Vandaag 35 jaar geleden: de bekerfinale

28-05-2021

 

ROOSENDAAL - Vandaag is het precies 35 jaar geleden dat RBC het in de KNVB-bekerfinale opnam tegen Ajax. RBC verloor in Amsterdam met 3-0.

Ajax was een vertrouwd gezicht in de eindstrijd van het bekertoernooi, maar dat gold niet voor de oranjehemden. Het was de enige keer dat RBC de finale van de KNVB Beker bereikte. Eindhoven, DS'79, Telstar, FC Haarlem en FC Den Haag waren daarvoor, op weg naar de finale, door de ploeg van trainer-coach Hans Verèl geëlimineerd.

Het leidde tot een waar volksfeest in Roosendaal en omgeving. Duizenden supporters reisden af naar De Meer en lieten zich gedurende negentig minuten voetbal aan een stuk horen in het Amsterdamse stadion. En dat was ook André van der Louw, voorzitter van de sectie betaald voetbal bij de KNVB, niet ontgaan.

Nadat de voorzitter na afloop van het duel de beker had uitgereikt, prees hij de RBC-aanhang. “Het zou de toeschouwersaantallen in het betaald voetbal positief verbeteren indien bij alle wedstrijden de supporters zich zo zouden gedragen”, stelde hij. “Het was perfect.”

Perfect was ook de wedstrijdbeleving van RBC, dat een helft lang het grote Ajax prima partij bood. In de tweede helft bleek de pijp leeg bij de nummer tien uit de Eerste Divisie en liep Ajax via goals van de koud in het veld staande John Bosman, verdediger Sonny Silooy en weer Bosman uit naar een comfortabele 3-0 zege.

Een logische uitslag, wist ook de jonge RBC-coach Hans Verèl. “Je weet het als oefenmeester. Als dat eerste doelpunt komt, gaat de trein lopen”, reageerde hij na afloop. Zijn collega Johan Cruijff had waarderende woorden voor de opponent. “RBC heeft met deze instelling er voor gezorgd dat we een echte finale hebben gekend.” Een mooier compliment kon de beste Nederlandse voetballer aller tijden RBC niet maken.

Ajax – RBC 3-0 (0-0)

Scoreverloop: 46. John Bosman 1-0, 67. Sonny Silooy 2-0, 80. John Bosman 3-0

Opstelling Ajax: Stanley Menzo, Sonny Silooy, Ronald Koeman, Ron Spelbos, Peter Boeve, Gerard Vanenburg (46. John Bosman), Frank Rijkaard, Arnold Mühren, John van’t Schip, Marco van Basten, Rob de Wit.

Opstelling RBC: Frank Brugel, Peter Pijpers, Ruud Brood, Mario Molenaar, Tommie Kerstens, Albert Jurgens, Wim van der Steene (51. Arie Romijn), Ger Jumelet, Clemens Bastiaansen, Gerrie Voets, Dirk van der Laan.

Scheidsrechter: John Blankenstein

Aantal toeschouwers: 25.000