Bierkens: “Ik verwacht dat wij zondag gelijkwaardig zijn aan Halsteren”

20-10-2022

ROOSENDAAL - RBC won de eerste vier duels in de competitie, maar treft aankomende zondag een tegenstander van een ander kaliber: Halsteren. De ploeg uit het gelijknamige dorp speelt al enkele jaren in de voormalige Hoofdklasse (nu Vierde Divisie), maar heeft het dit seizoen zwaar. Het won slechts eenmaal dit seizoen en verloor afgelopen weekend van Kampong met 4-1. Voormalig Halsteren-aanvoerder Perry Bierkens speelt sinds vorig seizoen voor de oranje-witten, en naast de centrale verdediger heeft RBC nog een aantal spelers met een verleden bij Halsteren.

De eerste vier overwinningen zijn een feit, hoe zou je de laatste linie van RBC beoordelen waarin je nu enkele wedstrijden mee ten strijde trekt? “De uitslagen zeggen voldoende, denk ik. We hebben er tot nu toe slechts twee tegen gekregen en zestien voor. En Beek Vooruit kreeg een penalty, dus slechts een veldgoal tegen. Al moet ik zeggen dat die goal die we tegen kregen op bezoek bij Rood-Wit W wel erg gemakkelijk werd weggegeven. Met Jordi Ewanena en Assim Said hebben we twee jonge, frisse en felle backs erbij gekregen. En daarnaast zijn ik, Karim en Anass ervaren spelers in het centrum. De laatste lijn staat er fantastisch bij.”

Komend weekend staat de kraker tegen Halsteren op het programma, in de tweede ronde van de beker. Wat dacht jij op het moment dat Halsteren uit de koker kwam? “Weerzien met een oude club, altijd leuk.” En ook nog eens op hun terrein. “Ja, zeker. Ik heb er zeven jaar rond gewandeld en altijd met plezier gevoetbald. Ik heb het naar mijn zin gehad en vind het een warme club. De afgelopen vier duels was de tegenstand niet optimaal, dus deze wedstrijd is een mooie krachtmeting  om te zien waar we op dit moment als groep staan.” Heb je wat spelers van Halsteren gesproken die je nog kent uit jouw tijd? “Nee, ik ben niet zo iemand die dat op eigen initiatief doet. Ik vind het leuk op het moment zelf, als ik ze zie aankomende zondag. Achteraf drinken we dan een biertje. Ik hoef niet vooraf het vuurtje op te stoken, zo zit ik niet in elkaar.”

Bij RBC zitten meerdere spelers met een Halsteren-verleden. Naast Bierkens zijn dat ook doelman Matthias Deleij, Karim Didi, Jay-Jay Meierdres, Jordi Ewanena, Tom de Bonte en Randy Elst. Leeft het in de groep? “Toen het net bekend werd dat we tegen Halsteren moesten spelen in de beker was de eerste reactie: leuke loting, gas erop! Je merkt het bij iedereen, we willen graag. We willen heel graag en denken dat we daar een goede uitslag neer kunnen zetten. Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend, dat het dan ook gebeurt. Toch denken we desondanks dat we totaal niet kansloos zijn.” 

Halsteren toog afgelopen zondag richting Wouw om RBC aan het werk te zien. Zegt dat wat? Of is dit normaal en hoort dit bij een club uit de Vierde Divisie? “Hoofdtrainer Erwin de Nijs is een serieuze trainer. Ik snap dat ze iemand gestuurd hebben om RBC te analyseren. Er zit best wat kwaliteit in de ploeg, het is niet zo maar een tweedeklasser.” Is Halsteren misschien nu nog gevaarlijker, omdat ze bij de ondersten staan en RBC kunnen gebruiken om uit die negatieve reeks te komen? “Dat zou kunnen, maar anderzijds bestaat het gevaar dat de wedstrijd vanuit hun kant niet loopt. Dat wij meer balbezit hebben of meer kansen krijgen en dat dan juist het negatieve meer naar boven komt. Dan denken ze vast: “het zal toch niet weer de verkeerde kant op gaan?” Dat zou ook in ons voordeel kunnen werken. Hoe de wedstrijd gaat verlopen, dat kan twee kanten op gaan. Gezien de motivatie binnen de groep leeft het enorm. Er is een goede mix van zeer ervaren spelers en jonge talenten.”

Halsteren speelt op een hoger niveau en speelt elke wedstrijd tegen betere tegenstanders dan RBC. Geeft hen dat ook een voordeel? Moet RBC het eerste kwartier bijvoorbeeld in de wedstrijd groeien? “Wij kunnen ons met deze selectie aanpassen aan wat Halsteren aan kan tikken. Vanaf de eerste minuut verwacht ik dat we gelijkwaardig zijn. “

Hoofdtrainer Ruud Pennings gaf aan dat RBC de underdog is, op papier althans. Een tweedeklasser tegen een vierdedivionist. Is dat in de praktijk ook zo? “Ik denk dat het een gelijkwaardige wedstrijd wordt. Vorig seizoen speelde we tegen Baronie en stond het na 75 minuten nog 3-3. Baronie is uiteindelijk kampioen geworden. We hebben nu een kwalitatief nog betere groep gekregen. Ik zou niet zo goed weten als ik beide elftallen tegenover elkaar zet wie er dan een beter team heeft. Misschien dat Halsteren op twee of drie posities betere voetballers heeft, maar het gros is gelijkwaardig aan elkaar.”

Voor Bierkens is de wedstrijd tegen Halsteren een bijzondere, mede omdat hij daar zeven jaar heeft gespeeld en jarenlang de aanvoerdersband droeg. Is het ideale droomscenario dat jij de winnende binnen kopt in de laatste minuut? “Ik denk dat ik nog eerder de loterij win, dan dat dat gebeurt. Ik teken er voor dat wij doorgaan, en hoe dat maakt mij niet uit. Als we eruit gaan, is er geen man over boord. Je kan verliezen van een club uit de Vierde Divisie. Een droomscenario zou zijn: winnen, en het liefst met mooi voetbal.”