Historisch overzicht

 

31 juli 1912 Opgericht onder de naam Excelsior (dat 'Hoger Op' betekent) in een café aan de Kalsdonksestraat door o.a. Antoon Poldermans en de eigenaar van dat café Frans Mathijssen (in het midden van de foto staan Frans Mathijssen en zijn vrouw, "de vader en moeder" van RBC). Frans Mathijssen neemt zowat alle taken binnen de nieuwe vereniging op zich. Hij wordt voorzitter, secretaris en penningmeester tegelijk en op het veld is hij ook nog eens aanvoerder van de ploeg. In de eerste jaren wordt er nog niet in competitieverband gespeeld, maar worden er partijtjes gespeeld tegen buurtclubjes, plaatselijke clubjes en militaire teams. Er wordt gespeeld op een van de vele weilanden in Kalsdonk en aan de Bredaschebaan. Zo wordt een locatie vermeld gelegen op de plaats waar nu de voormalige Marechausseekazerne staat. Ook een wei op de plaats waar nu het Marconiplein ligt duikt regelmatig op. De kleuren waarin gespeeld wordt zijn blauw-zwart. Excelsior is een echte volksclub. Bijna alle leden zijn geboren in Kalsdonk, een kleine maar echte volksbuurt, gelegen rond een van de grootste stijfselfabrieken van de wereld.

1916 Excelsior gaat spelen in de Rooms Katholieke Voetbalbond van het bisdom Breda.

1916 – 1917 Kampioen en promotie naar de B-klasse. Hieronder de allereerste selectiefoto.

1917 – 1918 Kampioen en promotie naar de A-klasse (hoogste klasse in de Rooms Katholieke Voetbalbond van het bisdom Breda).

1918 Er wordt een nieuw terrein gehuurd: de wei van boer Braat in Kalsdonk, voorbij de eerste 'schuiven' rechts. Op 15 september 1918 is de openingswedstrijd tegen Alliance, welke in een 3-3 gelijkspel eindigt.

1918 - 1919 Kampioen in de A-klasse van de Rooms Katholieke Voetbalbond zonder enige nederlaag.


 

1919 Excelsior stapt over naar de Brabantsche Voetbal Bond. Omdat daar al een club speelt met de naam Excelsior wordt de naam, als ode aan het koningshuis, veranderd in Oranje Wit. De blauw-zwarte clubkleuren worden logischerwijs vervangen door oranje-wit.

1919 – 1920 Kampioen van de 1e klasse van de Brabantsche Voetbal Bond zonder enidge nederlaag en promotie naar de 3e klasse van de Nederlandsche Voetbal Bond (NVB). De naam moet weer veranderd worden omdat in de NVB al een Oranje Wit uit Tilburg speelt. De naam luidt nu VV Roosendaal.

Na afloop van het seizoen wordt deelgenomen aan seriewedstrijden van Alliance, dat een klasse hoger speelt. In de finale verliest Oranje Wit met 2-1 van Alliance. Na afloop weigert Oranje Wit de toegekende zilveren lauwerkrans uit protest tegen het toegekende tweede doelpunt van Alliance.

1920 Er wordt nu gespeeld op een weiland aan de Brugstraat, gelegen op de plaats waar nu het Norbertuslyceum staat. Omkleden doet men gezamenlijk met de tegenstander in café de Monopol (hoek Brugstraat – Lyceumlaan, zie foto) van Van Limbergen-Arnold.

1920 – 1921 Kampioen van de 3e klasse A en promotie naar de 2e klasse. Alle wedstrijden worden gewonnen. Dit is het vijfde kampioenschap op rij.

1921 1922 Bij het debuut in de 2e klasse eindigt Roosendaal op de tweede plaats met 1 punt achterstand op 't Zesde uit Breda. In dit seizoen speelt Roosendaal voor het eerst in de competitie tegen stadgenoot Alliance. Aan de Brugstraat verliest Roosendaal met 1-2, maar aan de Zundertseweg wordt met 0-1 gewonnen.

