RBC Update, nummer 2019-01

02-01-2019

 8e jaargang, nummer 2019-01

 

 Beste RBC'er,

 

 Hierbij treft u de eerste RBC Update aan van 2019. Uiteraard wensen wij u alle goeds voor het nieuwe jaar en laten we hopen op een sportief en succesvol jaar voor onze mooie club!

 

 Nieuwjaarsborrel in supporterscafé

 

 

 RBC nodigt u uit voor haar jaarlijkse nieuwjaarsborrel op vrijdag 4 januari om 20:30 uur. De bijeenkomst vindt plaats in het supporterscafé van het Herstaco Stadion. We hopen daar met een gezellig samenzijn het nieuwe jaar in te luiden. We hopen zoveel mogelijk spelers, vrijwilligers, ouders en supporters te ontmoeten.

 

 Voorafgaand aan de borrel is er een onderling toernooi voor de jeugd. Het toernooi begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 20:30 uur.

 

 De muziek wordt verzorgd door DJ Auke. Laten we er met zijn allen een gezellige avond van maken!

 

 Piet Bruijninckx en Jo van Loon overleden

 

 

 In de nacht van zaterdag op zondag is oud RBC-speler Piet Bruijninckx op 91-jarige leeftijd overleden. Bruijnickx speelde maar liefst 21 jaar in het eerste elftal. Samen met Kees Cools en Kees Vermunt vormde hij 'The Big Three', de drie toppers en sterkhouders van RBC in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw.

 

 Vorig jaar had Eddy Janssen, de schrijver van het boek 'Meer dan eeuw oranje' nog een gesprek met Bruijninckx en wijdde een hoofdstuk aan deze oer RBC-er. Klik hier om het volledige hoofdstuk 'Ik stond op de nationale topscorerslijst vóór Abe Lenstra' te lezen.

 

 Na het overlijden van oud RBC-speler Piet Bruijninckx werd de RBC-familie wederom opgeschrikt met het verlies van een oud coryfee. Jo van Loon overleed op 24 december op 89-jarige leeftijd. Dat heeft zijn familie eergisteren bekend gemaakt.

 

 Jo van Loon was een ouderwetse back, een man van stavast. Van Loon was al een vaste waarde in het eerste elftal van RBC toen de oranje-witten in 1954 het betaald voetbal in stapten. Hij maakte ook deel uit van het kampioenselftal dat in 1957 de titel in de Tweede Divisie pakte. Na de promotie naar de Eerste Divisie bleef hij nog een aantal seizoenen basisspeler. Op 22 mei 1960 speelde hij zijn laatste competitiewedstrijd voor RBC. In die wedstrijd verloor RBC met 1-4 op De Luiten van DHC en was daardoor gedwongen beslissingswedstrijden te spelen tegen RCH en De Graafschap om degradatie naar de Tweede Divisie te ontlopen. Dat zou uiteindelijk lukken.

 

 Dat Van Loon een echte RBC'er was, blijkt wel uit zijn overlijdensadvertentie. Die opent met: 'Er is een RBC'er doodgegaan." en is voorzien van het logo van RBC. Het afscheid van Jo van Loon heeft naar eigen wens in besloten kring plaatsgevonden.

 

 Jaaroverzicht 2018

 

 

 

 RBC startte 2018 somber, maar eindigde in juni alsnog met een periodetitel op zak en kon op voor promotie. Het lukte de ploeg van afscheidnemend trainer-coach Danny Mathijssen niet om in een slijtageslag langs Unitas’30 te geraken. Veel spelers vertrekken naar andere clubs, maar RBC haalt daarentegen wel veel kwaliteit in huis. Voor het eerst in jaren weet RBC in de eerste seizoenshelft de selectie intact te houden. Er wordt zelfs een RBC O23 in het leven geroepen om spelers die niet veel aan spelen toekomen wedstrijdritme op te laten doen. Dennis Willigers blikt terug op een zeer bewogen jaar. Klik hier voor het jaaroverzicht.

 

 RBC JO9 wint 100% Voetbal Futsal Cup

 

 

 RBC JO9 heeft vorige week in Wouw het toernooi om de 100% Voetbal Futsal Cup gewonnen. De oranje-witjes waren in de finale te sterk voor Kapelle. Na een 1-1 eindstand werden de Zeeuwen met penalty's verslagen.

