RBC Update, nummer 2019-12a

09-12-2019

 8e jaargang, nummer 2019-12

 

 Beste RBC'er,

 

 De hoop die we in de vorige RBC Update uitspraken, begint vorm te krijgen. Het team van trainer-coach Koos Waslander begint steeds meer op een goed geoliede machine te lijken. Ons vlaggenschip pakte de eerste periodetitel en staat bovenaan in de Zondag Derde Klasse A. De oranjehemden hebben een voorsprong van drie punten op de nummer twee. RBC heeft nog drie wedstrijden te gaan om de koppositie ook tot minimaal na de winterstop vast te houden. De eerstvolgende wedstrijd is eindelijk weer eens op een zaterdagavond. Komende zaterdag 7 december komt VVR op bezoek in het Herstaco Stadion. De aftrap is om 19:30 uur.

 

 RBC - VVR naar zaterdagavond

 

   

 

 De laatste competitie-thuiswedstrijd van RBC in 2019 wordt gespeeld op zaterdagavond 7 december. De oranje-witten spelen dan in het Herstaco Stadion tegen VVR. Aanvang van de wedstrijd is 19:30 uur.

 

 De wedstrijd stond oorspronkelijk op het programma voor zondagmiddag 8 december, maar is in onderling overleg verplaatst.

 

 Achtste ledenvergadering sinds doorstart

 

 

 

 Vorige week vond in het supporterscafé van RBC de achtste algemene ledenvergadering sinds de doorstart plaats.

 

 Nadat voorzitter Jos Hermsen de vergadering had geopend, werden eerst de notuelen van de vorige ledenvergadering en het jaarverslag van het bestuur geaccordeerd.

 

 Daarna was het de beurt aan de kascontrolecommissie. Die sprak haar waardering uit voor vice voorzitter Jos Hack, die in samenwerking met secretaris Paul Kuipers en Miranda Bus van de financiële administratie, het afgelopen jaar de taak van penningmeester tijdelijk op zich had genomen. En met een aantal goede adviezen aan het bestuur, verzochten zij de leden het bestuur decharge te verlenen. Om de leden zo goed mogelijk inzicht te kunnen verschaffen in de financiële situatie, had het bestuur besloten om voorafgaand aan de ledenvergadering alle leden de jaarrekening en de begroting digitaal toe te zenden. Dit werd door de leden zeer gewaardeerd. Vervolgens werd desgevraagd uitleg gegeven over de hoogte en noodzaak van bepaalde kosten. Het bestuur gaf hierbij aan dat het noodzakelijk is voor de verdere ontwikkeling van RBC, die we tenslotte allemaal wensen, de inkomsten maximaal in te zetten om het voetbalproduct RBC maximaal te kunnen laten renderen. De leden gaven vervolgens hun fiat aan de jaarrekening en de begroting. Ook werden de contributies vastgesteld. Deze blijven op hetzelfde niveau.

 

 Vervolgens werden de jaarlijkse certificaten uitgeloot. De gelukkigen ontvangen binnenkort bericht hierover.

 

 Waarnemend bestuurslid voetbaltechnische zaken Lion de Frel hield daarna een vlammend betoog over de noodzaak om zowel een kwalitatief goed 1e elftal als voetbalopleiding te hebben. Een op een hoog niveau presterend 1e elftal is het uithangbord voor de gehele club en zorgt er voor dat RBC aantrekkelijk blijft voor jeugdspelers uit de stad en regio om voor te willen komen spelen.En andersom is de jeugd weer de levensader voor de club en het 1e elftal.

 

 Vice voorzitter Jos Hack was aftredend en herkiesbaar. Hij werd door de leden herkozen en begint daarmee aan zijn derde termijn. Jos Smits werd tot nieuwe penningmeester benoemd.

 

 Vervolgens was het tijd voor de rondvraag. Daarna kreeg Noud Bominaar, de grote initiator van de doorstart in 2011, het woord. Hij maakte de vergadering duidelijk dat we moeten stoppen om te wijzen op hetgeen we acht jaar na het faillissement nog steeds niet hebben bereikt, maar juist te kijken naar hetgeen wel is bereikt. Wekelijks zijn er zo'n 85 vrijwilligers actief voor de club die zich in allerlei functies met hart en ziel inzetten om RBC te laten draaien. Bominaar riep eenieder op om te kijken wat men voor de club kan betekenen of anderen te enthousiasmeren voor RBC: als vrijwilliger, supporter of sponsor. Na dit gloedvolle betoog dankte voorzitter Jos Hermsen eenieder voor zijn of haar inbreng en sloot de vergadering.