1922 Op 27 februari van dit jaar wordt de club koninklijk erkend door koningin Wilhelmina. Het tweede lustrum wordt gevierd met jubileumwedstrijden tegen de top 1e klassers NAC (3-1) en Willem II (2-3).

1922 1923 Roosendaal eindigt op de tweede plaats in de 2e klasse A met 1 punt achterstand op Alliance. Beide wedstrijden eindigen in 0-0. Alliance promoveert naar de 1e klasse.

1923 Vanwege de bouw van het Norbertuslyceum verhuist de club weer naar de wei van Schepers op Kalsdonk.

1923 – 1924 Kampioen van de 2e klasse, maar na promotiewedstrijden (tegen Roermond en De Valk) wordt De Valk de promovendus. Een 'modderduel' in Valkenswaard wordt bij een 3-0 achterstand van Roosendaal gestaakt en een protest van Roosendaal levert niets meer op. Sterker nog: Roosendaal krijgt twee punten in mindering en de wedstrijd moet worden overgespeeld. Die wordt met 5-0 verloren.

1924 - 1925 Roosendaal kan de titel in de 2e klasse niet prolongeren en eindigt op de tweede plaats met vijf punten achterstand op kampioen Middelburg.

1925 – 1926 Dit seizoen heeft Roosendaal vijf punten voorsprong op Middelburg en pakt nu wel de titel in de 2e klasse, maar weer leiden de promotiewedstrijden niet tot een promotie. Van MZM, PSV en De Valk wordt kansloos verloren.

1927 Op 16 juli vindt een fusie plaats tussen Roosendaal en een andere Kalsdonkse club, het in 1923 opgerichte Roosendaalsche Boys. De naam wordt R.B.C.: Roosendaal Boys Combinatie en de clubkleuren blijven oranje – wit. R.B.C. neemt de plaats van Roosendaal in de 2e klasse over.

1927 – 1928 R.B.C. eindigt op de laatste plaats en moet promotie/degradatiewedstrijden spelen tegen TSC en Walcheren, de kampioenen van de 3e klasse. TSC en R.B.C. maken in deze poule de dienst uit en door een derde beslissingswedstrijd tegen TSC met 4-5 te winnen, blijft men behouden voor de 2e klasse.

1929 - 1930 De eerste deelname aan het bekertoernooi levert geen succes op. R.B.C. verliest met 5-0 bij 3e klasser Helmondia en wordt direct uitgeschakeld.  

1930 - 1931  R.B.C. eindigt op de vijfde plaats in de zuidelijke 2e klasse A. 

1931 - 1932 Voor het eerst wordt een officiële wedstrijd tegen een club uit een ander district gespeeld. Het Amsterdamse DJK komt voor een bekerwedstrijd naar Roosendaal. De wedstrijd eindigt in 2-2 waardoor de Amsterdammers zich als uitspelende club plaatsen voor de volgende ronde. 

1937 - 1938 Op 2e paasdag loopt de bekerwedstrijd Alliance - R.B.C. gigantisch uit de hand. Als de scheidsrechter een kwartier voor tijd bij een 1-1 stand een penalty aan Alliance wil geven, stromen supporters van R.B.C. het veld op. Politie en Marechaussee voeren charges uit om het veld schoon te vegen. De wedstrijd wordt gestaakt en Alliance wint reglementair met 2-1. In de competitie weet R.B.C. zich maar net te handhaven in de 2e klasse.

1938 – 1939 Na het vorige rampseizoen kent R.B.C. dit jaar een ongekende revival. Het kampioenschap wordt op een haar na gemist na een verloren beslissingswedstrijd tegen Middelburg. De beslissingswedstrijd wordt gespeeld op De Raayberg in Bergen op Zoom. Na verlenging winnen de Zeeuwen met 2-3.

