RBC door in beker na overwinning op SC Gastel

21-09-2022

ROOSENDAAL - RBC is er in geslaagd om de volgende ronde van de beker te halen. De Roosendalers waren in het eigen Atik Stadion met 3-0 te sterk voor competitiegenoot SC Gastel, dat eerder haar twee duels wist te winnen in de groepsfase. De ploeg van trainer-coach Ruud Pennings had voorafgaand aan het duel vier punten en had na de overwinning van MZC'11 op WHS (1-2 winst) minimaal een punt nodig om door te gaan. Dat werden er drie en door de overwinning sluit RBC de groepsfase tevens als winnaar af.

Bij FC Hollywood aan de Vliet begonnen de volgende elf sterren aan het duel: Matthias Deleij verdedigde het doel en de laatste lijn bestond uit Assim Said, Perry Bierkens, Karim Didi en Jordi Ewanena. Op het middenveld begon Marwin Reuvers - die de laatste duels niet in actie kon komen vanwege een bovenbeenblessure - in de basis. Rhomar Boudzra en Randy Elst complementeerden de middelste linie. Voorin startte Zé Lucas en op de flanken waren basisplekken gereserveerd voor Jay-Jay Meierdres en Anwar Tarfit.

RBC moest resultaat halen om zeker te zijn om door te gaan in het bekertoernooi. De Roosendalers hadden in de beginfase moeite om dit waar te maken. Dat werd achteraf ook aangegeven door Pennings: "De aanval wilde vooruit, terwijl de verdediging hierin niet mee ging. Dat hebben we in de rust gecorrigeerd, zodat we gemakkelijk de bal rond konden gaan en Gastel vooral moest lopen." RBC had het in de openingsfase lastig met SC Gastel dat er fel opzat en binnen één minuut al een gele prent te pakken had toen een zware charge werd begaan op Karim Didi. Niet veel later kreeg RBC ook een gele prent na een overtreding van een speler van de thuisploeg. Kansen waren er dan ook voor de bezoekers. Een eerste voorzet werd over gekopt en niet veel later moest Deleij handelend optreden na een kopbal die hij via een hand en de paal uit het doel wist te houden. Deleij keepte sowieso een goede wedstrijd, want ook in de tweede helft wist hij een schot uit de kruising te boksen.

Door de aanvalsdrift in het eerste kwartier van SC Gastel kwam er ook ruimte voor RBC. Zé Lucas was dichtbij een treffer, toen hij slalomde langs meerdere verdedigers en zijn uithaal van de doellijn gered zag worden. Ook Elst (voorlangs) en Meierdres (schot uit de tweede lijn) kwamen niet tot scoren. Het was uiteindelijk Tarfit die RBC op voorsprong schoot. Een lange bal op Meierdres leek een simpele prooi voor de verdediging van SC Gastel, maar twee verdedigers liepen elkaar in de weg waardoor RBC's aanvaller alsnog werd gelanceerd. Meierdres werd in de zestien onreglementair naar de grond gewerkt, de bal kwam daarna terecht bij Tarfit die direct uithaalde en de 1-0 op het scorebord bracht.

In de tweede helft stond RBC beter, buiten het eerste kwartier trok SC Gastel zich sowieso al meer terug, maar nu kwam het zeer zelden op de helft van de thuisploeg. De Roosendalers wisten ook snel 2-0 te maken. Een afgeslagen corner kwam terecht bij Didi, die zijn tegenstander uitkapte en met een fantastische lob zijn eerste officiële goal van het seizoen maakte. SC Gastel kreeg nog wel één grote kans om terug in de wedstrijd te komen. Een verdediger van RBC verspeelde de bal op de achterlijn, waarna op rand zestien een speler van SC Gastel kon uithalen, maar zijn inzet werd door een katachtige redding van Deleij uit de goal gehouden. Daarna wisselde Pennings een aantal keer. Ondere andere Tom de Bonte en Imran Echambit betraden het veld. Echambit was twee maal dichtbij de derde treffer van RBC. Na een actie ging een eerste inzet van de Belg voorlangs en even later schoot hij in kansrijke positie na een goede solo-actie van Ewanena nogmaals voorlangs. Tussendoor scoorde Tarfit wel, na een uitstekende voorzet van Meierdres, maar zijn inzet werd afgekeurd. De derde treffer kwam er alsnog. Meierdres gaf een voorzet aan De Bonte die met een kopbal in de verre bovenhoek zijn naam op het scorebord bracht. Klik hier voor een samenvatting van de wedstrijd.

Door de overwinning heeft RBC de volgende ronde bereikt. Naast RBC gaat SC Gastel ook door in het bekeravontuur. Aanstaande zondag start voor de Roosendalers de competitie met een uitwedstrijd tegen Rood Wit W. Pennings was na afloop tevreden met het resultaat, maar ziet nog genoeg rek in de ploeg: "We zijn door en dat is wat telt. Dit team kan nog wel meer kansen creëren en de kansen die we krijgen, zeker in de eerste helft, daar moeten er gewoon een paar van in." De afgelopen periode zijn er veel oefenduels en bekerduels de revue gepasseerd. Is er al een ideale basiself die zondag in actie gaat komen? "Ik ben blij dat iedereen - zoals het er nu voor staat - er fit is uitgekomen. Anass el Gamali heeft ook weer een keer mee kunnen trainen, die had ik vandaag het liefst ook minuten gegeven om wedstrijdritme op te doen, maar daar was de wedstrijd niet naar. Ik heb gedurende de oefen- en bekerduels iedereen ook geprobeerd even veel minuten te geven. Dat is allemaal ook bijgehouden. Ik heb wel aangegeven aan de groep dat we - als we dichterbij de competitie komen - dat er meer naar een vaste elf gewerkt gaat worden. Natuurlijk, als er een of twee blessures zijn dan verandert er weer wat, maar zoals het er nu naar uitziet ben ik er grotendeels uit." Een tipje van de sluier wilde hoofdtrainer Pennings nog niet geven. Daarvoor dienen supporters zondagmiddag richting Sint Willebrord af te reizen om de eerste basiself van het competitieseizoen aan het werk te zien.

RBC - SC Gastel 3-0 (1-0)

Opstelling RBC: Matthias Deleij; Assim Said, Perry Bierkens, Karim Didi, Jordi Ewanena; Marwin Reuvers, Rhomar Boudzra (Mitchell Schilperoord), Randy Elst (Imran Echambit); Anwar Tarfit, Zé Lucas (Tom de Bonte), Jay-Jay Meierdres

Scoreverloop: 33' Anwar Tarfit 1-0; 53' Karim Didi 2-0; 80' Tom de Bonte 3-0

Scheidsrechter: Joost Bezemer