Als de dag van toen: 21 augustus 1983

21-08-2019

 

ROOSENDAAL - Op 21 augustus 1983 keerde RBC, twaalf jaar nadat de KNVB de Roosendalers uit het betaald voetbal had gestoten, terug als profclub. En hoe! De Luiten barstte die warme zondagmiddag met 10.000 toeschouwers bijna uit zijn voegen. Het uit de Eredivisie gedegradeerde NAC werd met een 3-0 nederlaag teruggestuurd naar Breda.

Op de foto zien we een gespannen maar dolgelukkige coach Tini van Vught (midden) die opspringt met zijn spelers, assistent trainer Henk van de Ven en verzorger Rinze Postma nadat scheidsrechter Severein het laatste fluitsignaal had gegeven. Een verslag van Jean van Hoof in De Waarheid:

Droomrentree van RBC

RBC heeft haar terugkeer in het betaalde voetbal na twaalf seizoenen op indrukwekkende manier gestalte gegeven. Eredivisie-degradant NAC werd met 3-0 teruggewezen. „We staan met beide benen in de werkelijkheid van de eerste divisie", aldus NAC-trainer Henk de Jonge. „Ondanks het feit dat ik mijn spelers op het andere soort voetbal op dit niveau gewezen heb, ervaren ze dat blijkbaar niet eerder dan dat ze in het veld staan".

RBC vierde uiteraard feest. Glunderende gezichten alom. Al weken was naar deze confrontatie uitgezien. Op de verrassende apotheose hadden echter weinigen gerekend. Nu moet wel gezegd worden dat de doelpunten op psychologisch belangrijke momenten vielen. Twee keer stond ook Ad de Jong aan de basis.

Na twintig minuten stelde hij Austermann in staat simpel binnen te tikken. Op slag van rust ondernam hij een weergaloze solo van de eigen helft, waarbij hij vijf NAC-verdedigers uitspeelde. Ditmaal was het ex-Roda JC-speler Schenk, die het laatste tikje gaf, 2-0.

NAC kreeg voor de pauze wel enkele kleine kansjes, maar miste op agressiviteit om de stug verdedigende RBC-achterhoede tot capituleren te dwingen. Met Van der Laan en Van Schijndel voor Heeren en Kraay poogde trainer De Jong in de tweede helft zijn aanval de nodige impulsen te geven. Binnen tien minuten kwamen Geels en Van Schijndel vrij voor de sterk keepende Brugel te staan, maar beiden misten. Echte kansen kreeg NAC hierna niet meer. In tegendeel, Austermann trof aan de andere kant de paal.

Invaller Voets besliste tien minuten voor het einde de wedstrijd door uit een strafschop Van Eenennaam te passeren. Vlak voor het einde onderstreepte Joore de malaise aan NAC-zijde door een penalty over te schieten.

Naast de supporters had ook de RBC-penningmeester een uitstekende dag. Met tienduizend toeschouwers was stadion De Luiten bijna uitverkocht. Als we bedenken dat RBC begroot heeft op 2000 toeschouwers per wedstrijd, betekent dat nu al een flinke dekking van de begroting. Deze lage calculatie geeft al aan dat de 8 ton, die RBC van de KNVB over drie jaar gerekend ontvangt, zeker niet blindelings over de balk gesmeten zal worden. De club was nauwelijks actief op de transfermarkt en geeft haar geld liever uit aan een assistent-trainer en het uitbreiden van het scoutingsapparaat. De leiding vertrouwt op het aanwezige spelersmateriaal. De sfeervolle vertoning tegen NAC lijkt hen gelijk te geven. Toch relativeerde trainer Tini van Vught het resultaat: „Dit succes is geweldig, maar bij deze uitslag mag niet te lang stilgestaan worden. Woensdag wacht De Graafschap weer".

Een zwaluw maakt inderdaad nog geen zomer.

RBC-NAC 3-0 (2-0). 19. Austermann 1-0. 45. Schenk 2-0. 78. Voets 3-0. Toeschouwers: 10.000. Scheidsrechter: Severein. Gele kaarten: Kraay (NAC) en Gorree (RBC).

RBC: Brugel; Molenaar, Tielen, Van Eck, Houtepen; Van Seeters, Gorree (80. Bouwman), Deykers (60. Voets); Austermann, Schenk, De Jong.

NAC: Van Eenennaam; Van den Dungen, Heeren (46. Van der Laan), Joore, De Kroon; Smits, Waslander, Kraay (46. Van Schijndel), De Schepper; Geels, Van der Borgt.