RBC Update, nummer 2016-05

31-05-2016

5e jaargang, nuummer 2016-05

Beste RBC-er,

Vier jaar na de herstart heeft RBC de mogelijkheid om de 3e klasse te bereiken. De laatste keer dat de oranje witten in deze klasse speelden is inmiddels 96 jaar geleden.

In 1920 werd RBC, toen nog onder de naam Oranje Wit, ongeslagen kampioen van de 1e klasse van de Brabantsche Voetbalbond en promoveerde naar de 3e klasse. Dit kampioenschap was het vijfde achtereenvolgende van de gouden generatie uit de jaren tien van de vorige eeuw. De mannen van Kalsdonk bereikten de 3e klasse acht jaar na de oprichting.

Wordt RBC na 96 jaar opnieuw 3e klasser? Zondag staat het te gebeuren! Dan valt de beslissing of RBC naar de 3e klasse promoveert of niet. De oranje witten moeten dan in de laatste finalewedstrijd tegen Bavel een 1-0 achterstand zien weg te werken. Wij roepen u op om allemaal naar het Herstaco Stadion te komen om de Trots van Roosendaal te onderstenen en naar de overwinning te schreeuwen. Promotie naar de 3e klasse is nu binnen handbereik. Kom naar het stadion! Tot zondag!

RBC verliest eerste finalewedstrijd

RBC heeft de eerste finalewedstrijd voor promotie naar de 3e klasse verloren. De oranje witten verloren in en tegen Bavel nipt met 1-0.

Na een nerveus begin van beide ploegen trok RBC geleidelijk aan het initiatief naar zich toe. Gedurende de eerste helft liet RBC het betere veldspel zien en dat resulteerde in diverse mogelijkheden voor de Roosendaalse ploeg. Andrej Numanovic was twee keer dicht bij een treffer, Tim Egglij zag een vrije trap gekeerd worden door Glenn van Peer, de keeper van Bavel, en Remko van der Kruijssen leek bijna te profiteren van een fout door diezelfde Van Peer. Bij rust stond het echter nog 0-0.

De tweede helft gaf een ander wedstrijdbeeld te zien en gedurende de wedstrijd werd Bavel steeds sterker. De groen witten zagen in eerste instantie een doelpunt worden afgekeurd wegens buitenspel. Maar net nadat Jovanni van Nijnatten een kopbal door de Bavelse doelman gekeerd had zien worden, nam de 3e klasser dan toch de leiding door een doelpunt van Robin Adriaansen. Na de voorsprong van Bavel brak een tumultueuze periode aan. Er werden wederom twee goals afgekeurd vanwege buitenspel: één van Bavel en één van RBC. Vanwege de heftige protesten bij die laatste goal van Kevin van Andel ontving reserve-doelman Michael Kromdijk van scheidsrechter Uitterhoeve de rode kaart.

RBC heeft door de 1-0 nederlaag aanstaande zondag een overwinning met twee goals verschil nodig om promotie naar de 3e klasse af te dwingen. Trainer-coach Danny Mathijssen ziet daarvoor voldoende mogelijkheden: "Wij waren de eerste helft de betere ploeg, de tweede helft was voor Bavel. Ondanks deze nederlaag hebben we nog alle mogelijkheden om het volgende week in ons voordeel te beslissen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het goed gaat komen." (Foto: Arthur Verbraak)

RBC 2 verliest bekerfinale

RBC 2 heeft de bekerfinale voor reserveteams uit de 4e klasse in sector 1 van district Zuid 1 verloren. Stadgenoot DVO '60 was in Bruinisse met 3-1 te sterk.

Het spel golfde op en neer. Het was een harde wedstrijd en scheidsrechter Van Daal moest diverse spelers op de bon slingeren. Ondanks dat RBC 2 gedurende de eerste helft het beste van het spel had, werd er niet gescoord en was het nog steeds 0-0 bij rust.

Vlak na rust kreeg Patrick Hagens een enorme kans op RBC 2 op voorsprong te zetten, maar zijn inzet verdween aan de verkeerde kant van de paal. Uiteindelijk was het toch DVO '60 2 dat in de slotfase op voorsprong kwam. RBC 2 ging daardoor nog meer risico's nemen en DVO '60 2 wist goed te profiteren van de vrijgekomen ruimte en scoorde vrij snel achter elkaar twee goals. Bulent Kara redde vlak voor tijd voor RBC 2 de eer en bracht de eindstand op 3-1. (Foto: Arthur Verbraak)

30 jaar geleden: RBC in bekerfinale

30 jaar geleden, op 28 mei 1986, speelde RBC in Amsterdam de finale van de KNVB-beker tegen Ajax. In 1986 bereikte RBC onder leiding van Hans Verel verrassend de bekerfinale. Het Ajax van Johan Cruijff bleek uiteindelijk met 3-0 te sterk, maar de oranje witten gingen strijdend ten onder en kregen van geheel voetballend Nederland enorme waardering voor de strijdwijze in De Meer.

