RBC Update, nummer 2016-01

31-01-2016

5e jaargang, nummer 2016-01

Beste RBC-er,

Deze week kreeg RBC goed bericht uit Utrecht. Het onderzoeksbureau NMC Bright gaat de KNVB adviseren om RBC de status van Regionale Jeugdopleiding te verstrekken. Daarmee wordt RBC één van de tien clubs in Nederland die deze status mag voeren. Opnieuw een stap voorwaarts van onze club op onze weg omhoog en naar eerherstel.

Einde winterstop

De meeste teams zijn na de winterstop weer met de tweede seizoenshelft van de competitie gestart. Alleen het 1e elftal, U17, U15 en U14 kwamen nog niet in actie. Het 1e elftal speelt vandaag de belangrijke thuiswedstrijd tegen Noordhoek. Klik hier voor meer wedstrijdinfo.

RBC 2 verloor van koploper MOC '17 3, met een ontketende John van Loenhout, waardoor de kansen op de titel nu definitief lijken verkeken. Het team van Peter Hanemaaijer zit nog wel in de kwartfinale van de KNVB-beker. Daarin treft het op 27 februari VVC '68 3.

RBC U19 verstevigde de koppositie door zelf te winnen bij RCS A1 en concurrent Terneuzense Boys A1 te zien verliezen van degradatiekandidaat SCO/TOFS A1. Ook RBC U13 deed goede zaken in de strijd tegen degradatie door concurrent OJC Rosmalen D1 met 2-1 te verslaan.

Ook RBC U12, U11 en U9 startten alledrie met een overwinning. Alleen RBC U10 begon met een nederlaag.

RBC gaat status Regionale Jeugdopleiding verkrijgen

Het onderzoeksbureau NMC Bright gaat de KNVB adviseren om RBC de status van Regionale Jeugdopleiding te verlenen. RBC wordt daarmee één van de tien clubs in Nederland die deze status mag voeren.

In januari 2015 ontving RBC een verzoek van de KNVB of ze eens konden komen praten over een nieuw opgezet model voor certificering: het Kwaliteit & Performance Programma Jeugdopleidingen. Iedere betaald voetbal organisatie is verplicht om hieraan mee te doen. De KNVB wil echter ook zoveel mogelijk amateur verenigingen enthousiast maken om zich te laten certificeren. De KNVB introduceerde een nieuwe opzet die leidt tot een status op vier verschillende niveaus: lokaal, regionaal, nationaal of internationaal. Het programma biedt een kwaliteitsimpuls voor jeugdopleidingen in Nederland. Verenigingen worden ondersteund om systematisch hun jeugdopleiding te evalueren en te verbeteren. Het biedt verenigingen de mogelijkheid om de jeugdopleiding te onderscheiden en te positioneren in het voetbal landschap. De nadruk ligt op ontwikkelen en verbeteren. Het is een zogenaamd ontwikkelingsgericht certificeringsmodel dat niet alleen kwaliteit inzichtelijk maakt, het geeft de vereniging ook handvatten en concrete aanbevelingen om de jeugdopleiding te verbeteren.

Na uitgebreid intern overleg besloot het bestuur om RBC aan te melden voor een audit. Daarvoor moest heel veel werk verzet worden, want de jeugdopleiding wordt gedurende zo'n audit doorgelicht op maar liefst 64 punten, verdeeld over 12 gebieden, en voor elk punt moesten bewijzen worden aangeleverd. Dat waren bijvoorbeeld leerplannen voor de verschillende leeftijdscategorieën en voor de keepers, diploma’s van trainers, ontwikkeling van de trainers op didactisch, pedagogisch en sport psychologisch gebied, beleidsplannen, deelplannen, functieomschrijvingen voor allerlei functies binnen de opleiding, verslagen van bijeenkomsten, inzien van het digitale speler volgsysteem, de manier waarop de studiebegeleiding is opgezet en functioneert, de interne scouting, de in-, door- en uitstroom van spelers, de visie van de club op het opleiden van spelers enz.

