Mark Klippel: chieftain die ambities RBC wil waar maken

23-09-2023

ROOSENDAAL - Het is 20 december 2022 als het nieuws wereldkundig wordt gemaakt dat Mark Klippel de opvolger gaat worden van de op dat moment huidig hoofdtrainer Ruud Pennings in het seizoen 2023/2024. Pennings duwt in de volgende maanden het elftal via het kampioenschap de Eerste Klasse in, waardoor Klippel – die klaar is met de Tweede Klasse – de gewenste stap omhoog kan maken. De voorbereiding zit erop en de competitie staat voor de deur. Tijd om met de hoofdtrainer bij te praten.

Voordat de voormalig trainer van onder andere Madese Boys, Cluzona en Roosendaal gepresenteerd wordt, is er een  benaderingspoging vanuit RBC. En het was zeker niet de eerste keer dat RBC langskwam. “In december ben ik door Jean Paul Nuijten benaderd met de vraag of ik interesse had. Vanuit daar zijn Jean Paul, ik en Kees van Hassel snel bij elkaar gekomen en was het vrij snel duidelijk dat van beide kanten de wil er was om elkaar te vinden.” Waarom wilde jij het? “Laat ik voorop stellen dat ik in november al naar buiten had gebracht dat ik zou gaan stoppen bij Roosendaal. Ik wilde namelijk zelf de stap omhoog in gaan zetten, uit die Tweede Klasse. Het is natuurlijk een risico, want je bent afhankelijk of er een club die hoger speelt interesse toont. Er waren drie mooie clubs die geïnteresseerd waren. De ambities van RBC spraken mij aan en er lag een goede basis om op te bouwen. Tevens heb ik een verleden bij de club. De afgelopen vijf jaar ben ik drie keer benaderd, maar dat was dan vooral op momenten dat er bij RBC een trainer tussentijds vertrok of ik zelf al bezet was. Dat oogde niet stabiel en daar leek het nu wel op, waardoor ik de keuze heb gemaakt om nu wel in te stappen.”

RBC heeft de ambitie uitgesproken om de top van het amateurvoetbal te bereiken en wie weet daarna nog meer. Ben je net op tijd op de trein gestapt? “RBC is één van de clubs in de regio die het op dit moment aardig op orde heeft en naast ambities ook de mogelijkheden heeft om écht stappen te zetten. Of ik net op tijd op de trein ben gestapt? Ik ben de hoofdtrainer en moet deze ook besturen natuurlijk. Maar ik vind het mooi dat een club zijn nek uitsteekt en ik denk inderdaad dat het wel een goed moment is om in te stappen. Aan de andere kant: RBC werd kampioen waardoor je mogelijk ook een moeilijk jaar tegemoet gaat, maar dat idee heb ik nu allerminst. ”

RBC heeft een voorbereiding gedraaid die op papier crescendo was. Alle duels werden gewonnen. Vooral de overwinningen op clubs uit de Vierde Divisie spraken veel supporters aan. Daarmee wordt de indruk gewekt dat een kampioenschap in de Eerste Klasse een fluitje van een cent is. Wat is de doelstelling vanuit jou? “Met de spelersgroep en iedereen erom heen is afgesproken dat we dit seizoen strijden om promotie. Ik noem strijden, omdat je nooit van tevoren weet hoe het exact gaat lopen. Veel clubs zijn voor ons onbekend. Je bent naast je eigen selectie afhankelijk van de sterkte van de tegenpartij. Een doelstelling moet uitdagend zijn, maar ook haalbaar. Daarom gaan we ook strijden om promotie. Daar hoort uiteraard plek 1 bij, maar ook plek 2 tot en met vier.”

De verbondenheid van RBC met Kalsdonk is onlosmakelijk. Mark Klippel is er geboren en heeft er een tijdje gewoond. Daarnaast loopt de club ook als een rode draad door zijn leven. “Ik heb er vijf of zes jaar gewoond en een jaartje bij RBC gespeeld, dat kon toen nog. Jezelf aanmelden. Daarna verhuisd binnen Roosendaal en ben ik bij BSC gaan spelen. Vanaf mijn twaalfde of dertiende ben ik gescout en weer bij RBC gaan voetballen. Op zondag naar De Luiten toe om wedstrijden vanachter het goal te zien. Ik heb ook mijn debuut gemaakt in het eerste, maar slechts een of twee wedstrijden gespeeld. Ik was toen 17 jaar en vrij jong, maar uiteindelijk niet goed genoeg. Later in 2002 heb ik de B-jeugd een paar jaar onder mijn goede gehad. Dit is dus officieel mijn vierde periode.”

