RBC na sterke tweede helft op troon in 2E

17-10-2021

WAALWIJK - RBC is vanmiddag door het oog van de naald gekropen in Waalwijk. Op bezoek bij WSC stond de ploeg van trainer-coach Robert Braber met 3-1 achter, maar na rust boog de Roosendaalse club de achterstand om in een 3-4 voorsprong. Die voorsprong gaf RBC niet meer uit handen en nestelt zich daarmee bovenaan de competitie. SC Kruisland (3-2 verlies tegen Beek Vooruit) en Rijen (2-0 verlies bij VOAB) verloren hun duels. RBC heeft hetzelfde puntenaantaal (9 punten) als SC Kruisland, VOAB en TSC, maar de Roosendalers hebben een wedstrijd minder gespeeld.

Bij RBC ontbrak Brian Kruf, vanwege vakantie. Ook Perry Bierkens en Anwar Tarfit (beide geblesseerd) waren niet inzetbaar. Abdelmojib Yachou had gistermiddag meegedaan bij RBC O23, maar was wel aanwezig in Waalwijk. In het doel begon Matthias Deleij. De achterhoede en het middenveld waren precies hetzelfde als vorige week. In de punt van de aanval begon Jaimy van der Weg, die op zijn beurt geflankeerd werd door Giovanni Moerland en Imran Echambit.

De Roosendaalers openden opnieuw zwak. Waar vorige week Deleij nog een aantal goede reddingen kon verrichten, moest hij nu de eerste tegentreffer in competitieverband toestaan. Aan de rechterkant werd de rechtsbuiten van de thuisploeg aangespeeld, die na een omtrekkende beweging bij Kenny van der Weg de 1-0 in de verre hoek binnen wist te schieten. RBC was daarna meteen bij de les en nam het initiatief over en drukte de thuisploeg naar achteren. Elst was de eerste die met een boogbal trachtte de stand gelijk te trekken, na een goede pass van Echambit. Zijn inzet ging via een tegenstander over. Niet veel later was het wel gelijk. Assenberg stuurde Moerland weg, die zijn directe tegenstander eruit liep en in de verre hoek raak schoot.

Daarna ging de storm weer liggen bij RBC. WSC bleef echter op de counter loeren en bleef vanuit een gesloten organisatie spelen. Het duel was erg gezapig en er gebeurde weinig. Totdat Randy Elst gewisseld moest worden. "Ik kon niet verder. Ik heb last van mijn enkels, maar ik kan wel spelen. Maar het ging niet meer. Of ik volgende week kan spelen is niet uitgesloten, dat zien we dan wel weer," zo liet hij na afloop weten. Zijn vervanger was Gerson Pisas. Vlak na die wissel kwam de thuisploeg op voorsprong. Opnieuw kwam het gevaar via de rechterkant. Een voorzet werd afgeleverd op de penaltystip die hard werd ingeschoten. Het was de opmaat naar de 3-1. Uit de tweede lijn wist Deleij nog knap redding te bieden, maar even later kwam WSC weer via de rechterkant door. Opnieuw was het de rechtsback van de thuisploeg die mee opkwam. Opnieuw werd de bal laag teruggegelegd, ditmaal zat Deleij er nog met een hand aan maar de rebound werd daarna wel binnen getikt.

Na de rust wisselde Braber Assenberg voor Lars de Voogd, omdat die eerste last had van zijn hamstring. Het bleek de broodnodige balans op het middenveld die RBC deze wedstrijd zo hard nodig had. De Voogd stond bij balverlies op de goede plek, nam posities over van spelers die onderweg naar voren waren en zette spelers op de goede plek en bemoeide zich actief met het ondersteunen van de aanval. Uit de eerste de beste kans in de tweede helft was het meteen raak voor de Roosendalers. Moerland nam plaats achter een vrije trap, slingerde de bal in het strafschopgebied en Kenny van der Weg tikte de aansluitingstreffer binnen. Niet veel later was het weer gelijk. Een korte corner werd door Moerland bij Kenny van der Weg neergelegd die de bal niet goed raakte, maar de inzet was goed genoeg om de bal in de kruising te doen stuiten.