Na een intensieve voorbereiding werd RBC op 10 april 2015 door onderzoeksbureau NMC Bright geauditeerd op regionaal niveau en ontving later een uitgebreid evaluatierapport met aanbevelingen voor verbeteringen en verankering in het beleid. Uit het rapport bleek dat 15 punten als onvoldoende waren beoordeeld. Voor de regionale status zijn slechts 4 minpunten toegestaan. RBC ontving tips van de audit commissie en is toe gaan werken naar een review die op 8 mei 2015 heeft plaatsgevonden. De review focuste zich op de inhoud en praktijk van de voetbalopleiding en had als doel om samen met RBC een aantal conclusies en aanbevelingen te formuleren voor het verder ontwikkelen van de voetbalopleiding. Bij deze review waren als deskundigen twee mensen van de KNVB aanwezig, iemand van de Feyenoord Academy en een auditor van NMC Bright. Vervolgens is RBC gaan werken om het aantal van 15 minpunten naar beneden bij te stellen. Op 11 januari 2016 volgde een re-audit, de laatste kans om de fel begeerde status alsnog te behalen. En dat gaat RBC dus lukken. Op 30 maart 2016 zal het bondsbestuur van de KNVB over de door NMC Bright voorgestelde status beslissen.

De certificering blijft dan geldig t/m juli 2018. Regelmatig zal de KNVB langskomen om zich op de hoogte te stellen van de noodzakelijke continue voortgang van de voetbalopleiding. Deze erkenning van de kwaliteit van onze voetbalopleiding geeft ons een flinke boost en toont aan dat we op de goede weg zijn en dit alles is in amper 3½ jaar tot stand gebracht. We gaan nu niet op onze lauweren rusten, maar zullen blijven werken aan de verdere verbetering en versterking van onze voetbalopleiding, die we vanaf de officiële toekenning van de regionale status RBC Voetbalacademie gaan noemen.

RBC is op dit moment de enige amateurvereniging in het zuiden van Nederland die regionaal gecertificeerd gaat worden. Ook is het de enige 4e klasser die deze status bezit. De andere regionaal gecertificeerde clubs zijn de Topklassers AFC uit Amsterdam, DVS '33 Ermelo, Excelsior Maassluis, Koninklijke HFC uit Haarlem, Hercules uit Utrecht, de Hoofdklassers Excelsior '31 uit Rijssen, Be Quick 1887 uit Haren, DOVO uit Veenendaal en de 1e klasser Alphense Boys uit Alphen aan den Rijn. Het is duidelijk dat RBC op dit moment een unieke positie inneemt in de Nederlandse voetbalwereld.

Het positief advies van NMC Bright om RBC de status van Regionale Jeugdopleiding te verlenen, is behaald dankzij de inzet, doorzettingsvermogen, flexibiliteit en deskundigheid van Gommy Nooijens, Rob Hellendoorn, Lion de Frel, Vincent van Son, Leon Withagen, Edwin Spitters en Noud Bominaar. Zij verdienen alle lof voor het vele werk dat in het kader van de certificering verricht is. Daarnaast mag de betrokkenheid van het bestuur niet onvermeld blijven, evenals de bijdrage van onze trainers. Onze dank gaat tevens uit naar de spelers en hun ouders, die zich aan RBC hebben verbonden en vertrouwen in de begeleiding gesteld hebben, en de tientallen vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de club.

Laatste stagetrainingen

Afgelopen vrijdag was de laatste van drie stagetrainingen voor voetballertjes van tien en elf jaar.