1939 - 1940 De oorlog gooit roet in het eten en de competitie wordt gestaakt. R.B.C. staat op dat moment bovenaan met vier punten voorsprong op TSC.

1940 In november wordt een jeugdafdeling opgericht op initiatief van Jan van Gorp sr. en Toon van Zitteren. Het bestuur schenkt 5 gulden en in de eerste maand wordt 2 gulden en 66 cent aan contributie opgehaald. Adrie van de Vrede is het eerste jeugdlid. Deze jeugdafdeling blijkt een schot in de roos te zijn. Bekende spelers uit die beginperiode zoals Kees Vermunt, Piet Bruyninckx, Cees Cools, Piet van Osta, Adrie Roks, Jan van Gorp en Theo Laseroms spelen vanaf hun jeugd bij R.B.C.

1940 - 1941Ondanks dat er verschillende leden van R.B.C. in Duitsland moeten gaan werken, wordt R.B.C. op 11 mei 1941 kampioen van de 2e klasse A met maar liefst tien punten voorsprong op Vlissingen. De tegenstanders in de promotie/degradatiewedstrijden zijn Picus, Limburgia, Standaard en Miranda. R.B.C. wordt daarin derde.

1941 – 1942 R.B.C. eindigt als tweede in de 2e klasse.

1942 - 1943 R.B.C. eindigt opnieuw als tweede in de 2e klasse na een verloren beslissingswedstrijd tegen GOES. In Bergen op Zoom wordt met 1-2 verloren. In het bekertoernooi speelt R.B.C. voor het eerst tegen een 1e klasser en weet bijna te stunten. In Dordrecht is DFC echter met 5-4 te sterk.

december 1943 Het proefnummer van het eerste cluborgaan komt uit: de R.B.C.-Gids.

1943 - 1944 R.B.C. eindigt voor de derde keer als tweede in de 2e klasse. Weer is GOES te sterk.

1944 - 1945 De competitie komt vanwege de 2e Wereldoorlog stil te liggen. Er worden alleen maar vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. R.B.C. kroont zich tot de beste club van Roosendaal in de onderlinge competitie met de zusterverenigingen.

1945 De NVB krijgt de Koninklijke titel weer terug. De KNVB plaatst R.B.C. tot grote vreugde in de zuidelijke 1e klasse, op dat moment de hoogste voetbalafdeling in Nederland. Jan van Gorp wordt voorzitter.

1945 – 1946 Degradatie uit die 1e klasse.

1946 De supportersclub Oranje Wit wordt opgericht. R.B.C. gaat het predikaat R.K. voeren en treedt toe tot de Nederlandsche Katholieke Sportbond NKS. Hierdoor groeit de jeugdafdeling enorm. Kapelaan Laanen van de H. Hartparochie wordt de eerste geestelijk adviseur van de R.K. voetbalvereniging R.B.C.

1947 R.B.C. heeft bijna 1000 leden. Viering van het 35-jarig bestaan. Leden van de supportersclub verspreiden huis-aan-huis een jubileumkrant.

1948 De club wordt opnieuw (een unicum; een koninklijk foutje?) koninklijk goedgekeurd, nu door koningin Juliana. De club speelt weer op de wei van Braat. Omdat daar maar 1 veld ligt, gaat het eerste elftal spelen op het Red Band Sportpark.

1948 – 1949 R.B.C. wordt kampioen in de 2e klasse en promoveert na drie jaar opnieuw naar de 1e klasse. In de promotiecompetitie geeft R.B.C. het nakijken aan De Spechten, TOP en Helmond.

1949 R.B.C. neemt Sportpark De Luiten in gebruik.

1950 Fusie van de supportersvereniging Oranje Wit met de supportersclub Kalsdonk tot de supportersvereniging R.B.C.

1951 Cees Vermunt (op de foto in een wedstrijd tegen Vitesse op De Luiten) speelt een semi interland in het Olympisch Stadion tegen Denemarken en scoort twee keer.