Gezocht: trainer voor RBC 2

RBC is voor volgend seizoen op zoek naar een trainer voor RBC 2.

Drie seizoenen geleden is RBC 2 opgestart ter uitoefening van recreatievoetbal en werd door de KNVB ingedeeld in de reserve 6e klasse, het laagste niveau binnen district Zuid 1. Inmiddels speelt RBC 2 in de reserve 4e klasse. Dit seizoen behaalde het team de tweede plaats en bereikte de bekerfinale. Het is de bedoeling om RBC 2 binnen afzienbare tijd te laten doorstromen naar een hoger niveau.

RBC zoekt voor haar tweede elftal een ambitieuze trainer, bij voorkeur iemand die enkele jaren ervaring heeft in training geven en die de ambitie heeft om RBC 2 verder uit te bouwen. De trainer van RBC 2 verzorgt twee trainingen per week, begeleidt het team op zondag en woont daarnaast het technisch overleg bij.

Voor inlichtingen en reacties stuur je een e-mail naar secretaris@rbcvoetbal.nl.

Officiële opening Sportpark Vierhoeven

Vrijdag 27 mei was de officiële opening van het vernieuwde en uitgebreide Sportpark Vierhoeven. De opening werd om 15.30 uur verricht door wethouder Toine Theunis. RBC werd vertegenwoordigd door voorzitter Jos Hermsen en penningmeester Rien Luijks.

Daarna was er voor het gezelschap genodigden een rondleiding over het sportpark. De volgende dag was het sportpark geopend voor het publiek middels een Open Dag van 10.00 tot 16.00 uur.

Eén van de vernieuwingen op het sportpark zijn de gloednieuwe borden van alle verenigingen die er actief zijn (zie foto). Het bord kan als symbool worden gezien van de definitieve terugkeer van RBC op Sportpark Vierhoeven.

RBC U9 in De Kuip

RBC U9 is weer een ervaring rijker. De kleinste RBC-ers speelden een toernooi in De Kuip. Het werd een onvergetelijke dag geworden voor het team. Een strakke organisatie had overal aan gedacht. De koffie stond klaar en voor de jongens altijd drinken. Broodjes en fruit voor de lunch. En dan de grasmat, die nog voor aanvang werd gemaaid. Een geweldig team van kundige scheidsrechters ging de wedstrijden fluiten. Zelfs de regen bleef weg om daarmee niemand teleur te stellen.

Dan de wedstrijden. Er werd gestart met 3 poules van 4 clubs. De jongens vochten voor wat ze waard waren. De eerste wedstrijd tegen FC s´-Gravenzande F1 werd met 0-0 gelijk gespeeld. Daarna was Alphense Boys F1 de tegenstander, waar de boys al in een eerder toernooi van verloren hadden. Nu werd het weer een verloren partij met 4-0. De boys kwamen niet in hun spel. Jammer, maar alles moest in 15 minuten gebeuren. Na een achterstand was de valkuil groot door te graag aan te gaan vallen. Zo kreeg de tegenstander nog meer ruimte. Gommy moest er eens goed voor gaan zitten om met zijn peptalk de boys tot grotere daden aan te zetten. Eindelijk tegen Spijkenisse F1 wisten de boys dan het doel te vinden. In de 3de minuut nam Jort de vrije schop op doel en via een terugketsende bal wist Luque de bal in het doel te werken. Yes…Wie heeft er ooit in zijn leven kunnen scoren in De Kuip!!? In de 7de minuut werd het 2-0 toen Luque een steekpass naar Damian stuurde. Damian nam goed aan en werkte de bal langs de keeper in het doel. Om 13.00 uur was de wedstrijd tegen SC Feyenoord F1, de kampioenen van ons eigen RBC-toernooi. Er werd met 1-0 verloren. Tegen Barendrecht F1 werd ook nog met 1-0 verloren door een doelpunt in de 4de minuut. De laatste wedstrijd: de 3de uit poule A, Alexandria ´66 F1,  tegen de 3de uit poule B, RBC U9 dus. De wedstrijd begon overrompelend door RBC en in de 3de minuut maakte Jort uit een vrije schop de 1-0. De jongens zakten een beetje in en in de 6de minuut maakte Alexandria '66 de 1-1. Een minuut later werd het 1-2 uit een kopbal bij een corner. De laatste tegengoal viel in de 9de minuut en de einduitslag was 1-3. Het was een leerzame dag waar onze spelers mogen roepen, dat ze op 22 mei met 8 teams 5de zijn geëindigd in De Kuip!!.

Deze dag zal altijd in de hoofdjes van deze spelers blijven als een topdag in hun voetbalbestaan. Als toetje werd een herinneringsmedaille opgehaald en alle teams stonden bij de prijsuitreiking. Daarna werd er met Bart Nieuwkoop, een oud RBC-speler, nu profvoetballer bij Feyenoord nog een teamfoto gemaakt. Moe maar voldaan keerde RBC U9 naar huis.

