Tayeb Lakbir schiet RBC in blessuretijd naast SC Kruisland

07-11-2021

KRUISLAND - RBC heeft in de slotminuten van de topper tegen SC Kruisland een punt weten te redden. De Roosendaalse ploeg keek na een klein kwartier tegen een achterstand aan, kreeg enkele kansen via Brian Kruf om de stand gelijk te trekken, maar leek op het eind de eerste nederlaag te moeten slikken. Daar dacht Tayeb Lakbir anders over. Na een voorzet van Kenny van der Weg kopte Marouane Hamdoune terug, waarna de jongeling met een halve omhaal de bal in de verre hoek drukte, 1-1.

Trainer-coach Robert Braber had in de basisopstelling vooral gekozen voor ervaring. Achterin begonnen dezelfde vier als vorige week. Op het middenveld startte ditmaal Lars de Voogd weer. Randy Elst en Marwin Reuvers complementeerden het middenveld. Voorin begonnen Giovanni Moerland, Brian Kruf en Gerson Pisas.
Vooraf werd gedacht dat Kruisland mogelijk de aanval zou kiezen in tegenstelling tot de andere tegenstanders in de competitie waar RBC tot nu toe tegen had gespeeld, maar ook Kruisland koos opvallend voor een defensieve strategie. RBC mocht het spel maken. Het duel vond vooral op het middenveld plaats. Aanvallend waren beide ploegen onmachtig. Na een kwartier kwam de thuisploeg op voorsprong via een hoekschop. "Er was wat miscommunicatie vlak voor de hoekschop genomen werd. Zij namen de corner kort, waarna twee spelers vrij stonden op de vijfmeter-lijn," zo verklaarde De Voogd na afloop. De voorzet werd goed teruggekopt, waarna Jeremy Goveia van dichtbij de kansloze doelman Matthias Deleij verschalkte.

Na de openingstreffer bleef het spelbeeld hetzelfde. Beide ploegen kwamen niet bij het vijandelijke doel. Een vrije trap van Elst die uit de korte hoek getikt werd was het enige noemenswaardige wapenfeit. Een klein kwartier voor tijd werd RBC sterker en de thuisploeg moest steeds verder achteruit. Na een geweldige actie van Elst kon Kruf alleen op de doelman af, maar zijn inzet werd gekeerd door de benen van de keeper. Kruisland kon daar niets tegenover zetten. De verdediging van RBC stond als een huis en ook na de pauze bleef dat het gehele duel zo.

Na de rust kreeg RBC via Kruf een opgelegde kans op de gelijkmaker. De mee opgekomen Mitchell Schilperoord gaf een prima voorzet die door Kruf in kansrijke positie over werd gekopt. Een schot van Moerland uit de tweede lijn suisde daarna langs de kruising. Veel kansen waren er in de tweede helft ook niet te noteren, al was de Roosendaalse ploeg wel beter en kreeg het meer kansen. Kruisland wist in de tegenaanvallen geen kansen te noteren, maar de aanvallen van RBC liepen ook vaak vast. Op beide buitenspelers van RBC stonden steeds twee man. Uit een van de spaarzame voorzetten kopte Kruf ditmaal in kansrijke positie in de handen van de keeper.

In de slotfase was Kruisland nog dichtbij de 2-0 toen Deleij slecht uitverdedigde. Hij herstelde het zelf toen hij het schot van de aanvaller van Kruisland met de vuisten wegbokste. In de blessuretijd wist RBC toch de verdiende gelijkmaker te maken. Kenny van der Weg was op de linkerflank mee opgekomen. Hij gaf een voorzet die door de ingevallen Hamdoune terug werd teruggekopt en de eveneens ingevallen Tayeb Lakbir schoot met een halve omhaal de bal stuiterend in de verre hoek, 1-1 (zie foto). Door de gelijkmaker verliet Kruisland de defensieve stellingen en kreeg RBC ineens een zee van ruimte. De tijd was echter tekort om er nog een overwinning uit te halen.

Door het gelijke spel moet RBC even een pas op de plaats maken. TSC won vandaag met 4-0 van Beek Vooruit en staat twee punten voor de Roosendaalse ploeg, maar heeft ook een duel meer gespeeld. Anwar Tarfit was aandachtig toeschouwer tijdens het duel. De buitenspeler van RBC is al weken geblesseerd aan zijn bovenbeen en kan niet wachten om weer op het veld te staan. "Hier langs de kant staan is ook niets, je wilt zó graag meedoen. Ik heb de afgelopen weken al twee keer een terugslag gehad. Ik heb nu een andere fysio en als het goed is krijg ik morgen de uitslag wat er precies mankeert. Ik heb vooral last van de aanhechting bij de lies. Ik hoor morgen wat het is en hoe het beste is om te herstellen. Ik moet rustig terugkomen, want ik mis wedstrijdritme." Halverwege de tweede helft moesten Randy Elst en Lars de Voogd eruit. "Ik was gewoon op," zo liet Elst na afloop weten. "Dit is een zware wedstrijd. Ik heb alles gegeven, maar het was gewoon op." Datzelfde gold voor De Voogd. "Ik kwam net terug van een blessure, daarom kon ik vorige week ook niet meedoen en woensdag weer een wedstrijd hè," zo liet De Voogd weten.

Aankomende woensdag speelt RBC in de eerste ronde van de beker tegen RCD uit Dordrecht. Dit is niet in het Atik Stadion, vanwege het ontbreken van een geschikte lichtinstallatie voor wedstrijden. Het duel wordt om 20:00 uur afgewerkt bij NSV in Nispen.

SC Kruisland - RBC 1-1 (1-0)

Opstelling RBC: Matthias Deleij, Mitchell Schilperoord (Gino Pieter), Perry Bierkens, Anass el Gamali, Kenny van der Weg; Lars de Voogd (Flinn Assenberg), Randy Elst (Marouane Hamdoune), Marwin Reuvers; Giovanni Moerland, Brian Kruf (Jaimy van der Weg), Gerson Pisas

Scoreverloop: 15' Jeremy Goveia 1-0; 92' Tayeb Lakbir 1-1

Scheidsrechter: Joost Bezemer