RBC Update, nummer 2017-01

15-02-2017

6e jaargang, nummer 2017-01

Beste RBC-er,

Wij presenteren u de eerste RBC Update van 2017. De tweede seizoenshelft wil maar moeizaam op gang komen. Inmiddels hebben RBC 1, JO14, JO12, JO11 en JO8 de competitie hervat. De overige teams zijn door afgelastingen nog niet in competitieverband uitgekomen. We nemen even de huidige stand van zaken met u door.

RBC 1 is de tweede helft uitstekend gestart. De ploeg van hoofdtrainer Danny Mathijssen hield concurrent Alliance op een 1-1 gelijkspel (zie hierna) en won daarna met 1-3 bij Noordhoek. De voorsprong van de oranje-witten op Alliance bedraagt inmiddels 4 punten. Het is nu zaak die voorsprong te behouden.

Hoewel de mannen van RBC 2 aan hun laatste seizoen voor de club bezig zijn, is het hun eer te na om te degraderen uit de 3e klasse waarin ze dit seizoen debuteren. De ploeg heeft 3 punten voorsprong op de nummer laatst en een wedstrijd minder gespeeld.

Het oudste juniorenteam van de Voetbal Academie, RBC JO19, staat in de middenmoot van de 4e divisie. Door het vertrek van drie spelers naar het 1e elftal, zakte het tweede team van hoofdtrainer Danny Mathijssen van de derde naar de zevende plaats.

Het debuut van RBC JO17 in de 4e divisie verloopt vooralsnog naar wens. Met een keurige derde plaats doen de mannen van trainer Jack Embregts prima mee. Vorige week werd het team wel uitgeschakeld voor de Zwaluwen jeugdbeker. WSC JO17 was met 4-1 te sterk.

RBC JO15 komt nog niet uit op divisieniveau, maar doet er alles aan om ook op dat niveau te geraken. De boys van trainer Ardin van Nijnatten staan bovenaan in de Hoofdklasse en hebben een voorsprong van 4 punten op Beek Vooruit JO15.

Ook RBC JO14 gaat aan kop in de Hoofdklasse. Het team van trainer Dennis Wilting gaat samen met Roosendaal JO14 aan de leiding, maar RBC heeft twee wedstrijden minder gespeeld.

RBC JO13 heeft het bijzonder zwaar in de 2e divisie. De jongens van trainer Erik van Benthem staan onderaan, maar ontsnappen aan degradatie is nog steeds mogelijk. De achterstand op de nummer 10 bedraagt slechts 3 punten.

De vierde koploper binnen de RBC Voetbal Academie is RBC JO12. Samen met JEKA JO12 voert het team van trainer Harry Smit de ranglijst aan, maar de oranje-witten speelden twee wedstrijden minder. Wel moet RBC rekening houden met Roosendaal JO12, dat 3 punten minder heeft, maar nog wel een wedstrijd tegoed heeft.

RBC JO11 is de voorjaarscompetitie slecht begonnen. De openingswedstrijd tegen Kloetinge JO11 werd met maar liefst 1-6 verloren door het team van trainer Gijs Bogers. Maar de boys hebben nog wedstrijden genoeg om dat recht te zetten.

Ook RBC JO10 heeft zware tegenstanders. De boys van trainer Jovanni van Nijnatten staan halverwege het seizoen op de laatste plaats in de 1e klasse. De komende tweede seizoenshelft gaan ze hun best doen om het tij te keren.

Het team van trainer Gommy Nooijens, RBC JO9, presteert prima in de Hoofdklasse. Zij voeren de ranglijst aan en hebben voorlopig een voorsprong van 2 punten op Unitas '30 JO9.

De jongste RBC-ers, RBC JO8, eindigden in de najaarscompetitie op de vierde plaats en spelen komend voorjaar met de top-6 uit deze klasse om de titel. Het team van trainer Melissa van Nijnatten is deze voorjaarscompetitie gestart met een 2-2 gelijkspel tegen SC 't Zand JO8-G.

