RBC alleen op troon na overwinning op SC Gastel

02-12-2018

 

ROOSENDAAL - RBC heeft vanmiddag uitstekende zaken gedaan in de Derde Klasse A. De Roosendalers zagen HVV'24 met 3-1 verliezen bij Clinge en wonnen zelf met 1-0 van streekgenoot SC Gastel. De derby werd nog ontsierd door een donkerrode kaart voor Jurgen Buuron na een smerige overtreding op de ingevallen Levy Schotel. Er ontstond een opstootje, waarbij de bank van SC Gastel het nodig vond om de confrontatie aan te gaan met de technische staf van de thuisploeg en de reservespelers van RBC. Er was een afkoelingsperiode nodig om de resterende minuten uit te spelen.

RBC begon gewijzigd te opzichte van het gewonnen duel vorige week met Schijf (1-4 winst). Trainer-coach Henk Vos had een plek gereserveerd voor Adnane Samra in de aanval. Schotel begon vanaf de bank, Jeroen Molenaar was geblesseerd. De centrale verdediger had een tik gekregen en werd uit voorzorg aan de kant gehouden. Huub Schuit nam zijn plek in naast Quincy Schouten. Voor de rest waren er geen wijzigingen.

Voorafgaand aan het duel werd een minuut stilte in acht genomen naar aanleiding van het overlijden van oud-voorzitter van de supportsvereniging Gert van Boeijen. Na de minuut stilte trok RBC meteen fel van leer. Schuit kopte na een goed genomen hoekschop van Mo Azaimi op de lat. Daarna werd Jacques Dekker aan de linkerkant weggestuurd na een fantastische pass van Randy Elst. Dekker zag zijn inzet voorlangs gaan. Daarna werd het spel snel minder. Niet dat SC Gastel dat veroorzaakte, maar RBC werd steeds slordiger in de passing. Na een half uur kreeg de ploeg uit Oud Gastel een enorme kans op de openingstreffer. Mike Schalk stond iets te ver van de linksbuiten van SC Gastel, maar met een ultieme poging gooide hij zichzelf voor de inzet van de aanvaller. De rebound vanuit de tweede lijn werd door Marouane Hamdoune van de lijn gehaald. RBC kreeg ook nog twee grote mogelijkheden via Elst. Vanuit de tweede lijn schoot hij eerst net over de kruising en zijn tweede poging ging net voorlangs.

In de tweede helft nam de Roosendaalse ploeg snel de leiding. Elst wist met een prachtige pass Anwar Tarfit te bereiken aan de rechterkant. De assistent-scheidsrechter vlagde voor buitenspel, maar de leidende arbiter wuifde dat weg. Tarfit gaf een lage voorzet die door Dekker bij de tweede paal gepromoveerd werd tot doelpunt, 1-0. De voorsprong van RBC werkte als een rode lap voor SC Gastel. De vele overtredingen, ook al in de eerste helft, werden nu bestraft met gele kaarten. Binnen een mum van tijd werd vier maal geel getrokken. Ruim een kwartier voor tijd moest Azaimi met een hoofdwond - na een kopduel - vervangen worden door Muijb Yaqoubi. Hij kreeg overigens geel voor dat duel.

SC gastel ging een kwartier voor tijd steeds meer de lange bal spelen. Een voorzet vanaf de linkerkant werd bij de tweede paal net voorlangs geschoten. Vos bracht daarna Schotel voor Tarfit, die op zijn beurt nieuw elan bracht. RBC's nummer tien slalomde op de achterlijn langs meerder tegenstanders en bracht Elst in stelling, maar zijn inzet werd gekeerd. In de absolute slotfase ging het helemaal mis. Schotel omspeelde zijn directe tegenstander en werd van achteren met gestrekt been op zijn kuit getorpedeerd. De scheidsrechter kon niets anders dan rood geven. Daarna ontstond een opstootje aangewakkerd door de bank van SC Gastel. Het leverde een afkoelingsperiode op, waarbij voorzitter Jos Hermsen de RBC-spelers tot kalmte maande. SC Gastel-trainer Johan van Batenburg en RBC assistent trainer Gerjo Prins werden naar de tribune verwezen.

Na de afkoelingsperiode leek Dekker de wedstrijd te gaan beslissen. Hij kwam aan de linkerkant vrij voor de keeper, omspeelde de doelman, maar zijn inzet ging net langs de verkeerde kant van de paal. Ook SC Gastel kreeg nog een mogelijkheid. Bij een corner ging de keeper mee, die de bal voorlangs liep in plaats van in het doel.

Door de zwaar bevochten overwinning en de nederlaag van HVV'24 bij Clinge (3-1 verlies) gaat de ploeg van Vos alleen aan kop in de Derde Klasse A. De ploeg uit Hulst volgt nu op drie punten. Nummer drie Roosendaal, dat op zijn beurt de topwedstrijd met Philippine won (3-1), volgt op vijf punten. Volgende week ontvangt RBC SAB uit Breda, de huidige nummer dertien van de competitie. (Foto: Arthur Verbraak)

RBC - SC Gastel 1-0 (0-0)

Opstelling RBC: Joeri Leest, Mike Schalk, Quincy Schouten, Huub Schuit, Marouane Hamdoune; Gino de Klerk, Mo Azaimi (Mujib Yaqoubi), Randy Elst; Jacques Dekker, Adnane Samra, Anwar Tarfit (Levy Schotel)

Scoreverloop: 53' Jacques Dekker 1-0

Scheidsrechter: Rick Nelemans

Aantal toeschouwers: 263