Vandaag 59 jaar geleden: tactische zet bezorgt RBC zege op Hermes DVS

21-01-2021

ROOSENDAAL - Vandaag is het precies 59 jaar geleden dat RBC door een tactische zet van trainer Rinus Gillisse Hermes DVS op een stormachtig De Luiten met 2-0 versloeg. Daarmee zetten de oranjehemden na de winterstop een goede stap naar handhaving in de Eerste Divisie.

Voorafgaand aan het seizoen 1961-1962 had de KNVB besloten om na afloop van die voetbaljaargang de Eerste Divisie A en B samen te gaan voegen. Hiertoe zouden uit de beide divisies de beste zes teams sowieso in de nieuwe Eerste Divisie komen. Op 21 januari 1962 kwam het Schiedamse Hermes DVS naar De Luiten. Voorafgaand aan de wedstrijd stonden beide teams respectievelijk op de zevende en achtste plaats met evenveel punten. Een overwinning voor beide teams was dus noodzakelijk. Een verslag uit Dagblad De Stem:

HDVS-doelman Kees Magielse faalde tweemaal, maar ditmaal toch niet. Stevig grijpt hij de bal. De RBC-nieuwelingen René Rommers en Piet van Hal kijken toe. (Foto: Dagblad De Stem)

TACTISCHE ZET BEZORGT RBC ZEGE OP HDVS 2-0

Strategie van Kees Cools beslist aardige match

(Van onze sportredactie)

De acteurs van RBC, die een 2-0 overwinning behaalden op Hermes DVS hadden een uitstekende regisseur. De Roosendaalse voorhoede kon in de eerste helft ondanks een ontstellende meerderheid geen enkel doelpunt scoren. In de tweede helft lukte dat echter wel en de reden daarvan was?.... Trainer Rinus Gillisse stelde in de rust vast, dat er maar heel weinig kracht school in de Schiedamse aanval. Hij gaf stopperspil Kees Cools het bevel na het theedrinken meer aanvallend werkt te doen. Deze tactische zet had gevolgen. Adrie Roks scoorde in de 68e minuut een vrij gelukkig doelpunt en Kees Cools zorgde in de 86e minuut voor een "persoonlijke treffer".

Compliment voor Rinus Gillesse

RBC startte met de van doel tot doel razende wind in de rug. Het was logisch dat er een zeer sterke druk ontstond op het Hermes DVS-doel. De Schiedammers hadden één taktische maatregel genomen. Zij speelden het 4-2-4 systeem en verdedigden zwaar. De Roosendaalse defensie, praktisch geen enkele maal voor een groot probleem geplaatst, kon de voorhoede voortdurend voeden. Dat gebeurde meestal erg slordig. Geschiedde het secuur en kwam er een waarachtige aanval tot stand dan werd deze bijzonder slordig afgewerkt. Schoten van verschillende voeten kwamen meestal ver naast het doel terecht. Het duurde tot in de 16e minuut alvorens René van de Boom een fatsoenlijke trap gaf, die doelman Kees Magielse tot een flinke duik dwong. Dezelfde René van de Boom liet in de 35e minuut nogmaals een loei los, maar opnieuw was de Zuidhollandse doelman aanwezig. De twee schoten van de tengere linksbuiten waren de enife feiten van betekenis, waartegenover de Hermes DVS-ers heel weinig konden plaatsen. Slechts één keer kwam doelman Piet van Osta voor een heet vuurtje te staan. Dat was bij een grootscheepse aanval, die door rechtsbuiten Henk Kuiper met een schot werd afgerond. Toen moest de RBC-goalie talent aanwenden om een doelpunt te voorkomen.

Geheel anders

De aanvallers van Hermes DVS hadden zulke slappe dingen gedaan, dat trainer Rinus Gillesse het risico nam om stopperspil Kees Cools aanvallend te laten opereren. Jan van Gorp (zelfzeker), Henk van Zandvliet (beheerst) en Piet van Hal (prachtige aanwinst) moesten het verdedigend houden in de periode, dat Cools aan strategisch werk deed. Het spel in de Roosendaalse aanval werd beter. In het eerste kwartier werden vijf corners afgedwongen, maar een doelpunt??

Het werd geboren nadat Kees Cools linksbuiten René van de Boom van een pass had voorzien. De laatstgenoemde schoot in, doelman Kees Magielse greep echter naar de bal. Hij kreeg het verfoeide ding niet helemaal onder controle. De ter plaatse zijnde Adrie Roks duwde zijn hoofd tegen de bal en het was raak!

Leek het er heel even op, dat RBC dit doelpunt als voldoende beschouwde, de vaart keerde terug in het team, dat aanvallend bleef spelen. De grote man was en bleef Kees Cools, die in de 86e minuut ver van het doel een bal kreeg toegespeeld. De "stopper" besloot zijn kans te wagen. Hij vuurde een strak, laag schot af. De Hermes-keeper viel naar de bal, raakte deze nog met zijn handen maar het leder rolde over de kalklijn en RBC juichte.

Circa 5000 toeschouwers juichten mee.

Door de overwinning steeg RBC naar de vierde plaats en passeerde Limburgia, Heerenveen en Enschedese Boys. Uiteindelijk zouden de oranjehemden het seizoen ook als nummer 4 beëindigen en plaatsten zich daardoor voor de nieuwe samengevoegde Eerste Divisie. Tegenstander Hermes DVS haalde het niet en degradeerde naar de Tweede Divisie.

RBC - Hermes DVS 2-0 (0-0)

Opstelling RBC: Piet van Osta; Jan van Gorp, Kees Cools, Henk van Zantvliet; Pierre van Hal, Henk van de Ven; Kees Vermunt, Adrie Roks, René Rommens, Christ de Vries, René van de Boom

Scoreverloop: 68' Adrie Roks 1-0; 86' Kees Cools 2-0