 

 Ondanks de toernooiwinst moest RBC in de groepsfase nog genoegen nemen met de tweede plaats. Na overwinningen op MOC'17 (1-0) en KFC Wuustwezel (5-0) werd tegen het Dordtse Oranje Wit een 0-1 nederlaag geleden. In de halve finale werd het Belgische Royal Cappellen met 2-1 verslagen waardoor de finale werd bereikt. (Foto: www.facebook.com/100voetbalfutsalcup)

 

 Anwar Tarfit: "Niets is onmogelijk"

 

 

 Op 15 juni 2016 kwam Anwar Tarfit als vervanger van Papito Puriël naar RBC. In zijn derde jaar van de Roosendaalse club werd hij door huidig trainer-coach Henk Vos aangewezen als aanvoerder van het eerste elftal. Dennis Willigers zocht 'm op in Roosendaal en sprak met hem over zijn jeugd, de overstap naar RBC, de aanvoerdersband en hoe hij de toekomst ziet. Klik hier om het interview te lezen. (Foto: Bram Visser Fotografie)

 

 7e Algemene Ledenvergadering sinds doorstart

 

 

 Op 17 december vond in het supporterscafé van het Herstaco Stadion alweer de zevende algemene ledenvergadering plaats sinds de wederopstanding van RBC.

 

 Voorzitter Jos Hermsen opende de vergadering met het doornemen van de notulen van vorig jaar, waarna deze werden goedgekeurd. Ook over het jaarverslag van het bestuur waren geen opmerkingen.

 

 Vanwege werkzaamheden in het buitenland kon de penningmeester niet aanwezig zijn en is ook helaas gedwongen de werkzaamheden voor de club te moeten staken. Om die reden gaf de voorzitter een beknopte uitleg over de financiële positie van de club. Mede door het faillissement van één van onze hoofdsponsoren was het afgelopen seizoen en is het huidige seizoen lastig qua liquiditeit. Het bestuur heeft echter goede hoop deze tegenvaller te tackelen door nieuwe sponsoring. De kascontrolecommissie had de boeken minitieus nageplozen en stelde de leden voor het bestuur decharche te verlenen voor het afgelopen boekjaar, hetgeen ook geschiedde.

 

 Vervolgens vond de eerste uitloting plaats ter aflossing van de in 2016 uitgegeven certificaten van lening. De betreffende certificaathouders krijgen binnenkort schriftelijk bericht van uitloting.

 

 Ook het voetbaltechnisch verhaal kwam uitgebreid aan de orde. Er werd onder meer stilgestaan bij het functioneren van de nieuwe technische staf, de certificering van de Voetbal Academie, de samenwerking met Feyenoord, de doorstroming van de jeugd naar het 1e elftal en de toekomst van O23.

 

 Tenslotte gaven de leden bij acclamatie groen licht voor de herbenoeming van Paul Kuipers als secretaris. Hij vervult deze functie sinds de doorstart en begint inmiddels aan zijn derde termijn.

 

 De vergadering werd besloten met een rondvraag. Hierin werd onder meer gesproken over de gevolgen voor RBC vanwege de sluiting van het Voetbalmuseum in het stadion en over het aflopend contract met de huidige bierleverancier.

 

 RBC winterkampioen na overwinning op Virtus

 

 

 

 RBC mag zich winterkampioen noemen van de Zondag Derde Klasse A. De ploeg van trainer-coach Henk Vos won met 1-3 op bezoek bij Virtus. Makkelijk ging het allemaal niet. De thuisploeg kreeg al snel een rode kaart, maar kreeg tegen het einde van de eerste helft wel een penalty. Doelman Joeri Leest stopte de strafschop met de voet. In de tweede helft liep RBC na de gelijkmaker uiteindelijk uit naar een veilige marge.

 

 RBC begon gewijzigd aan het duel met Virtus ten opzichte van vorige week tegen SAB (2-2 gelijk). Gino de Klerk moest verstek laten gaan vanwege een blessure. Zijn plek werd overgenomen door Levy Schotel. Quincy Schouten begon weer centraal achterin en ook Mike Schalk had zijn basisplek terug.

