RBC Update, nummer 2019-02

31-01-2019

 8e jaargang, nummer 2019-02

 Beste RBC'er,

 Dit is al weer de tweede RBC Update van 2019. Het 1e elftal heeft inmiddels de eerste officiële wedstrijden achter de rug. De mannen van trainer-coach Henk Vos liepen verrassend genoeg in eigen huis tegen de eerste competitienederlaag aan. In de districtsbeker boekten de oranjehemden wel succes. Stadgenoot Roosendaal werd op Hulsdonk met 1-2 geklopt. Een aantal jeugdteams gaat komende zaterdag ook weer officieel van start met beker- en competitiewedstrijden. Verder zit deze RBC Update weer boordevol nieuws en informatie.

 Voorlopig geen wedstrijden op zaterdagavond

 

 

 Voorlopig zullen er geen wedstrijden meer op zaterdagavond in het Herstaco Stadion gespeeld gaan worden. De stadionverlichting is namelijk defect.

 Voorafgaand aan de oefenwedstrijd tegen Oranje Wit 2 op dinsdag 15 januari weigerden de lichtmasten van het Herstaco Stadion dienst vanwege een technische storing. De wedstrijd ging desondanks gewoon door. Hoewel officieel niet geschikt voor wedstrijden, werd er gespeeld met de trainingsverlichting.

 De technische dienst van het Herstaco Stadion heeft getracht de oorzaak van het defect op te sporen en te lokaliseren, maar is daar niet in geslaagd. Derhalve zal er een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld moeten worden. De stadiondirectie heeft echter besloten dit onderzoek en een eventueel noodzakelijke reparatie voorlopig niet uit te laten voeren. De consequentie is dan ook dat RBC voor onbepaalde tijd geen gebruik kan maken van de stadionverlichting. Dit betekent ook dat de thuiswedstrijd van RBC tegen HVV'24 niet op zaterdagavond 16 februari zal worden gespeeld, maar op de oorspronkelijke datum van zondag 17 februari.

 Het bestuur van RBC, dat graag zoveel mogelijk wedstrijden op zaterdagavond zou willen spelen, betreurt de situatie. "Wij weten dat onze supporters graag op zaterdagavond naar het stadion komen voor een wedstrijd", aldus vice voorzitter Jos Hack, "en vinden het jammer dat er zo weinig clubs willen meewerken aan het verplaatsen van wedstrijden naar zaterdagavond. Nu hadden we eindelijk HVV'24 bereid gevonden om op zaterdagavond naar Roosendaal te komen en dan laat de verlichting het afweten. Doodzonde, want een avondwedstrijd is toch altijd iets aparts."

 De laatste keer dat RBC een officiële wedstrijd op zaterdagavond afwerkte was de bekerwedstrijd tegen Zundert op 10 november. RBC won toen met 5-1.

 Pupil van de Week: Matthijs de Waal

 

 
 (Foto: Bram Visser Fotografie)

 Pupil van de Week bij RBC - MOC'17 is Matthijs de Waal van RBC JO11-2. Onze razende reporter sprak met hem.

 Na de midweekse oefenwedstrijd  van de JO11-2, welke door onze jonge en energieke trainer Ivan Romme begeleid werd, schuift een nieuweling aan, Matthijs de Waal.

 Matthijs is 15 december 2018 10 jaar geworden, zit in groep 6 en Senna is zijn zus. Matthijs is pas dit voetbaljaar begonnen bij de Voetbal Academie van RBC. Hiervoor stond hij twee seizoenen bij Roosendaal onder de lat. Het laatste seizoen bij Roosendaal is hij nog even snel kampioen geworden.

 Na een training bij Voetbalschool RBC werd hij gevraagd om in de JO11-2 te komen keepen. Dat was een behoorlijke verassing voor hem, maar hij wilde deze kans heel graag grijpen.

