Eindelijk weer RBC - DOSKO

22-10-2015

 

ROOSENDAAL - Aanstaande zaterdag speelt RBC voor de 2e ronde van de KNVB-beker thuis tegen DOSKO, de oudste club van West-Brabant.

In de eerste helft van de vorige eeuw speelden RBC en DOSKO veelvuldig tegen elkaar. In het seizoen 1924-1925 troffen beide clubs elkaar voor het eerst. DOSKO was gedegradeerd uit de 1e klasse en RBC had de promotie naar de 1e klasse maar net gemist. Aan de Meirestraat won RBC met 3-0. In de jaren '20, '30 en '40 daarna, volgen er nog vele heroïsche wedstrijden tegen elkaar in de 2e klasse. De laatste keer dat RBC en DOSKO tegenover elkaar stonden was in het betaald voetbal, in het seizoen 1956-1957, het jaar waarin RBC kampioen werd van de 2e divisie. Op De Luiten werd het 2-2. Daarna verloren beide clubs elkaar uit het oog. DOSKO ging in 1959 terug naar de amateurs en zakte weg naar de 3e klasse, RBC bleef in het betaald voetbal. Ook in de tussentijdse amateurperiode van RBC (1971-1983) speelde RBC hoger dan DOSKO en de kwamen de clubs elkaar niet tegen. Door het faillissement van RBC en de verplichte herstart in de 5e klasse zijn de rollen tegenwoordig omgedraaid. DOSKO speelt inmiddels in de Hoofdklasse, terwijl RBC verwoede pogingen doet om de 4e klasse te ontstijgen.

Zaterdagavond gaan beide clubs uitmaken wie zich gaat plaatsen voor de 3e ronde van de KNVB-beker. DOSKO staat op dit moment op de vijfde plaats in de Hoofdklasse B en is daardoor uiteraard de torenhoge favoriet. RBC kan vrijuit voetballen en zal zijn huid zo duur mogelijk willen verkopen.

Hoofdtrainer Martijn van Galen blik alvast vooruit naar de klassieker tussen RBC en DOSKO: "Voor ons heeft de competitie op dit moment prioriteit. We zullen dan ook zeker geen risico's nemen met geblesseerden. Neemt niet weg dat we er alles aan zullen doen om het DOSKO zo lastig mogelijk te maken. DOSKO is de favoriet. Dat is voor ons ook weer eens iets anders."

RBC hoopt op de steun van het publiek. Naast het supporterscafé zal ook het verkooppunt onder de Zuidtribune geopend zijn. De poorten van het Herstaco Stadion zijn geopend vanaf 18.00 uur. De toegang is gratis. Voorafgaand aan de wedstrijd speelt RBC U10 een bekerwedstrijd tegen Halsteren F1.

De wedstrijd tussen RBC en DOSKO begint om 20.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Mandemakers. Hij wordt geassisteerd door de assistent-scheidsrechters Heuvelmans en Henkens.