1951 - 1952 R.B.C. eindigt op de derde plaats van onderen in de 1e klasse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1952 - 1953 Wim Dubois wordt trainer. R.B.C. eindigt op de vierde plaats van onderen in de 1e klasse.

1953 Er wordt een licht-installatie geplaatst op De Luiten. RBC is daarmee de enige club in het zuiden met licht. Op de eerste lichtwedstrijd tegen Willem II komen duizenden toeschouwers af.

1953 - 1954 R.B.C. eindigt op de vijfde plaats van onderen in de 1e klasse.

1954 – 1955 Het betaalde voetbal doet zijn intrede. R.B.C. verliest een beslissingswedstrijd tegen DFC met 1-0 en mist daardoor promotie naar de Hoofdklasse.

1955 - 1956 Omdat R.B.C. niet bij de eerste vijf eindigt in de 1e klasse A, wordt het ingedeeld in de 2e divisie.

1956 – 1957 Kampioen van de 2e divisie B en promotie naar de 1e divisie. Klik hier voor filmbeelden van de kampioenswedstrijd tegen DHC op 19 mei 1957.

1957 - 1958 RBC debuteert in de 1e divisie A en handhaaft zich moeizaam. Het behaalt uiteindelijk drie punten meer dan het gedegradeerde EDO (zie foto links).

Maart 1957 Eerste nummer van het nieuwe clubblad: De Schakel.

1959 C. Oomen wordt voorzitter.

April 1960 Omdat Roosendaal haar terrein op de Kade moet verlaten in verband met de tunnelbouw komt Roosendaal tot 1964 op De Luiten spelen.

Juni 1960 R.B.C. is veroordeeld tot het spelen van beslissingswedstrijden om degradatie uit de 1e divisie te voorkomen. Op Houtrust in Den Haag wordt met 2-1 gewonnen van RCH en tegen De Graafschap in De Goffert in Nijmegen wordt het een 3-2 overwinning.

1961 – 1962 De KNVB saneert de 1e divisie: 20 van de 36 clubs moeten verdwijnen. RBC eindigt op de vierde plaats in de 1e divisie B en blijft behouden. Op 22 april 1962 verliest R.B.C. in de laatste minuut met 1-2 van Excelsior. Na de afloop van de wedstrijd breken er rellen uit en de scheidsrechter moet vluchten naar de kleedkamer. Op de foto een fel inkomende Piet Bruijninckx met op de achtergrond de dan nog rustige fans.

1962 Viering van het 50-jarig bestaan. R.B.C. speelt een huldigingswedstrijd tegen PSV (1-1).

1962 – 1963 R.B.C. doet lang mee in de strijd om promotie naar de Eredivisie, maar eindigt uiteindelijk weer op de derde plaats in de 1e divisie.

1963 - 1964 R.B.C. eindigt in de middenmoot van de 1e divisie. De talentvolle Gérard Désar schiet maar liefst 15 keer raak. Cees Vermunt beëindigt zijn actieve voetbalcarrière.

1964 - 1965 R.B.C. eindigt derde van onderen in de 1e divisie.

1965 - 1966 Op de eerste competitiewedstrijd van het seizoen tegen NAC komen er maar liefst 13.000 mensen naar De Luiten. R.B.C. eindigt opnieuw derde van onderen in de 1e divisie.

1966 Na 21 jaar in het 1e elftal van R.B.C. te hebben gespeeld (een clubrecord), neemt Piet Bruijninckx (foto links) afscheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1967 - 1968 Hoogtepunt van het seizoen is de bekerwedstrijd tegen het Rotterdamse Feijenoord op 24 maart 1968 in Roosendaal: uitslag 2-2. Op de foto een spelmoment uit deze wedstrijd op een uitverkocht De Luiten. Klik hier voor filmbeelden van de wedstrijd.

1968 – 1969 Degradatie naar de 2e divisie.

