Rien Luijks overleden (update)

05-01-2021

 


 
(Foto: Bram Visser Fotografie)
 

ROOSENDAAL - Gisteravond is Rien Luijks op 67-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekend gemaakt. RBC en haar supportersvereniging zijn geschokt door dit verlies. 

Als geboren Kruislander was Rien al sinds de jaren '70 van de vorige eeuw een fanatiek RBC-supporter. Naast het bezoeken van wedstrijden van RBC verdeelde hij zijn vrije tijd aan zijn gezin en vissen. Begin jaren '90 kon hij de lokroep van de supportersvereniging niet weerstaan en werd secretaris.

Rien was een aanwinst voor de supportersvereniging, want buiten het secretariaat hielp hij al snel mee met allerlei klusjes die de supportersvereniging ten uitvoer bracht om RBC te ondersteunen. Maar ook met het organiseren van de busreizen, een van de pijlers van de supportersvereniging in die tijd, was Rien een vaste waarde. Ook het controleren van de teksten van het jaarboek en de RBC Expresse waren aan Rien besteed. Het 'in elkaar lopen' van de Expresse was meer dan een gezellig avondje. In de loop van de jaren werd Rien steeds fanatieker en bij de verhuizing van De Luiten naar het nieuwe stadion was hij een van de sleuteldragers, de sleutel die symbolisch De Luiten op slot draaide en de poorten van het nieuwe stadion opende voor de supporters.

Ondertussen was Rien samen met Arthur Verbraak supporterscoördinator geworden. Zij waren het aanspreekpunt voor supporters richting het bestuur van RBC en de KNVB. Een activiteit die serieus te nemen was aangezien er sprake was van botsende belangen tussen de club, KNVB, veiligheid en het belang van de supporters, dat in de ogen van de supportersvereniging terecht bovenaan stond. Na een kritisch interview in de krant werden de supporterscoördinatoren overboord gegooid, iets wat Rien zich zo aan trok dat hij zich volledig op het vissen stortte. 

Ook daar liet hij zijn bestuurskunsten zien. HSV De Kruisweel, het Sportplatform Steenbergen, de commissie Jeugd Sportvisserij Zuidwest Nederland en het Algemeen Bestuur Sportvisserij Zuidwest Nederland (de overkoepelende instantie van 260 hengelsportverenigingen) maakten van zijn diensten gebruik. Maar het oranje-witte bloed kruipt waar het niet gaan kan.

In 2014 trad hij toe tot het bestuur van RBC. Met zijn kenmerkende fanatisme zou hij vier jaar lang de functie van penningmeester vervullen. En uiteraard liet hij nog steeds op zondag zijn fanatiek RBC-hart langs de lijn spreken. Na zijn aftreden bleef Rien lid van de onderhoudsploeg, maar door zijn afnemende gezondheid moest hij noodgedwongen steeds vaker afzeggen.

In Rien Luijks verliezen we een bevlogen RBC'er. RBC en haar supportersvereniging wensen Els, Rik en de rest van de familie heel veel sterkte toe. Rien rust zacht.

UPDATE 6 januari 2021: In Podcast de Luiten halen we kort herinneringen aan hem op, spreken erover met Arthur Verbraak en luiden de RBC-mars nog eenmaal voor hem.

UPDATE 7 januari 2021: Rien is overgebracht naar afscheidscentrum Coppens, De Meeten 42 in Roosendaal, waar u hem zaterdag 9 januari van 19:00 tot 20:00 uur een laatste groet kunt brengen. Door de huidige beperkingen zal de afscheidsdienst in besloten kring plaatsvinden. U heeft de mogelijkheid de dienst te volgen op dinsdag 12 januari om 10:30 uur via www.uitvaartcoppens.nl/dhr-luijks. Ook kunt u op deze pagina een persoonlijk bericht achterlaten.