RBC gaat status Regionale Jeugdopleiding verkrijgen

28-01-2016

 

UTRECHT - Het onderzoeksbureau NMC Bright gaat de KNVB adviseren om RBC de status van Regionale Jeugdopleiding te verlenen. RBC wordt daarmee één van de tien clubs in Nederland die deze status mag voeren.

In januari 2014 ontving RBC een verzoek van de KNVB of ze eens konden komen praten over een nieuw opgezet model voor certificering: het Kwaliteit & Performance Programma Jeugdopleidingen. Iedere betaald voetbal organisatie is verplicht om hieraan mee te doen. De KNVB wil echter ook zoveel mogelijk amateur verenigingen enthousiast maken om zich te laten certificeren. De KNVB introduceerde een nieuwe opzet die leidt tot een status op vier verschillende niveaus: lokaal, regionaal, nationaal of internationaal. Het programma biedt een kwaliteitsimpuls voor jeugdopleidingen in Nederland. Verenigingen worden ondersteund om systematisch hun jeugdopleiding te evalueren en te verbeteren. Het biedt verenigingen de mogelijkheid om de jeugdopleiding te onderscheiden en te positioneren in het voetbal landschap. De nadruk ligt op ontwikkelen en verbeteren. Het is een zogenaamd ontwikkelingsgericht certificeringsmodel dat niet alleen kwaliteit inzichtelijk maakt, het geeft de vereniging ook handvatten en concrete aanbevelingen om de jeugdopleiding te verbeteren.

Na uitgebreid intern overleg besloot het bestuur om RBC aan te melden voor een audit. Daarvoor moest heel veel werk verzet worden, want de jeugdopleiding wordt gedurende zo'n audit doorgelicht op maar liefst 64 punten, verdeeld over 12 gebieden, en voor elk punt moesten bewijzen worden aangeleverd. Dat waren bijvoorbeeld leerplannen voor de verschillende leeftijdscategorieën en voor de keepers, diploma’s van trainers, ontwikkeling van de trainers op didactisch, pedagogisch en sport psychologisch gebied, beleidsplannen, deelplannen, functieomschrijvingen voor allerlei functies binnen de opleiding, verslagen van bijeenkomsten, inzien van het digitale speler volgsysteem, de manier waarop de studiebegeleiding is opgezet en functioneert, de interne scouting, de in-, door- en uitstroom van spelers, de visie van de club op het opleiden van spelers enz.

Na een intensieve voorbereiding werd RBC op 10 april 2015 door onderzoeksbureau NMC Bright geauditeerd op regionaal niveau en ontving later een uitgebreid evaluatierapport met aanbevelingen voor verbeteringen en verankering in het beleid. Uit het rapport bleek dat 15 punten als onvoldoende waren beoordeeld. Voor de regionale status zijn slechts 4 minpunten toegestaan. RBC ontving tips van de audit commissie en is toe gaan werken naar een review die op 8 mei 2015 heeft plaatsgevonden. De review focuste zich op de inhoud en praktijk van de voetbalopleiding en had als doel om samen met RBC een aantal conclusies en aanbevelingen te formuleren voor het verder ontwikkelen van de voetbalopleiding. Bij deze review waren als deskundigen twee mensen van de KNVB aanwezig, iemand van de Feyenoord Academy en een auditor van NMC Bright. Vervolgens is RBC gaan werken om het aantal van 15 minpunten naar beneden bij te stellen. Op 11 januari 2016 volgde een re-audit, de laatste kans om de fel begeerde status alsnog te behalen. En dat gaat RBC dus lukken. Op 30 maart 2016 zal het bondsbestuur van de KNVB over de door NMC Bright voorgestelde status beslissen.

De certificering blijft dan geldig t/m juli 2019. Regelmatig zal de KNVB langskomen om zich op de hoogte te stellen van de noodzakelijke continue voortgang van de voetbalopleiding. Deze erkenning van de kwaliteit van onze voetbalopleiding geeft ons een flinke boost en toont aan dat we op de goede weg zijn en dit alles is in amper 3½ jaar tot stand gebracht. We gaan nu niet op onze lauweren rusten, maar zullen blijven werken aan de verdere verbetering en versterking van onze voetbalopleiding, die we vanaf de officiële toekenning van de regionale status RBC Voetbalacademie gaan noemen.

RBC is op dit moment de enige amateurvereniging in het zuiden van Nederland die regionaal gecertificeerd gaat worden. Ook is het de enige 4e klasser die deze status bezit. De andere regionaal gecertificeerde clubs zijn de Topklassers AFC uit Amsterdam, DVS '33 Ermelo, Excelsior Maassluis, Koninklijke HFC uit Haarlem, Hercules uit Utrecht, de Hoofdklassers Excelsior '31 uit Rijssen, Be Quick 1887 uit Haren, DOVO uit Veenendaal en de 1e klasser Alphense Boys uit Alphen aan den Rijn. Het is duidelijk dat RBC op dit moment een unieke positie inneemt in de Nederlandse voetbalwereld.

Het positief advies van NMC Bright om RBC de status van Regionale Jeugdopleiding te verlenen, is behaald dankzij de inzet, doorzettingsvermogen, flexibiliteit en deskundigheid van Gommy Nooijens, Rob Hellendoorn, Lion de Frel, Vincent van Son, Leon Withagen, Edwin Spitters en Noud Bominaar. Zij verdienen alle lof voor het vele werk dat in het kader van de certificering verricht is. Daarnaast mag de betrokkenheid van het bestuur niet onvermeld blijven, evenals de bijdrage van onze trainers. Onze dank gaat tevens uit naar de spelers en hun ouders, die zich aan RBC hebben verbonden en vertrouwen in de begeleiding gesteld hebben, en de tientallen vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de club.