RBC gestart met uitgifte van certificaten

RBC is gestart met de uitgifte van certificaten.

Sinds de doorstart van RBC in 2011 werkt de club aan haar wederopbouw en groeit de club gestaag. RBC is inmiddels door de KNVB als enige club in Zuid Nederland gecertificeerd als Regionale Jeugdopleiding, heeft een officieel partnerschap met de Feyenoord Academy en tekende onlangs een contract met LOOT-school ’t Rijks in Bergen op Zoom. Uiteraard is voor het continueren van die groei geld nodig.

Ten behoeve van onder andere de continu verbetering van de RBC Voetbal Academie, het in orde houden van de trainingslocaties en de aanschaf van materialen, heeft RBC een dringende behoefte aan liquide middelen. RBC tracht die voor een deel te vinden door bij leden en belangstellenden een lening te plaatsen door middel van het uitgeven van certificaten in de periode van 1 oktober 2016 t/m 31 maart 2017. De certificaten hebben een nominale waarde van € 50, € 100 of € 250. Over het bedrag van een certificaat wordt een rente vergoed van 3% per jaar. Deze wordt uitgekeerd bij aflossing van de uitgelote certificaten. Vanaf het jaar 2018 zal jaarlijks 10% van de certificaten worden uitgeloot ter aflossing van de lening. De terugbetaling van de certificaten is vastgelegd in het reglement van uitgifte dat verstrekt wordt bij de certificaten.

Als koper van certificaten draagt u er aan bij dat een vereniging met een groot verleden ook kan werken aan een grote toekomst. Indien u interesse heeft en RBC wilt steunen, vul dan het inschrijfformulier in en mail dat naar penningmeester@rbcvoetbal.nl. Er liggen ook inschrijfformulieren in het supporterscafé van het Herstaco Stadion.

RBC dankt u bij voorbaat voor uw steun. Samen maken we RBC sterk!

RBC peilt interesse, wensen en behoeften bedrijfsleven

RBC heeft de ambitie uitgesproken om binnen 6 tot 10 jaar terug te keren naar de top van het amateurvoetbal en op termijn weer Jupiler League te spelen. Met de hulp van een groep investeerders komt deze ambitie dichterbij, maar alleen met structurele financiële ondersteuning, lees sponsoring, kan deze terugkeer bewerkstelligd worden.

Om deze structurele financiële ondersteuning te kunnen realiseren heeft RBC input nodig van de zakelijke markt in haar verzorgingsgebied. Om mogelijke interesse te peilen en de wensen en behoeften te achterhalen van de bedrijven heeft RBC Edwin van Prooijen verzocht een enquête te houden onder bedrijven in de regio Roosendaal, West-Brabant en delen van Zeeland. Van Prooijen verricht dit onderzoek in het kader van zijn afstudeeropdracht voor de deeltijd Bachelor opleiding Commerciële Economie Sportmarketing aan Avans Hogeschool te Breda.

Om de ambities van RBC in leven te houden is het noodzakelijk dat er nu een solide financiële basis gelegd gaat worden. Indien u een eigen bedrijf heeft, wordt u vriendelijk verzocht om de genoemde enquête in te vullen en te sturen naar genoemd adres. Als u werknemer bent bij een bedrijf, vragen we u om de enquête te mailen naar uw werkgever. Tevens mag dit bericht gedeeld worden op de sociale media.

De vragenlijst zal ongeveer 10 minuten van uw tijd vergen. Via de volgende weblink krijgt u toegang tot de enquête: https://www.survio.com/survey/d/M3T9J0U6A7S3D8A3T

RBC dankt u alvast hartelijk voor het invullen van deze enquête.

Bedrijfsvoetbal toernooi bij RBC

Zaterdag 10 juni zal de derde editie van het 'RBC - Voetbal Experience Bedrijfsvoetbal Toernooi' plaatsvinden in het Herstaco Stadion te Roosendaal. We willen dit jaar het toernooi weer graag voortzetten voor de bedrijven uit de regio.

