RBC versterkt zich met Jordi Ewanena

23-04-2022
Jordi Ewanena als jeugdspeler actief voor RBC tegen PSV.

ROOSENDAAL - RBC heeft zich voor volgend seizoen versterkt met voormalig jeugdspeler Jordi Ewanena van zaterdag derdeklasser Prinsenland.

Ewanena werd door RBC op 9-jarige leeftijd gescout bij Excelsior Essen. Na 1 training hadden de scouts het al gezien en mocht hij aansluiten bij de D3. "Gijs van de Bom was mijn eerste trainer. Samen met Randy Elst mochten we drie jaar later doorstromen naar de C-junioren en kregen we Erwin de Nijs als trainer. Bij de B-junioren trainde ik onder Marco Jalink en John de Frel." Na zeven jaar in het oranje-wit werd Ewanena gedwongen RBC te verlaten vanwege het faillissement. Hij vertrok naar FC Dordrecht, "maar daar heerste een totaal andere cultuur dan bij RBC, daar paste ik totaal niet." Via Alliance belandde hij bij Royal Antwerp FC in de U19, maar werd daar al snel overgeheveld naar de beloften. In zijn tweede seizoen mocht Ewanena aansluiten bij het eerste elftal en tijdens de voorbereiding debuteerde hij als 17-jarige in het Belgisch profvoetbal. "Op dat moment zag mijn toekomst er goed uit en was het wachten op een contract. Maar dat duurde mij te lang en ik was jong en ongeduldig. Dus ik vertrok en was zo dom om te denken dat er wel andere profclubs zouden komen", lacht Enanena. "Maar die kwamen dus niet en daardoor belandde ik weer in het amateurvoetbal."


 

Met Halsteren werd hij twee seizoenen achtereen kampioen. "Maar daarna verloor ik het voetballust. Ik werd de verre reizen en het vele trainen zat en wilde weer gewoon met vrienden voetballen." Zo belandde hij bij BSC en daarna weer bij Alliance. "Wegens privé omstandigheden heb ik helaas een tijd moeten stoppen met voetballen. Maar ik ben nu 26 jaar, sta weer positief in het leven en ken mijn verantwoordelijkheden." Inmiddels speelt Ewanena alweer twee seizoenen bij Prinsenland. "Daar heb ik het uitstekend naar mijn zin. Ik speel daar in een fantastisch team en als RBC niet was gekomen, was ik daar gewoon gebleven."

RBC heeft nog steeds een speciaal plek in zijn hart. "Ja, ik heb het grootste deel van mijn jeugd voor RBC gespeeld en wie weet wat er was gebeurd als de club niet failliet was gegaan. Maar wat ik mooi vind, is dat de echte RBC'ers al direct na de herstart de ambitie hebben uitgesproken om de club weer hogerop te brengen en dat ze zich niet van dat pad laten brengen. Zelf wil ik daar graag mijn steentje aan bijdragen. Ik ga alles geven!"

Bij Prinsenland speelt Ewanena op het middenveld, maar bij RBC is hij opgeleid als linksback. "Het grootste deel van mijn carrière heb ik ook op die positie gespeeld. Bij RBC ga ik me richten op de linksbackpositie, maar als de trainer me op andere posities wil gebruiken, is dat geen enkel probleem."