RBC Update, nummer 2016-10

09-12-2016

5e jaargang, nummer 2016-10

Beste RBC-er,

Gisteren was het precies vijf jaar geleden dat RBC een herstart maakte na het faillissement. Een moment om even bij stil te staan. Ook de regionale media besteedden er de nodige aandacht aan. En terecht, want we hebben in een korte periode al veel bereikt. Maar we gaan door! Volgend jaar, als de club 105 jaar bestaat, hopen we nog verder te zijn in onze ontwikkeling. RBC leeft!

Omroep Brabant te gast bij RBC

Gisteren was Omroep Brabant te gast bij RBC. Omdat het vandaag precies vijf jaar geleden was dat RBC een doorstart maakte na het faillissement, bivakkeerde verslaggever Floyd Aanen de hele dag in het Herstaco Stadion en interviewde daar o.a. voorzitter Jos Hermsen, hoofdtrainer Danny Mathijssen en bestuurslid jeugdzaken Noud Bominaar. Beluister hier de reportages.

RBC op weg naar 105 jaar

Vrijdag 2 december 2011 werd bij notariële akte RBC heropgericht als voortzetting van het op 31 juli 1912 opgerichte Excelsior, wat later de naam veranderde in Oranje Wit, Roosendaal en vervolgens fuseerde met Roosendaalsche Boys tot RBC.

In 2011 voerde RBC Roosendaal haar doodstrijd. Op de allerlaatste competitiedag werd via een 3-2 overwinning op FC Dordrecht in een nagenoeg vol stadion degradatie naar de Topklasse voorkomen. Maar de financiële situatie was dermate slecht dat de gemeente om steun gevraagd werd. Maar die wilde niet meewerken. Op dezelfde avond dat de gemeenten Eindhoven (PSV), Maastricht (MVV) en ’s-Hertogenbosch (FC Den Bosch) met miljoenen over de brug kwamen, verklaarde de gemeente hier dat steun niet mogelijk was vanwege de Europese regelgeving.

Op 15 juni 2011 viel het doek: RBC Roosendaal was failliet en hield op te bestaan. De door de KNVB met de maximale 4 sterren gecertificeerde jeugdopleiding viel uit elkaar. Twee complete teams gingen over naar NAC Breda. De ongeveer 400 sponsoren raakten hun businessplatform kwijt.

Voor ons was het einde van de bijna 100-jarige vereniging een onaanvaardbaar gegeven. Wij verklaarden RBC niet dood. De patiënt lag in een heel diepe coma en we zijn begonnen met de reanimatie. Tegen alle stromingen in hebben we doorgezet. Ongelooflijk veel energie hebben we gestoken in dit project. Gelukkig sloten steeds meer enthousiaste mensen zich aan om te proberen het onmogelijk geachte toch mogelijk te maken. In eerste instantie werd gewerkt aan een snelle comeback in de Hoofdklasse. Maar de KNVB werkte hier niet aan mee. Tot aan Michael van Praag zijn we gegaan om dit toch te realiseren. Daarna zijn we overgestapt op plan B: een doorstart helemaal onderin de kelder van het amateurvoetbal.

Tientallen bijeenkomsten, heel veel plannen, papierwerk, ideeën, suggesties, voorstellen e.d. zijn de revue gepasseerd. Dat vele werk resulteerde in de herstart op 2 december 2011. Maar toen waren we er nog niet. Er moest een 1e elftal komen en minimaal 2 jeugdteams; bovendien moesten we over een accommodatie beschikken. Er werden gesprekken gevoerd met de gemeente en enkele Roosendaalse clubs. Maar dat leidde niet tot succes. Lange tijd dreigde de doorstart alsnog te mislukken tot het moment dat Rimboe (Wouwse Plantage) en FC Moerstraten hun medewerking verleenden door hun accommodatie beschikbaar te stellen voor trainingen en wedstrijden. Die beide clubs zijn we tot de dag van vandaag nog dankbaar dat zij hun nek hebben uitgestoken!

