Arbitrale momenten beslissen wedstrijd

08-10-2017

 

STEENBERGEN - RBC heeft de 4-0 overwinning van vorige week tegen FC Bergen geen goed gevolg kunnen geven. De Roosendaalse ploeg kwam in de tweede helft tegen Steenbergen op voorsprong, maar na een rode kaart van Anwar Tarfit werd de wedstrijd volledig uit handen gegeven: 3-2.

RBC had alle reden tot klagen na afloop. Eerst werd de gelijkmaker van Steenbergen goedgekeurd, terwijl grensrechter Steve Verhulst het doelpunt afvlagde vanwege buitenspel. Het vlagsignaal werd afgewezen. "Hij stond echt zeker anderhalve meter buitenspel," zo verklaarde Verhulst na afloop. Daaropvolgend werden de zorgen voor trainer-coach Danny Mathijssen alleen maar groter. Tarfit ging verhaal halen en binnen tien seconden kon hij inrukken na twee keer geel. Steenbergen liep snel uit naar 3-1, maar onder aanvoering van Randy Elst kwamen de oranje-witten terug in de wedstrijd. Het leverde zelfs de gelijkmaker op via Gino Pieter, maar dit doelpunt werd wel afgekeurd vanwege buitenspel. Het doelpunt was echter loepzuiver.

RBC had tot aan de rode kaart het duel in handen, al moest het vlak voor de rust twee grote kansen van Steenbergen toestaan. Eerst werd voorlangs geschoten en doelman Jeremy Troost kon vlak voor rust redding brengen op een inzet. De Roosendalers creëerden niet heel veel, wat vooral te wijten was aan de eindpass die constant niet goed was. Wesley van Zundert (zie foto boven) was de gevaarlijkste man aan RBC-zijde. Een goede pass van Elst bereikte Van Zundert die zijn inzet gekeerd zag worden. Een schot uit de tweede lijn werd verwerkt tot hoekschop en vlak voor rust schoot Van Zundert in de draai tegen een speler van Steenbergen aan.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld compleet. RBC drukte Steenbergen letterlijk naar achteren. De openingsgoal kon daardoor niet lang uitblijven. Jari Voeten was er het dichtstbij, maar zijn inzet werd goed gekeerd door de keeper. Even daarvoor zag Tarfit zijn inzet tot corner verwerkt worden. Uit een vrije trap kwam RBC wel op voorsprong. Op randje zestien schoot Elst de bal in de hoek van de blunderende doelman.

Na de openingstreffer kwam Steenbergen echter snel weer op gelijke hoogte. Door het hart van de verdediging kwam een speler van de thuisploeg voor doelman Troost en faalde niet, 1-0. Het vlagsignaal van Verhulst werd afgewezen. De uitleg van de scheidsrechter na afloop was dat het vlagsignaal niet overtuigend was en dat er niet goed meegelopen werd.

Na de 1-0 ging Tarfit in conclaaf met de scheidsrechter. De woordenwisseling leverde hem twee keer geel en dus rood op. RBC moest verder met tien man, maar kreeg de ultieme mogelijkheid om weer op voorsprong te komen. Een te korte terugspeelbal werd opgepikt door Van Zundert. Oog in oog met de doelman knalde hij de bal keihard tegen de goalie aan. Door de man meer situatie kwam Steenbergen steeds vaker voor het doel van Troost. Een schot kon hij keren en de simpele rebound werd tegen de paal gewerkt. twintig minuten voor tijd moest de doelman van RBC echter alsnog capituleren. Vlak daarna werd het ook 3-1 door miscommunicatie tussen Joey Tak en Troost.

Ondanks de 3-1 kwam RBC terug in de wedstrijd. Elst slalomde langs meerdere spelers van Steenbergen, kwam vrij voor de keeper en schoot beheerst binnen, 3-2 (zie foto rechts). Het leek de middag van Elst te worden toen hij een gegeven vrije trap slecht verwerkt zag worden door de keeper en de inlopende Pieter zijn genomen vrije trap alsnog leek te verzilveren. Het vlagsignaal werd nu wel overgenomen. Kansen kreeg RBC niet meer. Wel verloor het nog Elst met een blessure die ernstig lijkt te zijn.

Volgende week ontvangt RBC in het Herstaco Stadion Groen Wit uit Breda. (Foto's: Arthur Verbraak)

Steenbergen - RBC 3-2 (0-0)

Opstelling RBC: Jeremy Troost; Joey Tak, Huub Schuit, Gino Pieter, Nicky Vromans (Maarten Schipper); Lars de Voogd, Mujib Yaqoubi (Sebastian Verhulst), Randy Elst; Anwar Tarfit (rode kaart), Jari Voeten, Wesley van Zundert (Jovanni van Nijnatten)

Scoreverloop: 52' Randy Elst 0-1; 58' Stijn Heideman 1-1; 73' Remco van der Riet 2-1; 74' Jordy Dam 3-1; 83' Randy Elst 3-2

Scheidsrechter: C. van der Heyden