RBC delegatie bezoekt Feyenoord Academy

15-11-2014

 

Roosendaal, 15 november 2014. Afgelopen woensdag hebben onderbouwtrainers van RBC, Vincent van Son (co-coördinator voetbalopleiding) en Gommy Nooijens (hoofd voetbalopleiding) een informatie avond bezocht op Varkenoord. Gerard Rutjes (hoofd onderbouw Feyenoord Academy) gaf uitleg over de visie en structuur van de opleiding van de onderbouw  bij Feyenoord.

Deze avond was speciaal bedoeld  voor de samenwerkende partners van de Feyenoord Academy. Op dit moment werkt Feyenoord samen met drie partners waarmee een samenwerkingsovereenkomst is aangegaan. Dat zijn VELO, Alphense Boys en RBC. Er waren ook aspirant verenigingen aanwezig waarmee in de toekomst mogelijk een samenwerking wordt aangegaan.

Na een opening door Remco Heerkens was het de beurt aan Gerard Rutjes. Wat vooral benadrukt wordt in de Feyenoord Academy is talentontwikkeling, daar ligt de focus op. Binnen Feyenoord heb je een scheiding tussen de voetbalschool, die is van 6 t/m 12 jarigen, en de profafdeling die voor spelers van 13 t/m 18 is. Binnen de voetbalschool ligt de nadruk op ontwikkeling en vele malen werd uitgesproken dat het resultaat niet het belangrijkste is. Trainers die de taal van het kind spreken zijn een vereiste, daarna volgt de rest.

Tijdens het verhaal werd duidelijk dat de voetbalopleiding van RBC vele parallellen heeft met de onderbouw van de Feyenoord Academy. Te denken valt aan het aantal keren trainen, het medisch volgsysteem (meten en wegen, diëtist), gesprekken met spelers en ouders, informatieavonden, scouting en instuifdagen. Dat de voetbalopleiding van RBC al ver staat als voetbalopleiding werd telkens aangehaald door Feyenoord. RBC werd als voorbeeld gebruikt richting de andere verenigingen.

Natuurlijk doet ons dat goed, maar we weten ook wel dat er nog veel werk te doen is en dat we af en toe een hobbel tegenkomen die we moeten wegwerken. Nu blijkt dat we daar niet uniek in zijn, dat is bij alle verenigingen het geval, zelfs bij Feyenoord. Kortom, het was voor de mensen van de RBC voetbalopleiding een inspirerende en  leuke avond.