RBC slaat slag in slotfase

26-10-2024

SLEEUWIJK - RBC heeft de tweede ronde van de districtsbeker weten te bereiken. Op bezoek bij zaterdag derdeklasser Sleeuwijk werd het 1-2. Gemakkelijk ging dat niet, RBC keek zelfs lange tijd tegen een 1-0 achterstand aan. Invaller Moustafa Mohammad trok een kwartier voor tijd de stand gelijk met een kiezelhard schot in de korte hoek en Jens Wirix besliste het duel in de absolute slotfase na een prachtige pass van Rhomar Boudzra.

Trainer-coach Mark Klippel gaf enkele andere spelers de kans in de basis. Onder andere Dennis Haazer - die de afgelopen periode enkele goede invalbeurten had - kreeg een basisplek. Doelman Yoeri van Wingerden mocht eveneens een plek in de basiself opeisen. Sander Wirix nam de plek over van de geschorste Glaucio Ventura Tiago en Vincent van Hoof begon links in de defensie. Aanvoerder Perry Bierkens werd op de bank gehouden.

Het spelbeeld wat vooraf werd verwacht kwam ook in de praktijk tot uiting. Sleeuwijk probeerde met counters de defensie van RBC te omzeilen, waar de Roosendalers door de Sleeuwijkse defensie trachten te geraken. Dat leverde enkele kansen op, maar te vaak vonden zij de keeper of een been op hun weg. Halverwege het duel moest Aart Veldhof geblesseerd het veld verlaten. Uit voorzorg. Na die periode kreeg Sleeuwijk een grote kans toen zij alleen voor Van Wingerden opdoken. Een lobje werd geprobeerd, maar dit was geen probleem voor de grote doelman. De tweede counter was wél raak. In de korte hoek werd de 1-0 binnen geschoten. In het moment daarop werd RBC een penalty onthouden, toen Marwin Reuvers door de keeper werd neergelegd. De scheidsrechter wuifde de overtreding weg.

Gino Stolk en Dennis Haazer (20) proberen gezamenlijk de Sleeuwijkse defensie te slechten. Pas in de voorlaatste minuut zou Jens Wirix RBC naar de tweede ronde schieten (Foto: Arthur Verbraak).

In de tweede helft werd Tom de Bonte gebracht. Naast hem mocht ook Mohammad in het veld komen. De druk werd opgevoerd, maar tot echt grote kansen leidde dat niet. Tot een kwartier voor tijd toen Mohammad verwoestend uithaalde vanuit de tweede lijn. De bal plofte strak in de korte hoek en RBC voerde het tempo nog verder omhoog na de gelijkmaker. Hachelijke momenten ontstonden voor de thuisploeg, maar een goal leverde het lange tijd niet op. Daar kwam één minuut voor tijd verandering in. Rhomar Boudzra wist met een perfecte lange pass Jens Wirix te bereiken op de stropdas. Die passeerde nog twee verdedigers in het hart van de defensie en schoot de bal koeltjes binnen, 1-2.

Na de 1-2 ontstond nog een gek moment toen RBC-doelman Van Wingerden de bal wilde meegeven aan Jordi Ewanena die geheel vrijstond. Daarvoor was net een speler van Sleeuwijk uit het veld gegaan voor een blessurebehandeling. Die vroeg aan de scheidsrechter of hij weer het veld in mocht. Die liet dat toe, maar kwam precies in het veld waar Ewanena de bal zou gaan ontvangen. Die onderschepte de bal die Van Wingerden aan Ewanena wilde geven, maar de doelman kon de fout van de leidende arbiter corrigeren door de bal van de voeten van de aanvaller af te halen. Klik hier voor een samenvatting van de wedstrijd. Voor een nabeschouwing met trainer-coach Mark Klippel klik je hier.

Daarna kwam RBC niet meer in de problemen. De tweede ronde wordt eind december gespeeld. Volgende week speelt RBC weer voor de competitie. Dan is Dongen de tegenstander. Dat duel wordt komende zaterdag om 19:00 uur afgewerkt.

Sleeuwijk - RBC 1-2 (1-0)

Opstelling RBC: Yoeri van Wingerden; Sander Wirix, Aart Veldhof (Mark Romantsov), Vincent van Hoof (c), Jordi Ewanena; Marwin Reuvers (Cas van den Broek), Rhomar Boudzra, Jens Wirix; Jelte Pal (Angelmo Vyent), Gino Stolk (Tom de Bonte), Dennis Haazer (Moustafa Mohammad)

Scoreverloop: 38' Finn Pruijsen 1-0; 76' Moustafa Mohammad 1-1; 89' Jens Wirix 1-2

Scheidsrechter: M.M.G.A. Pijnenburg