RBC pakt zesde overwinning op rij

20-03-2022

ROOSENDAAL - RBC is nog steeds ongeslagen sinds de hervatting van de competitie na de winterstop. De Roosendalers wonnen vanmiddag met 3-0 van Rijen. Door de overwinning kan de ploeg van trainer-coach Ruud Pennings komend weekend op voor de tweede periodetitel. Bij minimaal een overwinning en puntverlies van TSC is de periodetitel voor RBC. Enig smetje vanmiddag was de rode kaart voor doelman Matthias Deleij. De ingevallen Riyad Khidar gaf bij zijn eerste pass een tekorte terugspeelbal, waardoor de aanvaller van Rijen alleen op Deleij af kon gaan. Deleij kwam buiten de zestien en tikte de aanvaller aan, en ondanks dat het schot een doelpunt opleverde gaf de leidende arbiter een vrije trap en een rode kaart. "Het was domme pech. Ik probeerde het doelpunt te voorkomen en de bal weg te tikken, maar ik raakte zijn been. Echt balen, zeker omdat we volgende week de periodetitel kunnen winnen. Ik ga er vanuit dat ik een wedstrijd schorsing krijg." Over de teamspirit was de doelman duidelijk: "Die is zo goed, we gaven ook echt niets weg vandaag." Anwar Tarfit was het daarmee eens. "Rijen, dat is écht een vriendenteam, spelen al jaren met elkaar en is gewoon een goede ploeg."

Bij RBC waren een aantal wijzigingen aangebracht ten opzichte van vorige week. Achterin begon Lars de Voogd als linksback, hij verving vorige week al Mitchell Schilperoord nadat hij een harde tik had gekregen op zijn knie. "Schilperoord was niet in staat om vandaag te spelen. We hopen uiteraard dat hij volgende week weer kan aansluiten," zo liet Pennings weten na afloop. Op het middenveld stond Giovanni Moerland, samen met Marwin Reuvers en Imran Echambit. Voorin had Brian Kruf een basisplek. Op de flanken begonnen Tayeb Lakbir en Anwar Tarfit.

Het duel kende weinig kansen in de eerste helft. RBC had de bal, maar de aanval stokte vaak rond de zestien. Rijen daarentegen was niet in staat om de verdediging van de thuisploeg uit te dagen. Deze stond vrijwel het gehele duel als een huis. Perry Bierkens was het dichtst bij een doelpunt in de openinsfase. Uit een corner van Moerland kopte hij in, maar de keeper redde met één hand en tikte de bal over het doel. Vlak voor rust was het wel raak. Moerland schoot een vrije trap laag in de verre hoek, 1-0.

Na de rust kreeg RBC wat meer ruimte van Rijen, en werd gekozen om Lakbir in de punt te zetten. De van vakantie teruggekeerde Randy Elst kwam in de ploeg voor Kruf. Het tempo ging omhoog en RBC wist een aantal grote kansen te creëren. Echambit zette Tarfit vrij voor de keeper, maar zijn lob werd over getikt. Daarna zette eerstgenoemde een prachtige aanval op: Echambit slaomde langs meerdere tegenstanders, gebruikte Lakbir als draaideur en kwam vrij voor de keeper. Zijn inzet ging echter rakelings langs de goal. De derde grote kans ging er wel in. Moerland stuurde Tarfit met een fantastische pass vanuit het middenveld weg, en nu was het Tarfit die als winnaar uit de strijd kwam met de doelman van Rijen, 2-0. Daarna was het ook snel 3-0. Elst zette Lakbir vrij voor de keeper, maar die laatste wist in eerste instantie een doelpunt te voorkomen, maar de rebound was wel voor Elst (zie foto). Tussendoor werd er toch nog een keer balverlies geleden op het middenveld bij RBC, waarin aanvoerder Karim Didi toch duidelijk kenbaar maakte wat hij er van vond: "Schiet die bal gewoon weg!"

Na de 3-0 leek er overigens geen vuiltje aan de lucht. Een aantal jonge spelers kreeg de kans om in het veld te komen. Onder andere Khidar, die nog geen minuut maakte na zijn terugkomst vanuit Parijs. Bij de eerste pass ging het ongelukkig bij hem mis toen hij de spits van Rijen over het hoofd zag. Deleij tikte de aanvaller buiten de zestien aan, waarna er een rode prent volgde. Niek de Beer, keeper van RBC JO17, maakte daardoor zijn officiële debuut in het eerst elftal. Hij had de bal klemvast na de genomen vrije trap van Rijen en even later zat hij er ook goed tussen bij een voorzet. Een bemoedigend klopje op de schouder van Bierkens was het gevolg. Rijen creëerde tegen tien man RBC vrijwel niets. RBC daarentegen was nog een aantal keer gevaarlijk. Een lob van buiten de zestien van Moerland belandde op de lat en Echambit liep dwars door het centrum van Rijen, maar hij werd te ver naar de zijkant gedwongen en kon de bal alleen terugleggen, waarna de bal werd weggewerkt.

Door de overwinning blijft RBC koploper in de tweede periodetitel. Het is ook drie punten dichterbij VOAB op de ranglijst gekropen. VOAB kwam vandaag namelijk niet in actie, omdat het duel met Uno Animo werd afgelast. Volgende week krijgt RBC SC Kruisland op bezoek, dat vandaag met 4-0 won van Beek Vooruit. Het is nog de enige échte achtervolger die de Roosendaalse club kan bijhalen in de tweede periodetitel. Daarvoor is wel een overwinning noodzakelijk. In theorie kan ook TSC de titel nog pakken, maar hun achterstand is momenteel zes punten en zij hebben een veel slechter doelsaldo. De tweede periodetitel is nog drie duels. 

RBC - Rijen 3-0 (1-0)

Opstelling RBC: Matthias Deleij; Flinn Assenberg, Perry Bierkens, Karim Didi, Lars de Voogd; Marwin Reuvers (Riyad Khidar), Giovanni Moerland, Imran Echambit; Tayeb Lakbir (Abdelmojib Yachou), Brian Kruf (Randy Elst), Anwar Tarfit (Niek de Beer)

Scoreverloop: 39' Giovanni Moerland 1-0; 69' Anwar Tarfit 2-0; 80' Randy Elst 3-0

Scheidsrechter: Clint van der Heyden

Aantal toeschouwers: 130