Robert Braber wordt de nieuwe hoofdtrainer

11-02-2021

 

(Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer)

ROOSENDAAL - Robert Braber wordt volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van RBC. Hij wordt tevens hoofd van de Voetbal Academie. De 38-jarige oud profvoetballer is momenteel werkzaam als jeugdtrainer en scout bij NAC Breda.

Braber speelde tot zijn vijftiende in de jeugd bij RBC. Daarna keerde hij terug naar Kogelvangers, zijn eerste club. Hier werd hij gescout door Excelsior, waar hij in 2002 zijn eerste profcontract tekende. Na twee seizoenen werd Braber gecontracteerd door NAC Breda dat hem na een half jaar aan Helmond Sport verhuurde. In 2006 keerde hij voor drie seizoenen terug naar Excelsior. In zijn eerste seizoen handhaafde hij zich met Excelsior ten koste van RBC in de Eredivisie. Als clubtopscorer vertrok de middenvelder in 2009 naar FC Ingolstadt 04 dat uitkwam in de Duitse Derde Liga. Een jaar later tekende Braber bij RKC Waalwijk waarmee hij naar de Eredivisie promoveerde. Na drie seizoenen degradeerden de Waalwijkers, waarna Braber in 2014 overstapte naar concurrent Willem II, dat juist naar de Eredivisie gepromoveerd was. Na twee seizoenen in Tilburg vertrok hij naar Helmond Sport. Daar nam hij in 2018 afscheid van het profvoetbal. Na 379 wedstrijden en 53 goals in het betaald voetbal ging Braber aan de slag bij RKC Waalwijk, eerst als teammanager, daarna als accountmanager. Hij combineerde dat met amateurvoetbal, eerst bij Halsteren in de Hoofdklasse, daarna bij de derdeklasser Kogelvangers en dit seizoen bij vierdeklasser DIA.

RBC wordt de eerste club waar Braber als hoofdtrainer aan de slag gaat. RBC-voorzitter Ger Deleij vindt dat dit geen nadeel hoeft te zijn, "want iemand die aan het begin van zijn carriere staat is eager om naam te willen maken. En die kans krijgt hij bij RBC", aldus voorzitter Deleij. "Robert is jong, ambitieus en hij past bij het niveau en de opbouwfase waar RBC zich op dit moment bevindt. We weten dat hij als oud profspeler in staat is om spelers zichzelf te laten ontwikkelen en een team goed te laten functioneren. Bij NAC waren ze dan ook zeer tevreden over hem. We hebben er vertrouwen in dat Robert in staat is om RBC naar een hoger niveau te leiden." RBC en Braber gaan een overeenkomst aan voor 1 seizoen, maar hebben de intentie uitgesproken langer met elkaar door te gaan. 

Ook Robert Braber is zeer content met zijn nieuwe club. "Door mijn verleden in de jeugd bij RBC ben ik de club altijd blijven volgen. Dat ik nu kan gaan bijdragen aan de ambities en de verdere wederopstanding van RBC, is wat ik heel graag wil, zoiets is me op het lijf geschreven", aldus een enthousiaste Braber. "Door mijn achtergrond als speler in het betaald voetbal en kennismaking met het trainersvak bij de jeugd heb ik een eigen voetbalvisie ontwikkeld waarmee ik een stempel wil drukken op het ontwikkelen van spelers en van de club. Wat mij betreft wordt RBC een project voor meerdere jaren. Om die reden heb ik dan ook besloten om de UEFA A-opleiding te gaan doen." Braber weet dat RBC door de buitenwacht voornamelijk gezien wordt als die voormalige profclub, maar zegt niet bang te zijn voor de eventuele druk die dat met zich meebrengt. "Nee, helemaal niet. Als voetballer vond ik het ook fijn om onder druk te spelen. Ik presteerde zelf ook beter tegen Feyenoord in een volle Kuip en in een derby met Willem II tegen NAC. Ik leef met de visie van betaald voetbal, dus ik denk dat RBC en ik een goede match kunnen gaan vormen."