Voor bedrijven is dit een unieke gelegenheid om te ontspannen en een gezellige dag samen te zijn, aan de teambuilding binnen je bedrijf te werken en daarnaast in contact te komen met andere ondernemers uit de regio.

Het zal een leuke en gezellige dag worden en het is natuurlijk mogelijk om je gezin, familie, vrienden en kennissen mee te nemen. Zij kunnen vanuit het supporterscafé of op de tribune naar de wedstrijden kijken en jullie als bedrijf aanmoedigen. Daarnaast is in het Herstaco Stadion de Voetbal Experience gevestigd. Dit is het Nationaal Voetbalmuseum, wat deze dag ook geopend is van 11.00 uur tot 17.00 uur. Hier kunnen de familieleden en kinderen met een speciale korting van 20% naar toe deze dag . Vanuit het museum is het ook mogelijk om de wedstrijden te bekijken.

Tijdens en na afloop van de wedstrijden kan er gezellig nagepraat worden in ons supporterscafé onder het genot van een hapje en een drankje.

Hoe en wat

 •     7 x 7 toernooi;
 •     Gespeeld wordt in het Herstaco Stadion op kunstgras;
 •     Gespeeld wordt op een half veld met kleine goals;
 •     Strijden om de “RBC - Voetbal Experience Wisseltrofee”;
 •     Inschrijfgeld € 250 excl. BTW per team;
 •     Bij aanvang krijgt het team 10 consumptiebonnen + koffie/thee bij binnenkomst;
 •     Er zal een leuke teamfoto gemaakt worden als aandenken aan deze dag;
 •     Vast contactpersoon per team;
 •     Mogelijkheid om met meerdere bedrijven één team te vormen;
 •     Teams mogen uit meer dan zeven personen bestaan, zodat er doorlopend tijdens wedstrijden gewisseld kan worden ;
 •     Wedstrijdschema en de tijden worden een aantal dagen voor aanvang toernooi bekend gemaakt.

Voordelen voor uw bedrijf

 •     Unieke netwerkdag;
 •     Sport is gezond;
 •     Bevordert de teamspirit;
 •     Een sportief en duurzaam imago voor uw bedrijf.

Wil je graag meedoen met het bedrijf? Geef je dan op voor 1 mei 2017 (vol = vol). Dit kan via e-mail naar rosanne@voetbalexperience.nl of penningmeester@rbcvoetbal.nl. Aanmelden kan ook schriftelijk door te schrijven naar Herstaco Stadion t.a.v. Bedrijventoernooi 2017, Borchwerf 4, 4704 RG Roosendaal. Ongeveer 7 dagen voor aanvang van het toernooi ontvangt u alle informatie omtrent het bedrijfsvoetbaltoernooi. We zullen dan de spelregels, speelschema en tijden van het toernooi bekend maken. Deze informatie zal u per e-mail ontvangen.

RBC in spannende thriller naar gelijkspel

RBC bleef na de topper tegen Alliance de lijstaanvoerder in de 4e klasse B. Onder het oog van ruim 900 toeschouwers eindigde de stadsderby in 1-1. Lange tijd keken de oranje-witten tegen een achterstand aan, maar na het inbrengen van Kevin van Andel kantelde de wedstrijd. In de absolute slotfase kregen beide clubs nog kansen op de overwinning. RBC-doelman Thierry Aarts wist voor de Roosendaalse ploeg een punt veilig te stellen in de blessuretijd door een aantal goede reddingen.

De ploeg van hoofdtrainer Danny Mathijssen moest het zonder topscorer Anwar Tarfit stellen. Rechtsback Mike Schalk mocht eveneens door een schorsing niet deelnemen aan het duel. Alliance kon wel zijn gewoonlijke basiself opstellen. Door de afwezigheid van Tarfit en Schalk werd het systeem omgeschakeld van het gebruikelijke 4-3-3 naar 5-3-2. Ook Van Andel begon niet aan de aftrap.

Vanaf het begin trok RBC zich terug op de eigen helft en liet Alliance komen. Het plan kon na een paar minuten al de prullenbak in toen Quincy Schouten dwars door het centrum een vrije doortocht kreeg en de 0-1 achter doelman Aarts wist te krijgen.

