Kees Vermunt-veld op Kalsdonk

23-11-2021

ROOSENDAAL - Het lijkt er op dat het Kees Vermunt-veld op Kalsdonk werkelijkheid gaat worden. Op 9 december zullen de VLP, VVD, Roosendaalse Lijst, PVDA en Wezenbeek een motie indienen om dit te realiseren.

Op de plaats van het voormalige Stadion de Luiten ligt nu het Luitenpark met diverse speeltoestellen. Het is de bedoeling om daarbij een sportveld te realiseren dat de naam van de oud RBC-speler en -trainer moet gaan dragen. Met dank aan de mannen van Podcast de Luiten, die in 2020 een brief naar het College van B&W en de voltallige Roosendaalse gemeenteraad stuurden.

Kees Vermunt speelde maar liefst 750 wedstrijden voor RBC en scoorde daarin 125 goals, nog steeds een clubrecord. Hij debuteerde in 1946 op 15-jarige leeftijd tegen Zwaluw VFC. Na 18 jaar in het oranje-wit te hebben gespeeld, nam hij in 1964 op 34-jarige leeftijd afscheid als voetballer van RBC. Tijdens zijn carrière bij RBC promoveerde hij in 1949 naar de Eerste Klasse, ging met RBC in 1954 naar het betaald voetbal, werd in 1957 kampioen van de Tweede Divisie en speelde daarna nog 8 seizoenen in de Eerste Divisie. Ondanks aanbiedingen van Limburgia, Willem II en NAC bleef hij RBC altijd trouw. In 1950 werd Vermunt opgeroepen voor een oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Denemarken. Oranje won in het Olympisch Stadion met 8-1 en Vermunt scoorde twee keer. Daarnaast speelde hij diverse jeugdinterlands en wedstrijden voor het militair elftal.

Na zijn voetballoopbaan richtte Kees Vermunt zijn focus op het trainersvak. In 1972 werd Vermunt voor de eerste maal trainer van RBC. De oranje-witten waren een jaar daarvoor uit het betaald voetbal gezet en inmiddels op de terugweg in de Eerste Klasse beland. Onder de bezielende leiding van Vermunt werd RBC kampioen en pakte meteen de landstitel bij de zondagamateurs. Maar zijn honger was daarmee nog niet gestild. Ook het seizoen daarna maakte hij RBC kampioen in de Eerste Klasse, promoveerde naar de nieuwe Hoofdklasse en pakte een jaar later ook daar de titel. In 1976 vertrok hij, maar in 1979 keerde hij weer voor vier jaar terug op het oude nest. Met het inmiddels naar de Eerste Klasse gedegradeerde RBC promoveerde hij weer direct naar de Hoofdklasse. In 1983 bracht hij RBC terug naar het betaald voetbal. Zelf vertrok hij. In 1997 keerde Vermunt voor de derde keer terug bij RBC. Nu in de rol als hoofd jeugdopleiding om een lastige reorganisatie te leiden. Toen dat in 1999 naar behoren was afgerond, vond hij het welletjes en ging voortaan als toeschouwer en supporter naar wedstrijden van RBC.

Met Kees Vermunt verloor RBC een clubman pur sang. In november 2017 ontving hij uit handen van schrijver Eddy Jansen het eerste exemplaar van het boek 'Meer dan een eeuw oranje', dat werd uitgegeven vanwege het 105-jarig bestaan van de club. In het hoofdstuk wat aan Kees Vermunt was gewijd, liet hij door Jansen optekenen dat "als je de absolute wil hebt om te winnen, je vanzelf maar zelden wordt overwonnen." Een uitspraak die Vermunt typeert hoe hij als sportman en RBC'er in het leven stond. En zo keek hij ook aan tegen de strijd die RBC nu aan het voeren is om recht te zetten wat met het faillissement teniet werd gedaan. En Vermunt had er vertrouwen in: "Als ik zie wie er zich op dit moment allemaal voor het huidige RBC inzetten, zie ik de toekomst rooskleurig tegemoet. Allemaal bijters en goede jongens. Ik gun ze die toekomstige successen van harte."