 

 RBC pakt periodetitel

 

 

 Zonder zelf in actie te komen heeft RBC de eerste periodetitel in de wacht gesleept.

 

 De oranjehemden werden na de overwinning op Victoria'03 koploper, maar waren voor de periodetitel afhankelijk van het resultaat van het inhaalduel tussen Zundert en Hoeven. Bij een overwinning van Zundert zouden zij de periodetitel binnenslepen, bij elk ander resultaat zou RBC koploper blijven en dus periodekampioen worden. En dat laatste gebeurde. Zundert kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel, waardoor RBC in ieder geval verzekerd is van deelname aan de nacompetitie.

 

 DVO'60 en RBC zwaar gedupeerd door vandalisme

 

 

 DVO'60 en RBC zijn zwaar gedupeerd door vandalisme. In de nacht van 16 op 17 november is het nieuwe kunstgrasveld op Sportpark Hulsdonk, wat door beide clubs wordt gebruikt, vermoedelijk door brandstichting voor 80% vernield.

 

 Vanwege de beperkte capaciteit van het stadionveld maken jeugdteams van RBC drie avonden per week gebruik van het terrein van DVO'60. De ene week wordt er getraind op het kunstgrasveld, de andere week op het wetra-veld. Doordat nu het kunstgrasveld onbuikbaar is geworden, moeten beide clubs het trainingsschema aanpassen.

 

 De gemeente heeft aangegeven het veld te willen herstellen. Tot die tijd kan RBC op Sportpark Hulsdonk gebruik maken van een ander veld.

 

 RBC zoekt jeugdspelers en -trainers

 

 

 RBC is op zoek naar jeugdspelers en -trainers voor komend seizoen.

 

 Spelers die geboren zijn in 2005, 2006, 2007 en 2008 krijgen de gelegenheid om de uitdaging aan te gaan om te kijken of zij het leuk vinden om prestatief bij RBC te willen voetballen. Zij krijgen de kans om drie weken 1 maal per week mee te trainen met het team JO13, JO14 of JO15. Na drie trainingen wordt de balans opgemaakt om de stage te verlengen of te stoppen met advies. Deze spelers kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar voetbalzaken@rbcvoetbal.nl.

 

 Daarnaast worden er jeugdtrainers gevraagd voor de prestatieve RBC Voetbalopleiding, van JO8 t/m JO17. Deze kandidaten kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar secretaris@rbcvoetbal.nl.

 

HvZ Schilderwerken en RBC verlengen sponsorcontract

 

 

 HvZ Schilderwerken en RBC hebben het aflopende sponsorcontract verlengd met nog eens vier jaar.

 

 HvZ Schilderwerken is al sinds de terugkeer van RBC in het Herstaco Stadion accommodatiesponsor van de club. RBC is er dan ook bijzonder blij mee dat deze sponsor van het eerste uur besloten heeft zijn verbintenis met RBC te continueren.

 

HvZ Schilderwerken heeft in de voorgaande jaren ervaring opgebouwd met particulieren, bedrijven, woningbouwverenigingen, bouwbedrijven, verzekeringsmaatschappijen, makelaardij en verenigingen van eigenaren. Ga daarom voor al uw binnen- en buitenschilderwerken naar HvZ. Klik hier voor meer informatie of bel 0165-567119.

 

 Piet Lindenberg overleden

 

 

Op 11 november is oud RBC-speler Piet Lindenberg overleden.

 

 Lindenberg was afkomstig van Vlissingen en speelde bij RBC als halfspeler ten tijde dat de oranjehemden in 1954 de overstap maakten naar het betaald voetbal. Hij stond twee seizoenen onder contract in Roosendaal.

 

 Naast speler bij RBC was Lindenberg tevens trainer van amateur tweedeklasser Middelburg. Al snel bleek die combinatie lastig te combineren en koos Lindenberg voor zijn Zeeuwse roots. Vier jaar lang zou hij speler-trainer van Middelburg zijn, waarna hij fulltime trainer werd. Onder zijn leiding promoveerde Middelburg in 1964 naar de Eerste Klasse, destijds het hoogste amateurniveau. In die klasse maakte hij Middelburg vier keer kampioen en werd vervolgens drie keer (1966, 1967 en 1969) kampioen van Nederland bij de zondagamateurs.