1971 Na een maandenlange juridische strijd verdwijnt R.B.C. uit het betaalde voetbal omdat de 2e divisie door de KNVB wordt opgeheven. Op de foto de voorlopig laatste profselectie.

1971 – 1972 Kampioen zuidelijke 2e klasse B en promotie naar de 1e klasse E. De eerste trainer van R.B.C. na de terugkeer in het amateurvoetbal is J. Nelissen.

1972 Viering van het 60-jarig bestaan.

1972 – 1973 De nieuw benoemde trainer Cees Vermunt verwacht mooie dingen in de toekomst. R.B.C. wordt kampioen van de 1e klasse E. Op 3 juni 1973 wordt R.B.C. landskampioen van de zondagamateurs. Het algemeen amateurkampioenschap van Nederland gaat na een beslissingswedstrijd met 2-1 naar Noordwijk, de kampioen der zaterdagamateurs.

1973 – 1974 Kampioen van de 1e klasse E. In de strijd om de landstitel der zondagamateurs wordt Elinkwijk eerste. RBC wordt derde.

1974 De KNVB stelt de Hoofdklasse A, B en C in. RBC wordt ingedeeld in de Hoofdklasse C.

1974 – 1975 Kampioen van de Hoofdklasse C. In de strijd om het landskampioenschap moet R.B.C. alleen Emmen voor laten gaan.

1975 - 1976 Het hoge niveau van voorgaande jaren wordt niet meer gehaald en R.B.C. behaalt uiteindelijk een vierde plaats in de Hoofdklasse C. Trainer Cees Vermunt wordt opgevolgd door André Wurth.

1976 – 1977 Degradatie naar de 1e klasse. Dit betekent het vertrek van trainer André Wurth. Hij wordt opgevolgd door Cas Hubregtse.

1978 - 1979 Er moet strijd geleverd worden tegen het degradatiespook, maar gelukkig blijft R.B.C. voor de 1e klasse behouden.

1979 – 1980 R.B.C. wil graag orde op zaken stellen en haalt succestrainer Cees Vermunt weer terug. R.B.C. wordt ongeslagen kampioen van de 1e klasse en promoveert naar de Hoofdklasse C.

1980 - 1981 R.B.C. legt beslag op de tweede plaats van de Hoofdklasse C achter RKC uit Waalwijk. In de nacompetitie voor een plaats in het KNVB-bekertoernooi klopt het Elinkwijk, Voerendaal, TOP en GVVV.

1981 - 1982 R.B.C. wordt in de Hoofdklasse C wederom tweede achter RKC.

1982 - 1983 Cees Vermunt leidt zijn ploeg wederom naar een mooie eindklassering. Ditmaal wordt R.B.C. derde in de Hoofdklasse C en wederom wordt een periodetitel behaald.

1983- 1984 R.B.C. wordt toegelaten tot de 1e divisie van het betaald voetbal. De schrijfwijze R.B.C. wordt veranderd in RBC. Als nieuwe trainer wordt Tiny van Vught benoemd. De openingswedstrijd thuis tegen NAC op 21 augustus 1983 wordt met 3-0 gewonnen. In de eindrangschikking eindigt RBC als veertiende.

1984 - 1985 De 31-jarige Hans Verèl wordt de nieuwe trainer. RBC belandt op een fraaie elfde plaats in de 1e divisie en bewijst langzaam maar zeker op weg te zijn naar volwassenheid.

1985 - 1986 RBC wordt tiende in de 1e divisie. Op 28 mei 1986 speelt RBC de bekerfinale tegen Ajax in De Meer en verliest na zeer knap tegenspel met 3-0. Klik hier voor de tv-beelden.

1986 - 1987 Na de euforie over de bereikte bekerfinale van vorig seizoen, wordt RBC dit seizoen al in de eerste ronde uitgeschakeld door de amateurs van Achilles ’29 uit Groesbeek.

1987 Viering van het 75-jarig bestaan.

1987 - 1988 Epi Drost volgt Hans Verèl als trainer op. Na een 4-0 overwinning op NAC is de vierde periodetitel een feit, maar in de nacompetitie reikte RBC helaas niet verder dan de derde plaats.