Na de 0-1 bleef het duel saai. De oranje-witten bleven verdedigend opgesteld en maakten absoluut geen aanstalten om iets te veranderen in de tactiek. Terwijl Alliance vrolijk kon combineren had RBC moeite om de bal in de ploeg te houden. Kansen kreeg de thuisploeg dan ook niet. Een slap rollertje van Ramon Krijnen was het enige noemenswaardige wapenfeit in de eerste helft.

In de tweede helft veranderde er niet veel. De speelstijl bleef hetzelfde, al werd er wel iets meer druk naar voren gezet. Na tien minuten in de tweede helft kwam Van Andel erin voor Thom van Unen. De wedstrijd kreeg daarmee een andere wending, doordat er eindelijk snelheid in de ploeg werd gebracht. De linksbuiten schoot net buiten de zestien de bal richting de kruising die door de doelman van Alliance uit het doel werd gehouden. Een kwartier voor tijd werd de stand weer gelijk getrokken. Van Andel kwam alleen voor de goalie en faalde niet, 1-1. Vlak na de 1-1 had RBC op voorsprong moeten komen. Van Andel produceerde een goede voorzet, maar Zajko Skobalj kon de bal alleen schampen.

In de slotfase ontstond een fel gevecht tussen beide elftallen om de overwinning binnen te halen. De ingevallen Furkan Demir schoot net voorlangs en Van Andel leek de winst binnen te halen, maar kreeg een paar meter voor de goal de bal niet onder controle. De doelman van Alliance moest zich ook nog een keer strekken toen een schot in de lange hoek leek te verdwijnen, maar hij kon deze verwerken tot corner. Aan de overkant onderscheidde doelman Aarts zich. Eerst was Donovan Carolus dichtbij een treffer, maar zijn inzet ging rakelings naast de paal. "Ik had hem gehad, hij scheerde net langs mijn hand," zo liet Aarts na afloop weten. In de blessuretijd gooide Aarts zich voor de voeten van Robin Geeraers en redde daarmee een punt voor RBC. (Foto: Arthur Verbraak)

RBC - Alliance 1-1 (0-1)

Opstelling RBC: Thierry Aarts; Jovanni van Nijnatten (Furkan Demir), Joey Tak, Gino Pieter, Dennis Wilting, Ramon Krijnen; Lars de Voogd, Thom van Unen (Kevin van Andel), Sebastian Verhulst; Jari Voeten, Zajko Skobalj

Scoreverloop: 3' Quincy Schouten 0-1; 75' Kevin van Andel 1-1

Scheidsrechter: R. Nelemans

Aantal toeschouwers: 936

RBC baalt van vandalisme aan Herstaco Stadion

De laatste tijd vindt er veelvuldig vandalisme plaats aan het Herstaco Stadion. De betaalautomaat, slagbomen en camera's van het parkeerterrein worden regelmatig onklaar gemaakt. Ook wordt er door bosschages gereden om betaling van parkeergeld te ontduiken en worden meterkasten en hekwerken vernield. Dit alles heeft inmiddels tot een grote financiële schade geleid. De politie is hiervan in kennis gesteld. 

RBC keurt dit vandalisme ten zeerste af. Bij het vaststellen van dergelijk praktijken zal aangifte worden gedaan bij de politie en zullen eventueel andere passende maatregelen worden genomen. RBC doet een dringend verzoek aan iedereen om zich niet te verlagen tot dergelijk gedrag. Mocht u getuige zijn van vandalisme, meld dit dan onmiddellijk via secretaris@rbcvoetbal.nl of via een Facebookbericht aan RBC. Rechtstreeks melden bij de politie mag ook: 0900-8844.

Oproep voor archiefmateriaal

Een werkgroep onder leiding van schrijver Eddy Janssen is bezig met het samenstellen van een boek over de geschiedenis van RBC. Dat willen we in november uitbrengen.

