RBC wint stadsderby

26-09-2021

ROOSENDAAL - RBC heeft de competitiestart tegen Roosendaal voor ruim 900 toeschouwers winnend afgesloten. De ploeg van trainer-coach Robert Braber had in de wedstrijd, die vanwege de lange rij voor de kassa's tien minuten later begon, wel veel moeite met de zeer verdedigend spelende stadgenoot. Het was uiteindelijk Kenny van der Weg die halverwege de tweede helft een afgeslagen schot van de ingevallen Imran Echambit hard in het doel schoot. Giovanni Moerland maakte er in de absolute slotfase nog 2-0 van.

Braber had voor de wedstrijd tegen Roosendaal flink wat te kiezen voor de basisopstelling. Op de afsluitende training afgelopen donderdag waren alle 21 spelers present. Alleen Abdelmojib Yachou viel geblesseerd uit. In elke linie was het dringen geblazen. In het doel begon uiteraard eerste doelman Matthias Deleij. Achterin waren er plekken gereserveerd voor Gino Pieter, Perry Bierkens, Kenny van der Weg en Marouane Hamdoune. Op het middenveld kregen Marwin Reuvers, Randy Elst en Gerson Pisas een basisplek. Voorin stonden Giovanni Moerland, Brian Kruf en Anwar Tarfit opgesteld.

Al snel in het duel trok RBC het initiatief naar zich toe. Roosendaal zakte steeds verder in en hield de linies kort op elkaar. Met counters probeerden zij het de RBC-verdediging moeilijk te maken. Het was vooral ex-RBC'er Wesley van Zundert die het van afstand probeerde, maar zijn schoten gingen over of voorlangs. RBC kwam er moeilijk doorheen en dat bleef de gehele wedstrijd zo. "Ik moet eerlijk zeggen dat Roosendaal goed heeft gespeeld," zo liet Braber na afloop weten. "Ze speelden heel gedisciplineerd, echt een compliment voor hen. Wij hadden teveel spelers die niet in de wedstrijd zaten en die speelden toevallig ook allemaal voorin. Achterin stond het wel goed."

RBC kreeg enkele spaarzame, maar wel goede kansen. Moerland schoot als eerste vanuit de tweede lijn net voorlangs. Daarna leek Reuvers een hoofdrol voor zichzelf op te eisen. Via een aantal schijven kwam hij alleen voor de doelman, maar zijn inzet kon gekeerd worden. Vlak daarna kreeg RBC nog een grote mogelijkheid. Via Pisas en Reuvers kwam de bal bij Tarfit terecht die zijn schot op de paal zag belanden. De inlopende Kruf kwam een teenlengte tekort om de 1-0 op het scorebord te krijgen. Vlak voor rust scoorde Kruf wél na een goede voorzet van Elst, maar zijn kopgoal werd afgekeurd vanwege buitenspel.

In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde. Roosendaal trok een muur op rondom de eigen zestien en RBC probeerde een gaatje in de defensie te vinden. Voorin hadden ze echter vaak moeite om de bal onder controle te krijgen.  De invallers brachten uiteindelijk het broodnodigde elan. Imram Echambit werd bediend met een goede pass van Flinn Assenberg, draaide weg bij zijn tegenstander en schoot op de vuisten van de keeper. Van der Weg schoot vervolgens de rebound in het dak van het doel, 1-0. Bierkens was daarvoor al dichtbij de openingstreffer, maar zijn kopbal werd knap gestopt door de Roosendaalse doelman.

Door de openingsgoal van RBC moest Roosendaal wel naar voren toe om een resultaat te behalen. De ruimte die er daardoor voor RBC lag werd echter slecht benut. Achterin stond de verdediging echter als een huis. De na rust ingevallen Anass el Gamali bleef moeiteloos overeind en Bierkens wist in de laatste tien minuten elke bal te onderscheppen die ingebracht werd door de stadgenoot. Ook doelman Deleij wist meerdere voorzetten knap uit de lucht te plukken. In de absolute slotfase maakte RBC aan alle onzekerheid een einde. Na een afgeslagen voorzet kon Moerland ongehinderd naar het doel van Roosendaal toelopen om de 2-0 binnen te schieten. Het was zijn allereerste doelpunt voor RBC.

Volgende week komt RBC in de competitie in actie tegen Uno Animo. Aanstaande dinsdag speelt de ploeg van Braber een oefenduel tegen zondag derdeklasser Victoria'03, het elftal van oud RBC-trainer Danny Mathijssen. Dat duel begint om 20:00 uur in Oudenbosch.

RBC - Roosendaal 2-0 (0-0)

Opstelling RBC: Matthias Deleij; Gino Pieter, Perry Bierkens, Kenny van der Weg, Marouane Hamdoune (Anass el Gamali); Marwin Reuvers, Randy Elst (Flinn Assenberg), Gerson Pisas (Jaimy van der Weg); Giovanni Moerland, Brian Kruf (Imran Echambit (Lars de Voogd)), Anwar Tarfit

Scoreverloop: 67' Kenny van der Weg 1-0; 97' Giovanni Moerland 2-0

Scheidsrechter: Jester Francisca

Aantal toeschouwers: 903