RBC weet Hoek in bedwang te houden: 1-1

31-07-2024
De ingevallen Angelmo Vyent snelt langs zijn directe tegenstander van Hoek (Foto: Arthur Verbraak).

ROOSENDAAL - RBC heeft gisteravond Derde Divisieclub Hoek op een gelijkspel kunnen houden. Daar leek het in de eerste helft niet naar uit te zien. De ploeg uit Zeeuws-Vlaanderen kwam terecht op voorsprong, kreeg kansen op meer en scoorden ook nog twee maal. Die twee goals werden echter afgekeurd vanwege buitenspel. In de tweede helft schoot Vincent van Hoof een vrije trap binnen en ontstond er meer een open wedstrijd, waarbij Tom de Bonte nog dichtbij de winnende was met een hakbal tegen de paal.

RBC begon met een ietwat andere samenstelling dan tegen Willem II O21 (2-0 verlies). Angelo Mathilda begon ditmaal in het doel. Sander Wirix – die eigenlijk zou starten – moest verstek laten gaan vanwege een opgelopen blessure in de warming up. Zijn plek werd ingenomen door Jeronimo van den Bempt. Het centrale duo bestond uit Perry Bierkens en Glaucio Ventura Tiago en op de linksbackpositie stond Jordi Ewanena. Op het middenveld waren er basisplekken voor Marwin Reuvers, Rhomar Boudzra en Gino Stolk. In de punt begon Yassine Mejres, geflankeerd door Jelte Pal en Moustafa Mohammad.

Vooraf had hoofdtrainer Mark Klippel al aangegeven een sterkere tegenstander tegenover zich te hebben dan Willem II O21, vooral op fysiek gebied en de snelheid voorin, waar ook de grote kracht van Hoek ligt. Dat was in de eerste helft duidelijk merkbaar. Hoek nam snel het initiatief en zette vol druk op de laatste lijn in die eerste minuten. Aan de rechterkant brak Hoek door, waar de sterke Kelvin Hebbelinck stond die dit jaar overkwam van Royal Knokke FC. De voorzet werd tot corner verwerkt en uit die hoekschop werd de bal van de lijn gehaald.

RBC kreeg daarna de bal en Hoek wist met lange crosspasses na balherovering snel achter de laatste lijn te komen. Achterin werd een aantal keer gestapt wat Hoek in de kaart speelde, waar onder ander Steve Schalkwijk en Sylvio Hage kansen kregen maar Angelo Mathilda voorlopig een grote sta in de weg was. Ook Hebbelinck brak regelmatig door op rechts. Uit een van die kansen kreeg de Zeeuwse ploeg dé kans op de openingsgoal, maar Mathilda wist met een katachtige redding de bal uit de korte hoek te tikken.

De thuisploeg kon weinig uitrichten tegen Hoek. Een vrije trap van Mohammad recht op de keeper was het enige noemenswaardige wapenfeit. Mejres had het zichtbaar moeilijk tegen het centrale duo, al waren er mogelijkheden om door te breken maar telkens was de laatste pass niet goed genoeg om daadwerkelijk die laatste lijn te passeren. Aan de andere kant kwam Hoek dan toch op een terechte voorsprong. Een foutieve pass op het middenveld zette de deur richting Mathilda wagenwijd open. Hage pakte het cadeautje uit en schoot de 0-1 binnen. Daarna kreeg Hoek nog kansen om de score te verdubbelen, maar onder andere twee buitenspelgoals verhinderden dit.

RBC kon in de rust even op adem komen en bracht een aantal reserves het veld in. Een fijne opsteker was de snelle 1-1 via de ingevallen Van Hoof. Daarvoor kreeg Hoek enkele hoekschoppen, waar RBC maar net kon voorkomen dat de tweede treffer viel. Na enkele omzettingen liep het beter. De eveneens ingevallen Aart Veldhof ging een linie naar achteren, na op het middenveld begonnen te zijn en Ventura Tiago schoof door naar de rechterkant. De verdediging stond stabieler en gaf minder weg, al moet daarbij aangetekend worden dat in de eerste helft grotendeels de basis van Hoek tegenover RBC stond. Alleen eerste goalie Finn Murre ontbrak.

Het duel kwam meer en meer in balans en RBC nam zelfs richting het einde het heft in handen. Twee flitsen hadden de Roosendalers zo maar de overwinning kunnen schenken. Eerst legde Tom de Bonte de bal goed neer voor de inlopende Mark Romantsov. Die leek de 2-1 te maken, maar zijn schot richting het dak van het doel werd over getikt. Uit de daarop volgende corner tikte De Bonte met een achterwaartse hak de bal richting de verre hoek, maar zijn inzet ging tegen de paal. In een van de tegenstoten had Hoek wellicht een strafschop verdiend, maar gescoord werd er niet meer in het Atik Stadion. Klik hier voor een samenvatting van de wedstrijd. Voor een nabeschouwing met trainer-coach Mark Klippel klik je hier.

RBC vervolgt de oefencampagne aanstaande zaterdagavond tegen HB Amsterdam. Dat duel wordt om 18:30 uur afgewerkt in het Atik Stadion.

RBC - Hoek 1-1 (0-1)

Opstelling RBC: Angelo Mathilda (Yoeri van Wingerden); Jerimo van den Bempt (Mark Romantsov), Perry Bierkens (Vincent van Hoof), Glaucio Ventura Tiago, Jordi Ewanena; Rhomar Boudzra (Aart Veldhof), Gino Stolk (Rayan Bouhrouch), Marwin Reuvers (Jens Wirix); Jelte Pal (Dennis Haazer), Yassine Mejres (Tom de Bonte), Moustafa Mohammad (Angelmo Vyent)

Scoreverloop: 35' Sylvio Hage 0-1; 48' Vincent van Hoof 1-1

Scheidsrechter: H. Ramcharan