RBC speelt gelijk tegen Coal

30-01-2022
(Foto's: Arthur Verbraak)

ROOSENDAAL - RBC heeft de eerste oefenwedstrijd na de lockdown gelijk gespeeld tegen Coal. De Roosendalers liepen in de tweede helft uit naar 3-1, maar moesten in de slotfase alsnog twee tegentreffers toestaan. Alle drie de goals van de Rotterdammers kwamen uit (indirecte) vrije trappen.

Bij RBC ontbraken enkele spelers. Zo waren Giovanni Moerland, Mo Idrissi en Lars de Voogd afwezig. Daarentegen stond de terugkeer van Anwar Tarfit, die meteen in de basis mocht beginnen. Ook nieuwe aanwinst Karim Didi begon in de basiself. Hij mocht tevens de aanvoerdersband om zijn arm doen. Achterin begon in het doel Niek de Beer. Flinn Assenberg startte als rechtsback. Het centrum bestond uit Perry Bierkens en Anass el Gamali. Op de linksbackpositie werd Mitchell Schilperoord gezet. RBC moet de tweede helft zonder 'echte' linksback verder. Arif Akbas werd in de voorbereiding op dit seizoen al weggepikt door Sakaryaspor en in de winterstop nam de club ook afscheid van Kenny van der Weg en Maroune Hamdoune. Op het middenveld waren naast Didi ook Randy Elst en Imran Echambit opgesteld. In de aanval begonnen Tarfit, Brian Kruf en Gerson Pisas. Riyad Khidar is overigens weer terug in Nederland en traint ook alweer mee, maar kon door een blessure aan de rug vandaag niet in actie komen.

Ondanks de lange winterstop was er weinig verval zichtbaar bij de Roosendaalse club. Pisas was als eerste dichtbij. Na een goede pass van Elst kwam Pisas alleen voor de keeper, maar zijn puntertje werd gered door het been van de doelman. Daarna bleef het duel in evenwicht, maar na een half uur was het ineens raak voor de thuisclub. Elst wist met een goede passeerbeweging twee tegenstanders het bos in te sturen en vervolgens Tarfit met een goede steekpass vrij voor de goal te zetten. RBC's linksbuiten luisterde zijn terugkeer op het veld op met een goal, 1-0.

De Rotterdamse club antwoorde daarna snel. Volgens de scheidsrechter had De Beer de bal te lang in zijn handen, waarna een indirecte vrije trap volgde. Deze werd door Coal benut, 1-1. Na de gelijkmaker was Elst nog dichtbij een hernieuwde voorsprong, maar zijn lob ging net over.

In de tweede helft was het Coal dat dichtbij een doelpunt was. De ingevallen doelman Matthias Deleij was er echter op tijd bij toen een bal doorschoot en niet veel later wist hij een knal uit de tweede lijn te pareren. De Rotterdammers leken daarna conditioneel niet meer mee te kunnen met RBC. De thuisploeg drukte Coal steeds verder naar achteren. Uit een van de aanvallen wist Didi RBC op een nieuwe voorsprong te zetten. Pisas wist met een pass de meegelopen Didi te bereiken die diagonaal in de kruising schoot (zie foto's). Daarna was het ook snel 3-1 toen Didi met een puike voorzet de vrijstaande Kruf wist te bereiken die tegendraads inkopte.

Gedurende de tweede helft wisselde trainer-coach Robert Braber veelvuldig. Ook spelers van de O23 kregen speeltijd. Aanvallend werd het iets minder, maar achterin werd eigenlijk niets weggegeven. Coal wist echter terug te komen tot 3-3. Eenmaal werd een vrije trap direct binnen geschoten en vlak voor het einde werd een vrije trap via de rug van een RBC-speler via de muur gepromoveerd tot de gelijkmaker, 3-3. RBC was daarna door de geringe speeltijd niet meer bij machte om de wedstrijd nog naar zich toe te trekken.

Aan het eind van de tweede helft viel op dat El Gamali in de spits stond. Door het wegvallen van Jaimy van der Weg heeft Braber nog maar één targetman met Kruf. El Gamali moet die vacature na het wegvallen van Jaimy van der Weg in gaan vullen. "Ik had weinig tijd om nog iets uit te richten deze wedstrijd, maar op trainingen wordt ik nu ook regelmatig in de punt gezet. Ik kan daar dus spelen als de trainer mij daar nodig heeft," zo liet El Gamali na afloop weten. De van origine centrumverdediger wist vorig seizoen in de spits indruk te maken door drie doelpunten te maken in de met 2-5 gewonnen stadsderby tegen Roosendaal.

Tarfit maakte na lang blessureleed weer zijn opwachting in het oranje-witte shirt. "Het was fijn om weer op het veld te staan en om te scoren. Ik heb vanaf half december echt volle bak getraind om weer fit te worden. Ik mis nog wedstrijdritme, maar dat komt vanzelf weer."

De KNVB heeft besloten om vanaf volgende week te beginnen met het inhaalprogramma. Daardoor komt RBC niet in actie in de competitie. De ploeg van Braber komt die week erop in actie tegen FC Tilburg. De kans is daarom groot dat er komend weekend nog een oefenwedstrijd wordt gespeeld door het eerste elftal ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft.

RBC - Coal 3-3 (1-1)

Opstelling RBC: Niek de Beer (Mathhias Deleij); Flinn Assenberg (Owen Castenmiller), Perry Bierkens (Lars Traets), Anass el Gamali (Gino Pieter), Mitchell Schilperoord (Aimane Amia); Karim Didi (Imran Echambit), Imran Echambit (Marwin Reuvers), Randy Elst (Nick van Nijnatten); Gerson Pisas (Abdelmojib Yachou), Brian Kruf (Anass el Gamali), Anwar Tarift (Tayeb Lakbir)

Scoreverloop: 25' Anwar Tarfit 1-0; 27' Coal 1-1; 67' Karim Didi 2-1; 72' Brian Kruf 3-1; 78' Coal 3-2; 87' Coal 3-3

Scheidsrechter: Arno Mathon