 

 RBC nam vanaf het beginsignaal het initiatief. Maar het was vooral Virtus dat gevaarlijk werd met de counters, maar kansen wisten zij echter niet te krijgen de gehele wedstrijd. Elke keer was er wel een verdediger van RBC die een schotkans kon voorkomen. Alleen afzwaaiers naast of over de goal waren de enige noemenswaardige wapenfeiten of RBC probeerde zelf doelman Leest te verschalken toen Schalk met een misser de bal op de bovenkant van de lat legde. De Roosendalers zelf lieten voorin weinig zien. Dreiging was er wel, maar schoten werden niet afgevuurd. Tien minuten voor de rust moest Virtus verder met tien man. Na enkele gele kaarten kreeg een aanvaller van de thuisploeg zijn tweede gele prent nadat hij hard door ging bij Schouten die een blessure aan zijn gezicht opliep. RBC's nummer vijftien kon wel verder.

 

 De Roosendalers kwamen bij de eerste de beste kans wel op voorsprong. Randy Elst slaomde langs een wirwar aan benen en wist alleen voor de keeper met een puntertje in de verre hoek de 0-1 op het scorebord te krijgen. Vlak voor rust kon de ploeg uit Zevenbergen weer op gelijke hoogte komen. Uit een counter kon Marouane Hamdoune met een ultieme sliding op de bal erger voorkomen, maar RBC's linksback kreeg een strafschop tegen en een gele prent aan zijn broek. Doelman Leest wist de hard door het midden genomen strafschop te keren met zijn voet.

 

 In de tweede helft bleef RBC tegen tien man voetballend de betere van de twee, maar de counters van de thuisploeg bleven gevaarlijk. De Roosendalers bleven net als in de eerste helft weinig creëren. Omdat RBC geen afstand nam bleef de thuisploeg hoop houden op een resultaat. Uit een corner scoorde Virtus de gelijkmaker. Daarna trapte RBC het gaspedaal in. Mujib Yaqoubi werd in het veld gebracht en ook ditmaal bracht dat nieuw elan in de ploeg. Anwar Tarfit wist vanaf de linkerkant Yaqoubi te bereiken die op de penaltystip stond. Met een fantastische beweging wist Yaqoubi drie man op de vierkante meter het bos in te sturen en schoot raak, 1-2 (zie foto). Na de 1-2 ging Virtus meer risico nemen, maar in gevaar kwam RBC niet. Daarentegen vergat de Roosendaalse ploeg de trekker over te halen. Adnane Samra kwam twee maal voor het doel, maar wist twee keer niet te scoren. In de blessuretijd wist hij een afgeslagen bal echter wél keihard binnen te schieten, 1-3.

 

 Door de overwinning blijft RBC lijstaanvoerder van de Derde Klasse A. Roosendaal won vandaag met 3-1 van SC Gastel en volgt op drie punten. HVV'24 kwam vniet in actie en volgt op vijf punten met een wedstrijd minder gespeeld. (Foto: Arthur Verbraak)

 

 Virtus - RBC 1-3 (0-1)

 

 Opstelling RBC: Joeri Leest, Mike Schalk, Quincy Schouten, Jeroen Molenaar (Huub Schuit), Marouane Hamdoune; Mo Azaimi, Levy Schotel, Randy Elst; Jacques Dekker (Mujib Yaqoubi), Adnane Samra, Anwar Tarfit

 

 Scoreverloop: 43' Randy Elst 0-1; 62' Youk Tak 1-1; 75' Mujib Yaqoubi 1-2; 90' Adnane Samra 1-3

 

 Scheidsrechter: Hans van Bekkum

 

 Vrijwilligers gezocht

 

 

 

 RBC wil zich verder blijven ontwikkelen. Maar we komen eigenlijk structureel mensen te kort om alle werkzaamheden uit te voeren. Daarom zijn vrijwilligers ontzettend belangrijk en zeer welkom.

