RBC wint lastige uitwedstrijd bij Rijen

24-10-2021

RIJEN - RBC heeft de lastige uitwedstrijd tegen Rijen tot een goede einde weten te brengen. De Roosendalers wonnen met 1-4, maar keken een kwartier voor tijd nog tegen een gelijkspel aan. De ingevallen Brian Kruf maakte zijn naam als doelpuntenmachine waar. Hij schoot twee keer op goal en het was ook twee keer raak. Doelman Matthias Deleij wist in de slotfase, toen RBC de teugels wat liet vieren, met enkele knappe reddingen meer tegengoals te voorkomen.

Trainer-coach Robert Braber moest wat puzzelen vooraf aan het duel met Rijen. Mitchell Schilperoord en Anass el Gamali konden door ziekte van de week niet starten. El Gamali was wel fit genoeg om vanaf de bank te beginnen. Imran Echambit meldde zich zondagochtend af bij Braber vanwege ziekte. De geblesseerden Randy Elst en Anwar Tarfit waren eveneens niet inzetbaar. Daar tegenover stond de terugkeer van aanvoerder Perry Bierkens, die na enkele weken blessureleed aan de heup weer kon spelen. Ook Flinn Assenberg, die vorige week in het duel met WSC uitviel, kon starten. Hij begon als rechtsback. Kenny van der Weg en Bierkens vormden het centrum. Daardoor kreeg Marouane Hamdoune weer een basisplek als linksback. Op het middenveld begonnen Marwin Reuvers, Lars de Voogd en Gerson Pisas. In de aanval was een plekje gereserveerd voor Tayeb Lakbir, die vorige week matchwinner was. In de punt stond Jaimy van der Weg en op de rechterflank Giovanni Moerland.

RBC opende sterk. Waar tegen VOAB en WSC de Roosendaalse ploeg meteen achteruit werd gedrukt, was het nu andersom. De Roosendalers zaten er kort op. De eerste kans kwam via links. Lakbir gaf de bal mee aan de opkomende Hamdoune die een goede, lage voorzet gaf aan Moerland die vanaf de penaltystip de hoek voor het uitkiezen had. Zijn inzet werd uit de linkerhoek getikt. Daarna was er een vrije trap van Moerland die simpel gepakt leek te worden door de keeper, maar die liet vervolgens de bal los. De bal kwam bij Reuvers die zo schrok van de kans, dat hij de bal tegen Pisas aanschoot. Daarna liet Rijen wat van zich zien, maar de inzet vanuit de tweede lijn ging over. In de tegenstoot was het wel raak aan de andere kant. Moerland werd afgevlagd vanwege buitenspel, de scheidsrechter liet doorspelen en RBC's nummer zeven krulde de bal prachtig in de verre kruising.

De bedrijvige Moerland was daarna nog twee maal dichtbij. Een vrije trap werd uit de korte hoek getikt en niet veel later zag hij zijn lob voorlangs gaan. Rijen kon daar niet veel tegenover zetten. De verdediging onder leiding van Bierkens en Kenny van der Weg stond goed. Eenmaal werd RBC verrast aan de rechterkant. Een voorzet werd via een kopbal gepromoveerd tot goal, maar nu werd het vlagsignaal wel overgenomen.

Het duel had veel weg van vorig seizoen, toen RBC ook met een 0-1 ruststand de kleedkamers opzocht en niets weggaf in de eerste helft. Toen startte Rijen sterk in de tweede helft en drong de Roosendaalse ploeg terug, ook nu was dat zo. Rijen drukte, maar grote kansen bleven uit. Aan de andere kant kreeg de ploeg van Braber wel kansen via Jaimy van der Weg (kopbal voorlangs) en na een goede pass van Assenberg kreeg Lakbir de kans om RBC naar 0-2 te schieten, maar zijn inzet ging hoog over. Daarna leek Rijen met tien man verder te moeten. De doorgebroken Pisas werd keihard tegen de vlakte gewerkt, maar de scheidsrechter - die overigens ontzettend veel gele kaarten gaf aan spelers van RBC - liet nu slechts de gele kaart zien in plaats van een terechte rode kaart. De toegekende vrije trap leverde niets op.

Net na de wissel van Jaimy van der Weg voor Brian Kruf kwam Rijen op gelijke hoogte. De behendige, kleine rechtsbuiten kapte naar binnen en wist Deleij te passeren in de korte hoek. Hamdoune, die voor de rust nog regelmatig mee opkwam en gevaar stichtte met voorzetten, kreeg nu de opdracht om achterin te blijven. RBC ging na de gelijkmaker weer op jacht naar de voorsprong. Pisas leek die voorsprong op zijn schoen te hebben na een goede pass van Lakbir, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door een verdediger. Daarna was het de beurt aan Kruf. De spits, die nog niet tot scoren kwam in een officieel duel, maakte nu wel zijn naam als goaltjesdief waar. Vanuit de tweede lijn tussen twee verdedigers schoot hij hard en hoog raak. Daarna werd de aanvaller via een hoge bal weggestuurd door Moerland, waar hij met een bekeken schot de 1-3 liet optekenen. Daarvoor was Rijen overigens dichtbij de gelijkmaker, maar de rechtsbuiten schoot nu voorlangs. Tussendoor raakte RBC wel Pisas kwijt. De behendige aanvaller was in een sprint net voorbij zijn tegenstander toen het in zijn hamstring schoot. De verdediger van Rijen moest een seconde daarvoor ook al afhaken vanwege een hamstringblessure. Waar Pisas nog van het veld kon lopen, moest de verdediger van Rijen met de brancard van het veld gehaald worden. Trainer Braber liet na afloop weten dat het mogelijk een verrekking is. Of Pisas volgende week inzetbaar is tegen Cluzona is nog niet duidelijk.

In de slotfase van het duel werd het duel definitief in het slot gegooid door RBC. Hamdoune besliste om toch nog één keer mee op te komen en wist de meegelopen Moerland op maat te bedienen die zijn tweede van de middag maakte, 1-4. In de slotminuten wist Deleij zich nog twee maal te onderscheiden. Eerst wist hij met een katachtige redding een kopbal van dichtbij uit het doel te ranselen en even later tikte hij met een prachtige save de bal over. In de tegenstoten waren Moerland (redding keeper) en de ingevallen Mo Idrissi (schot voorlangs) nog dichtbij RBC's vijfde treffer.

Door de overwinning blijft RBC koploper in de Tweede Klasse E. RBC heeft evenveel punten als SC Kruisland, TSC en VOAB, maar heeft ook een duel minder gespeeld. Komend weekend speelt de ploeg van Braber andermaal tegen een sterke tegenstander. Dan is streekgenoot Cluzona de tegenstander in het Atik Stadion.

Rijen - RBC 1-4 (0-1)

Opstelling RBC: Matthias Deleij; Flinn Assenberg, Perry Bierkens, Kenny van der Weg, Marouane Hamdoune; Marwin Reuvers, Lars de Voogd (Anass el Gamali), Gerson Pisas (Owen Castenmiller); Giovanni Moerland, Jaimy van der Weg (Brian Kruf), Tayeb Lakbir (Mo Idrissi)

Scoreverloop: 18' Giovanni Moerland 0-1; 70' Yassin Ben Moussaoud 1-1; 78' Brian Kruf 1-2; 89' Brian Kruf 1-3; 99' Giovanni Moerland 1-4

Scheidsrechter: Soerish Ramcharan