Vuurwerk vooraf, maar derby RBC - Baronie eindigt in 0-0

06-10-2024
Voorafgaand aan de wedstrijd werden beide ploegen met veel fakkels onthaald (Foto: Arthur Verbraak)

ROOSENDAAL - Het duel RBC – Baronie werd vooraf aangekondigd als dé derby van West-Brabant. Het zijn momenteel de twee hoogst spelende verenigingen in de regio die bij elkaar in de competitie zitten. Beide clubs kwamen elkaar jaren geleden al tegen in het betaald voetbal. Beide werden bij de sanering in 1971 teruggezet naar de amateurs. RBC kwam in 1983 weer terug. Baronie bleef (top-)amateur. Tot RBC Roosendaal in 2011 failliet ging en de Roosendalers in de Vijfde klasse opnieuw moesten beginnen. Na enkele decennia stonden beide clubs gisteravond voor het eerst weer tegenover elkaar in een competitieduel. Ditmaal in de Vierde Divisie. Het eindigde zoals het duel begon: 0-0.

Het duel kende een bijzonder aanloop. De supportersgroep RSD West had een reünie en had zich verzameld bij de West-Tribune. De Volta Side had zich opgesteld bij het supportershome. In totaliteit wisten een kleine zestienhonderd mensen het Atik Stadion te vinden. Met veel fakkels werden beide ploegen onthaald. Zo spetterend als vlak voor de wedstrijd, zo tam was het duel. Baronie zette hoog druk op de defensie van RBC en al probeerde de thuisploeg daaruit te voetballen, het was lastig de bal in de ploeg te houden. Spelers stapten op de bal, gaven net een te harde of te zachte pass of speelden de bal net te ver voor zich uit. Het zorgde er voor dat er weinig kansen tot ontwikkeling kwamen. Dit gold zowel voor Baronie als RBC.

In het laatste bedrijf van de eerste helft kreeg RBC nog één grote kans om de score te openen. Yassine Mejres leek de bal voor het intikken na een counter van de Roosendalers, maar hij schoot de bal naast. Even later was er een scrimmage voor het doel van Baronie, maar via een been ging de bal net naast het doel.

In de tweede helft nam RBC het heft wel steeds meer in handen, mede omdat RBC conditioneel een stuk sterker was. Waar spelers van Baronie richting het einde veelal te maken kregen met kramp, had RBC daar geen last van. Maar het had nog wel last van zichzelf. De tandem Jordi Ewanena – Moustafa Mohammad liep beter in de tweede helft. Daar kwam ook de grootste kans van de tweede helft uit. Ewanena gaf een perfecte, lage voorzet aan de inlopende Rhomar Boudzra. Die tikte de bal echter naast. De ingevallen Jelte Pal schoot nog voorlangs na een goede actie over de rechterkant. Baronie kon daar weinig tegenover stellen, buiten een hoog schot van grote afstand die tegen de paal ging. Klik hier voor een samenvatting van de wedstrijd. Voor een nabeschouwing met trainer-coach Mark Klippel klik je hier.

Net als vorige week kwam RBC niet tot scoren en is het de derde maal deze competitie dat een duel in 0-0 eindigt. RBC blijft voorlopig zevende staan. De rest van de Vierde Divisie speelt vandaag haar wedstrijd, waardoor RBC mogelijk een plaats kan stijgen of zakken. 

RBC - Baronie 0-0 (0-0)

Opstelling RBC: Angelo Mathilda; Sander Wirix (Perry Bierkens), Aart Veldhof, Glaucio Ventura Tiago, Jordi Ewanena; Marwin Reuvers, Rhomar Boudzra, Jens Wirix (Cas van den Broek); Gino Stolk (Tom de Bonte), Yassine Mejres (Jelte Pal), Moustafa Mohammad

Scheidsrechter: Y. Kuipers

Aantal toeschouwers: 1.557