Uit R.B.C.-mars klinkt trots voor club en stad

02-04-2020

 

ROOSENDAAL - Oude RBC'ers wisten ergens nog wel van het bestaan, maar onlangs is ie weer opgedoken: de R.B.C.-mars. Met het terugvinden van de in 1948 gecomponeerde mars wordt de toch al unieke identiteit van onze club nog verder versterkt. Met de R.B.C.-mars kan RBC zich scharen in een gerenommeerd rijtje clubs, zoals Sparta (Sparta-marsch, 1909), Ajax (Ajax-marsch, 1918), Willem II (Hup Willem II, stoere kerels, 1928), Excelsior (Ferme jongens, stoere knapen, 1942) en PSV (Voor rood-wit gezongen, 1950).

De R.B.C.-mars dook onlangs op in een aflevering van Podcast de Luiten. Een luisteraar attendeerde de makers op het bestaan van de mars. Het verhaal is als volgt. Blijkbaar zonder dat maar ook één RBC'er het wist, nam de Free Time Band in 1998 het initiatief om een cd op te nemen met marsen afkomstig van Roosendaalse componisten. De Free Time Band was een muziekgezelschap dat onder leiding stond van dirigent Paul Luyks en muzikaal leider Leo Nieuwlaat en met wisselende bezetting in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Duitsland optredens verzorgde. In de meeste gevallen werd de band vergezeld door majorettes. De cd werd uitgebracht onder de naam Music for free time en bevatte naast de Gildezonen mars, de Erato mars, de Waroubi mars en de KaaVeeWee mars dus ook de R.B.C.-mars, die eigenlijk alleen nog maar op muziekpapier bestond.

De R.B.C.-mars is in 1948 gecomponeerd door de Roosendaalse componist A.J. Maas (1893-1958). Hij was onder meer dirigent bij Erato en De Gildezonen en werkte bij muziekuitgeverij Tierolff. Het is niet bekend of hij de R.B.C.-mars componeerde in opdracht van het RBC-bestuur of op eigen initiatief. RBC was in die jaren druk bezig om een terugkeer naar de Eerste Klasse te bewerkstelligen, destijds het hoogste niveau in Nederland. Uitgerekend in het seizoen dat Maas de R.B.C.-mars componeerde werd RBC kampioen van de Tweede Klasse en promoveerde naar het hoogste niveau na een 0-0 gelijkspel in en tegen Helmond in de promotie/degradatiewedstrijden (zie foto). Bij terugkeer in Roosendaal werden de oranjehemden door duizenden mensen opgewacht en vanaf de Bredaseweg door drie van de vier Roosendaalse harmonieën begeleid naar hotel Goderie waar de kampioensreceptie plaats vond. Zeer waarschijnlijk is toen de R.B.C.-mars vele malen gespeeld.

Waarom de R.B.C.-mars in vergetelheid is geraakt is niet exact te duiden. Het zal er zeker mee te maken hebben gehad dat de mars destijds niet is opgenomen op een grammofoonplaat. Daarnaast kent de mars ook geen tekst. En dat is eigenlijk best jammer want als je de mars beluistert, hoor je dat A.J. Maas een krachtig stuk heeft geschreven inherent aan de prestaties van de oranjehemden, waarvan de trots voor de club RBC en de stad Roosendaal van afdruipt. Uiteraard zal de R.B.C.-mars bij de eerstvolgende thuiswedstrijd van RBC uit de luidsprekers van het Herstaco Stadion schallen. Klik hier om de mars alvast te beluisteren.