Save the date: Aftrap viering ’80 jaar bevrijding’ in Atik Stadion

06-05-2023

ROOSENDAAL - RBC Maatschappelijk en stichting The Dutch Polar Bears geven samen het startschot voor de viering van 80 jaar bevrijding van Roosendaal. Dit doen we door op 30 oktober, exact 79 jaar na de bevrijding van onze stad, een thema-avond in het Atik Stadion te organiseren. Hierop zal Pieter Cobelens de keynote speech verzorgen. Daarnaast zal het eerste elftal van RBC in de laatste thuiswedstrijd voorafgaand aan 30 oktober in een speciaal ontworpen bevrijdingsshirt spelen.

Tijdens de thema-avond ‘Roosendaal bevrijd’ zal een aantal sprekers vanuit eigen perspectief haar licht laten schijnen op Roosendaal, de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Zo zal Roosendaler Pieter Cobelens, voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) de keynote speech verzorgen. Daarnaast zal RBC-archivaris Jac Vergouwen iets vertellen over RBC en het Roosendaals voetbal in oorlogstijd. Mogelijk worden er later nog sprekers toegevoegd.

Het speelschema van volgend seizoen is logischerwijs nog niet bekend, maar zodra dit gepubliceerd wordt zal duidelijk worden in welke wedstrijd RBC in het bevrijdingsshirt zal spelen. Voor het ontwerp van dit shirt zal een ontwerpwedstrijd gehouden worden onder Roosendaalse scholieren en het winnende ontwerp zal dienen als uitgangspunt voor het shirt.

Het initiatief tot deze samenwerking kwam van Daan Breugelmans van stichting The Dutch Polar Bears. “Onze drijfveer is dat wij merkten dat er steeds minder aandacht en interesse is voor wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal gebeurd is, met name onder jongeren. Aangezien de bevrijders hun leven op het spel hebben gezet voor de vrijheid die wij nu voor vanzelfsprekend houden, vonden wij dat de verhalen die op het punt stonden verloren te gaan, gevonden en bewaard moesten worden. De thema-avond met RBC Maatschappelijk en het Atik Stadion draagt hieraan bij, en dat RBC  in een speciaal bevrijdingsshirt zal spelen ook.”

Eric Konings, bestuurslid Maatschappelijk bij RBC: “We vinden het echt heel erg mooi dat er jongeren zijn die zich inspannen om het historisch besef over de bevrijding van Roosendaal in stand te houden. Toen Daan ons benaderde om samen iets op poten te zetten, waren we meteen enthousiast en het is voor ons een eer bij te dragen aan de doelstelling van The Dutch Polar Bears. Zelfs op ons eigen continent is het anno 2023 niet vanzelfsprekend in vrijheid te leven, en we moeten koesteren dat we dit in Roosendaal, met dank aan onze bevrijders, wel kunnen doen.”

Bij de foto: Ondanks dat verschillende leden van RBC in Duitsland moesten gaan werken, werd RBC op 11 mei 1941 kampioen van de zuidelijke Tweede Klasse A. De tegenstanders in de promotie/degradatiewedstrijden waren Picus, Limburgia en Miranda. RBC werd slechts derde en behaalde de Eerste Klasse niet. In 1944 kwam de competitie stil te liggen. Er werden alleen maar vriendschappelijke wedstrijden gespeeld en RBC kroonde zich tot de beste club van Roosendaal in een onderlinge competitie met de zusterverenigingen.