 

 Piet Lindenberg werd 92 jaar. (Foto: Jaqueline Midavaine, Aerial Maps)

 

 Hans Verèl overleden

 

 

In de nacht van 8 op 9 november is oud RBC-trainer Hans Verèl overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Verèl werd 66 jaar.

 

 Onder leiding van Hans Verèl behaalde RBC één van haar grootste successen uit de historie. In 1986 leidde hij de oranjehemden naar de finale van de KNVB-beker. Ondanks een 3-0 nederlaag tegen het Ajax van Johan Cruijff dwong Verèl met zijn RBC enorm veel respect af in de Nederlandse voetbalwereld door de positieve speelwijze en de manier waarop de Roosendalers het thuis spelende Ajax het vuur aan de schenen legden. RBC kon met opgeheven hoofd Amsterdam verlaten.

 

 Verèl was anderhalf jaar eerder, in 1984, als trainer van RBC begonnen. Hij was toen 31 jaar oud en op dat moment de jongste trainer in het betaald voetbal. In zijn eerste seizoen eindigde hij met RBC op de elfde plaats in de Eerste Divie. In het seizoen van de bekerfinale werd de tiende plaats in de rangschikking behaald. Het jaar na de bekerfinale was moeilijk. In de eerste ronde van de KNVB-beker werd RBC uitgeschakeld door de amateurs van Achilles'29 en in de Eerste Divisie kwamen de oranjehemden niet verder dan de dertiende plaats.

 

 Onder het technisch bewind van Hans Verèl werd een goede basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van de club. Hij trad aan nadat RBC het jaar daarvoor was teruggekeerd in het betaald voetbal waarmee de sanering van 1971 teniet was gedaan. Verèl voorzag de toen nog wat amateuristische organisatie van RBC van een meer professionele structuur.

 

 Vanwege het overlijden van Hans Verèl speelde RBC tegen Victoria'03 met rouwbanden.

 

 Loting districtsbeker

 

 

 De KNVB heeft de loting verricht voor de derde ronde van de verschillende districtsbekertoernooien bij de jeugd. Het enige RBC-team wat nog in het bekertoernooi zit, is JO10-1. Zij lootten een thuiswedstrijd tegen Kloetinge JO10-1. De wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 25 januari om 09:00 uur.

 

 Beide teams ontmoetten elkaar al eerder in competietieverband. In Kloetinge won RBC JO10-1 met 8-10.

 

 Dit zijn de overige wedstrijden in de derde ronde:

 

 JEKA JO10-1  - MOC'17 JO10-1
 SC 't Zand JO10-1  - WODAN JO10-1
 WSC JO10-1  - SV BLC JO10-1
 Dubbeldam JO10-1  - Oranje Wit JO10-1
 FC Eindhoven AV JO10-1  - De Valk JO10-1
 DSC JO10-1  - LRC JO10-1
 Hilvaria JO10-1  - Emplina JO10-1

 

 Stop roken voor supporterscafé

 

 

 Sinds vorig seizoen is het Herstaco Stadion rookvrij verklaard bij trainingen en wedstrijden van de jeugd. Het rookverbod geldt vanaf de ingangen van het Herstaco Stadion en voor alle delen van het stadion zoals de tribunes, promenade etc.

 

 RBC volgt de wetgeving rondom het rookbeleid en stimuleert een rookvrije omgeving zodat kinderen tijdens het sporten niet geconfronteerd worden met roken. Sport en gezondheid zijn belangrijk voor kinderen en roken hoort niet thuis in een gezonde sportomgeving. Uit onderzoek is bekend dat kinderen die geconfronteerd worden met roken, zelf ook eerder gaan roken. Zien roken, doet roken. Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat roken en sport niet samen gaan. RBC onderschrijft dit. Er wordt sport beoefend in het Herstaco Stadion en RBC is een sportclub. Daarom is het gehele Herstaco Stadion bij jeugdwedstrijden en -trainingen rookvrij gebied.

 

 Sinds de invoering van het rookverbod zien we dat rokers regelmatig buiten het stadion voor de ingang van het supporterscafé staan te roken. Op die manier worden kinderen bij aankomst of vertrek nog steeds geconfronteerd met roken. En dat is nu juist wat de samenwerkende organisaties KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds proberen te voorkomen. Om die reden verzoeken wij rokers niet meer voor de ingang van het supporterscafé plaats te nemen, maar voorbij de hoofdingang van het stadion te gaan staan.

 

 Namens onze jeugd danken wij u alvast voor uw medewerking aan een rookvrij Herstaco Stadion. Op weg naar een rookvrije generatie!