In de loop van de jaren is helaas heel wat historisch materiaal verloren gegaan. In december 1943 verscheen het eerste clubblad, De R.B.C-Gids, een simpel gestencild blaadje. Dit groeide al vrij snel uit naar een bij Van Poll Suykerbuyk gedrukt clubblad. We hebben exemplaren terug gevonden t/m nummer 4 van de 10e jaargang (kerstmis 1953). We hebben niets in ons bezit van de jaren 1954, 1955 en 1956. In maart 1957 verscheen het eerste nummer van de 1e jaargang van een clubblad met een andere naam: De R.B.C. Schakel.

Wie kan ons helpen aan R.B.C-Gidsen uit de jaren 1954, 1955 en 1956 om dit gat in de informatievoorziening te dichten? Ook exemplaren van De Schakel zien we graag tegemoet.

Met uw toestemming zullen we de exemplaren kopiëren en aan u terug geven, maar als u ze aan ons wilt schenken, zou dat helemaal mooi zijn. Ook andere attributen betreffende RBC ontvangen wij graag om in ons archief op te slaan. We zien uw reactie graag tegemoet via een mail naar archief@rbcvoetbal.nl.

Algemene ledenvergadering

Op 11 januari vond in het supporterscafé van het Herstaco Stadion de algemene ledenvergadering plaats.

Omdat voorzitter Jos Hermsen momenteel in het buitenland verblijft, werd de vergadering geleid door vice-voorzitter Jos Hack. De vergadering werd geopend met het doornemen van de notulen van de vorige vergadering, waarna deze werden goedgekeurd. Vervolgens gaf de vice-voorzitter een toelichting op het jaarverslag.

Daarna was het woord aan penningmeester Rien Luijks. Hij gaf de leden uitgebreid uitleg over de financiële positie van de club. Om die positie te versterken stelde het bestuur een verhoging van de contributie voor. De leden gaven daaraan hun goedkeuring en tevens aan de jaarrekening en de begroting.

Vervolgens gaven de leden groen licht voor de herbenoeming van Jos Hack als vice-voorzitter, Rien Luijks als penningmeester en Noud Bominaar als bestuurslid jeugdzaken. Zij waren aftredend en herkiesbaar.

Hierna gaf Rob Hellendoorn een toelichting over de ambitie, de visie op middellange termijn en de doelstellingen van RBC op voetbaltechnisch gebied. De vergadering werd besloten met een rondvraag.

Jack Embregts opvolger Danny Mathijssen

Jack Embregts wordt volgend seizoen de opvolger van Danny Mathijssen als trainer van RBC JO19. Dit seizoen is Embregts trainer van JO17.

Omdat Danny Mathijssen na dit seizoen afscheid neemt van JO19 en zich alleen bezig gaat houden met het 1e elftal, moest bestuurslid voetbaltechnische zaken Rob Hellendoorn op zoek naar een nieuwe trainer voor de oudste leeftijdscategorie van de RBC Voetbal Academie. Die vond hij dus in Embregts, die dit seizoen met JO17 debuteert in de 4e divisie en daarin op een verdienstelijke derde plaats staat.

Voetballen op kunstgras is veilig

Het RIVM heeft bekend gemaakt dat uit onderzoek blijkt dat voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat verantwoord is. Wij verwachtten duidelijke taal van het RIVM, die hebben we gekregen. De onzekerheid die er was om te voetballen op kunstgras met rubbergranulaat, is daarmee weg. Voetballers, ouders, clubs en KNVB kunnen nu verder. Het sein staat op veilig.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt dat er in rubbergranulaat heel veel verschillende stoffen zitten, maar dat deze slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrijkomen. Het schadelijk effect op de gezondheid is praktisch verwaarloosbaar. RBC vindt het belangrijk dat zijn leden veilig en gezond kunnen voetballen op kunstgrasvelden en heeft vertrouwen in de deskundigheid van het RIVM. Daarom volgt RBC de lijn uit de adviezen van het gepubliceerde overheidsonderzoek.