Mededeling bestuur inzake Herstaco Stadion

Ruim een maand geleden publiceerden we een bericht waarin we spelers, trainers, medewerkers, vrijwilligers, ouders en supporters op de hoogte wilden brengen van de ontwikkelingen inzake het geschil over de huur van het stadion. Tevens gaven we daarbij aan dat we als RBC zouden blijven zoeken naar een constructieve en duurzame oplossing, waarbij het stadion nog niet werd uitgesloten. Mede dankzij de fantastische inzet van twee betrokken ouders van jeugdspelers ziet het er naar uit dat een dergelijke oplossing steeds dichterbij komt.

Het bestuur is dan ook verheugd te kunnen melden dat de stadioneigenaar en RBC een akkoord hebben kunnen sluiten over de betaling van de achterstallige huur. Tevens hebben beide partijen de intentie uitgesproken om tot een nieuwe huurovereenkomst te komen. Hiervoor moeten nog wel de nodige details voor worden ingevuld, maar de kou is volledig uit de lucht.

Een eerste uitvloeisel van het gesloten akkoord is dat RBC nacompetitie gaat spelen in het Herstaco Stadion. Ook de RBC Familiedag, de kledingpasavond voor de jeugd en het bedrijventoernooi zullen in het stadion georganiseerd gaan worden. Ook wordt er gebrainstormd over andere activiteiten die in de toekomst gezamenlijk kunnen worden opgepakt.

Zodra er verdere ontwikkelingen zijn, houden we u op de hoogte.

RBC versterkt zich met Thom van Unen

RBC heeft zich voor volgend seizoen versterkt met middenvelder Thom van Unen. De 23-jarige Roosendaler komt op dit moment uit voor 3e klasser Cluzona.

Van Unen doorliep de gehele jeugdopleiding van Roosendaal en wist zich een plaats te veroveren in het 1e elftal van de roodwitten. In 2013 behaalde hij met Roosendaal het kampioenschap van de 2e klasse. Van Unen vertrok daarna naar het Wouwse Cluzona. In zijn eerste seizoen promoveerde hij met Cluzona naar de 2e klasse, maar degradeerde een jaar later weer naar de 3e klasse. Hij speelt inmiddels voor het derde seizoen in Wouw.

Van Unen hoopt volgend jaar op een mooi seizoen bij RBC: "Het liefst in de 3e klasse, maar als het niet zou lukken om te promoveren, moeten we voor de titel in de 4e klasse gaan."

RBC U9 ontmoet Jonathan de Guzman

Op maandag 2 mei, tijdens het F-pupillen toernooi van RBC, ontmoetten de spelers en begeleiders van RBC U9 Jonathan de Guzman.

Nadat de spelers van RBC U9 hun prijs in ontvangst hadden genomen, wilden ze met hun beker en Johan Cruijff op de foto. Omdat bij het toernooi ook international Jonathan de Guzman, op dit moment uitkomend voor het Italiaanse Carpi, aanwezig was, hebben de boys van U9 dit moment als een geweldige herinnering aan deze dag vastgelegd. Trots laten zij de beker voor de derde prijs zien, samen met Jonathan de Guzman.

Geslaagd RBC toernooi

Onder ideale weersomstandigheden vond op 2 mei in het Herstaco Stadion het RBC-toernooi voor F-pupillen plaats. De deelnemende verenigingen waren alle partners van de Feyenoord Academy.

Om 13.50 uur werden de acht deelnemende verenigingen voorgesteld aan het publiek (zie foto). Daarna werd er op twee velden 7:7 gespeeld. Na de poulewedstrijden vonden de kruisfinales plaats. Na de eetpauze begonnen om 17.45 uur de finalewedstrijden met als apotheose het duel om de toernooiwinst, waarin een ware broederstrijd werd gestreden tussen Feyenoord O9 (van de BVO) en SC Feyenoord F1 (de amateurs). Na de reguliere tijd stond er 1-1 op het scorebord en moesten er penalty's genomen worden. De spelers van de sportclub toonden zich hierin bedrevener dan die van de BVO.

Opvallend en knap was de derde plaats van ons eigen U9, waarmee zij enkele gerenommeerde amateurverenigingen achter zich lieten. Zo laat de voetbalopleiding van RBC zien dat er niet alleen bovenin de pyramide (U19) voldoende talent aanwezig is, maar dat er ook onderaan de basis potentieel goede spelertjes rondlopen.

De organisatie bedankt alle vrijwilligers en de scheidsrechters die zich ingezet hebben om dit toernooi tot een succes te maken. We kunnen terug kijken op een serie spannende wedstrijden met goed voetbal in een zeer sportieve sfeer! De eindstand: 1. SC Feyenoord F1; 2. Feyenoord O9; 3. RBC U9; 4. Spijkenisse F1; 5. VVIJ F1; 6. Barendrecht F1; 7. RCL F1; 8. VOC F1.