RBC speelt gelijk tegen Groen Wit

15-10-2017

ROOSENDAAL - RBC heeft het duel tegen Groen Wit uit Breda niet weten te winnen. De Roosendalers keken lange tijd tegen een achterstand aan, maar een goedkoop gegeven strafschop werd benut door de ingevallen Kevin van Andel. Het duel eindigde in 1-1.

Trainer-coach Danny Mathijssen kon niet beschikken over de geschorste Anwar Tarfit na zijn opgelopen rode kaart tegen Steenbergen van vorige week (3-2 verlies). Ook Randy Elst begon niet aan de aftrap. De aanvallende middenvelder gaat komende week onder het mes vanwege een fistel en er wordt gevreesd dat hij zijn kruisband of meniscus gescheurd heeft in het duel met Steenbergen. Mathijssen hoopt hem in de winterstop weer te kunnen verwelkomen op het trainingsveld. Door de absenten werd er geschoven in het elftal. Gino Pieter begon in de spits en Wesley van Zundert verhuisde naar links, waardoor Jovanni van Nijnatten als rechtsbuiten kon starten. Jari Voeten zakte een linie terug naar het middenveld.

RBC kwam sterk uit de startblokken. Het eerste half uur had de ploeg van Mathijssen het duel in handen. Twee levensgrote kansen werden echter niet verzilverd. Pieter kwam vrij voor de keeper, maar de spits schoot tegen de uitkomende doelman aan. Van Nijnatten kreeg een niet te missen kans, maar voor leeg goal kopte hij van dichtbij over. Hij leidde daarna echter wel de openingsgoal van de gasten in. Bij een aanval van Groen Wit liep hij van de rechterkant van de zestien dwars door het midden vast op een speler van de Bredase club. De fout werd vakkundig uitgespeeld en de rechtsbuiten schoot behendig de bal achter doelman Thierry Aarts. Aarts was het veld ingekomen, omdat eerste keeper Jeremy Troost al snel het duel moest staken na een opgelopen kwetsuur nadat hij een luchtduel moest aangaan met de spits van Groen Wit. Hij kwam verkeerd terecht. Momenteel is nog niet te zeggen hoelang Troost langs de kant moet toekijken.

De gasten werden na de openingsgoal steeds sterker. Vooral aan de rechterkant was de 17-jarige Zakaria Zerouali, broertje van Mouhcine Zerouali die naar KVV Vosselaar vertrok, een plaaggeest. Maarten Schipper had in het eerste half uur nog vat op hem, maar nadat hij licht geblesseerd was geraakt speelde Zerouali de complete verdediging van RBC van het kastje naar de muur. Met een aantal prachtige voet- en schijnbewegingen slalomde hij meerdere RBC-spelers bij. Alleen overtredingen konden hem afstoppen. "Een geweldige speler," zo liet voormalig trainer-coach van RBC en huidig coach van Klundert Martijn van Galen weten. "Die kan makkelijk met NAC Breda mee, ik snap niet waarom ze hem nog niet opgehaald hebben. Hij heeft gisteren ook nog met de A-jeugd meegedaan, want hij is pas 17 jaar. Anders was de schade voor RBC bij de rust nog veel groter geweest," zo stelde hij.

In de slotfase van de eerste helft kreeg RBC nog enkele kansen. Van Zundert zag een schot voorlangs gaan, een kopbal van Van Nijnatten kon net voor de doellijn gered worden en Huub Schuit zag zijn kopbal na een genomen hoekschop van de lijn gehaald worden. Groen Wit kreeg ook enkele kansen op meer. Zo kopte een aanvaller in het zijnet en de spits van Groen Wit zag zijn prachtige treffer met een hakbal achter het standbeen afgekeurd worden vanwege buitenspel.

In de tweede helft wijzigde Mathijssen het een en ander. Kevin van Andel werd in de ploeg gebracht voor Mujib Yaqoubi en Pieter werd naar het middenveld gezet. Het goede spel van het eerste half uur kon echter niet meer aangetikt worden, de laatste twintig minuten waren zelfs ongeorganiseerd en chaotisch te noemen. Doelman Aarts wist met een aantal goede reddingen RBC in de race te houden voor een resultaat. Halverwege de tweede helft leek RBC langszij te komen toen Van Zundert een voorzet tegen de touwen kopte, maar dit doelpunt werd afgevlagd vanwege buitenspel. Vijf minuten voor tijd kreeg RBC een goedkope penalty nadat er hands was gemaakt vanuit een voorzet van Van Andel. De linksbuiten ging zelf achter de bal staan en schoot binnen.

In de absolute slotfase creëerde RBC niets meer, Aarts wist met een redding nog wel een punt veilig te stellen.

Door het gelijke spel blijft de achterstand op koploper Hoeven vier punten. Volgende week is topscorer Tarfit weer beschikbaar. RBC ontmoet komende zondag Breskens dat knap met 1-1 gelijk wist te spelen bij Hoeven. (Foto: Arthur Verbraak)

RBC - Groen Wit 1-1 (0-1)

Opstelling RBC: Jeremy Troost (Thierry Aarts); Maarten Schipper (Sebastian Verhulst), Huub Schuit, Joey Tak, Nicky Vromans; Lars de Voogd, Mujib Yaqoubi (Kevin van Andel), Jari Voeten; Jovanni van Nijnatten, Gino Pieter, Wesley van Zundert

Scoreverloop: 38' Jonathan van Haperen 0-1; 85' Kevin van Andel 1-1

Scheidsrechter: Gidion Tunders