 Onze vriendelijke en gedreven keeper vond het in het begin best lastig, het niveau is hoog en er wordt vaker en harder getraind. Hij had dus wel wat tijd nodig om te wennen bij RBC. Hij heeft een heel leuk team, maar voor het team was het begin ook best lastig en rommelig. Onder leiding van een nieuwe trainer en met veel steun vanuit de ouders en de jeugdcoördinatoren zijn ze nu langzaam de weg naar boven aan het vinden. Dat geldt ook voor Matthijs, hij voelt zichzelf steeds beter thuis bij RBC en voelt zich ook steeds zelfverzekerder onder de lat.

 Qua eten heeft hij een grote voorkeur voor eigenlijk alles…. Door de grote fysieke inspanning die hij moet leveren, gaan er op een avond makkelijk vier borden macaroni naar binnen.

 Zondag als de mannen van RBC 1 een overwinning (hopen we) gaan binnenslepen tegen MOC'17, zal Matthijs acte de présence geven in het Herstaco Stadion. Met zijn aanwezigheid steunt hij het 1e elftal van RBC. Wij wensen Matthijs zondag veel plezier bij de wedstrijd.

 Tot zondag! (Foto: Bram Visser Fotografie)

 Kinder bingo in supporterscafé

 

 Samra schiet RBC naar achtste finales

 

 
 (Foto: Arthur Verbraak)

 RBC heeft de achtste finales van de KNVB districtsbeker weten te bereiken. Op bezoek bij stadgenoot Roosendaal kwam de ploeg van trainer-coach Henk Vos al snel op achterstand, maar boog die in de tweede helft om. Vlak voor tijd was het Adnane Samra die de 1-2 maakte namens RBC. Daarvoor hadden de oranje-witten al legio kansen laten liggen om de voorsprong te pakken, maar aan de andere kant hield doelman Jordi Brühns met een katachtige redding ook RBC op de been. Kevin Jurgens ging er op het eind nog af met rood.

RBC begon aan de aftrap met twee wijzigingen ten opzichte van het met 0-2 verloren competitieduel tegen Steenbergen. Anass el Gamali nam de positie in van de geblessseerde Jeroen Molenaar en eerste doelman Joeri Leest moest - net als in de voorgaande bekerduels - zijn plek afstaan aan Jordi Brühns.

 De thuisploeg begon fel aan het duel. En dat resulteerde al na vier minuten in de openingstreffer. Aan de rechterkant ontsnapte Wesley van Zundert aan de buitenspelval en kon de bal simpel over de uitkomende Brühns heen schieten, omdat die al lag voordat Van Zundert geschoten had, 1-0. RBC had in de eerste twintig minuten moeite om de bal in de ploeg te houden. Kansen gaf het eigenlijk ook niet weg, al bleef Roosendaal dreigend. Tussendoor had RBC wel op gelijke hoogte moeten komen toen via Randy Elst en Anwar Tarfit Samra gelanceerd werd. Hij schoot door de benen van de keeper, maar die kon met de hak redding brengen. De instormende Tarfit zag zijn inzet geblokkeerd worden door een tegenstander.

 RBC werd de laatste twintig minuten van de eerste helft sterker en kreeg enkele grote kansen op de gelijkmaker. Doelman Roy de Weert leek echter niet te passeren. De enige keer dat hij wel gepasseerd werd door Tarfit na een goede pass van Levy Schotel werd de goal afgekeurd vanwege buitenspel. Daarna kreeg Samra een-op-een en Tarfit in precies dezelfde situatie de bal niet achter de Roosendaalse goalie. Brühns wist bij een uitbraak van Roosendaal erger leed te voorkomen toen hij een inzet van Van Zundert pareerde.