 

 Wekelijks komen op maandagochtend een zevental vrijwilligers naar het stadion om kleedlokalen, doucheruimtes, toiletten, kantoren, de gang, supporterscafé en tribunes schoon te maken. Tevens worden dan kleine herstelwerkzaamheden uitgevoerd, bijvoorbeeld aan reclameborden en de goals. Maar er zijn altijd mensen die verhinderd zijn en dan staat er een (te) kleine ploeg om alles uit te voeren. Daarom zijn we op zoek naar personen die regelmatig mee zouden willen komen helpen. U kunt zich aanmelden (ook al zou u maar af en toe kunnen komen) via een mail naar charel.habets@home.nl. Indien u zelf niet in de gelegenheid bent om de vrijwilligersgroep te komen versterken, maar u kent iemand in uw omgeving die misschien wel zin en tijd heeft, dan wordt u verzocht die persoon met ons in contact te brengen.

 

 Omdat meer teams gebruik willen gaan maken van videoanalyse zijn we op zoek naar mensen die thuiswedstrijden willen filmen. De verdere afhandeling (zoeken van fragmenten en de nabespreking met de spelers) ligt in handen van de trainers. Ook hiervoor kunt u zich aanmelden via een mail naar charel.habets@home.nl.

 

 Ook de activiteitencommissie van RBC zoekt nog steeds extra hulp. Wie wil hen helpen met de organisatie van diverse activiteiten? Maar ook hulp per activiteit is welkom, bijvoorbeeld voor de bingo, thuiswedstrijden van het 1e elftal, het darts toernooi, activiteiten in de winterstop en de seizoensafsluiting. Mail voor meer info of om je aan te melden naar activiteiten@rbcvoetbal.nl. Je kunt jezelf natuurlijk ook altijd aanmelden bij het barpersoneel van het supporterscafé.

 

 RBC door naar volgende ronde en treft Roosendaal

 

 

 RBC heeft voor het eerst sinds de heroprichting de vierde ronde van de beker weten te bereiken. Op bezoek bij RCS werd het 3-4 voor de ploeg van trainer-coach Henk Vos.

 

 Bij RBC waren er veel wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen SAB. Jordi Brühns begon in de goal en achterin begon Michiel Kuipers als linksback. Marouane Hamdoune en Jeroen Molenaar vormden samen het centrum en Huub Schuit begon als rechtsback. Een verdedigende middenvelder werd niet opgesteld. Mujib Yaqoubi, Levy Schotel en Randy Elst waren opgesteld als middenvelders. Alleen voorin waren er geen wijzigingen.

 

 RBC had in de eerste helft weinig moeite om in de nieuwe samenstelling overeind te blijven. De Roosendalers kwamen via een hoekschop op voorsprong. De kleine keeper van de Zeeuwse ploeg kon weinig uitrichten, want hij werd drie maal geklopt via een hoekschop in deze wedstrijd. Eerst was het Yaqoubi die met een rake kopbal de score opende en vlak voor rust schoot Molenaar een rebound binnen na een genomen hoekschop. Daar tussendoor leek Anwar Tarfit RBC al op rozen te zetten toen Jacques Dekker vanaf links een goede voorzet gaf die Tarfit vervolgens knap volleerde, maar de keeper kon met een katachtige redding de harde knal uit het doel ranselen.

 

 In de tweede helft kwam de thuisploeg snel terug in de wedstrijd naar 1-2, maar RBC liep daarna uit naar 1-4. Schotel wist van buiten de zestien met zijn buitenkant de bal over de keeper heen te schieten en bracht de stand naar 1-3. Schuit kopte daarna uit een genomen hoekschop de 1-4 binnen. Daarna ging Vos wisselen. Tarfit, Elst en Molenaar gingen naar de kant ten faveure van enkele jeugdspelers. Het werd nog even spannend toen RCS terugkwam tot 3-4, maar de Roosendaalse ploeg trok de overwinning uiteindelijk over de streep.

 

 RBC treft in de volgende ronde Roosendaal. Zij versloegen SC Gastel met 2-0. Dit is voor RBC net als tegen RCS een uitwedstrijd.