In april 2012 werden 2 instuiven georganiseerd waarop zo’n 60 jeugdspelertjes afkwamen. Het bleek toen al dat de naam RBC nog steeds aantrekkingskracht bezat. Uiteindelijk zijn 31 spelertjes begonnen als RBC D1 en RBC D2. D1 begon in de 1e klasse, maar na een start met 5 overwinningen met grote cijfers keurde de KNVB ons verzoek goed om alsnog in de Hoofdklasse ingedeeld te worden. Dit team werd uiteindelijk kampioen en won de districtsbeker. Van die 31 spelers zijn er nu nog 7 actief bij RBC en 2 van hen hebben al hun debuut gemaakt in het 1e elftal.

Erwin van der Woerdt (ex-contractspeler van RBC Roosendaal) werd aangesteld als trainer van het 1e elftal. Dit team werd direct kampioen in de 5e Klasse en dwong meteen een promotie af.

In de slechts bijna 4½ jaar dat we nu weer actief zijn op de velden met het motto RBC Leeft!, hebben we al veel bereikt. Het is nauwelijks te bevatten dat onderstaande allemaal al gerealiseerd is:

  • trainen en spelen in het stadion;
  • de voetbalopleiding is van 2, via respectievelijk 5, 7 en 9 teams gegroeid naar de huidige 10;
  • de samenwerking met de Feyenoord Academy als 1 van hun 12 officiële partners;
  • het behalen van de status van Regionale Jeugdopleiding als enige amateurvereniging onder de grote rivieren, waardoor we ons nu RBC Voetbal Academie mogen noemen;
  • de samenwerking met RSG ’t Rijks, waardoor jeugdspelers van RBC die op die school les volgen 1 keer per week extra trainen onder schooltijd;
  • de samenwerking met OrthoMedic, waardoor spelers elke dag behandeld kunnen worden bij blessures;
  • de sterke punten in de begeleiding van jeugdspelers: studiebegeleiding, videoanalyses, speler volgsysteem, pop-gesprekken.

Dit en nog veel meer is gerealiseerd door een steeds groter wordende groep van enthousiaste medewerkers: trainers, assistent trainers, teammanagers, assistent scheidsrechters, studiebegeleiders, sponsoren, mensen die in de kantine actief zijn, de ouderraad, de vertrouwenspersoon, de klusclub op maandag, coördinatoren, wedstrijdcoördinatoren, wasserij, diëtiste, diverse commissies. Ook zijn steeds meer ouders bereid om taken op zich te nemen. Langzamerhand worden we weer een echte club. Een vereniging waarin gezelligheid en prestaties centraal staan.

We zijn op weg naar een mooie toekomst. De jeugd staat klaar om in het 1e elftal opgenomen te worden. Dit team moet in de komende jaren via meerdere promoties zien door te stoten. Maar de 3e klasse is het eerste doel waar we ons op richten. En wie weet wat er daarna nog meer mogelijk is…

Koop nu je RBC merchandise en slaap vanaf nu nog beter!

rn rn rn rn rn rn rn rn

 

Koop nu je RBC merchandise! De producten zijn veelal op voorraad en als ze gemaakt moeten worden, zal dit 3-5 werkdagen duren. Vooral voor de feestdagen is het een uitgelezen mogelijkheid RBC fan artikelen te geven en te krijgen! En slaap vanaf nu nog beter onder een RBC dekbed met je eigen naam er op! Een leuke actie voor de feestdagen van onze sponsor DPS Company. Klik hier om te bestellen.

RBC - Alliance naar zaterdagavond

rn rn rn rn rn rn rn

De wedstrijd RBC - Alliance wordt gespeeld op zaterdagavond 28 januari. Aanvang van de wedstrijd in het Herstaco Stadion is 19.30 uur.
rn De wedstrijd stond oorspronkelijk voor zondag 29 januari op het programma, maar is in onderling overleg verplaatst.

Sinterklaasmiddag bij RBC

Het kon niet uitblijven. Na een succesvol bezoek van Sint en Pieten vorig jaar waren zij vorige week weer op bezoek bij RBC. 22 kinderen hadden een geweldig leuke middag met de Luie Piet, die niet mee wilde voetballen, en de Pret Piet, die lachend over het veld met de kinderen trucjes deed. Het stadion was vanmiddag helemaal voor hen. Dat moest de Test Piet ook weten. Hij controleerde of elke grasspriet en kunststof korrel veilig was om op te voetballen. Daar had de Drukke Piet geen boodschap aan. Hij lette nergens op en maakte zelfs een duikeling op het veld. Na een uurtje begon iedereen moe te worden en was er  strooigoed en drankjes voor iedereen.