 In de tweede helft nam RBC in het eerste kwartier de regie volledig over. Roosendaal werd compleet omver gelopen, maar de oranje-witten vergaten doelpunten te maken. Mujib Yaqoubi was inmiddels in het veld gekomen voor Tarfit, die al geel op zak had. De scheidsrechter was dezelfde leidende arbiter die hem vorig seizoen tegen Steenbergen binnen tien seconden twee maal geel gaf. Vos haalde hem voor de zekerheid naar de kant. "Het was een beslissing van de trainer," zo zei Tarfit na afloop. "Hij had sowieso rood aan mij gegeven. Maar ik ben blij met de prestatie van het team!". Yaqoubi leek vlak na rust ook te gaan scoren voor RBC toen hij dwars door het centrum alleen voor de doelman kwam, maar de inzet werd verwerkt tot corner. Schotel kreeg daarna ook een levensgrote kans, maar opnieuw was het De Weert die kon redden. Een corner bracht wel uitkomst. De corner kon niet verwerkt worden door Roosendaal, waarna Quincy Schouten de bal in de kruising schoot, 1-1.

 RBC leek door te gaan drukken en speelde de thuisploeg van het kastje naar de muur. De voorsprong bleef echter uit. Daarna stabiliseerde het duel weer. Roosendaal kwam weer meer op de helft van RBC en kreeg zowaar enkele mogelijkheden die allemaal voorlangs gingen. Eenmaal moest Brühns ingrijpen toen een bal doorschoot en hij met een katachtige reactie de bal van de voeten van de aanvaller van Roosendaal wist te plukken. Vlak voor het einde kwam RBC dan toch eindelijk op voorsprong. Elst wist met een fantastische pass Samra vrij voor de keeper te zetten. Hij omspeelde de keeper en vanuit een moeilijke hoek schoot hij raak, 1-2 (zie foto). Na de voorsprong van RBC zocht Roosendaal naar de gelijkmaker. Daar was het ook twee maal zeer dichtbij. Een keer wist Marouane Hamdoune met een snoekduik een doelpunt te voorkomen en niet veel later stond de lat een treffer van Roosendaal in de weg. In de laatste tegenstoot van RBC leek Samra zijn tweede van de avond te maken toen Schotel een bal in het lege doel probeerde te schieten, maar de paal op zijn weg vond. Samra schoot de rebound binnen, maar de scheidsrechter floot voor een overtreding op Schotel. Jurgens moest dat met direct rood bekopen.Vlak daarna was het eindsignaal.

 Door de overwinning bekert RBC door in het toernooi. Wie de tegenstander gaat worden is nog niet bekend. (Foto: Arthur Verbraak)

 Roosendaal - RBC 1-2 (1-0)

 Opstelling RBC: Jordi Brühns; Mike Schalk, Quincy Schouten (Jelte Pal), Anass el Gamali, Marouane Hamdoune; Gino de Klerk, Randy Elst, Mo Azaimi; Levy Schotel, Adnane Samra, Anwar Tarfit (Mujib Yaqoubi)

 Scoreverloop: 4' Wesley van Zundert 1-0; 55' Quincy Schouten 1-1, 88' Adnane Samra 1-2

 Scheidsrechter: Clint vander Heyden

 Schrijf in voor Voetbalschool RBC

 

 

 RBC is vorig seizoen een voetbalschool gestart in samenwerking met Voetbalschool TIC. Op 17 maart 2019 trapt Voetbalschool RBC weer af met een nieuwe sessie trainingen.

 Voetbalschool RBC is een opleiding voor jonge voetballers en keepers van zes t/m dertien jaar, waarbij alle spelers training krijgen van gediplomeerde RBC-trainers. Het doel van de voetbalschool is dat spelers zich in de kijker kunnen spelen van de regionale jeugdopleiding van RBC, de RBC Voetbal Academie. Maar spelers komen in ieder geval naar de voetbalschool om hun eigen voetbaltalent en kwaliteiten te verbeteren.