1988 - 1989 RBC speelt een matig seizoen en belandt uiteindelijk op de zeventiende plaats in de 1e divisie.

1989 - 1990 Pierre van Hooijdonk debuteert bij RBC.

1990 - 1991 RBC haalt met Wally Jansen een trainer in huis, die men al jaren op het oog heeft. Het KNVB bekertoernooi gaat vrijwel geruisloos aan RBC voorbij. In oktober wordt in de 1e ronde al met 2-1 verloren van Achilles '94. RBC eindigt in de 1e divisie op een fraaie tiende plaats.

1991 - 1992 Op 7 april verliest RBC in Tilburg een beslissingswedstrijd om de vierde periodetitel met 2-0 van Eindhoven. RBC eindigt in de 1e divisie met NAC gedeeld vierde.

1992 - 1993 De supportersvereniging begint met de uitgifte van de RBC-Expresse. Op 6 december wint RBC afgetekend met 5-1 van VVV en neemt daarmee de leiding in de 1e divisie. Uiteindelijk eindigt RBC op een zevende plaats.

1993 - 1994 De Luiten krijgt een nieuwe hoofdtribune en de Volta-side wordt overkapt. Piet de Visser wordt technisch adviseur, Wim Koevermans wordt de opvolger van trainer Wally Jansen en André Hoekstra wordt hoofd opleidingen en assistent trainer. RBC eindigt slechts als 14e in de 1e divisie.

1993 - 1994 Opnieuw een teleurstellend seizoen. RBC eindigt in de 1e divisie op de 15e plaats, nog lager dan vorig seizoen. 'Mister RBC' Gerrie Voets vertrekt naar SC Gastel.

1995 - 1996 Een gebrek aan scorend vermogen breekt RBC opnieuw op met als resultaat een 13e plaats in de eindrankschikking van de 1e divisie.

1996 - 1997 Ook onder de nieuwe trainer Jan Poortvliet treedt er geen verbetering in. RBC eindigt in de 1e divisie op de 15e plaats. In april 1997 wordt de eerste ledenraad gekozen.

1997 - 1998 Onder trainer Ruud Kaiser eindigt RBC op de allerlaatste plaats in de Toto-divisie, de nieuwe naam voor de 1e divisie, met het minst aantal doelpunten in het betaalde voetbal en slechts vier overwinningen.

1998 - 1999 Begin van het herstel: RBC eindigt in de Toto-divisie op de 12e plaats 

23 oktober 1999 RBC verandert de naam in RBC Roosendaal.

1999  - 2000 Onder leiding van trainer Robert Maaskant eindigt RBC Roosendaal op de zesde plaats en plaatst zich voor de nacompetitie. Op 6 juni 2000 promoveert RBC Roosendaal naar de Eredivisie door een 2-4 overwinning bij Excelsior. Na 45 jaar is RBC Roosendaal terug op het hoogste voetbalniveau in Nederland. Een dag later wordt het team voor duizenden mensen gehuldigd op de Markt (zie foto). Klik hier voor de beelden. RBC Roosendaal heft de amateurtak op.

2000 - 2001Op 15 juli wordt het trainings- en opleidingscentrum op Sportpark Vierhoeven in gebruik genomen. In september maakt RBC Roosendaal een trip naar Suriname. RBC Roosendaal boekt de eerste overwinning in de Eredivisie bij Sparta Rotterdam. Klik hier voor beelden van de wedstrijd. Na een paar wedstrijden in de Eredivisie verlaat RBC Roosendaal De Luiten en gaat naar het Vast & Goed Stadion. De openingswedstrijd op 5 november tegen Fortuna Sittard wordt met 3–1 gewonnen. Eerste goal in dit stadion is de 0-1 van Ruud Kool; eerste doelpunt namens RBC Roosendaal komt op naam van Regi Blinker. RBC Roosendaal eindigt op de laatste plaats in de Eredivisie en degradeert na 1 seizoen weer naar de 1e divisie.