 

 

RCS - RBC 3-4 (0-2)

 

 

Opstelling RBC: Jordi Brühns; Huub Schuit, Marouane Hamdoune, Jeroen Molenaar (Flinn Assenberg), Michiel Kuipers; Mujib Yaqoubi, Levy Schotel, Randy Elst (Yeidi Muurmans); Jacques Dekker, Adnane Samra, Anwar Tarfit (Jelte Pal)

 

 

Scoreverloop: 23' Mujib Yaqoubi 0-1; 43' Jeroen Molenaar 0-2; 50' Hicham Azzanagui 1-2; 63' Levy Schotel 1-3; 75' Huub Schuit 1-4; 85' Mourad Azzanagui 2-4; 90' Mourad Azzanagui 3-4

 

 

Scheidsrechter: Rick Sturm

 

 

Armand Musai jeugdinternational Albanië 

 

 

 Armand Musai van RBC JO15 mag zich jeugdinternational van Albanië O15 noemen. Onlangs speelde hij twee wedstrijden tegen Montenegro O15.

 

 Musai is trots op zijn debuut: “Mijn eerste ontmoeting met het team was in Tirana, de hoofdstad van Albanië. Daarna zijn we met het hele team naar de stad Shkoder gereden. We moesten in een hotel verblijven voor drie dagen. De volgende dag hadden we een training. De match was twee dagen daarna. Deze werd in een heel groot stadion, dat Loro Borici heet, gespeeld en er waren veel mensen aanwezig. Ik heb in de tweede helft mogen spelen. Ik was wel een beetje zenuwachtig, maar ik was wel trots om met mijn thuisland te mogen spelen. Het is een heel goed team; iedereen speelt in verschillende landen en het niveau was heel hoog. We hebben met 3-0 gewonnen van Montenegro en de volgende match tegen dezelfde tegenstander, maar toen op verplaatsing, hebben we met 1-0 gewonnen. Ook daar heb ik de tweede helft meegedaan. Het was een hele leuke ervaring en ik ben heel blij dat ik gedebuteerd heb.”

 

 RBC leert van Feyenoord Academy partners

 

 

 

 Al jaren deelt Feyenoord haar kennis met haar Academy Partners. Op maandag 26 november kwamen alle partners in 's-Gravenzande bij elkaar om van elkaar te leren. Namens RBC was Henk Vos, hoofd Voetbal Academie, aanwezig.

 

 Ron van Meerten, full time technisch manager van FC 's-Gravenzande, gaf met een presentatie een kijkje in de keuken van de club. Het was een avond waarbij de Academy Partners te horen kregen hoe de club met haar 1600 leden van alleen vrijwilligers tot inmiddels drie full timers is gekomen. De ontwikkelingen en de keuzes die de club maakte werden door Ron van Meerten toegelicht en zorgde voor een interactieve avond. Zo werd er onderling gediscussieerd en kennis gedeeld over opleiden van spelers, scouting (in -extern), video analyse en speler volgsystemen. De avond zorgde voor veel energie bij de kaderleden en zal een vervolg krijgen in februari. Dan zullen alle technisch verantwoordelijke personen van de clubs bij elkaar komen en zal de bijeenkomst in het teken staan van o.a het opleiden van spelers en spelprincipes.

 

 JO9 winnaar najaarscompetitie

 

 

 

 Bij pupillen in de leeftijdscategorie JO9 worden door de KNVB geen uitslagen en standen meer weergegeven omdat de spelers zich in een ontwikkelingsfase bevinden waarbij de competitie geen doel is maar een middel dat bijdraagt aan het spelplezier en de individuele ontwikkeling. Dit spelplezier en de ontwikkeling van de spelers hebben er voor gezorgd dat RBC JO9 op zaterdag 1 december op de voorlaatste wedstrijddag de negende achtereenvolgende overwinning wist te boeken. In ouderwetse termen sprekende zouden we gezegd hebben dat JO9 ongeslagen kampioen van de Hoofdklasse 1 is geworden. Daarom feliciteren we de spelers Sil Borsje, Mats den Braber, Jibbe den Breejen, Tycho Damen, Ryan Delleman, Niek van Dongen, Redouan Haddouch, Meike Lazeroms, Jens van Loon en Seth van Overveld met hun spelplezier en ontwikkeling! En uiteraard de begeleiding bestaande uit trainer Melissa van Nijnatten, de teammanagers Pascal van Dongen en Henk den Breejen en spelleider Maikel van Loon. (Foto: Bram Visser Fotografie)