Deze jongens waren opgevallen tijdens de jaarlijkse instuifdagen van RBC of bij hun club door de scouts van RBC. Zij waren dan ook uitgenodigd om in het Herstaco Stadion deel te nemen aan een drietal trainingen, tezamen met de teams van U11 en U12. Hier mochten zij hun voetbalvaardigheden tonen aan de trainers van U11 en U12 middels verschillende oefeningen. Samen met Rob Hellendoorn, hoofd voetbalopleiding van RBC, zal uit deze jongens een selectie worden gemaakt en hen de mogelijkheid worden geboden volgend seizoen in te stromen in de voetbalopleiding van RBC.

Oude sponsor keert terug

RBC heeft er weer een sponsor bij. Het is de Verwarming & Sanitair Shop uit Oud Gastel. Deze onderneming was ook al sponsor in de betaald voetbal periode. RBC is dan ook erg blij met de terugkeer van deze oude sponsor.

Bij de Verwarming & Sanitair Shop kunt u terecht voor een breed pakket. De grote tegel showroom biedt u een uitgebreid assortiment wandtegels en vloertegels voor uw huiskamer, keuken of badkamer. Daarnaast hebben ze een ruime showroom waar u alles kunt vinden op het gebied van badkamers en kunt u voor een compleet advies over uw verwarmingsinstallatie in huis of op kantoor bij hen terecht. Kortom de Verwarming & Sanitair Shop is uw specialist in en om het huis. Klik hier voor meer informatie.

Eric Hellemons bij RBC Netwerk

Op dinsdag 23 februari is Eric Hellemons, mister RBC, te gast bij RBC Netwerk. Hij zal u meenemen in zijn RBC-verleden en zijn huidige werkzaamheden voor NAC Breda.

Eric Hellemons (Kruisland, 2 juni 1971) speelde in de jeugd bij SC Kruisland voor hij bij RBC kwam. Tussen 1988 en 2005 speelde hij 358 wedstrijden in het eerste elftal en is daarmee de speler met het hoogste aantal gespeelde wedstrijden namens RBC. Na diverse (interim) trainerschappen in binnen- en buitenland te hebben ingevuld, is Eric aan de slag gegaan bij NAC Breda.

Wij zijn zeer blij dat we deze RBC-er pur-sang hebben kunnen strikken om u tijdens de tweede bijeenkomst van RBC Netwerk mee te nemen in zijn herinneringen aan RBC, maar ook in zijn werkzaamheden voor NAC Breda.

Het programma:

18:00 uur inloop
18:30 uur aanvang buffet
19:30 uur Eric Hellemons en aansluitend netwerkborrel
23:00 uur einde avond

Locatie: Herstaco Stadion, Roosendaal
Kosten: € 35 (inclusief buffet en drank) voor deze bijeenkomst

Na aanmelding ontvangt u instructies betreffende de betaling.
Uw aanmelding is pas definitef nadat uw betaling is ontvangen.

We hopen u te mogen ontmoeten. RBC leeft!

Aanmelden kan door hier te klikken.

Geslaagde voetbal quiz

Vorige week zaterdag was de jaarlijkse voetbal quiz van de Supportersvereniging in ons supporterscafé. Om klokslag 15.00 uur werden de eerste vragen afgevuurd op de 40 aanwezigen.

Wie waren alle Champions League winnaars, hoeveel goals scoorde René van Rijswijk, over welke keeper tikte Maradonna met de hand de bal in de goal en tegen wie speelde RBC in het beker avontuur 1985-1986 een replay? Na enkele drankjes en borrel garnituur kwam de sfeer er goed in en werd er sportief, maar ook op het scherpst van de snede gespeeld. Na een fout van de organisatie door onjuiste tussenstanden door te geven (dit werd tijdig hersteld!), jutten de teams uit de zaal elkaar over en weer op "dat Parijs nog erg ver was".