 Voetbalschool RBC heeft de volgende kenmerken:

  •  Plezier staat voorop: plezier in het voetbal is erg belangrijk om je te ontwikkelen als voetballer;
  •  Gediplomeerde trainers: alle trainers die de training verzorgen binnen de voetbalschool zijn gediplomeerd en/of hebben veel ervaring in het trainingsvak;
  •  Trainen in een echt voetbalstadion: onze trainingslocatie is uniek, namelijk het Herstaco Stadion in Roosendaal;
  •  Trainingsprogramma: een trainingsprogramma bestaat uit zes professionele trainingen, elke training duurt 60 minuten en de trainingen zullen plaats vinden op zondagochtend. Voetbalschool TIC werkt met professionele apparatuur wat stelselmatig in gezet gaat worden bij Voetbalschool RBC;
  •  Talenten: val je op binnen de voetbalschool? Dan maak je kans op een plekje als speler in de RBC Voetbal Academie;
  •  Professionele keeperstraining: wil jij trainen als een prof keeper en jezelf zo goed mogelijk ontwikkelen? Volg dan de keeperstrainingen bij Voetbalschool RBC. De trainingen worden gegeven door keeperstrainers van de vroegere beste keepersschool van Nederland, namelijk de Brabantse Keeper School. Oog voor detail en trainen met de beste techniek in de leukste oefenvormen. Ben jij tussen de 8 en 13 jaar? Schrijf je dan nu in;
  •  Kosten: 1 trainingsblok (6 trainingen) € 120. Heb je al eens deelgenomen aan Voetbalschool RBC? Dan betaal je € 90 omdat je dan al in het bezit bent van ons voetbalschool-shirt;
  •  Gratis: shirt met je eigen naam (ter waarde van € 30).

 Klik hier voor de exacte data en tijden.

 Vrijwilligers gezocht

 

 

 RBC is op zoek naar versterking voor het supporterscafé op zaterdag en als het 1e elftal thuis speelt op zondag. Ook de vrijwilligersploeg op maandagmorgen zou graag een paar nieuwe mensen willen verwelkomen voor werkzaamheden onder de hoofdtribune en op en rondom het veld.

 Interesse of meer informatie nodig? Stuur dan een mail naar secretaris@rbcvoetbal.nl.

 Indeling voorjaarscompetities

 

 

 De KNVB heeft de indeling bekend gemaakt van de verschillende voorjaarscompetities. Voor een aantal teams van de RBC Voetbal Academie betekent dat nieuwe tegenstanders in de tweede seizoenshelft.

 RBC JO8 kwam in de najaarscompetitie uit in de Hoofdklasse, maar dit team gaat in de voorjaarscompetitie als JO9 meespelen in deze oudere leeftijdscategorie. Zij zijn daarom ingedeeld in de Eerste Klasse 1. De ploeg van de nieuwe trainer Lars Traets komt uit tegen BSC JO9-1, Halsteren JO9-1, MOC'17 JO9-2, Roosendaal JO9-1 en SC Gastel JO9-1.

Het team wat in de najaarscompetitie als JO9 uitkwam in de Hoofdklasse en de titel pakte, is ook een leeftijdscategorie opgeschoven. Zij gaan spelen als RBC JO10-2 en zijn daarom ingedeeld in de Eerste Klasse 1. Trainer Jovanni van Nijnatten van de voormalige JO8 is de nieuwe trainer. Tegenstanders van JO10-2 zijn BSC JO10-2, JEKA JO10-3, Kogelvangers JO10-1, Krabbendijke JO10-1, MZC'11 JO10-1G, ODIO JO10-1, Roosendaal JO10-1, SEOLTO JO10-1 en Steenbergen JO10-1.

RBC JO10-1 werd in de najaarscompetitie kampioen in de Hoofdklasse en is daar nu weer ingedeeld. Deze keer zullen zij met een nieuwe trainer de degens kruisen met Halsteren JO10-1, Kloetinge JO10-1, MOC'17 JO10-1, STEEN JO10-1, ST HVV'24 / Clinge JO10-1 en Terneuzen JO10-1.

