RBC-terrein in 1920

29-12-2021

ROOSENDAAL - De redactie werd onlangs door Pieter Hasselton geattendeerd op het bestaan van luchtfoto's uit 1920 waarop onder meer het oude RBC-terrein aan de Brugstraat is te zien. De foto's zijn destijds gemaakt door de Luchtvaartafdeeling, de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht, en zijn te vinden in de beeldbank van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

De Luchtvaartafdeeling werd opgericht in 1913 en maakte deel uit van de Koninklijke Landmacht. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog begon de Fototechnische Dienst met het fotograferen van de Nederlandse infrastructuur om te beoordelen hoe deze het best beschermd kon worden bij een toekomstige aanval.

Van Roosendaal werden twee foto's gemaakt. Op de bovenste foto, die vanuit het westen is gemaakt, is het voormalige RBC-terrein duidelijk te zien inclusief doelen en belijning. Het terrein ligt links van de Brugstraat (de straat waaraan de Sint Antoniuskerk staat) en de Hofstraat die van de Brugstraat naar de Kalsdonksestraat loopt. De onderste foto is gemaakt vanuit het zuiden. Hierop is het terrein rechts van de Brugstraat te zien, direct achter de Sint Antoniuskerk. Aan de bovenkant ligt de nog goeddeels onbebouwde Spoorstraat.

RBC speelde destijds onder de naam Roosendaal van 1920 t/m 1923 op dit terrein. De club promoveerde in die tijd naar de Tweede Klasse. Omkleden deden de spelers in Café Monopole van Van Limbergen-Arnold, het latere café van wielrenner en wereldkampioen sprint Jef van de Vijver, gelegen op de hoek van de Brugstraat en de huidige Lyceumlaan. Tegenwoordig is in het voormalige café een hamburger restaurant gevestigd. 

Het terrein werd in 1923 geruimd om plaats te maken voor de bouw van het Norbertus Lyceum. Om die reden werd het voormalige terrein in Roosendaal nog lang het 'Lyceum veldje' genoemd.