Aan het eind van de dag werd de stand opgemaakt en ging de uiteindelijke titelfavoriet, team Boulahima (team Konings met Nederlands kampioen voetbalquizen Roderick Smal in de gelederen), er met de winst vandoor. Van de 100 punten die te halen vielen, haalden ze er 93 (!). Een prachtige overwinning op een mooie, gezellig en leuke dag. De top 3 was als volgt:

1  Boulahima  93 punten
2  De Voetbal Dieren  80 punten
3  De Zilvervloot  80 punten

De Supportersvereniging en RBC willen iedereen bedanken voor het deelmememen aan de de RBC voetbalquiz. Tot de quiz van 2017!

RBC twee keer op zaterdagavond

RBC speelt binnenkort weer twee competitiewedstrijden op zaterdagavond.

Op zaterdag 13 februari gaat RBC naar Oud Gastel voor de uitwedstrijd tegen SC Gastel. De wedstrijd op Sportpark Blankershove begint om 19.30 uur.

Ook staat er weer een avondje RBC in het eigen Herstaco Stadion op de rol. Op zaterdag 19 maart zijn de oranje witten gastheer voor Zeeland Sport. Ook deze wedstrijd begint om 19.30 uur.

Laatste historische shirts te koop

RBC stopt met de verkoop van het in het kader van het 100-jarig bestaan uitgebracht historisch shirt. Er zijn nog 20 shirts verkrijgbaar. De prijs van het shirt bedraagt € 39,95.

Het shirt is een reproductie van het kampioensshirt uit 1957.

Het shirt is nog leverbaar in de maten S, L, XL en XXL en is verkrijgbaar in het supporterscafé. Wees er snel bij, want op is op!

Overeenkomst RBC en supportersvereniging

De supportersvereniging en RBC hebben onlangs een overeenkomst getekend met als doel elkaar financieel en sportief te gaan ondersteunen.

Met deze overeenkomst willen beiden elkaar versterken en een nauwere en betere samenwerking bereiken, zowel op financieel als organisatorisch vlak. Zo werden er bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de opbrengst van de VriendenLoterij, verkoop van merchandise artikelen en auteursrechten. Nadat RBC-voorzitter Jos Hermsen de overeenkomst had ondertekend, was het de beurt aan de beide penningmeesters, Pieter Bruins Slot van de supportersvereniging en Rien Luijks van RBC (zie foto).

RBC en de supportersvereniging zijn blij met de verregaande vorm van samenwerking en hopen hier beiden voordeel uit te halen.

Oud RBC-ers zijn het nog niet verleerd

De oude profs van RBC revancheerden zich voor de grote nederlaag die het huidige RBC afgelopen woensdag van NAC Breda te slikken kreeg. Voorafgaand aan de wedstrijd tussen NAC Breda en KV Kortrijk lieten de oud RBC-ers met een 6-1 overwinning op Oud NAC zien het voetbal nog niet verleerd te zijn. (Foto: Peter van Trijen)

NAC Breda vele malen te groot voor RBC

NAC Breda was op 6 januari vele malen te groot voor RBC. Het verschil tussen 4e klasse en 1e Divisie werd overduidelijk in cijfers uitgedrukt: 0-10.

Dat NAC-trainer Marinus Dijkhuizen het trainingskamp in het Herstaco Stadion wilde gebruiken om te bezien of hij in de tweede seizoenshelft andere spelers gaat inpassen of een ander spelsysteem gaat uitproberen, was zeer zeker van invloed op de motivatie van zijn spelers. Die wilden zich overduidelijk bewijzen en RBC werd daarvan het slachtoffer. Al in de 1e minuut scoorde ex-RBC speler Sjoerd Ars (zie foto) de eerste goal. En na vijf minuten was de stand al 0-2 door Joey Suk. Dat beloofde niet veel goeds voor de oranje witten. Vlak voor rust counterde RBC via Kevin van Andel naar de eerste goede doelpoging, maar werd gestuit door NAC-keeper Andries Noppert. Het stond toen al 0-4 na goals van Mats Seuntjens en Sjoerd Ars. Nog voor rust schoot Uros Matic met een laag schot de 0-5 achter Thierry Aarts.

