklasse promoveerde. RBC miste tegelijkertijd wel promotie naar de Hoofdklasse door in een tumultueus beslissingsduel in Breda met 1-0 van DFC te verliezen.

 

 

 RBC zoekt spelers voor JO19 en JO17

 

 Voor volgend seizoen is bij RBC nog plaats voor spelers in de leeftijdscategorie JO19 en JO17. Om spelers de gelegenheid te geven zichzelf te presenteren, zal RBC instuiftrainingen gaan organiseren.

 

 Spelers die geboren zijn in 2002 of 2003 en interesse hebben om voor RBC JO19 te gaan spelen, of in 2004 of 2005 voor JO17, kunnen zich daarvoor aanmelden door een mail te sturen naar scouting@rbcvoetbal.nl. Vermeld daarin je naam, geboortedatum, adres, positie, huidige club en team. Na aanmelding ontvang je dan een uitnodiging met datum, tijd en locatie van de instuiftraining.