Jelte Pal: Tricolor met vleugje oranje-wit

04-05-2022
Jelte Pal maakt als vervanger van Mats Köhlert zijn debuut in de Eredivisie tegen PSV in het Philips Stadion. (Foto: Geert van Erven)

ROOSENDAAL - Afgelopen zondag debuteerde Jelte Pal namens Willem II in de Eredivisie tegen PSV. Pal speelde sinds de doorstart in de voetbalopleiding van RBC, debuteerde op 16-jarige leeftijd in het eerste elftal en vertrok daarna naar Willem II.

Op 14 augustus 2021 speelde het eerste elftal van RBC een oefenduel tegen Willem II O21 op het sportcomplex van de jeugdafdeling van de club uit Tilburg. De O21 is het laatste elftal van de jeugdopleiding waar de stap naar het eerste elftal van eredivisionist Willem II gezet moet worden. RBC verliest het oefentreffen met 4-1. Het komt daar een oude bekende tegen die twee jaar daarvoor nog voor de Roosendalers uitkwam: Jelte Pal. Hij start niet in de basis, maar komt er in de tweede helft in. In de rust is er even kort contact met vader Richard en op de vraag: “Gaat Jelte het halen?” antwoord hij volmondig: “Ja.”

De selectie van Willem II O21 bestaat uit 24 spelers. Een select groepje is in het bezit van een contract, daar hoort Pal niet bij. Het grootste gedeelte van de groep gaat aan het einde van het seizoen afvallen, dat is een gegeven. Op Tilbo.com valt te lezen dat – ondanks een positieve evaluatie – er ook voor Pal een einde komt aan zijn avontuur in Tilburg. En dan is daar ineens een belletje van teammanager Jos van Nieuwstadt. “Hij vroeg of ik op de training kon komen. Ik heb de week voor de wedstrijd met PSV dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag met het eerste elftal meegetraind.” Wanneer hoorde je dat je erbij zat? “Vrijdag kreeg ik bericht dat ik meeging naar Eindhoven.” Was dit de eerste keer dat je bij de selectie zat? “Bij de Eredivisie wel, in de voorbereiding had ik ook al drie oefenduels meegedaan met het eerste.” Was het een verassing? “Ik had er goede hoop op. Ik had mij erop voorbereid dat het zou kunnen gebeuren. Er was een ziektegeval en de spits Hornkamp kon niet spelen. Toen dacht ik wel dat de kans groot was dat ik erbij zat, dus in die zin had ik het wel verwacht.”

Jelte Pal namens het eerste elftal van RBC in actie tegen Victoria’03 in de Zondag Derde Klasse A in het seizoen 2018-2019. (Foto: Arthur Verbraak)

PSV leidt al snel tegen Willem II en weet dat uit te bouwen naar een 4-2 voorsprong na een kleine zestig minuten spelen. Ondertussen worden meerdere Willem II-reserves de dug-out uitgestuurd om te gaan warmlopen. Een van die spelers is Jelte Pal. Wanneer kreeg je het sein dat je mocht gaan warmlopen? “Chima Onyeike, onze conditietrainer gaf aan dat ik mocht gaan warmlopen. Ik denk dat dit rond de 75ste minuut was. Toen ik op de bank zat dacht ik dat ik niet meer mocht invallen, omdat er al veel andere spelers warm hadden gelopen. Maar toen ik het seintje kreeg dat ik mocht gaan lopen, toen kreeg ik wel het gevoel dat ik mijn debuut zou kunnen gaan maken.” En wanneer was dat moment daar, dat je weer teruggeroepen werd om te gaan invallen? “Ik denk dat het rond de 83ste minuut was. Toen werd ik geroepen door Onyeike. Maar ik wist in eerste instantie niet dat hij het tegen mij had. Ik stond er onder andere met El Khayati en ik wees toen naar mijzelf van bedoel je mij? Toen ging het duimpje omhoog en toen dacht ik wel: nu gaat het écht gebeuren.” Wat gebeurd er dan met je? Want je komt in een volgepakt Philips Stadion, tegen een club die nog volop in de race is voor het kampioenschap van de Eredivisie. “Ik dacht daar niet meteen aan. Ik was, en dat is misschien wat raar om te zeggen, maar écht gefocust op de wedstrijd zelf. Toen wij een corner kregen en het spel even stil lag, besefte ik wel dat ik mijn debuut had gemaakt in de Eredivisie.” Hoe was je eerste balcontact? “Ik kreeg de bal mee van Owusu en gaf een voorzet, maar die ging onder de voet van Spierings door. Even later werd er weer een bal op mij gespeeld, ik kon er net bij en kapte Van Ginkel uit en haalde uit maar mijn schot werd geblokt door Gutiérrez.” Het lijkt wel of je het over een potje FIFA hebt. “Haha ja, maar ik stond er nu echt zelf tussen.”