Na de gelijkmaker temporiseerde RBC, WSC kwam er weer wat meer uit. Bij een strakke voorzet wist Deleij met een vuist erger te voorkomen. In de tegenaanval schoot Marwin Reuvers vanuit de tweede lijn, maar zijn inzet werd gekeerd. Vlak voor Jaimy van der Weg gewisseld werd kreeg hij nog een grote kans om RBC op voorsprong te zetten. Na een goede loopactie kreeg hij de bal tussen een aantal verdedigers goed aangespeeld, passeerde de keeper maar zijn inzet werd door een verdediger van de lijn gehaald.

Daarna was WSC dichtbij de voorsprong toen een goede actie vanaf de recherkant opnieuw werd afgeleverd bij de penaltystip. Ditmaal schoot de aanvaller hoog over. De ingevallen Tayeb Lakbir pakte daarna de hoofdrol. Zijn eerste inzet ging net voorlangs, zijn tweede kans had beter verdient maar eindigde op de paal en bij de derde kans was het wel raak. Een redelijk simpele bal werd losgelaten door de doelman van WSC toen Pisas druk op hem zette. Die laatste pikte de bal op en gaf de bal aan Lakbir, die vervolgens naar binnen kapte en de 3-4 op het scorebord bracht (zie foto). WSC was in de slotfase nog dichtbij de gelijkmaker. Via links werd van net buiten de zestien Deleij gepasseerd, maar ditmaal bracht de deklat redding. RBC kwam na die kans niet meer in de problemen.

Trainer-coach Braber keek na afloop met een gelukkig gevoel terug op de wedstrijd. "In de eerste helft zaten teveel spelers onder hun niveau. Gelukkig konden we dat in de tweede helft rechtzetten." Spelers waren na afloop ook opgelucht. "Ik zag het eerlijk gezegd niet meer gebeuren," zo stelde Gino Pieter na afloop. "De punten tellen, dat is het belangrijkste. Als we nu ook eens écht goed gaan voetballen, dan ben ik benieuwd wat voor uitslagen er staan," zo gaf Giovanni Moerland aan. Wanneer Bierkens weer in actie kan komen is nog niet duidelijk. "Ik durf geen voorspellingen meer te doen. Tegen Cluzona ben ik er sowieso bij, al hoop ik volgende week weer te kunnen spelen." Na afloop waren er veel spelers die complimenten gaven voor de invalbeurt van Lars de Voogd, het bleek uiteindelijk de sleutel die de wedstrijd positief kantelde. De sfeer in de selectie zit er goed in en trainer-coach Braber kan een beroep doen op gelijkwaardige spelers die kunnen invallen. "We hebben zestien, zeventien spelers die zo ingepast kunnen worden. We worden er niet zwakker van en dat maakt ons zo sterk," zo legde El Gamali uit. Pieter, die al jaren selectiespeler is van RBC prijst de groep. "Ik moet wel zeggen, we hebben écht een leuk team," zo besloot hij.

Komende week gaat RBC op bezoek bij Rijen. Zij verloren dit weekend van VOAB met 2-0. Vorig seizoen verloor de Roosendaalse ploeg met 2-1 na een zeker gelijkspel. In de slotseconden schoot Freek Trommelen toen zijn tweede van de middag binnen. Tayeb Lakbir was in die wedstrijd verantwoordelijk voor de Roosendaalse treffer. Het duel aanstaande zondag begint om 14:00 uur.

WSC - RBC 3-4

Opstelling RBC: Matthias Deleij; Mitchell Schilperoord (Owen Castenmiller), Gino Pieter, Anass el Gamali, Kenny van der Weg; Marwin Reuvers, Flinn Assenberg (Lars de Voogd), Randy Elst (Gerson Pisas); Giovanni Moerland, Jaimy van der Weg (Tayeb Lakbir), Imran Echambit

Scoreverloop: 4' Pepijn Vrinten 1-0; 10' Giovanni Moerland 1-1; 39' Belmin Popara 2-1; 45' Iesa Tuasamu 3-1; 50' Kenny van der Weg 3-2; 53' Kenny van der Weg 3-3; 78' Tayeb Lakbir 3-4

Scheidsrechter: Bram van Dongen