In de tweede helft veranderde er, ondanks de vele wissels aan beide zijden, niets aan het spelbeeld. RBC moest zich beperken tot tegenhouden. Dat bleek lastig. Divine Naah, Jesse van Bezooijen, Grad Damen, Danny Verbeek en Vlatko Lazic schoten wederom vijf keer in het Roosendaalse doel en brachten daarmee de eindstand op 0-10. RBC-trainer Martijn van Galen was blij dat scheidsrechter Van der Eijk na 90 minuten voor het eindsignaal blies: "Pff, 90 minuten hebben nog nooit zo lang geduurd. NAC was echte vele malen te groot en zelf geven we vijf goals weg door knulligheden."

Het faillissement van RBC in 2011 en de daardoor verplichte teruggang naar de 5e klasse zorgde er voor dat het nooit een echte wedstrijd kon worden zoals de krakers vroeger in het betaald voetbal. Tien jaar geleden speelden beide clubs nog tegen elkaar in de Eredivisie. Dat bijzondere gegeven lokte toch zo'n 40 mensen van de regionale, landelijke en internationale pers naar het Herstaco Stadion. En ondanks dat er in de voorverkoop slechts 250 kaarten waren verkocht, zaten er op deze doordeweekse avond toch nog ruim 750 toeschouwers op de tribunes. (Foto: Koen Mol)

Indeling voorjaarscompetities

De KNVB heeft de voorjaarscompetities voor de jeugd in de B-categorie (Voor RBC betreft dat de teams U11 t/m U9) als volgt ingedeeld:

RBC U11 speelt weer in de Hoofdklasse 9.2 en treft daarin Arnemuiden E1, HVV '24 E1 (Hulst), MOC '17 E1 (Bergen op Zoom), Terneuzense Boys E1 en Terneuzen E1.

RBC U10 komt in de tweede seizoenshelft uit in de Hoofdklasse 9.6. De jongens van Agnita Nouwen komen daarin allemaal nieuwe tegenstanders tegen: Boeimeer E1 (Breda), Groen Wit E1 (Breda), SC 't Zand E1 (Tilburg), Taxandria E1 (Oisterwijk) en UVV '40 E1 (Ulvenhout).

RBC U9 speelt in de voorjaarscompetitie in dezelfde 1e klasse 1.4. De opponenten daarin zijn BSC F1, Hoeven F1, Rood Wit W F1 (Sint Willebrord), SC Gastel F1 (Oud Gastel) en Unitas '30 F2 (Etten-Leur).

Geslaagd zaalvoetbaltoernooi RBC

Het vorige week gehouden traditionele zaalvoetbaltoernooi in ’t Veerhuis in Oud-Gastel is goed verlopen.

Belangrijkste is dat de spelers er plezier aan hebben beleefd. We bedanken de organisator Hidde Poppelaars en de mensen die het op de vloer in goede banen hebben geleid. Tevens een paar ouders die zich spontaan aanboden om een team te begeleiden.

In de ochtend werd er gestreden tussen de elftallen U9 t/m 11. Het team van Agnita Nouwen met Floris Kollen (U9), Olivier Kollen (U11), Senne Wielaard (U10), Shendell Coffie (U9), Mike de Tree (U10) en Sam Bielok (U11) was daarbij het sterkst.

’s middags waren de elftallen U12 t/m U15 aan de beurt. Winnaar werd het team van Hisham Khidar (zie foto) met van links naar rechts: Jordi Minnebach (U12), Marciano van Benthem (U13), Abdelmojib Yachou (U14), Rick Braspenning (U15), David Ovsepian (U12) en Terence van der Gijze (U14).

In de avonduren gingen de elftallen U17, U19 en de senioren aan de bak. Hier ging de eerste plaats naar het team van Pieter Santbergen met Jovanni van Nijnatten, Aaron Dekkers, Jari Voeten, Tom van Ermingen en Giovanni Verduijn van U19.

Klik hier voor meer foto's.