Jelte Pal is Marco van Ginkel de baas in een rechtstreeks duel met de routinier van PSV. (Foto: Geert van Erven)

Pal komt vrij laat in de jeugdopleiding van Willem II. Voordat hij een speler van De Tricolores wordt is hij speler in de jeugdopleiding bij RBC. Hij speelt daar zeven jaar, vanaf zijn negende heeft hij een oranje-wit shirt aan. Hij bereikt ook het eerste elftal. Onder andere met Anwar Tarfit, Randy Elst en Anass el Gamali speelde hij in de slotfase van het seizoen 2018-2019 om een ticket voor de Tweede Klasse. De toen 16-jarige Pal had er toen al enkele competitiewedstrijden in de Derde Klasse A opzitten. Toch was de stap groot toen hij vertrok naar Willem II. “Ik denk er nog wel eens aan terug dat ik heel laat de overstap heb gemaakt. Ik zit pas voor het derde jaar bij een BVO en ik heb mijn debuut op mijn negentiende mogen maken in de Eredivisie, dat vind ik knap van mijzelf.” Wat is het grote verschil tussen de jeugdopleiding van RBC en Willem II? “Het baltempo ligt veel hoger. Ook de keuzes die je maakt zijn belangrijk, de slimheid en de snelheid die erbij komt kijken waarin je dat allemaal moet doen. De jeugdopleiding van een amateurclub speelt normaal gesproken altijd een stuk lager, dus is de weerstand ook lager.” Je maakt je debuut tegen PSV, was het tempo nu ook veel hoger of viel het mee? “Ik heb ongeveer zes minuten gespeeld, maar ik had het gevoel dat ik er een kwartier of twintig minuten instond. Het ging erg snel allemaal, maar de spanning onbewust en adrenaline kunnen ook een rol hebben gespeeld.”

Jelte Pal in actie namens RBC in het thuisduel tegen Schijf in het seizoen 2018/2019. (Foto: Arthur Verbraak)

RBC speelde half augustus tegen jullie, Willem II O21. Er is een selectie van 24 man, een aantal heeft een contract, maar het merendeel niet. Uiteindelijk ben je ook elkaars concurrenten. Heb je ooit getwijfeld of je je debuut kon gaan maken voor het eerste elftal? “Nee, ik heb nooit getwijfeld aan mijzelf. Ik wist dat ik het kon. Dit was mijn droom en als je een droom hebt doe je er alles aan om die te halen. Als je denkt dat je het niet gaat halen, dan ga je onbewust toch minder trainen. Ik heb er zelf nooit aan getwijfeld en altijd honderd procent gegeven.” Wat is het doel nu? Want op Tilbo.com, de grote fansite van Willem II, stond een lijst van alle spelers van Willem II O21 met informatie per speler wie er mocht blijven of weg moest. Deze lijst is van eind maart, maar ook bij jou naam stond er dat je de club moest verlaten, ondanks een positieve evaluatie over je ontwikkeling. Hoe zit dit precies? Immers iemand die weg moet, maar vervolgens wel mag invallen tegen PSV; dat lijkt niet echt te rijmen? In het artikel stond ook dat het gedurende de komende weken nog kon veranderen, maar is er iets veranderd? “Momenteel weet ik niet wat mijn status is. Ik heb er nog niets over gehoord en kan er daardoor ook niets over zeggen. De O21 zocht meer een spits die zich terug laat zakken. Ik ben echter een échte spits voor de goal.” Daar wordt je ook voor opgeleid, een nummer negen, want met je snelheid zou je – als ik zo vrij mag zijn – ook op de flanken uit de voeten kunnen? “Ik word inderdaad opgeleid voor de spitspositie, daar focus ik mij ook op en zal ik alles geven.”