RBC pakt periodetitel

20-11-2022
Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden ter herdenking van RBC's overleden erelid Noud Bominaar (Foto: Arthur Verbraak).

ZEVENBERGEN - RBC heeft vanmiddag de periodetitel gepakt in Zevenbergen. Op bezoek bij Virtus was het al snel duidelijk dat de Roosendaalse ploeg een maatje te groot was, maar het was wel afhankelijk wat VFC zou doen vanmiddag, aangezien zij op dat moment koploper waren. De club uit Vlaardingen verloor van Beek Vooruit (1-4) en winst van RBC zorgde daardoor niet alleen voor een periodekampioenschap, maar ook dat het weer koploper is van de Zondag Tweede Klasse C. RBC won het duel tegen Virtus met 2-7. Voorafgaand aan het duel werd een minuut stilte in acht genomen voor het overleden erelid van RBC, Noud Bominaar.

In de opstelling van RBC moest trainer-coach Ruud Pennings wat aanpassingen verrichten. Emile Linkers kon namelijk niet spelen. "Ik heb nog teveel last van mijn knie," gaf hij vlak nadat de wedstrijd was gestart aan. Hij zat dus ook niet op de bank. Tom de Bonte begon daardoor in de punt. "De trainer vroeg of ik wilde spelen, ja natuurlijk wilde ik dat. Dat hoef je mij geen twee keer te vragen," zo stelde de spits na afloop van het duel. Hij werd geflankeerd door Anwar Tarfit en Jay-Jay Meierdres. Op het middenveld was er een basisplek voor Imran Echambit. Voor de rest waren het dezelfde spelers als vorige week.

RBC begon voortvarend aan het duel en stond binnen een mum van tijd met 0-2 voor. Dat had enerzijds te maken met de vele ruimte die de thuisploeg prijs gaf, maar het kwaliteitsverschil tussen beide teams was ook vrij groot. De eerste goal kwam na een versnelling aan de zijlijn van Assim Said die De Bonte wist te bereiken. Die laatste pakte de lage voorzet net na de stuit en schoot prachtig raak. Daarna was het de beurt aan Jay-Jay Meierdres die bijna vanaf de middenlijn zijn directe tegenstander voorbij snelde, een kapbeweging maakte in het zestienmeter gebied en hard in de korte hoek de tussenstand verdubbelde.

Er leek een grote afstraffing op de loer te liggen voor de thuisploeg, maar plots kwam Virtus weer terug in de wedstrijd. Op het middenveld verloor RBC de bal na een verkeerde breedtepass, die werd onderschept en op links werd de aanvaller van de thuisploeg in staat gesteld om voor doelman Matthias Deleij te komen. Deze werd gepasseerd, waardoor de club uit Zevenbergen terugkwam tot 1-2. Niet veel later bracht een soortgelijke actie bijna de gelijkmaker op het scorebord. Opnieuw werd Deleij gepasseerd, maar de lob ging voorlangs. "We waren te slordig op dat moment, de restverdediging klopte niet. Rhomar Boudzra stond vaak tegen twee of drie man in zijn eentje. Zij speelden met vijf man op het middenveld, dus dat moesten we even rechtzetten." Dat leverde al snel weer de 1-3 op. Na een snelle aanval via Echambit kwam de bal bij Meierdres terecht, De Bonte werkte als bliksemafleider bij de eerste paal waarna Tarfit bij de tweede paal zijn eerste competitietreffer van het seizoen kon aantekenen. Vlak na de aftrap was het 1-4, toen De Bonte opnieuw tot scoren kwam. 

Na de 1-4 reeg RBC de kansen aaneen. Tarfit was met een kopbal dichtbij, maar die kon de doelman met een uiterste inspanning tegenhouden. Karim Didi schoot vanuit de tweede lijn op de bovenkant van de lat, en Echambit zag ook een schot gepakt wordt. Het was uiteindelijk Virtus dat terug in de wedstrijd kwam. Een schot van afstand werd strak in de verre beneden hoek gepromoveerd tot doelpunt. Vlak voor rust was de ploeg van Pennings nog dichtbij de vijfde treffer, maar een schot van De Bonte werd gepakt en de daaropvolgende corner had een beter lot verdiend, want Didi zag een prachtig hakje met de vingertoppen van de keeper nog net gered worden van de doellijn. De Bonte zag daarna nog een schot uit een draai gekeerd worden.

