RBC wint met minimaal verschil van WHS

10-09-2022

ROOSENDAAL - RBC heeft het tweede bekerduel in winst weten om te zetten. Thuis tegen WHS werd het 1-0, waarbij het vooral tegen het eind van de tweede helft met hangen en wurgen de voorsprong over de streep wist te trekken. Doelman Matthias Deleij wist in de absolute slotfase nog een katachtige redding op een vrije trap te bewerkstelligen om erger leed te voorkomen. Aan de andere kant was Zé Lucas dichtbij de 2-0, maar zijn inzet ging voorlangs.

Bij RBC waren enkele afwezigen. Zo kon Anass el Gamali niet in actie komen vanwege een opgelopen kwetsuur tegen MZC’11. Ook Marwin Reuvers (bovenbeenblessure) en Karim Didi (verplichtingen in België) waren niet present. Op de bank was hoofdtrainer Ruud Pennings eveneens niet aanwezig. In verband met de doodslag in Vlissingen, waarbij een lid van de club VC Vlissingen was betrokken, had het bestuur van de Zeeuwse club besloten om alles op te schorten. Pennings, nog verbonden aan de club, vond het daarom niet gepast om dan wel op de bank bij RBC te gaan zitten. Afgelopen seizoen – toen de breuk met Robert Braber was geforceerd – nam assistent-trainer Erik van Benthem het stokje voor één week over. Tegen FC Tilburg werd er toen met 0-3 gewonnen. Vandaag zat bestuurslid technische zaken Jean-Paul Nuijten als eindverantwoordelijke op de bank.

Bij RBC begon doelman Deleij in de goal. De achterste lijn bestond uit Assim Said, Perry Bierkens, Mitchell Schilperoord en Jordi Ewanena. Rhomar Boudzra, Flinn Assenberg en Imran Echambit vormden het middenveld. Voorin konden Emile Linkers, Zé Lucas en Jay-Jay Meierdres op een basisplek rekenen.

In de openingsfase waren beide clubs vooral gevaarlijk via standaardsituaties. Een vrije trap van de bezoekers zeilde naast, terwijl Meierdres vlak daarna de lat raakte via een vrije trap (zie foto). Na deze kansen kwam de Roosendaalse ploeg weinig voor de goal. RBC had het zichtbaar moeilijk op het middenveld en WHS was een aantal keer dichtbij een doelpunt. De eerste kans was via een corner, waarbij de inzet van de doellijn werd gered en Deleij moest handelend optreden toen hij een vrije trap uit het doel bokste, en even later ook de rebound een prooi voor hem was. Tussendoor werd Assenberg naar de kant gehaald en werd Elst gebracht. Tussendoor was RBC gevaarlijk via Linkers (zijnet) en Zé Lucas (over). Vlak voor rust kwam de thuisploeg op voorsprong door een goed genomen vrije trap van Meierdres die kiezelhard in de verre hoek belandde, 1-0.
 

Emile Linkers neemt de bal stijlvol aan en gaat richting het doel van WHS (foto: Arthur Verbraak)

In de tweede helft zakte WHS steeds verder in. RBC drukte in de beginfase nog flink door, maar echt grote kansen wist het niet te creëren. De bezoekers waren echter niet meer bij machte om het de Roosendaalse ploeg echt moeilijk te maken. De thuisploeg ging daardoor in een steeds lager tempo spelen. Van de tegenstander had het op dat moment weinig te duchten. Een invalbeurt van Anwar Tarfit leverde nog een prachtige treffer op, maar zijn goal werd geannuleerd vanwege buitenspel. 

De wedstrijd kantelde ruim tien minuten voor tijd in het voordeel van WHS. Boudzra en Echambit werden vervangen door Tom de Bonte en Lars Traets. Traets ging op de positie van Boudzra spelen en Elst – normaliter een tien – werd er naast gezet. De bezoekers roken bloed en het middenveld van RBC werd compleet overlopen bij balverlies. De situatie bleef tot het eind erg precair. Dat leverde een aantal gevaarlijke aanvallen op en meerdere vrije trappen, want achterin moesten ze een aantal keer aan de noodrem trekken. De gelijkmaker viel ook bijna. Een vrije trap van WHS werd door Deleij met een uiterste krachtinspanning uit het doel gehouden. In een van de tegenstoten was Zé Lucas nog dichtbij de 2-0, maar zijn inzet ging voorlangs.
 
Door de 1-0 overwinning op WHS bezet RBC momenteel de tweede stek achter koploper SC Gastel, dat vandaag ook wist te winnen (3-2 van MZC’11). Zij zijn al geplaatst voor de volgende ronde. RBC zit momenteel nog in de wachtkamer. Alleen MZC’11 kan nog op gelijke hoogte komen, maar dan moet het volgende week wel winnen van WHS met twee goals verschil. RBC heeft aan een gelijkspel genoeg. 

RBC – WHS 1-0 (1-0)

Opstelling RBC: Matthias Deleij; Assim Said, Perry Bierkens, Mitchell Schilperoord, Jordi Ewanena; Rhomar Boudzra (Lars Traets), Flinn Assenberg (Randy Elst), Imran Echambit (Tom de Bonte); Emile Linkers (Anwar Tarfit), Zé Lucas, Jay-Jay Meierdres

Scoreverloop: 44' Jay-Jay Meierdres 1-0

Scheidsrechter: Josephe Ngoumout

Aantal toeschouwers: 200