2001 – 2002 In de 1/8 finale van de Amstel Cup verliest RBC Roosendaal na een 1-3 voorsprong in de Amsterdam Arena pas in de verlenging met 4-3 van Ajax. In de 1e divisie eindigt RBC Roosendaal als derde en promoveert op 25 mei 2002 via de nacompetitie opnieuw naar de Eredivisie na een 0-3 overwinning bij Cambuur Leeuwarden. Er vindt opnieuw een huldiging plaats op een bomvolle Markt. Klik hier voor de beelden.

1 november 2002 RBC Roosendaal wordt een NV. Stichting Investering RBC en Stichting Accommodatie RBC worden opgeheven.

2002 - 2003 RBC Roosendaal behaalt in september een 4-2 overwinning op Feyenoord in eigen huis. Klik hier voor de beelden van de wedstrijd. Toch wordt de nieuwe trainer Chris Dekker tijdens de winterstop ontslagen en vervangen door Robert Maaskant. Uiteindelijk handhaaft RBC Roosendaal zich in de Eredivisie en behaalt een mooie dertiende plaats in de eindrangschikking.

2003 - 2004 RBC Roosendaal levert een wereldprestatie met een geweldige twaalfde plaats in de eindrangschikking van de Eredivisie. Het is het beste seizoen ooit (zie foto links).

2004 Commissie Historie en Archief opgericht.

2004 - 2005 RBC Roosendaal eindigt op de 16e plaats en moet nacompetitie spelen om degradatie te ontlopen. Daarin is het te sterk voor VVV Venlo, Telstar en FC Volendam en stelt het Eredivisieschap voor minstens een jaar veilig.

1 januari 2005 Stichting RBC Roosendaal opgericht.

2005 – 2006 Met slechts 9 punten en 1 overwinning eindigt RBC Roosendaal als laatste in de Eredivisie en degradeert kansloos naar de Jupiler League. Op de foto RBC voorafgaand aan voorlopig het laatste duel in De Kuip tegen Feyenoord op 16 april 2006. Er wordt met 2-0 verloren.

2006 - 2007 RBC Roosendaal weet de winterstop te halen als 'Herbstmeister' met 2 punten voorsprong op De Graafschap. Uiteindelijk wordt De Graafschap kampioen. De play-offs leveren ditmaal geen succes op. Van FC Volendam wordt twee maal gewonnen, maar na de 1-1 tegen Excelsior is laatstgenoemde ploeg in Rotterdam RBC Roosendaal met 1-0 de baas.

2007 - 2008 RBC Roosendaal eindigt op een teleurstellende 11e plaats in de 1e divisie. Op 23 februari 2008 fuseren de vereniging RBC Roosendaal en de Stichting RBC Roosendaal. De vereniging bestaat niet meer.

2008 - 2009 RBC Roosendaal behaalt een povere zestiende plaats in de 1e divisie.

2009 - 2010 RBC Roosendaal wordt elfde in de 1e divisie, wat mede te danken is aan een barslechte tweede seizoenshelft.

2010 – 2011 RBC Roosendaal wint op de laatste speeldag met 3 – 2 van FC Dordrecht en handhaaft zich in de 1e divisie. Klik hier voor de beelden van de wedstrijd.

8 juni 2011 RBC Roosendaal vraagt het faillissement aan.

15 juni 2011 Het faillissement van de NV RBC Roosendaal is definitief. De Stichting RBC Roosendaal ziet geen kans om gebruik te maken van de mogelijkheid om een doorstart te maken in de Hoofdklasse. Na bijna 100 jaar voetbalt RBC niet meer.

16 juni 2011 Eerste plannen om een doorstart te onderzoeken.

11 juli 2011 Commissie Onderzoek Doorstart RBC opgericht.

