RBC pakt Cluzona en is nu alleen koploper

16-10-2022
Aanvoerder Karim Didi wordt gefeliciteerd door zijn medespelers nadat hij RBC uit een vrije trap op een 0-1 voorsprong heeft gezet. Later zou hij ook nog een tweede vrije trap binnen schieten (Foto: Arthur Verbraak)

WOUW - RBC mag zich na vanmiddag de trotse koploper in de Zondag Tweede Klasse C noemen na de overwinning op Cluzona. De Roosendalers wonnen met 0-3 op bezoek bij de club uit Wouw, dat net als RBC de eerste drie wedstrijden in de competitie had gewonnen. Aan RBC's zijde was Karim Didi de grote man. Hij wist twee vrije trappen binnen te schieten, waar normaal Jay-Jay Meierdres de vrije trappen neemt. "Ik voelde mij gewoon goed vandaag," zo liet hij optekenen na het duel. 

RBC begon gewijzigd aan het duel ten opzichte van vorige week, toen de Roosendalers thuis met 6-0 wonnen van Victoria'03. Jordi Ewanena nam de plek van Mitchell Schilperoord over als linksback en Marwin Reuvers - die vorige week nog vanaf de bank begon vanwege een blessure - kon vandaag in de basis starten. Voor de rest waren het dezelfde elf als vorige week. Op de bank was het echter dringen. Anass el Gamali was niet opgenomen in de wedstrijdselectie. "Ik heb nog een kleine blessure aan mijn knie," zo liet El Gamali weten. Hij was wel aanwezig tijdens het duel. Lucas Caetano da Silva begon vanaf de bank. De Braziliaan had de donderdag voor het openingsduel met Rood-Wit W (1-3 winst) een hamstringblessure opgelopen, maar was fit genoeg om vandaag op de bank te beginnen.

RBC nam vanaf het begin het initiatief. Emile Linkers - als voorste aanvaller - zette meteen na de aftrap flink druk op de defensie van de thuisploeg. Cluzona werd naar achteren gedrukt, maar RBC had moeite om de beslissende pass te geven. "Aan de linkerkant van Cluzona was er veel ruimte, omdat Maas niet meeverdedigde. Jordi Ewanena kon daardoor makkelijk mee opkomen. Daar haalden we eigenlijk te weinig uit," aldus Pennings. RBC probeerde het met voorzetten en passes over de verdediging heen, maar doelman Nick Lodiers wist elke aanval onschadelijk te maken. Een van de spaarzame momenten gedurende de eerste twintig minuten was een kopbal van Linkers die voorlangs ging. 

Cluzona was vooral gevaarlijk via standaardsituaties. Een van die situaties leidde bijna tot een doelpunt, maar na een scrimmage voor het doel bij Matthias Deleij ging de bal voorlangs. Linkers zag daarna een inzet van hem van dichtbij op de lat uiteenspatten. Na ruim een half uur werd de ban gebroken toen Didi met een vrije trap de 0-1 op het scorebord bracht. Vlak voor rust was RBC nog dichtbij, maar een schot van Reuvers uit de tweede lijn werd gekeerd door Lodiers. Aan de andere kant was het ook even hachelijk voor Deleij, maar de thuisploeg wist de bal niet in het doel te krijgen na een scrimmage. 

In de tweede helft bleef het een tijd gezapig. Een schotje van Meierdres ging voorlangs en het duel ontspon zich vooral op het middenveld. "In die fase - die heeft hooguit tien minuten geduurd - was het van onze kant wat minder," zo vertelde Pennings na afloop. RBC creëerde niets, maar gaf de thuisploeg ook geen ruimte. Deleij hoefde in het tweede bedrijf eigenlijk niet in actie te komen. Na die fase drukte RBC wat meer naar voren. Een fantastische actie van Elst bracht de bal bij Meierdres, maar zijn schot ging voorlangs. Het was uiteindelijk een vrije trap die via een speler van Cluzona in het doel belandde. Opnieuw was Didi verantwoordelijk voor het doelpunt. Daarna liet de thuisploeg het wat meer lopen en kreeg RBC enkele kansen op de derde treffer. Rhomar Boudzra schoot voorlangs en de ingevallen Tom de Bonte vond na een goede actie de keeper op zijn weg.

Vooral in het tweede gedeelte van de tweede helft werd de kracht van de RBC-selectie echt goed zichtbaar. Met de invallers Imran Echambit, Tom de Bonte en Zé Lucas levert de Roosendaalse ploeg geen enkele kwaliteit in, het wordt misschien nog wel veel sterker. Dat werd bekroond door Zé Lucas die zijn eerste competitiegoal namens RBC liet optekenen. Met een vlammend schot in de verre hoek veilde hij definitief het lot over Cluzona. Daarna kon de ploeg van Pennings nog uitlopen naar een hogere score, want Echambit schoot op de benen van de keeper en in de absolute slotfase wist de uitstekende keepende Lodiers een kopbal van dichtbij van Reuvers te pareren. Klik hier voor een samenvatting van de wedstrijd.

Door de overwinning is RBC nu alleen lijstaanvoerder. De Roosendalers vinden nu VFC op de tweede plek met twee punten achterstand. 

Komende week staat de kraker Halsteren - RBC op het programma in de tweede ronde van de beker. "Wij gaan daar naartoe om te winnen," zo liet Didi na afloop weten. Didi heeft er een verleden, maar ook hoofdtrainer Pennings. "Er waren een aantal mensen van Halsteren aanwezig vandaag om ons aan het werk te zien." Zijn ze bang voor ons? "Zo zou ik het niet willen zeggen, maar ze willen absoluut niet verliezen van ons." Zijn we de underdog? "Haha, ja absoluut. Zij spelen Vierde Divisie, wij zijn op papier toch maar een tweedeklasser." Naast bovengenoemden zijn er ook andere spelers in het shirt van RBC die maar al te graag winnend van het veld afstappen op Sportpark De Beek. Perry Bierkens - voormalig aanvoerder van Halsteren - heeft een verleden bij de club uit de Vierde Divisie, maar ook Jay-Jay Meierdres speelde voor de club evenals Jordi Ewanena, die komend weekend waarschijnlijk ex-RBC'er Giovanni Moerland tegenover zich krijgt. Ook doelman Matthias Deleij heeft er een verleden als jeugdspeler. Over exact een week wordt duidelijk welke van de twee zeer ambiteuze clubs de koker ingaat voor de derde ronde van de beker. 

Cluzona - RBC 0-3 (0-1)

Opstelling RBC: Matthias Deleij; Assim Said, Perry Bierkens, Karim Didi, Jordi Ewanena; Marwin Reuvers, Rhomar Boudzra, Randy Elst (Imran Echambit); Anwar Tarfit (Lucas Caetano da Silva), Emile Linkers (Tom de Bonte), Jay-Jay Meierdres

Scoreverloop: 32' Karim Didi 0-1; 75' Karim Didi 0-2; 87' Lucas Caetano da Silva 0-3

Scheidsrechter: N. Babat