RBC heeft steeds de richtlijnen en adviezen van het RIVM opgevolgd en blijft dat doen. Het RIVM is het instituut dat namens de overheid, dus namens ons allemaal, de enig aangewezene voor kwesties op het gebied van milieu en volksgezondheid.

Heeft u vragen over de resultaten van het onderzoek naar rubbergranulaat op kunstgrasvelden? Het RIVM heeft een publieksinformatielijn geopend: 0800-0480.

Danny Mathijssen verlengt contract

Danny Mathijssen blijft ook volgend seizoen hoofdtrainer van RBC. Op 17 december ondertekende hij een nieuw contract in het bijzijn van voorzitter Jos Hermsen.

Mathijssen is al sinds 2013 aan RBC verbonden. Van 2013 tot en met 2015 was hij trainer van U15. Met dit team werd hij twee keer kampioen in de 3e divisie en won eenmaal de districtsbeker. In 2015 nam hij U19 onder zijn hoede en pakte daarmee de titel in de Hoofdklasse. Aan het eind van vorig seizoen werd hij daarnaast ook hoofdtrainer van het 1e elftal. Ook dit seizoen heeft Mathijssen nog een dubbelfunctie en traint zowel de selecties van het 1e elftal als die van JO19. Volgend seizoen gaat hij zich volledig focussen op het 1e elftal.

Voorzitter Jos Hermsen is bijzonder verheugd over het blijven van Mathijssen: "Danny heeft zowel in de jeugd als nu bij het 1e elftal laten zien dat hij een team beter kan laten voetballen. Daarnaast is Danny een echte winnaar en daaraan heeft RBC juist heel veel behoefte. Ik heb er vertrouwen in dat Danny kan bijdragen aan onze sprong voorwaarts!"

Op dit moment staat het 1e elftal onder leiding van Mathijssen bovenaan in de 4e klasse B. 

Resultaten Grote Clubactie

Daan Huijbregts van RBC JO9 heeft de meeste loten verkocht voor de Grote Clubactie. Maar liefst 90 loten wist hij aan de man te brengen. Als beloning ontvangt deze topverkoper een wedstrijdtenue met zijn eigen naam op de rug van het shirt. Tevens ontvangt Daan een oorkonde. Klik hier om Daan aan het werk te zien!

Het team wat de meeste loten verkocht als groep is RBC JO11. Zij verkochten gezamenlijk 277 loten en gaan als beloning met zijn allen een bezoek brengen aan het Nationaal Voetbalmuseum De Voetbalexperience.

In totaal werden er 1188 loten verkocht; een aantal waarmee we tevreden kunnen zijn. Het is namelijk een verdubbeling vergeleken met het vorige jaar. Iedereen die zich voor de Grote Clubactie heeft ingezet, bedankt!

Boek over 105 jaar historie RBC

RBC heeft schrijver Eddy Janssen verzocht een boek te schrijven over de historie van de club. Het boek komt volgend jaar november uit.

Eigenlijk was het de bedoeling dat er een boek zou worden uitgebracht bij het 100-jarig bestaan van RBC, maar door het faillissement in 2011 ging dat niet door. Het bestuur van RBC wil dat volgend jaar - als RBC 105 jaar bestaat - alsnog recht wordt gedaan aan de wens om de rijke historie van de club op papier te zetten.

Het boek verhaalt niet alleen op chronologische wijze de geschiedenis van RBC, maar wordt tevens opgeluisterd met verhalen over en interviews met oud-spelers en -trainers, statistieken en foto's. In het boek zit ook een dvd met foto's en filmbeelden. Het boek wordt 260 pagina's dik en gaat € 14,95 kosten.

De voorinschrijving voor het boek is inmiddels geopend. U kunt daarvoor een e-mail sturen naar secretaris@rbcvoetbal.nl.

De laatste keer dat er een boek uitkwam over RBC was in 1987. Dit boek werd uitgebracht bij het 75-jarig bestaan en werd geschreven door Theo Coumans. (Op de foto: een teamfoto uit het seizoen 1918-1919, toen nog Excelsior en in het blauw-zwart)