Bevrijding vieren we samen

26-10-2023

ROOSENDAAL – Dit jaar is het 79 jaar geleden dat Roosendaal bevrijd werd door de Engelse Polar Bear divisie samen met de tanks van het 9de Royal Tank Regiment. Hun doel: de Roosendaalse bevolking bevrijden van de Duitse bezetter. Op zondag 29 oktober speelt RBC ter ere hiervan de thuiswedstrijd tegen Sarto in een speciaal bevrijdingstenue. Op maandag 30 oktober is er in het Atik stadion een speciale netwerkavond met RBC-archivaris Jac Vergouwen, het Korps Commando Troepen en als keynote spreker Roosendaler Pieter Cobelens, voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Waarom is dit belangrijk?

Het initiatief tot deze samenwerking kwam van Daan Breugelmans, voorzitter van stichting The Dutch Polar Bears: “Onze drijfveer is dat wij merkten dat er steeds minder aandacht en interesse is voor wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal gebeurd is, met name onder jongeren. Aangezien de bevrijders hun leven op het spel hebben gezet voor de vrijheid die wij nu voor vanzelfsprekend houden, vonden wij dat de verhalen die op het punt stonden verloren te gaan, gevonden en bewaard moesten worden. De thema-avond met RBC Maatschappelijk en het Atik Stadion draagt hieraan bij, en dat RBC 1 in een speciaal bevrijdingsshirt zal spelen ook.”

Eric Konings, bestuurslid Maatschappelijk bij RBC: “We vinden het echt heel erg mooi dat er jongeren zijn die zich inspannen om het historisch besef over de bevrijding van Roosendaal in stand te houden. Toen Daan ons benaderde om samen iets op poten te zetten waren we meteen enthousiast, en het is voor ons een eer bij te dragen aan de doelstelling van The Dutch Polar Bears. "Zelfs op ons eigen continent is het anno 2023 niet vanzelfsprekend in vrijheid te leven, en we moeten koesteren dat we dit in Roosendaal, met dank aan onze bevrijders, wel kunnen doen.”

Pieter Cobelens

De activiteiten

De activiteiten zijn verspreid over twee dagen. Op zondag 29 oktober speelt RBC tegen Sarto in het Atik stadion. De spelers spelen deze wedstrijd in een speciaal bevrijdingsshirt dat is gebaseerd op een winnende tekening van een scholier uit Roosendaal. Op dit shirt staan onder andere de Polar Bear (het logo van de bevrijders van Roosendaal), klaprozen (die zowel voor Roosendaal als herdenking symbool staan) en de logo’s van RBC en The Dutch Polar Bears. Na de wedstrijd worden de veteranen, leden van het KCT, scholieren van het winnende ontwerp en bezoekers uitgenodigd om na te praten.

Op maandag 30 oktober zal er een thema-avond Bevrijding 80 jaar, in het Atik Stadion zijn. Op deze avond zullen meerdere gastsprekers vanuit eigen perspectief hun licht laten schijnen op Roosendaal, de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Jac Vergouwen (RBC-archivaris) vertelt de aanwezigen over RBC en voetbal in oorlogstijd. Werd er normaal gespeeld? Hoe ging men met de bezetter om? En zijn er bijzondere gebeurtenissen uit deze periode? De afvaardiging van het Korps Commando Troepen (KCT) en van Tales from The Front en vertellen over de bevrijding van Roosendaal. Het KCT is opgericht in de oorlog en is na de oorlog in Roosendaal neergestreken. Pieter Cobelens, voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), zal een lezing geven over oorlogsvoering in de moderne tijd.

Op beide dagen zullen unieke shirts worden geveild naar de herdenkingsactiviteiten van de 80-jarige herdenking van de bevrijding van Roosendaal zullen gaan.

Voor het volledige programma en het aanmelden voor de netwerkavond klik je hier.