2 december  2011 De vereniging RBC wordt opnieuw opgericht. Jos Hermsen wordt voorzitter.

9 december 2011 Feestelijke oprichtingsavond in eetcafé De Tuin in de Molenstraat in Roosendaal met 111 leden, een bestuur van 6 leden, 10 ambassadeurs en 23 sponsoren

December 2011 Stichting RBC Roosendaal opgeheven.

Januari 2012 RBC legt zich neer bij het besluit van de KNVB om RBC in te delen in de 5e klasse.

Juni 2012 De zoektocht naar een accommodatie in Roosendaal dreigt alsnog een eind te maken aan het voortbestaan van RBC. Uiteindelijk bieden Rimboe en FC Moerstraten de helpende hand. RBC gaat spelen op Sportpark Rimboe in Wouwse Plantage en trainen op Sportpark De Dreef in Moerstraten.

31 juli 2012 Op de dag dat RBC 100 jaar geleden werd opgericht, speelt RBC haar eerste wedstrijd na de heroprichting. MOC '17 wordt met 1-2 verslagen onder leiding van trainer Erwin van der Woerdt (zie foto links)

2012 - 2013 Met 61 punten uit 22 wedstrijden en 12 punten voorsprong doet RBC wat het moet doen om zo snel mogelijk weer de weg naar boven in te zetten. Op 14 april 2013 wordt tegen SVC in Standdaarbuiten met een 0-1 overwinning het kampioenschap van de 5e klasse C binnengehaald. Na terugkomst in Roosendaal worden de spelers gehuldigd op het bordes van het raadhuis, precies zoals na de promoties naar de Eredivisie in 2000 en 2002. Alleen het aantal fans op de Markt is nu wel beduidend minder.

2013 - 2014 Bij aanvang van het tweede actieve jaar keert RBC weer terug in het ‘oude’ stadion. RBC eindigt in de 4e klasse D op de achtste plaats.

2014 - 2015 RBC bereikt de nacompetitie, maar wordt uitgeschakeld door RCS.

2015 - 2016 Onder leiding van Danny Mathijssen, die een paar wedstrijden voor het einde trainer Martijn van Galen vervangt, plaatst RBC zich opnieuw voor de nacompetitie. Dit keer is Bavel te sterk. Wederom geen promotie naar de 3e klasse. 

2016 - 2017 RBC wordt kampioen en promoveert naar de 3e klasse. Op de foto de selectie nadat de titel is behaald na een 4-0 overwinning op HSC'28.

2017 - 2018 Na een moeizame eerste seizoenshelft loopt RBC in de derde periode weg van de degradatieplaatsen en pakt zelfs nog een periodetitel. In de nacompetitie is 2e klasser Unitas '30 na 5-5 en strafschoppen te sterk. 

2018-2019 Onder  trainer Henk Vos doet RBC lang mee voor de titel, maar zware sancties na een gestaakte wedstrijd tegen Steenbergen doen RBC uiteindelijk de das om. In de nacompetitie, onder leiding van de inmiddels nieuwe trainer Koos Waslander, is de ploeg wederom niet succesvol. 2e klasser WSC blijkt te sterk.

2019-2020 Vanwege het corona-virus wordt de competitie in maart gestaakt. RBC staat op dat moment bovenaan, heeft twee periodetitels gewonnen en dient bij de KNVB alsnog een verzoek in om promotie naar de 2e klasse. Het verzoek wordt gehonoreerd.

Hoofdsponsoren




Hoofdsponsor Voetbal Academie

Logo


Teamwearpartner

Leffel onderdeel van Voetbalshop.nl | Nieuws | FC Burgum


Mediasponsor / webhost

sailor telecom ict


Webshop

WorkinStyle (Mervo Sport)


Meld je aan voor de nieuwsbrief RBC Update




Welkom bij RBC !


R.B.C. mars uit 1948


Officieel partner Feyenoord Academy



Koop loten van de VriendenLoterij en steun RBC !