RBC JO11-2 kwam in de najaarscompetitie in de Hoofdklasse uit, maar is nu ingedeeld in de Eerste Klasse 2. De boys van Ivan Romme gaan het daarin opnemen tegen Alliance JO11-1, Bavel JO11-1, Beek Vooruit JO11-1, DIA JO11-1, Roosendaal JO11-1, Sarto JO11-1, SC Gastel JO11-1, Unitas'30 JO11-2, VVR JO11-1 en Zundert JO11-1.

RBC JO11-1 komt wederom uit in de Hoofdklasse, maar speelt nu dichterbij huis. Trainer Denise Versteeg en haar team gaan de strijd aan met Boeimeer JO11-1, BSC JO11-1, De Fendert JO11-1, Halsteren JO11-1, Hoeven JO11-1, Groen Wit JO11-1, Kapelle JO11-1, Kloetinge JO11-1, MOC'17 JO11-1, Unitas'30 JO11-1 en UVV'40 JO11-1.

De kersverse najaarskampioen RBC JO14 komt wederom uit in de Hoofdklasse. Trainer Kevin Baron en zijn mannen gaan het opnemen tegen ASWH JO14-1, Bavel JO14-1, DBS JO14-1, DFC JO14-1, FC Engelen JO14-1, Nivo Sparta JO14-1, SBC JO14-1, SV Unitas'59 JO14-1, TSC JO14-1, Wieldrecht JO14-1 en Wilhelmina Boys JO14-1.

De voorjaarscompetitie start voor een aantal teams aanstaande zaterdag.

JO14 najaarskampioen

 

(Foto: Bram Visser Fotografie)

RBC JO14 is zaterdag 19 januari najaarskampioen geworden in de Hoofdklasse 1.

Het team van trainer Kevin Baron versloeg TSV Gudok met 8-1. Door dit resultaat behielden de oranje-witten vier punten voorsprong op concurrent Nivo Sparta JO14-1 uit Zaltbommel. De KNVB heeft besloten om de laatste competitiewedstrijd niet meer af te werken omdat RBC niet meer te achterhalen is.

JO14 is na JO9 en JO10-1 de derde najaarskampioen namens RBC. De voorjaarscompetitie start in februari.

They're looking up again

 

 Het verhaal van RBC blijft de voetbalwereld intrigeren. Een club die zes jaar nadat het in de Eredivisie speelde, gedwongen werd om af te dalen naar de Vijfde Klasse en zijn weg weer omhoog vecht in hetzelfde stadion waar ooit Ajax en PSV werden bevochten, dat fascineert. Ook in het buitenland volgt men de strijd van RBC naar eerherstel. Na eerdere publicaties in Duitsland schreef nu de Britse journalist James Kelly voor het voetbalplatform These Football Times een artikel over RBC. Hij beschrijft de opkomst en ondergang van RBC, gevolgd door de doorstart. Voor Kelly is RBC één van de beste voorbeelden van voetbalclubs, die hoe ongunstig de omstandigheden ook zijn, toch een manier vinden om te overleven. "They're looking up again", schrijft Kelly. Klik hier om het artikel te lezen.

 Henk Vos bij Langs De Lijn En Omstreken

 

 Trainer-coach Henk Vos was donderdag 3 januari live in de uitzending van het NPO Radio 1 programma Langs De Lijn En Omstreken. Hij was tussen 21:00 en 22:00 uur te gast in het kader van de rubriek Culthelden.

Klik hier om het interview terug te luisteren. Het interview duurt van minuut 09:00 tot 24:00.

Er zijn ook opnamen gemaakt in het Herstaco Stadion. Naast Henk Vos komen ook Robert Maaskant, Arthur Verbraak, Paul Kuipers en Anwar Tarfit aan het woord.