Pupil van de Week: Luque Casas Diaz

01-02-2018

 

ROOSENDAAL - Het is donderdagavond in het Herstaco stadion. De talentjes van RBC JO11 hebben wederom een pittige training gehad van de trainers Gijs en Michael, dit keer gericht op positiespel. Eén van hen is niemand minder dan Luque Casas Diaz. Hij mag Pupil van de Week zijn bij RBC - SC Gastel. Luque heeft lang moeten wachten en zonder zeuren of klagen, iets waar je hem op het veld ook zeker nooit op zal betrappen.

Buiten is het waterkoud, binnen in het spelershonk van RBC brandt de kachel en het licht is gedempt, het voelt gezellig aan. Luque en zijn moeder Willemijn schuiven aan bij ondergetekende, vliegende reporter, aan tafel voor een heus diepte interview.

Luque heeft de voetballiefde niet van een vreemde. Het hele gezin Casas Diaz zit met de lasagne op schoot voor de TV als Barça speelt. Vader Carlos kan volgens Luque trouwens ook een aardig balletje trappen.

Luque, uit het bouwjaar 2007, heeft al best een hele voetbalcarrière achter zich; al op zijn derde begon hij bij Alliance. Na twee jaar stopte hij daar omdat hij met papa Carlos en mama Willemijn voor een half jaar naar Panama vertrok. Ook in Panama moest er gevoetbald worden. Onder de Zuid-Amerikaanse zon zou ondergetekende eerder een ijskoude Mojito nemen, maar Luque niet. Hij speelde daar met z’n vriendjes voetbal op straat, en wel op een berg! Vervelend als de bal weg rolt, zou je denken. Toch niet voor Luque, hij ging de bal steevast halen. Misschien is het daarom dat Luque nu zo snel kan rennen. Terug in Nederland speelde hij nog twee jaar bij Roosendaal om op z’n zevende te starten in de jeugdopleiding van RBC. Daar is zijn favoriete positie spits, want dan kan je lekker scoren.

Zijn mooiste voetbalmoment was een openingstreffer tijdens een toernooi in het mooiste stadion van Nederland: De Kuip. Als hij voor een Nederlandse club moet kiezen dan zou dat Ajax zijn. Maar van Barça is hij pas echt fan. Zijn idool is Messi, “want die kan eigenlijk gewoon alles heel erg goed”, sprak hij wijselijk. Een ander bijzonder moment was voor Luque een bezoek aan het woonadres van Iniesta. Deze blijkt een soort Spaanse versie van Frans Bauer te zijn. Luque belde aan en Iniesta deed gewoon open! Luque kreeg zelfs een handtekening, foto’s en een gesigneerde bal. Geweldig toch?!

Soms is Luque ook gewoon thuis en geniet hij van z’n lievelingshapje: lasagne, gemaakt door mama of door z’n broertje Felipe. Luque zit op de Fatima school in Roosendaal bij juffrouw Thera. Hij beschrijft haar in één woord: “lief”. Op school heeft hij niet zo veel met begrijpend lezen, maar met gym des te meer, want dan kan hij lekker bewegen.

Luque, veel succes zondag bij de grote mannen van RBC 1, die om 14:30 uur hopelijk een wedstrijd tegen SC Gastel gaan winnen.