De huidige kapitein van het vlaggenschip neemt de functie als hoofdtrainer serieus. Videobeelden worden gebruikt en er volgen gesprekken met spelers individueel. Ook langs de kant gaat Klippel regelmatig kijken om tegenstanders te bekijken of mogelijk interessante spelers. Zo was de geboren Kalsdonker bij VOAB gaan kijken afgelopen zondag en sprak met Casper van Beers, maar ook was Klippel bij TSC – Cluzona gaan kijken. Daar zag hij onder andere Vincent van Hoof, die nu speler van RBC is.  Hoe vaak doe je dit eigenlijk? “Je wilt informatie hebben van de tegenpartij en als er een mogelijkheid zich voort doet om te kijken – en dat was het ditmaal – dan ga ik kijken.” Doe je dit alleen of neem je iemand mee of is er een hele entourage bij? “Haha, nee. Het fijnst vind ik dit als ik anoniem ergens naartoe kan gaan en rustig de wedstrijd kan kijken.” Je spreekt dan Casper van Beers bij VOAB. Die ken je? Of hoe gaat zo iets? “Ik ben nog geen minuut binnen en ga even de kantine in om een drankje te bestellen en er wordt al meteen gevraagd of ik kom spioneren, haha. In het voetbalwereldje ken je elkaar allemaal wel, dus ik kwam Casper inderdaad tegen en toen vertelde hij mij dat hij geblesseerd was.” En die wedstrijd Cluzona – RBC, je kwam specifiek voor Vincent van Hoof? “Dat was toeval. TSC speelt zijn thuiswedstrijden op tien minuten van waar ik woon en Cluzona is mijn oude club. Het toeval was dat enkele dagen nadat ik die wedstrijd bekeken had, Karim Didi aankondigde om weg te gaan. Dat ik Vincent zag spelen is een toevalstreffer geweest.”

Nu de voorbereiding voorbij is dienen er keuzes gemaakt te worden. De KNVB heeft namelijk besloten dat je er maar elf mag opstellen en RBC dient zich daar ook maar in te schikken. Klippel heeft er 21 tot zijn beschikking. En dan rijst de vraagt natuurlijk op: hoe zorg je dat iedereen binnen boord blijft? “Je weet dat je aan de voorkant met een groep van 21 man werkt. 19 voetballers en 2 keepers. En iedereen weet dat er maar 11 kunnen spelen en er op zondag maar 18 mee kunnen. Dat betekent zo veel duidelijkheid bieden aan iedereen in de groep. Daarnaast moet je de boodschap ook overbrengen dat écht iedereen nodig is. Iedereen. En dat verwachten wij ook. Het is zaak om iedereen gemotiveerd te houden om te blijven trainen en zich in te zetten, zodat we een beroep op eenieder kunnen doen op welke moment dan ook.” Maar hoe ga je met reserves om gedurende de maanden na de start? “Goed uitleggen waarom een bepaalde keuze is gemaakt. Even bij ze langslopen.” Hoe weet je dat ze dan echt de waarheid tegen je spreken? “Dat gevoel heb ik wel, anders doen ze zichzelf tekort, en de komende weken staan ook individuele gesprekken gepland om terug te kijken op de voorbereiding en ook zeker om vooruit te kijken. Ik geef daarin ook de ruimte om hun verhaal te doen en hoe zij tegen dingen aankijken. Ze mogen teleurgesteld zijn en aangeven dat ze het ergens niet mee eens zijn. Daar worden we samen alleen maar beter van.”

Het is de eerste keer dat Klippel in de Eerste Klasse actief is. Wel heeft hij ervaring opgedaan bij Halsteren in de toenmalige Hoofdklasse als assistent. Neem je die ervaring dan mee, vanuit een club waar presteren ook belangrijk is? “Ik neem alle ervaringen mee. Of dit nu in de laagste klasse is of in de top van het voetbal, je zal elke keer dingen weer opnieuw trainbaar moeten maken. Als je deze week druk zetten traint dan moeten we dit over twee weken waarschijnlijk nog een keer doen. Voetballen en met name een speelwijze erin slijpen, is heel veel herhalen. Ontwikkelen of beter worden als team is op alle niveaus hetzelfde, alleen gaat het wat sneller en is de kwaliteit beter, maar dat is alleen maar prettig.” Wanneer heeft Mark Klippel het als hoofdtrainer eigenlijk goed gedaan? “Als ik het maximale uit de groep heb gehaald en stappen heb gezet. Dit kan ik niet uitdrukken in plek 1 tot en met vier. De club wil omhoog, richting de Tweede Divisie. Ik ben daarin een onderdeel en ik ben een trainer die graag langer bij een club blijft om te bouwen, daar geloof ik in. Ik wil daar mijn steentje in bijdragen. De voorwaarden moeten uiteraard realistisch blijven of uitgebreid worden als de situatie daarom vraagt. En misschien wel het belangrijkste voor deze club: dat binnen RBC de rust bewaard blijft, ook als het even minder gaat. Vasthouden aan je visie en daar structureel aan werken zal leiden tot resultaat.”