Daarna was het tijd dat Sinterklaas de kinderen eens wilde spreken. Voor iedereen had hij een hartelijk woordje en uiteindelijk ook nog een cadeau voor iedereen. Met een liedje, dansen en uitpakken van de cadeautjes vloog de tijd voorbij. Sinterklaas en Pieten gingen weer terug naar waar zij vandaan waren gekomen…naar het niets! De ouders en kinderen gingen daarna tevreden huiswaarts.

Het was een geweldige dag voor iedereen, die mee had gedaan.

Klik hier voor een filmpje.

Goede onderzoeksresultaten rubberkorrels Herstaco Stadion

Op 2 november heeft inspectiebureau SGS Search een onderzoek uitgevoerd naar de rubberkorrels op het kunstgrasveld van het Herstaco Stadion. Vastgesteld werd dat de korrels van SBR-rubber zijn en dat de hoeveelheid PAK's ruimschoots onder de door de Nederlandse overheid en de Eurpese Commissie gestelde normering blijft.

De rubberkorrels op ons kunstgrasveld zijn gecontroleerd op herkomst door de Vereniging Band en Milieu. Vastgesteld is dat de rubberkorrels van autobanden zijn en afkomstig van een door RecyBEM gecertificeerde en/of bij VACO aangesloten producent van rubberkorrels. Deze producent gebruikt uitsluitend autobanden als grondstof voor rubberkorrels toegepast als infill in kunstgrasvelden.

Op basis van uitgebreid onderzoek heeft de Nederlandse overheid geconcludeerd dat sporten op kunstgrasvelden, ingestrooid met korrels van gerecyclede autobanden veilig is, mits de som van 10 geselecteerde PAK’s niet hoger is dan 75 mg/kg. De som van de gehaltes van de 10 geselecteerde PAK’s (10-VROM) bedraagt voor ons veld minder dan 75 mg/kg en voldoet daarmee aan het Besluit bodemkwaliteit en de waarde voor PAK’s die op grond van eerder onderzoek als veilig wordt beschouwd. Daarnaast heeft de Europese Commissie in de zogenoemde REACH-wetgeving bepaald dat de som van 18 door haar geselecteerde PAK’s (18-REACH) niet hoger mag zijn dan 1000 mg/kg. Ons veld blijft ook ruimschoots onder deze norm.

Ramon Krijnen naar NAC Breda

Jeugdtrainer Ramon Krijnen vertrekt naar NAC Breda. Met ingang van 1 januari wordt hij daar trainer van JO11. Hij wordt opgevolgd door Harry Smit.
rn Niet alleen jeugdspelers van RBC genieten met regelmaat de belangstelling van andere clubs. Ook naar trainers wordt belangstellend gekeken en er komt wel eens een voorstel voor een jeugdtrainer van een club waar je eigenlijk geen nee tegen kan zeggen. Zo ook voor Ramon Krijnen, jeugdtrainer van RBC JO12 en speler van RBC 1.

NAC Breda is dringend op zoek naar een trainer voor hun JO11 en hebben hiervoor Ramon benaderd. Groot dilemma voor de twintigjarige, wat nu te doen? Hij heeft het ontzettend naar zijn zin met RBC JO12, een leuke groep en sportief gezien, draait het goed. Maar met ambities om het in de voetballerij als trainer te gaan maken, is dit wel een hele mooie opstap. Maar daarnaast wil hij RBC ook niet opzadelen met het probleem dat men dan een hoofdtrainer mist voor JO12.

Gelukkig is er een goede oplossing gevonden, en wel in Harry Smit. Harry zal per direct beginnen en de taken als trainer geleidelijk aan gaan overnemen. Ramon zal tot eind van dit jaar aanblijven. Harry Smit is 56 jaar en heeft ervaring als voetballer en trainer bij FC Drunen, RKDVC en Internos.

Hierdoor is de weg vrij voor Ramon Krijnen en RBC wenst hem veel succes toe met deze nieuwe uitdaging. Met Harry Smit als nieuwe trainer heeft RBC er alle vertrouwen in dat JO12 op dezelfde voet verder gaat zoals nu het geval is.