Na de rust was het eerst aanvalsgevaar van Virtus, maar Deleij redde knap op een vrije trap van de thuisploeg. Daarna was RBC wel trefzeker vanuit een standaardsituatie. Perry Bierkens kopte raak uit een vrije trap van Meierdres. Het tempo zakt daarna wat, Virtus drong ook steeds minder aan, maar kansen bleef RBC wel krijgen. De mooiste belandde uiteindelijk op de paal. Een snelle aanval via De Bonte -  die met een hakje Meierdres vrij voor de keeper zette - resulteerde uiteindelijk met een schot op de paal. Daarvoor was Tarfit dichtbij een treffer (schot net over de kruising) evenals Marwin Reuvers (schot net voorlangs). Pennings wisselde daarna enkele spelers. Anass el Gamali kwam erin, evenals Mitchell Schilperoord. Die eerste had niet lang nodig om zichzelf opnieuw op het scorebord te brengen. Hij kwam vorige week al tot scoren in de wedstrijd tegen SC Gastel (3-0 winst) als invaller, en wist nu opnieuw te scoren. Een voorzet van Tarfit werd door El Gamali tegen de touwen geknikt. Vlak na de aftrap leverde hij de assist voor de goal van Echambit, 2-7. Daar bleef het bij. Klik hier voor een samenvatting van de wedstrijd.

Na de wedstrijd was duidelijk dat VFC met 1-4 had verloren van Beek Vooruit, waardoor RBC de nieuwe koploper is in de Zondag Tweede Klasse C en een ticket heeft voor de nacompetitie om op te gaan voor promotie. De Bonte was na afloop met twee treffers tevreden over zijn optreden. Hij had wel tape om zijn knie zitten. "Maar ik heb er tijdens de wedstrijd geen last van gehad. Dat komt nog wel, vanavond. Dat is opzich niet erg. Gisteren na beentraining in de sportschool had ik er, en dan vooral training voor stabilisatie van de knie, ook last van." Was er een afspraak hoelang je kon spelen vandaag? "Nee, die was er niet. Maar ik heb het goed doorstaan vandaag." Ook Jorda Ewanena was tevreden met het vertoonde spel en is ook zeer te spreken over de sfeer in het elftal. "Het is écht een team. Het zijn allemaal goede spelers, wat automatisch zorgt dat je lekker speelt. En je ziet het vandaag, er zijn wat spelers geblesseerd en we leveren niet in op kwaliteit." Ook hoofdtrainer Pennings ziet dat: spelers die erin komen leveren meteen. "Ja, dat is zeker goed. En de wedstrijd was er ook naar om andere spelers die op de bank zaten weer minuten te geven in deze wedstrijd."

Komende zaterdagavond staat dé kraker op het programma: RBC - VFC. RBC gaat de wedstrijd in als koploper en heeft twee punten voorsprong op de club uit Vlaardingen. De Roosendalers lopen bij winst uit naar vijf punten voorsprong. 

Virtus - RBC 2-7 (2-4)

Opstelling RBC: Matthias Deleij; Assim Said (Lars Traets), Perry Bierkens, Karim Didi (Mitchell Schilperoord), Jorda Ewanena (Flinn Assenberg); Rhomar Boudzra, Marwin Reuvers, Imran Echambit; Jay-Jay Meierdres, Tom de Bonte (Anass el Gamali), Anwar Tarfit

Scoreverloop: 3' Tom de Bonte 0-1; 6' Jay-Jay Meierdres 0-2; 8' Tom Kwaaytaal 1-2; 15' Anwar Tarfit 1-3; 16' Tom de Bonte 1-4; 33' Danny Oomen 2-4; 60' Perry Bierkens 2-5; 94' Anass el Gamali 2-6; 96' Imran Echambit 2-7

Scheidsrechter: H. Ramcharan