RBC speelt gelijk in Rotterdam-Zuid

14-05-2023
Emile Linkers loopt juichend weg na zijn gelijkmaker tegen Coal. De aanwezige RBC-fans juichen. (Foto: Arthur Verbraak).

ROTTERDAM - RBC is vanmiddag niet verder gekomen dan een gelijkspel in Rotterdam-Zuid. De ploeg van trainer-coach Ruud Pennings moest door wat afwezigen puzzelen met de opstelling, al had het kampioenschap er ook voor gezorgd dat onder andere Perry Bierkens, Tom de Bonte, Karim Didi en Assim Said op de bank begonnen.

In de basisopstelling was er ruimte gemaakt voor doelman Owen Braeckmans en achterin begonnen op de flanken Lars Traets en Nezar Berdai. Centraal achterin vormden Rhomar Boudzra en Anass el Gamali een duo en op het middenveld waren Marwin Reuvers, Randy Elst, Jay-Jay Meierdres en Anwar Tarfit opgesteld. Voorin vormden Zé Lucas en Emile Linkers een koppel.

Dat de druk er al een tijdje af is bij RBC was eigenlijk al tegen VFC (1-2 winst) te zien. Door het hoge gras moest de wedstrijd overigens wat later beginnen. Coal speelde nog voor voor lijfsbehoud. De Rotterdammers stonden voorafgaand aan het duel drie punten achter op Virtus. RBC was de eerste helft vooral gevaarlijk via afstandschoten. Zé Lucas (lob over), Linkers (over), Meierdres (vuisten van de keeper) en Reuvers (over getikt) waren dichtbij. Tussendoor was er wel een zware blessure van Lars Traets. "Nee, het voelt niet goed," zo vertelde hij na afloop. "Ik kijk het even aan, maar vooral achter de knie doet het zeer. Mijn been kwam klem te zitten tussen de twee benen van de speler van Coal. Het is even afwachten, maar het ziet er niet goed uit." Hij werd - nadat hij het nog even probeerde - gewisseld voor Said.

Uit de eerste echte aanval van Coal werd het 1-0. Berdai liet zich makkelijk wegzetten, waarna de bal bij de tweede paal neerplofde en in een keer in de korte hoek werd geschoten. RBC kon daarna direct op gelijke hoogte komen toen Linkers goed doorliep op de keeper. De keeper schoot de bal tegen hem aan, maar de bal ging echter richting de zijlijn in plaats van in het doel. Ook Meierdres was nog dichbij na een fantastische actie in het zestien meter gebied, maar zijn inzet werd gekeerd. De uithaal van Said werd voor het doel tegengehouden. Daarna had Braeckmans nog een hoofdrol toen Elst een voorzet eruit wilde halen, maar bijna zijn eigen keeper verschalkte. RBC's goalie wist met een katachtige redding erger te voorkomen.

In de tweede helft trok RBC snel de stand gelijk. Meierdres vertrok van eigen helft en wist met een goede voorzet Linkers te bereiken die simpel kon binnen tikken. Daarna kreeg RBC een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen toen Lucas hard tegen de grond ging. Meierdres mistte echter de toegekende strafschop. RBC kreeg wel kansen op meer, Linkers was het dichtst bij, maar zijn inzet ging net langs de verkeerde kant van de paal. Aan de andere kant kreeg Coal een kwartier voor tijd een strafschop, die gepakt werd door Braeckmans, maar de rebound ging er wel in. Uiteindelijk moest Said weer redding brengen met zijn befaamde ingooi. Daar had hij wel Tom de Bonte voor nodig, maar die was zojuist ingevallen. Alle vinkjes stonden daardoor op groen en zo geschiedde. De Bonte kopte door en Meierdres kon de bal binnen schieten. RBC probeerde daarna nog de winst te pakken, maar kansen kreeg het niet meer. Coal kreeg door de geboden ruimte nog wel kansen, maar een doelpunt viel er niet meer. Klik hier voor een samenvatting van de wedstrijd en hier voor een nabeschouwing met trainer-coach Ruud Pennings.

Volgende week staat het sluitstuk op de agenda. Dan komt Roosendaal op bezoek. De stadsderby is extra bijzonder, want nieuwbakken hoofdtrainer van komend seizoen Mark Klippel leidt Roosendaal, waar huidig hoofdtrainer Pennings afscheid neemt. 

Coal - RBC 2-2 (1-0)

Opstelling RBC: Owen Braeckmans, Lars Traets (Assim Said), Rhomar Boudzra (Tom de Bonte), Anass el Gamali, Nezar Berdai; Marwin Reuvers, Randy Elst (Perry Bierkens), Jay-Jay Meierdres, Anwar Tarfit (Karim Didi; Emile Linkers, Zé Lucas

Scoreverloop: 23' Delvin Delgado 1-0; 47' Emile Linkers 1-1; 73' Adnan Alisic 2-1; 85' Jay-Jay Meierdres 2-2

Scheidsrechter: H. Ramcharan