Niek de Beer kijkt terug op geslaagd debuut

28-03-2022

ROOSENDAAL - RBC won gister het duel met SC Kruisland (1-0 winst) in een bijzondere setting. De gehele voetbalmiddag in het Atik Stadion stond in het teken van de fundraising vanuit RBC voor Oekraïne. Bij de thuisploeg stond de pas 16-jarige Niek de Beer in het doel. Eerste doelman Matthias Deleij had namelijk vorige week een rode kaart gepakt, waardoor hij niet onder de lat mocht staan. De Beer nam zijn plek over tussen de palen en wist een ‘clean sheet’ te bemachtigen.

Het was De Beer’s debuut in de basis. Met de gehele setting moet dat ook een bijzondere dag voor hem zijn geweest: “Ja, absoluut. Naast het basisdebuut, ook een mooi maatschappelijke dag bij RBC voor Oekraïne. Alles in een, dus dat was zeker top.” Hoe kijk je terug op je spel tijdens de wedstrijd? “Ik had natuurlijk gezonde spanning, een beetje zenuwen. Het was voor mij de eerste keer in de basis. Maar alles ging uiteindelijk goed, ik hield de nul. Een paar hoge ballen had ik beter moeten inschatten, maar uiteindelijk is er geen bal in gegaan dus ik kijk zeker terug op een geslaagd debuut.”

Voorafgaand aan het duel met SC Kruisland stonden er nog twee trainingen op het programma, die de keeper van RBC JO17 natuurlijk moest afwerken ter voorbereiding op het treffen. Waar hij normaal gesproken de tweede man is, werd hij nu klaar gestoomd voor het échte werk. “Iedereen wist natuurlijk dat ik moest gaan keepen zondag. Ik heb gewoon mijn eigen ding gedaan. Ik heb alles gegeven op de training en veel steun gekregen vanuit de spelersgroep en technische staf.” Heeft hij nog iets speciaals gedaan vóór de wedstrijd of een ritueel wat hij normaal doet? “Nee, gewoon mijn ding doen en concentreren op de wedstrijd.” Ook vanuit het centrale duo was er veel steun voor de jongeling. Onder andere Perry Bierkens liet weten Niek er doorheen te slepen. “Ja, dat was top. Ze coachten me goed, maar ik kreeg ook commentaar als er iets minder goed ging.” Normaal keep je je wedstrijden bij RBC JO17, is dat heel anders? “Ja, zeker. Je bent ineens verreweg de jongste van het elftal, dat is wat anders dan met je eigen team en leeftijdsgenoten spelen. Het passen van de bal gaat sneller, het tempo is veel hoger en er wordt harder geschoten.”

De Beer heeft nog enkele jaren in de jeugd voor zich, maar wat wil hij nog graag bereiken? “Ik hoop nog steeds het hoogst haalbare te bereiken in het voetbal. Ik geef elke training en wedstrijd honderd procent.” Er bestaat een kans dat De Beer aankomende zondag opnieuw het fort moet bewaken. Deleij heeft namelijk een schikkingsvoorstel van twee duels gekregen, maar is overigens niet akkoord gegaan met dit voorstel. Mocht trainer-coach Ruud Pennings opnieuw een beroep op hem moeten doen, is hij dan klaar voor een periodefeestje? “Absoluut!”.