RBC in spannende thriller naar gelijkspel

28-01-2017

ROOSENDAAL - RBC blijft na vanavond de lijstaanvoerder in de 4e klasse B. Onder het oog van ruim 900 toeschouwers eindigde de stadsderby tegen Alliance in 1-1. Lange tijd keken de oranje-witten tegen een achterstand aan, maar na het inbrengen van Kevin van Andel kantelde de wedstrijd. In de absolute slotfase kregen beide clubs nog kansen op de overwinning. RBC-doelman Thierry Aarts wist voor de Roosendaalse ploeg een punt veilig te stellen in de blessuretijd door een aantal goede reddingen.

De ploeg van hoofdtrainer Danny Mathijssen moest het zonder topscorer Anwar Tarfit stellen. Rechtsback Mike Schalk mocht eveneens door een schorsing niet deelnemen aan het duel. Alliance kon wel zijn gewoonlijke basiself opstellen. Door de afwezigheid van Tarfit en Schalk werd het systeem omgeschakeld van het gebruikelijke 4-3-3 naar 5-3-2. Ook Van Andel begon niet aan de aftrap.

Vanaf het begin trok RBC zich terug op de eigen helft en liet Alliance komen. Het plan kon na een paar minuten al de prullenbak in toen Quincy Schouten dwars door het centrum een vrije doortocht kreeg en de 0-1 achter doelman Aarts wist te krijgen.

Na de 0-1 bleef het duel saai. De oranje-witten bleven verdedigend opgesteld en maakten absoluut geen aanstalten om iets te veranderen in de tactiek. Terwijl Alliance vrolijk kon combineren had RBC moeite om de bal in de ploeg te houden. Kansen kreeg de thuisploeg dan ook niet. Een slap rollertje van Ramon Krijnen was het enige noemenswaardige wapenfeit in de eerste helft.

In de tweede helft veranderde er niet veel. De speelstijl bleef hetzelfde, al werd er wel iets meer druk naar voren gezet. Na tien minuten in de tweede helft kwam Van Andel erin voor Thom van Unen. De wedstrijd kreeg daarmee een andere wending, doordat er eindelijk snelheid in de ploeg werd gebracht. De linksbuiten schoot net buiten de zestien de bal richting de kruising die door de doelman van Alliance uit het doel werd gehouden. Een kwartier voor tijd werd de stand weer gelijk getrokken. Van Andel kwam alleen voor de goalie en faalde niet, 1-1. Vlak na de 1-1 had RBC op voorsprong moeten komen. Van Andel produceerde een goede voorzet, maar Zajko Skobalj kon de bal alleen schampen.

In de slotfase ontstond een fel gevecht tussen beide elftallen om de overwinning binnen te halen. De ingevallen Furkan Demir schoot net voorlangs en Van Andel leek de winst binnen te halen, maar kreeg een paar meter voor de goal de bal niet onder controle. De doelman van Alliance moest zich ook nog een keer strekken toen een schot in de lange hoek leek te verdwijnen, maar hij kon deze verwerken tot corner. Aan de overkant onderscheidde doelman Aarts zich. Eerst was Donovan Carolus dichtbij een treffer, maar zijn inzet ging rakelings naast de paal. "Ik had hem gehad, hij scheerde net langs mijn hand," zo liet Aarts na afloop weten. In de blessuretijd gooide Aarts zich voor de voeten van Robin Geeraers en redde daarmee een punt voor RBC. (Foto: Arthur Verbraak)

RBC - Alliance 1-1 (0-1)

Opstelling RBC: Thierry Aarts; Jovanni van Nijnatten (Furkan Demir), Joey Tak, Gino Pieter, Dennis Wilting, Ramon Krijnen; Lars de Voogd, Thom van Unen (Kevin van Andel), Sebastian Verhulst; Jari Voeten, Zajko Skobalj

Scoreverloop: 3' Quincy Schouten 0-1; 75' Kevin van Andel 1-1

Scheidsrechter: R. Nelemans